Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
22914
View
334
Reply

RUMAH BERKASIH SAYANG MUMMY & DADDY ANAK-ANAK BULU.. MEOWWWW..

[Copy link]

Author: leotazz818       Show all posts   Read mode

Post time 9-9-2013 11:30 PM | Show all posts
sporo ni kdg2 sebab kucing kita campur dgn kucing luar.
kalau kat rumah ni, bila kucing2 monyok jek, terus kurung. sebab senang nak bg makan ubat..

kena sporo pun boleh hidup lama. tp kena bg mkn pil tiap hari sepanjang hayat. cuma kita tak sampai hati tgk luka bertapuk-tapuk & boleh jangkitkan kuman sporo pd manusia & kucing lain jugek. tu yg org selalu bg tido aje.
harap2 bukan sporo.. dan cepatlah sihat ya.

Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2013 10:19 AM | Show all posts
semalam petang bila sampai umah cari jibam....tanya anak jiran katanya ada nampak...cari2 rupanya ada kat blkg rumah duduk diam kat situ..

mlm kurung dlm rumah...bg ubat menjejeh2 air liur dia kuar....pastu bg air kelapa...sama jugak...rijek...meleleh2....bg dia kuar main dlm umah...sbb kesian tgk muka dia kena kurung...sekor lagi yg sihat tu tension sbb x dpt kuar...

dia p blk air...sy ikut...nk tgk kot2 dia minum...dia x dpt minum di ngaiuya kat baldi kecik tuh cm nanes x dpt minum air tp dahaga..kesian...kencing dia pun dh keruh sgt...very2 dehydrated..

tido dlm sarang dia n bukak lampu dapur takut2 dia takut..kami kat atas...

td pg tgk cm dia berak....bwk kuar pelan2 dia jln p sliding door....duduk kat situ nak kuar...bila tgk lantai ada darah tmpt dia duduk muntah sblm tu...sudah.....berak bdarah pulak....otw p keje singgah kat vet tinggalkan kat situ...ptg ni otw blk nk singgah tanya kenapa...

(bergenang dah air mata)

suspek cm termakan racun...xtau laa drp mana...smd makanan ke rumput yg kena racun ke...kalu nk tuduh ada org racunkan....x mungkin sbb jibam dlm seminggu sehari-2 jer main kat luar waktu siang...selebihnya atr ptg-tgh malam dia kat luar..dan jibam budak baik sama tomek...bukan jenis selongkar periuk...bukan jenis pancut merata..

harap2 sihat lah dia minggu nih...kesian tomek main sekor2 dia

Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2013 01:56 PM | Show all posts
tghari ini ms g tgk :


suspected kena virus sapar ayam...yg ayam jd berak kapur n mati..dia ni kan suka tangkap burung maybe terjangkit drp burung tu...

so tolak kebarangkalian kena racun.


Last edited by tigerads on 10-9-2013 01:57 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2013 01:15 PM | Show all posts
update :

lps tgk ptg semalam...dr vet bgtau mmg kena racun based on najis berdarah.

hari ni p tgk lagi... dh nampak ok lps abih drip air 200ml then drip air kelapa...kaki tmpt drip bengkak sbb bandage..

ari ni drip air kelapa lagi..kalu xde apa2 bleh bw balik dh...

suara serak...muka moyok...

ni muka br lepas muntah sbb angkat dia. dia nk berjalan keluar drp tempat dia duduk tuh..karang x reti balik xdop pasal sbb rumah org..bkn rumah sendiri..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2013 11:49 PM | Show all posts
Salam, lama tak menjengah mama & papa bulus sekalian pe kabo...

tigerads... kesiannya dengar beritamu ini... doakan jibam sihat...
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2013 09:17 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2013 10:53 AM | Show all posts
cat_miow posted on 13-9-2013 11:49 PM
Salam, lama tak menjengah mama & papa bulus sekalian pe kabo...

tigerads... kesiannya dengar beri ...

uols semer..

jibam sudah meninggal pagi tadi..7.20 pg. selamat ditanam sejam kemudian. pergi dgn tenang mcm menggeliat..siksanya telah berakhir..
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2013 05:38 PM | Show all posts
tigerads posted on 15-9-2013 10:53 AM
uols semer..

jibam sudah meninggal pagi tadi..7.20 pg. selamat ditanam sejam kemudian. pergi dg ...

punca nya mmg termakan racun ke? rumput yg baru diracun org?
mmg sedih bila kehilangan. tp kita nak ucapkan tahniah pd TT sebab telah menjadi tuan kucing yg terbaik.
pd masa kucing kita comel & sihat pun kita jaga. apalagi bila dia sakit sebegitu rupa, kita usaha nak pulihkan dia.
tentu jibam bahagia sepanjang hayatnya bersama TT..
kucing mmg dtg dan pergi. tp kasih sayang & ingatan kita pd dia, tetap berpanjangan..


Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2013 08:03 PM | Show all posts
@zehra2 sekitar rumah xde rumput yg diracun..
nak suspect lebih2 pon x berani..
smd dia termakan or tergigit lipas yg disembur racun or lain xtau lah..
jibam kjcing yg baik..x selongkar periuk pinggan pon kat umah ni..
makan pon yg kita bg kat bekas makanan dia or biskut dia jer..
ayam daging x makan..ikan lah dia makan selain drp kek or baulu or biskut dia tuh.

ni kesian tomek xde kawan..br bw balik anak kucing sedara2 jibam n tomek jugak..tp garang x reti nk kawan lg..tomek nk kwn..

seminggu 2 lg ok la kot bleh get along dh kot..

anak jiran yg selalu main ngan jibam x caya jibam dh meninggal
jibam sempat salam ngan dorang sblm dorang blk kg kt terengganu petang sblm dia meninggal pg esoknya..
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2013 09:46 AM | Show all posts
minggu baru....

2 hari selepas jibam meninggal...kita dh amik anak bulus baru....
sedara2 jibam n tomek gak...

mula2 tomek sombong...lama2 dh dekat tp xleh nak tugeder2 lagi...biasa la diva..

ni si kecik lak beyak cirit..kita bagi susu lembu kat dia...hahahaha...kesian dia...moyok jah sejak jumaat selepas kena mandi..

n semalam ms pegi vet belikan ubat utk si kecik ni...budak kat vet tu ckp ada la 20 ekor kucing kena nasib yg sama dgn jibam...rupa2nya mmg musim virus sapar ayam gh merebak....jibam dh serius br kita sedar...apa laa...cmner nak tau dia x penah sakit...dorang br dok sembang psl jibam n kita royak jibam dh mati 2 hari selepas bw balik ari tuh...

Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2013 01:38 PM | Show all posts
tigerads posted on 22-9-2013 09:46 AM
minggu baru....

2 hari selepas jibam meninggal...kita dh amik anak bulus baru....

tenguk gambar jibam..comelnya dia.kesian kena virus ayam tu ekk..kawan pun ada kena.kucing dia mati beramai2. saya pun baru bela sekor ni... macam kesian biar dia seseko. tapi, kalau nak menambah keadaan rumah x mengizinkan. lagipun belum neuter, tengah tunggu 2nd vaccine baru zassttt!

sorry la tanya kat sini, saya x jumpa thread pasal petshop yang latest. korang yang duduk KL/Selangor selalu shopping dekat mana? saya tengah cari orijen..ingat nak tukar kibbles miki ni. sekarang dia makan blackwood, tapi nampak macam x berapa excited pulak. tabiaat x suka minum air masih sama. saya dah beli water fountain cat it. takdenya dia herannn tenguk air blup blup tu.. camana nak buat ni?
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2013 01:47 PM | Show all posts
firedragon posted on 22-9-2013 01:38 PM
tenguk gambar jibam..comelnya dia.kesian kena virus ayam tu ekk..kawan pun ada kena.kucing dia mat ...

krn kesiankan tomek tinggal sekor2 n moyok sy amik anak bulus baru..bela dr kecik...senang sket..

walau x bkawan sgt tp nampak tomek hepi sbb ada kucing lain...n dia bleh show off skill dia main bola aliminium melompat blari segala...peel kucing diva kan...

masing2 garang...xleh nk dekat...ni pun si kecik sakit dok dlm sangkar tomek menunggu atas mesin basuh, tido pon kat situ selagi kita x naik tido..
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2013 11:40 PM | Show all posts
sedihnya,terasa pula mcm kcing sndiri yg kehilangan, sbb awak selalu tempek gambar jibam....
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2013 10:57 AM | Show all posts
cat_miow posted on 25-9-2013 11:40 PM
sedihnya,terasa pula mcm kcing sndiri yg kehilangan, sbb awak selalu tempek gambar jibam....

redha lah cat...umurnya hanya setakat tuh jer...

tomek pun gemok balik dh...tp xtau la sbb br jer nak berbaik ngan si kecik ...kecik lak xdop doh...

btw...

yg virus membawa kematian ni nama dia Feline Panleucopenia..kita bawak si kecik ni ke vet 1 lg...dr tu india...so dia sarankan mana2 tempat bekas jibam n si kecik duduk tuh basuh ngan clorox takut bjangkit kat tomek lak..

so far tomek sihat n gemok jer...lincah ok jah cumanya xleh nak show off la sbb xde kucing lain dia nk blagak...lps ni nak amik stary kat ajer laa bela...teringat ada 1 anak kucing oren pakai stokin kat kedai runcit yg kita nampak ms beli kopok goreng few days back...esok cuti bleh bersihkan rumah dulu...
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2013 11:09 AM | Show all posts
tigerads posted on 26-9-2013 10:57 AM
redha lah cat...umurnya hanya setakat tuh jer...

tomek pun gemok balik dh...tp xtau la sbb br j ...

slmt mncuci... xpe.. mybe de hikmah kan.. awak jgn sedih sedih..
Smga tomek sihatnxde ape n juh dr jngkitan tu....

Nnt share plk gmbr si oren pakai stoking
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2013 11:21 AM | Show all posts
YoonArang posted on 26-9-2013 11:09 AM
slmt mncuci... xpe.. mybe de hikmah kan.. awak jgn sedih sedih..
Smga tomek sihatnxde ape n juh d ...

haaa....

nk kena singgah kat kedai kopok tu dulu laaa br bleh culik si oren stokin tuh...

makcik tuh pun dh offer pd hari kita bw balik kecik..

aaaaaa abih la kena halau ngan penyapu lidi sbb borak kat sini


takootttt
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2013 12:29 PM | Show all posts
tigerads posted on 26-9-2013 11:21 AM
haaa....

nk kena singgah kat kedai kopok tu dulu laaa br bleh culik si oren stokin tuh...

eh.... kat sni xleh borak ke..?
bkn ni rumah berksh syg... hehehe..


Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2013 12:33 PM | Show all posts
YoonArang posted on 26-9-2013 12:29 PM
eh.... kat sni xleh borak ke..?
bkn ni rumah berksh syg... hehehe..

alamakkkkkkkkk !!!!!!!!!!!!!!!!!


ini rumah borakk laa......hihihihihi.....ingatkan salah rumah....


apa nehhh !!!!????????????????



hahhahhahahhahhahaha


yer la dh tua nyanyuk dh....
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2013 12:37 PM | Show all posts
tigerads posted on 26-9-2013 12:33 PM
alamakkkkkkkkk !!!!!!!!!!!!!!!!!

hahaa.. penin la tuuu...
dah lunch blom..
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2013 12:45 PM | Show all posts
YoonArang posted on 26-9-2013 12:37 PM
hahaa.. penin la tuuu...
dah lunch blom..

blom....  
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.077736s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list