JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
69048
View
627
Reply

Jawa Timur - Surabaya, Probolinggo, Banyuwangi, Jember, Malang, Batu, Madura dll

[Copy link]

Author: sapsamsok       Show all posts   Read mode

Post time 22-7-2013 10:59 PM | Show all posts
melur_30 posted on 22-7-2013 08:52 PM
untuk madura, saya ada buat note Mr.Sam..nanti mana2 yg kurang saya tolong tambahkan...

bulan 9 t ...

haha..cik melur bukan nk pegi fesyen festival kah di jember tu? hehe..ada catwalk show kah?
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2013 07:54 PM | Show all posts
Mr sam.. masukan ladang epal di malang
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2013 10:41 PM | Show all posts
Sam,

Boleh ganti Kementerian Pelancongan/Wisata Surabaya....kalau kat M'sia dah lama dapat, PJK, PJM...segala pingat dok ada....
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2013 07:45 AM | Show all posts
About-Jane posted on 22-7-2013 10:59 PM
haha..cik melur bukan nk pegi fesyen festival kah di jember tu? hehe..ada catwalk show kah?
...

hahaha...tu yg cancel AJ..malulah pula kena catwalk dpn org ramai
lain kalilah ke jember...rasanya macam penat sgt dah berulang alik ke sana...tunggu tahun2 dpan lah pulak hehehe...
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2013 01:51 PM | Show all posts
ade pun new thread utk surabaya nih...
pegi awl bln 5 aritu..tp cam dh basi plak..dh tak bape nk ingt utk di kongsi kt sni..
tp pada sesapa yg nak pegi bleh bkk blog sya
>> http://finizaini.blogspot.com/20 ... 1-part-1-pusat.html

ade detail psl JATIM park 2, muzium satwa, taman safari 2..mcm2 lagi lah...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-8-2013 12:47 PM | Show all posts
Berpetualang ke Gua Widodaren, TN Bromo Tengger Semeru

Surabaya, Sabtu 28 Julai 2013

Salah satu tanda perubahan cuaca adalah suhu yang dingin di pagi hari & angin bertiup kencang di kala maghrib. . Yes, Jawa Timur sudahpun memasuki musim panas... Perjalanan ini dirancang dalam waktu 3 hari sebab kami hanya berjarak 3 jam je dari TN Bromo Tengger Semeru.

Perjalanan dimulai setelah alas perut di Mc Donald, Pepelegi, Sidoarjo jam 1:50 am. Hanya kami berdua (saya & Bpk Bachtiar). Pak Bachtiar masih dalam proses penyembuhan setelah terjatuh dari motorsikal beliau. Jadi, beliau bertindak sebagai driver standby in case saya mengantuk & sebelum pos masuk TN BTS.

Sepanjang perjalanan lancar. Tidak ada gangguan lalu lintas walau banyak lori yang bertolak ke arah Pulau Dewata Bali. Kami tiba di Pertigaan ke Wisata Bromo jam 3:15 pagi. Setelah membelok ke kanan, kami meneruskan perjalanan sebelum berhenti sejenak untuk mengganti posisi. Saya jadi tamu, Pak Bachtiar bertindak sebagai driver dengan harapan, driver tidak kena caj. Setiba di portal (pos jaga), kami dimintai Rp 34,000. Kami lantas bertanya driver pun kena cas ke? Dapatlah Rp 24,000. Mana datang extra Rp 10,000 pun kami x tau. Lama-lama dok terasa cam ke Borobudur pulak. Sembelih!



Kami tiba di tempat letak kereta jam 4:25 pagi gara-gara menunggu agak lama di portal tadi. Disebabkan masih terlalu pagi, kami memutuskan berjalan-jalan di sekitar tempat letak kereta tersebut dan portal lama. Baru perasan kalau ada 1 musholla di situ. Letaknya agak ke dalam jadi memang tidak perasan kalau tidak melihat ke dalam lorong tersebut.



Terlihat sebuah poster super jumbo yang digantung di sebelah kiri pintu masuk Pondok Pusat Pengunjung. Waktu sedang melihat-lihat poster tersebut, datang sorang tukang ojek menawarkan jasa ojek. Kami menolak kerana tidak bercadang ke mana-mana kecuali ke Gua Widodaren & Rumah Adat Tengger. Walau kami telah menolak tawaran tersebut, beliau tetap melayani kami berbual. Memang terbaik!



Jam 5:15 pagi, kami mulai bergerak ke Viewpoint Mentigen. Kerana kaki Pak Bachtiar masih sakit, kami bergerak agak lambat kerana Viewpoint Mentigen sudah tidak jauh dari tempat letak kereta. Hanya sekitar 20 minit jalan kaki. Ternyata di Viewpoint Mentigen ini juga terdapat 2 viewpoint yang berbeza. Kalau ke Viewpoint Mentigen yang lebih jauh tu, lebih bagus & tinggi. Caranya di pertigaan Y itu, kita ikut kanan & menaiki bukit kecil.



Kalau Viewpoint Mentigen 2 (Parkir Lava View Hotel) itu, ikut kiri. Lokasi Mentigen 1 memang lebih tinggi & dapat menikmati permandangan kawah Gunung Bromo. Hanya dapat dilalui dengan berjalan kaki atau menggunakan jasa ojek. Jip tidak dapat lalu kerana ditutup palang besi. Sedangkan untuk Mentigen 2, hanya dapat melihat ke arah matahari terbit. Kawah Gunung Bromo tertutup jalan atas bukit kecil menuju Mentigen 1.





Sempat melihat 3 - 4 jeep yang membawa tamu ke Viewpoint Mentigen 2. Kesian pulak kat diorang, jauh-jauh ke Bromo hanya dapat melihat dari Mentigen je sedangkan permandangan di Penanjakan 1 jauh lebih cantik. Kata orang, yang biasa kena kes camni kerana kerana mereka menyewa jip dari petrol station atau sebelum tiba di Portal TN BTS. Memang lebih murah, tapi risikonya dapat tempat yang kurang bagus. Bagi paguyuban itu sendiri, mereka ini dianggap illegal.



Setelah melihat matahari terbit, kami bergerak ke Restoran Widodaren, Hotel Bromo Permai 1 untuk sarapan sambil menunggu jip datang menjemput kami ke Gua Widodaren. Rp 30,000/orang kerana sarapan ala carte hanya tersedia mulai jam 8 pagi. Pilihan makanan sama dengan tamu hotel. Nasi goreng, mi goreng, keropok, teh, kopi, buah & telur kocok. Teh & kopinya memang terangkat... Setelah makan, jip datang menjemput & kami segera bergerak ke Gua Widodaren.



Lokasi Gua Widodaren ini terletak tidak jauh dari Gunung Bromo. Singkatnya, di belakang Gunung Batok. Untuk naik ke Gua Widodaren ini memang mencabar bagi orang yang jarang hiking. Kecuraman sekitar 20º dan kalau perlu, bawa la trekking pole. Pemandu saya, Bpk Wartono ini rileks je... Tak termengah-mengah cam saya. Hehehe... Ini bukan tempat yang bagus untuk yang tidak menyukai alam, tapi mencabar bagi mereka yang menyukai berpertualang.

Dalam perjalanan ke atas, kita dapat melihat sendiri bunga Eidewiess ini tumbuh subur di lereng gunung tersebut.



Selain itu juga terdapat bunga Mentigri, nama bunga yang dipakai untuk Puncak Mentigen.



Kira-kira separuh perjalanan, kita akan melihat sebuah gua pemujaan lain di lereng sebelah.



Beginilah keadaan jalan yang akan dilalui untuk naik ke Gua Widodaren.



Setelah 20 minit berjalan, sampailah saya di gua tersebut. Guanya kelihatan kecil tapi dapat memuat lebih kurang 30 - 40 orang sekaligus kalau ada upacara.



Permandangan dari Gua Widodaren



Untuk yang tidak kuat naik ke atas seperti orang tua, mereka boleh memilih untuk memuja patung ada di kaki gunung tersebut.



Oleh kerana perayaan Yandhya Kasada baru je lepas beberapa hari yang lalu, tempat ni dipenuhi sampah. Kata Pak Wartono, biasanya sampah itu akan hilang dengan sendirinya terbawa air hujan ke bawah. Air suci yang mengalir sekarang disalurkan dengan menggunakan batang paip. Biasanya, orang Tengger akan menadah air tersebut dalam tempatnya sebelum dibawa turun / dipakai dalam acara permujaan atau agama di gua tersebut.



Biasanya, sebelum musim tanam mereka akan ke sini untuk meminta hasil tanam yang bagus. Setelah mereka diberi hasil tuai yang bagus, mereka harus kembali dalam waktu 1 tahun untuk membayar nazar. Nazar (sajen) mereka berupa hasil tuai yang telah mereka tuai dalam musim tanam tersebut. Atau mungkin sebelum musim tanam, mereka akan ke sini untuk menanyakan kepada leluhur mereka apakah sekarang merupakan waktu yang sesuai untuk menabur benih dan sebagainya. Permintaan mereka biasanya lebih ke hasil panen (tuai) yang bagus.

Setelah berehat lebih kurang 20 minit menghilangkan keletihan saya yang teramat sangat, kami turun kembali ke jip kami. Dari situ, kami bergerak ke Rumah Adat Tengger. Lokasinya agak jauh dari Hotel Bromo Permai 1. Ternyata apa yang diulas dalam internet itu memang betul pun... Atap (genteng) dari tanah, tiang pakai simen, dinding pakai kayu jati dan dipaku. Hanya dibuka pada hari-hari tertentu sahaja.



Tapi, view Cemoro Lawang dari sini kelihatan cantik sebab dari perspektif berbeza. Dari kaki gunung ini, kelihatan Viewpoint Penanjakan 1 & Penanjakan 2 di atas sana.








Kami tidak menghabiskan banyak waktu di sini kerana ingin segera bergerak ke Air Terjun Madakaripura untuk merekam perjalanan & lokasi GPSnya kelak.
Last edited by sapsamsok on 1-8-2013 11:49 AM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2013 11:39 AM | Show all posts
Percutian keluarga berakhir memilukan



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2013 11:41 AM | Show all posts
melur_30 posted on 26-7-2013 06:45 AM
hahaha...tu yg cancel AJ..malulah pula kena catwalk dpn org ramai
lain kalilah ke jember...ras ...

melur,

JFF tahun ni 18 Ogos 2013. Boleh la nanti teropong dari Rinjani...
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2013 03:17 PM | Show all posts
sapsamsok posted on 14-8-2013 11:41 AM
melur,

JFF tahun ni 18 Ogos 2013. Boleh la nanti teropong dari Rinjani...


23-25 ogos mr sam...semalam dapat email dari pengelola utk ambil pas ;)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2013 04:22 PM | Show all posts
melur_30 posted on 14-8-2013 02:17 PM
23-25 ogos mr sam...semalam dapat email dari pengelola utk ambil pas ;)

mmm... bererti lama gak JFC tu... Dalam JTV kasi tau mulai 18 Ogos...

Rasanya panitialah (penyelenggara) yang lebih betul...
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2013 09:58 PM | Show all posts
wah Mr Sam.. good job..

saya masih merindui Sang Bromo.. kepingin kesana lagi untuk sunrise dan sunset...
kepingin juga ke Gunung Arjuno

Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2013 08:01 AM | Show all posts
sapsamsok posted on 14-8-2013 04:22 PM
mmm... bererti lama gak JFC tu... Dalam JTV kasi tau mulai 18 Ogos...

Rasanya panitialah (peny ...

mr sam, kalau saya jadi turun next week saya bgth..manatau boleh jumpa dan layan bakso besar gedabak tu lagi ke hahaha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-8-2013 09:15 AM | Show all posts
izza_dude posted on 14-8-2013 08:58 PM
wah Mr Sam.. good job..

saya masih merindui Sang Bromo.. kepingin kesana lagi untuk sunrise dan s ...

Kalau nak datang, sekaranglah waktu paling sesuai atau Ogos dan bulan selanjutnya tahun depan.

Suhu di Surabaya sekarang pun segar sepanjang hari, sekitar 26ºC - 29ºC. Kalau di kota suhunya hanya "begitu", apa lagi di Bromo.

Banyak lagi yang belum izza explore di Mt Bromo. Saya masih ketinggalan 2 3 tempat lagi.

Selain itu, mungkin nak explore Ranu Kumbolo (Trekking 3 - 4 jam) & Ranu Klakah (approach dari Kota Lumajang).
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-8-2013 09:20 AM | Show all posts
melur_30 posted on 15-8-2013 07:01 AM
mr sam, kalau saya jadi turun next week saya bgth..manatau boleh jumpa dan layan bakso besar gedab ...

Melur,

Ok set. Bagi tau je. Nanti saya jemput airport atau mana-mana. . Jangan minta jemput Jember sudah.

Kalau dah di Jember tu, boleh explore Papuma lagi untuk sunset. Selain itu, pantai lain yang berdekatan pun boleh gak cam Payangan, Cowo Rangak dan Puger. Ke 3 pantai tu dalam radius 10 km je (itu yang saya ukur dari Google Maps). Mungkin boleh ke Air Terjun Tancak. Kata orang kena trekking sikit, tapi cantik waterfallnya.

Gimana? Terliur dak?
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2013 10:22 AM | Show all posts
sapsamsok posted on 15-8-2013 09:20 AM
Melur,

Ok set. Bagi tau je. Nanti saya jemput airport atau mana-mana. . Jangan minta jemput J ...

hahaha

saya ambil last flight dari sini mr.sam..so sampai surabaya pun dalam 12.++am..terus ke sparkling hostel, baru sat tadi booked bilik..cumakan mr wong, lewat malam macam tu damri bas ada lagi ke?kalau tak mmg kena ambik teksilah jawabnya huhuhu...saya akan bertolak ke jember dgn train jam 9.00am..dah bagi cadangan macam tu mmg confirmlah saya balik semula ke surabaya 25hb tgh malam hehehe...ayooo, jgn racun lebih2 boleh?? err kalau tak keberatan jemput aje saya di jember, boleh p tempat2 yang dikatakan tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-8-2013 12:55 PM | Show all posts
melur_30 posted on 15-8-2013 09:22 AM
hahaha

saya ambil last flight dari sini mr.sam..so sampai surabaya pun dalam 12.++am..terus ke  ...

Noted. Nanti roger2 la kalo perlu bantuan.

Jangan lupa buat payment ke SBS tu... kang jadi macam dulu, nak check in tup2 kamar dah dijual ke orang lain. Jenuh melilau cari hotel malam2...

ETA 23 Ogos?
ETD 25 Ogos?

Takpe... nanti saya jemput kat jember, kita terlajak ke Gn Raung... Amacam? Dari sana, melur boleh paraglyding ke airport Juanda... Fuh... panas... panas... Hehehe...
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2013 01:03 PM | Show all posts
sapsamsok posted on 15-8-2013 12:55 PM
Noted. Nanti roger2 la kalo perlu bantuan.

Jangan lupa buat payment ke SBS tu... kang jadi maca ...

balik 26hb petang, mr.sam...

tadi call sparkling, derang kata tak payah bayar pun..hehee...tapi takpe, sbelum saya berlepas nanti saya akan call derang utk confrmkan balik..kalau derang  bagi kat orang lain, mmg tidar station keretapilah nampaknya saya malm tu hahaha

gng raung?aduuhhh tak sanggup...takat anak bukit berketinggian 200m, saya ok hehehe..saya ingat 25hb tu nak gerak ke baluran jap sebelum gerak balik ke surabaya mr.sam...utk wisata pantai yang disebutkan, saya p 22hb lepas check in...saya tgk gambar sunset di payangan indah sekali hehehe...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-8-2013 01:50 PM | Show all posts
Sebuah peringatan untuk para pendaki gunung

Ketahuilah tahap kekuatan kita dan bahaya yang menanti




Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2013 07:54 AM | Show all posts
sapsamsok posted on 28-8-2013 01:50 PM
Sebuah peringatan untuk para pendaki gunung

Ketahuilah tahap kekuatan kita dan bahaya yang menant ...

berita bila ne mr wong?

waktu saya ke sana ahad lepas, ada sorang bapak ne kena usung pakai tandu turun dari kawah ke patulding..tak tau kenapa tapi kaki kanan dia bengkak giler...

apa pun hati2lah...jgn terlalu happy...ijen ne nampak aje simple tapi hakikatnya byk bahaya yang menanti kalau kita tak alert dgn keadaan semasa..especially bila tgk aktiviti di kawah tu sendiri, saya rasa sgt aktif berbanding dgn keadaan 1 1/2 thn lepas...mungkin sapa2 yg berhajat nk tgk blue fire dlm masa terdekat ne dulukan dululah hasrat tu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-8-2013 11:56 AM From the mobile phone | Show all posts
melur_30 posted on 29-8-2013 06:54 AM
berita bila ne mr wong?

waktu saya ke sana ahad lepas, ada sorang bapak ne kena usung pakai ta ...

Berita 25/08

Mmg kena extra hati2. Klo rasanya dah tll termengah2 memang kena stop dan berehatlah sampai denyut jantung menurun. Mmg kena banyak berehat esp bila dah sampai 2/3 jalan. Waktu tu jalan pun dah curam sekali. Langkah pun jadi 1/2 langkah je. Waktu turun tu pun sakit hujung jari dok tahan berat badan agar tak terjatuh.

Tapi semua sangat berbaloi bila dah sampai bibir kawah. Apatah lagi bila dapat menyaksikan fenomena blue fire tu dari dekat. Apa lagi klo dah samapi bawah hanya kita dan penambang je... mmg terasa dunia kita kerana penambang biasanya tak ambil tau sgt. Blue fire ni sebetulnya dapat dilihat dari atas, tapi nak foto dari atas mmg x dapat sbb tll jauh dan gelap. Tapi, waktu turun pada malam hari mmg risikonya besar sekali kerana setiap batu yang kita nak pijak tu kelihatan seperti tak kuat kerana bayang2 di bleakangnya. Jadi, rasanya lebih sesuai kalo turun petang hari sampai menunggu malam tiba.
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2013 12:00 PM | Show all posts
25/8? serius ne? saya naik ijen pun date yang sama mr wong

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-8-2013 05:34 PM | Show all posts
melur_30 posted on 29-8-2013 11:00 AM
25/8? serius ne? saya naik ijen pun date yang sama mr wong

Rasanya bukan lah... sebab mengikut berita tersebut, bapak tersebut ditandu ke pos patulding jam 3 pagi...

Lagi pulak, kakinya tidak bengkak...
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2013 03:10 PM | Show all posts
Tengah survey survey pasal Surabaya terjumpa thread ni & Encik Sam

My flight details of 6 pax:-
KUL - SURABAYA       14/12/2013     9.35 AM (ETA: 11.15 AM)
SURABAYA - KL         18/12/2013     4:45 PM (ETA: 8.20 PM)

Boleh tolong suggest or are you free to be our guide on that day encik Sam?

I cadang nak naik Bromo tuh, cuma maybe I sorang or with my siblings since my mum & my aunt mesti tak larat nak naik. Hihi, cadang nak book hotel sendiri dekat Surabaya cuma tak sure bile yang akan stay Surabaya and bila akan ke Bromo & Batu etc etc.

Mohon pencerahan.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-9-2013 04:32 PM | Show all posts
slymer posted on 4-9-2013 02:10 PM
Tengah survey survey pasal Surabaya terjumpa thread ni & Encik Sam

My flight details of 6 pax:-

Slymer,

Selagi tiada aral melintang, jom... Saya boleh ponteng kerja sehari untuk ke Gn Bromo lagi... Terlalu dekat dengan Kota Surabaya. Hehehe... Kalau untuk dalam kota Surabaya, mungkin boleh join sembang2 borak dalam 1/2 hari sebelum kembali ke office lagi.

Kalau smp sini pagi, ada beberapa pilihan

Pilihan 1
Day 1 : 1/2 hari di Surabaya. Menjelang petang, bergerak ke kota Batu & overnite di Kota Batu
Day 2 : Aktiviti di Kota Batu, Malang & sekitarnya. Bertolak ke Gn Bromo pada petang hari. Overnite di Gn Bromo.
Day 3 : Aktiviti di Gn Bromo. Singgah Air Terjun Madakaripura kalau musim hujan belum start. Kembali dan meneruskan aktiviti di Surabaya. Bermalam di Kota Surabaya.
Day 4 : Aktiviti di Surabaya / Gresik. Bermalam di Kota Surabaya.
Day 5 : Aktiviti ringan di Surabaya & bertolak ke airport selambat2nya jam 1 tengah hari.

Pilihan 2
Day 1 : Sehari penuh di Surabaya dan bermalam di Kota Surabaya.
Day 2 : Bertolak seawal jam 6 / 7 pagi ke Masjid Ajaib, Kota Malang & Kota Batu. Aktiviti di Kota Batu. Bermalam di Kota Batu.
Day 3 : Meneruskan aktiviti di Kota Batu. Bertolak ke Gn Bromo petang hari. Overnite di Gn Bromo.
Day 4 : Meneruskan aktiviti di Gn Bromo. Singgah Air Terjun Madakaripura kalau musim hujan belum start. Kembali dan meneruskan aktiviti di Surabaya. Bermalam di Kota Surabaya.
Day 5 : Aktiviti ringan di Surabaya & bertolak ke airport selambat2nya jam 1 tengah hari.

Pilihan 3:
Day 1 : Full day di Surabaya. Bergerak ke Bromo menjelang midnite. Kalau perlu mandi / sholat, check in 1 bilik hotel murah sekejap. Tidur dalam kereta dalam perjalanan ke Gn Bromo.
Day 2 : Aktiviti di Gn Bromo. Singgah Air Terjun Madakaripura kalau musim hujan belum start. Meneruskan perjalanan ke Kota Malang dan Kota Batu. Bermalam di Kota Batu
Day 3 : Meneruskan aktiviti di Kota Batu, Malang & sekitarnya. Kembali dan meneruskan aktiviti di kota Surabaya.
Day 4 : Meneruskan aktiviti di Kota Surabaya. Mungkin boleh dilanjutkan ke Kota Gresik (Wisata Religi) dan dilanjutkan ke Pulau Madura.
Day 5 : Aktiviti ringan di Surabaya & bertolak ke airport selambat2nya jam 1 tengah hari.

Untuk melihat matahari terbit, kita tak perlu jalan jauh-jauh dari tempat parking jip. Memang keadaan jalan agak curam sedikit tapi dah dekat dengan viewing point lebih kurang 100m dengan syarat bertolak lebih awal dari hotel. Tak terasa letih sangat sebab menjelang viewing point, banyak terdapat warung & jagung bakar. Boleh gak isi perut dulu sambil menghilangkan penat. Kalo nak sholat, terdapat tempat untuk menunaikan sholat.

Kalau nak naik ke Kawah Bromo, barulah kena pertimbangkan keadaan fisik kita. Kalau tidak larat naik 245 anak tangga ke atas, mungkin cukup setakat naik kudadari toilet bunker sampai anak tangga dan bergaya di situ. Untuk slymer & siblings, boleh melanjutkan ke atas. Masih muda, kuat & semangat luar biasa. Sedangkan yang lain, boleh duduk2 di warung jual minuman kat situ. Biasanya orang tak spend lama sangat pun kat situ. Paling lama 45 minit. Tu dah termasuk naik turun kawah Bromo.

Kalo naik kereta sorang-sorang, memang tak berbaloi sbb sewa jip mahal. Kalo share dengan orang susah juga. Kita kena fix time kita dengan fellow travellers yang lain. Tambahan pulak, yang menjadi kendala biasanya hanya kawah Bromo sbb medan lebih menentang. Sedangkan pasir berbisik, savana, watu kuto, watu singa dll sesuai untuk semua kategori umur. Turun dari jip, terus berfoto... Hehehe... Kalo nak save cost, boleh naik moto. Tapi, bukan bawa sendiri melainkan menumpang di belakang. Kalo x hujan, xpe... Kalo joki hebat, sip...

My advice, kena ajak diorang naik untuk melihat matahari terbit. Kawah Bromo, tunggu kat anak tangga atau kat jip je... Lepas tu, lanjutkan dengan pasir berbisik, watu singa dan savana.
Last edited by sapsamsok on 4-9-2013 03:33 PM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-9-2013 04:37 PM | Show all posts
Berita terkini tentang Kawah Ijen



Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.490565s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list