JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
70729
View
635
Reply

Jawa Timur - Surabaya, Probolinggo, Banyuwangi, Jember, Malang, Batu, Madura dll

[Copy link]

Author: sapsamsok       Show all posts   Read mode

Post time 22-7-2013 08:31 PM | Show all posts
mr.sam, good job..sungguh saya lupa pasal jatim ne huhuhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-7-2013 08:39 PM | Show all posts
@About-Jane @melur_30

Thank you untuk complimentsnya. Lepas ni kena compile Madura, Batu & Malang pulak... Tapi trip Madura hari tu saya dok driving je, x sempat nak take note sangat. Yang teringat jelas kat kepala, gara-gara my co-pilot salah navigation kita semua miss sunset kat Air Terjun Toroan.

Dalam bulan ni, kalau ada waktu nak cover Mata Air Suci (Umat Hindu) at Gua Widodaren kat Mt Bromo pulak.

Kalau tidak ada halangan, pertengahan bulan 9 nak cover Mt Ijen & kawasan sekitar Jember lagi. Papuma a must! Nak terlajak ke Puger & kalo sempat cover air terjun sekitar Kota Jember.

Nak ikut?
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2013 08:52 PM | Show all posts
untuk madura, saya ada buat note Mr.Sam..nanti mana2 yg kurang saya tolong tambahkan...

bulan 9 tak dapatlah sebab sya ke rinjani..hujung bulan 8 patut ke jember tapi tak tahulah pergi ke tidak..tiket flight mahal sgt hehehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-7-2013 09:48 PM | Show all posts
Untuk yang merindukan Puncak Semeru dkk

Berikut foto terkini kawasan Taman Nasional Bromo Tengger Semeru pada 17 July 2013. Kebetulan menemani kawan dari Bangkok Thailand yang berkunjung ke Taman Nasional BTS.

Panorama dari Penanjakan 1



Kawah Bromo dan teman setianya, Gn Batok



Nak naik tangga je kena queue, padahal kami merupakan group 2nd last yang turun dari Penanjakan 1. Penuh Mat Saleh je... Orang tempatan tak ramai. Naik 20 langkah terhenti, ada je yang semput...



Keadaan dalam kawah Bromo seperti kat Ijen. Airnya berwarna hijau.



Lembah Jemplang sudah mulai menjadi kering kecoklatan lagi menandakan datangnya musim panas.



Kombinasi Google Maps + Android Tracking Apps menghasilkan route perjalanan kami sepanjang pagi tersebut.





Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-7-2013 09:54 PM | Show all posts
melur_30 posted on 22-7-2013 07:52 PM
untuk madura, saya ada buat note Mr.Sam..nanti mana2 yg kurang saya tolong tambahkan...

bulan 9 t ...

Cool...

U trip ke Ijen bulan 9 nanti pun dok pening nih, nak ikut Bondowoso atau Banyuwangi. Kalo dari Surabaya, lebih dekat Bondowoso. Tapi, nak singgah Pantai Pasir Putih pulak... Rugi le kalo x transit sbb mmg 1 arah. Pulang dari Ijen nanti, dah ikut jalur selatan Lumajang terus ke Bromo.

Maid saya orang Jember. Bila tanya mana tempat best ka Jember, senyum je... Orang Jember celup. Hehehe...

Nanti kalo perlu bantuan waktu transit kota Sura, roger2 je...
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2013 10:59 PM | Show all posts
melur_30 posted on 22-7-2013 08:52 PM
untuk madura, saya ada buat note Mr.Sam..nanti mana2 yg kurang saya tolong tambahkan...

bulan 9 t ...

haha..cik melur bukan nk pegi fesyen festival kah di jember tu? hehe..ada catwalk show kah?
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2013 07:54 PM | Show all posts
Mr sam.. masukan ladang epal di malang
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2013 10:41 PM | Show all posts
Sam,

Boleh ganti Kementerian Pelancongan/Wisata Surabaya....kalau kat M'sia dah lama dapat, PJK, PJM...segala pingat dok ada....
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2013 07:45 AM | Show all posts
About-Jane posted on 22-7-2013 10:59 PM
haha..cik melur bukan nk pegi fesyen festival kah di jember tu? hehe..ada catwalk show kah?
...

hahaha...tu yg cancel AJ..malulah pula kena catwalk dpn org ramai
lain kalilah ke jember...rasanya macam penat sgt dah berulang alik ke sana...tunggu tahun2 dpan lah pulak hehehe...
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2013 01:51 PM | Show all posts
ade pun new thread utk surabaya nih...
pegi awl bln 5 aritu..tp cam dh basi plak..dh tak bape nk ingt utk di kongsi kt sni..
tp pada sesapa yg nak pegi bleh bkk blog sya
>> http://finizaini.blogspot.com/20 ... 1-part-1-pusat.html

ade detail psl JATIM park 2, muzium satwa, taman safari 2..mcm2 lagi lah...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-8-2013 12:47 PM | Show all posts
Berpetualang ke Gua Widodaren, TN Bromo Tengger Semeru

Surabaya, Sabtu 28 Julai 2013

Salah satu tanda perubahan cuaca adalah suhu yang dingin di pagi hari & angin bertiup kencang di kala maghrib. . Yes, Jawa Timur sudahpun memasuki musim panas... Perjalanan ini dirancang dalam waktu 3 hari sebab kami hanya berjarak 3 jam je dari TN Bromo Tengger Semeru.

Perjalanan dimulai setelah alas perut di Mc Donald, Pepelegi, Sidoarjo jam 1:50 am. Hanya kami berdua (saya & Bpk Bachtiar). Pak Bachtiar masih dalam proses penyembuhan setelah terjatuh dari motorsikal beliau. Jadi, beliau bertindak sebagai driver standby in case saya mengantuk & sebelum pos masuk TN BTS.

Sepanjang perjalanan lancar. Tidak ada gangguan lalu lintas walau banyak lori yang bertolak ke arah Pulau Dewata Bali. Kami tiba di Pertigaan ke Wisata Bromo jam 3:15 pagi. Setelah membelok ke kanan, kami meneruskan perjalanan sebelum berhenti sejenak untuk mengganti posisi. Saya jadi tamu, Pak Bachtiar bertindak sebagai driver dengan harapan, driver tidak kena caj. Setiba di portal (pos jaga), kami dimintai Rp 34,000. Kami lantas bertanya driver pun kena cas ke? Dapatlah Rp 24,000. Mana datang extra Rp 10,000 pun kami x tau. Lama-lama dok terasa cam ke Borobudur pulak. Sembelih!



Kami tiba di tempat letak kereta jam 4:25 pagi gara-gara menunggu agak lama di portal tadi. Disebabkan masih terlalu pagi, kami memutuskan berjalan-jalan di sekitar tempat letak kereta tersebut dan portal lama. Baru perasan kalau ada 1 musholla di situ. Letaknya agak ke dalam jadi memang tidak perasan kalau tidak melihat ke dalam lorong tersebut.



Terlihat sebuah poster super jumbo yang digantung di sebelah kiri pintu masuk Pondok Pusat Pengunjung. Waktu sedang melihat-lihat poster tersebut, datang sorang tukang ojek menawarkan jasa ojek. Kami menolak kerana tidak bercadang ke mana-mana kecuali ke Gua Widodaren & Rumah Adat Tengger. Walau kami telah menolak tawaran tersebut, beliau tetap melayani kami berbual. Memang terbaik!



Jam 5:15 pagi, kami mulai bergerak ke Viewpoint Mentigen. Kerana kaki Pak Bachtiar masih sakit, kami bergerak agak lambat kerana Viewpoint Mentigen sudah tidak jauh dari tempat letak kereta. Hanya sekitar 20 minit jalan kaki. Ternyata di Viewpoint Mentigen ini juga terdapat 2 viewpoint yang berbeza. Kalau ke Viewpoint Mentigen yang lebih jauh tu, lebih bagus & tinggi. Caranya di pertigaan Y itu, kita ikut kanan & menaiki bukit kecil.



Kalau Viewpoint Mentigen 2 (Parkir Lava View Hotel) itu, ikut kiri. Lokasi Mentigen 1 memang lebih tinggi & dapat menikmati permandangan kawah Gunung Bromo. Hanya dapat dilalui dengan berjalan kaki atau menggunakan jasa ojek. Jip tidak dapat lalu kerana ditutup palang besi. Sedangkan untuk Mentigen 2, hanya dapat melihat ke arah matahari terbit. Kawah Gunung Bromo tertutup jalan atas bukit kecil menuju Mentigen 1.





Sempat melihat 3 - 4 jeep yang membawa tamu ke Viewpoint Mentigen 2. Kesian pulak kat diorang, jauh-jauh ke Bromo hanya dapat melihat dari Mentigen je sedangkan permandangan di Penanjakan 1 jauh lebih cantik. Kata orang, yang biasa kena kes camni kerana kerana mereka menyewa jip dari petrol station atau sebelum tiba di Portal TN BTS. Memang lebih murah, tapi risikonya dapat tempat yang kurang bagus. Bagi paguyuban itu sendiri, mereka ini dianggap illegal.



Setelah melihat matahari terbit, kami bergerak ke Restoran Widodaren, Hotel Bromo Permai 1 untuk sarapan sambil menunggu jip datang menjemput kami ke Gua Widodaren. Rp 30,000/orang kerana sarapan ala carte hanya tersedia mulai jam 8 pagi. Pilihan makanan sama dengan tamu hotel. Nasi goreng, mi goreng, keropok, teh, kopi, buah & telur kocok. Teh & kopinya memang terangkat... Setelah makan, jip datang menjemput & kami segera bergerak ke Gua Widodaren.



Lokasi Gua Widodaren ini terletak tidak jauh dari Gunung Bromo. Singkatnya, di belakang Gunung Batok. Untuk naik ke Gua Widodaren ini memang mencabar bagi orang yang jarang hiking. Kecuraman sekitar 20º dan kalau perlu, bawa la trekking pole. Pemandu saya, Bpk Wartono ini rileks je... Tak termengah-mengah cam saya. Hehehe... Ini bukan tempat yang bagus untuk yang tidak menyukai alam, tapi mencabar bagi mereka yang menyukai berpertualang.

Dalam perjalanan ke atas, kita dapat melihat sendiri bunga Eidewiess ini tumbuh subur di lereng gunung tersebut.



Selain itu juga terdapat bunga Mentigri, nama bunga yang dipakai untuk Puncak Mentigen.



Kira-kira separuh perjalanan, kita akan melihat sebuah gua pemujaan lain di lereng sebelah.



Beginilah keadaan jalan yang akan dilalui untuk naik ke Gua Widodaren.



Setelah 20 minit berjalan, sampailah saya di gua tersebut. Guanya kelihatan kecil tapi dapat memuat lebih kurang 30 - 40 orang sekaligus kalau ada upacara.



Permandangan dari Gua Widodaren



Untuk yang tidak kuat naik ke atas seperti orang tua, mereka boleh memilih untuk memuja patung ada di kaki gunung tersebut.



Oleh kerana perayaan Yandhya Kasada baru je lepas beberapa hari yang lalu, tempat ni dipenuhi sampah. Kata Pak Wartono, biasanya sampah itu akan hilang dengan sendirinya terbawa air hujan ke bawah. Air suci yang mengalir sekarang disalurkan dengan menggunakan batang paip. Biasanya, orang Tengger akan menadah air tersebut dalam tempatnya sebelum dibawa turun / dipakai dalam acara permujaan atau agama di gua tersebut.



Biasanya, sebelum musim tanam mereka akan ke sini untuk meminta hasil tanam yang bagus. Setelah mereka diberi hasil tuai yang bagus, mereka harus kembali dalam waktu 1 tahun untuk membayar nazar. Nazar (sajen) mereka berupa hasil tuai yang telah mereka tuai dalam musim tanam tersebut. Atau mungkin sebelum musim tanam, mereka akan ke sini untuk menanyakan kepada leluhur mereka apakah sekarang merupakan waktu yang sesuai untuk menabur benih dan sebagainya. Permintaan mereka biasanya lebih ke hasil panen (tuai) yang bagus.

Setelah berehat lebih kurang 20 minit menghilangkan keletihan saya yang teramat sangat, kami turun kembali ke jip kami. Dari situ, kami bergerak ke Rumah Adat Tengger. Lokasinya agak jauh dari Hotel Bromo Permai 1. Ternyata apa yang diulas dalam internet itu memang betul pun... Atap (genteng) dari tanah, tiang pakai simen, dinding pakai kayu jati dan dipaku. Hanya dibuka pada hari-hari tertentu sahaja.



Tapi, view Cemoro Lawang dari sini kelihatan cantik sebab dari perspektif berbeza. Dari kaki gunung ini, kelihatan Viewpoint Penanjakan 1 & Penanjakan 2 di atas sana.








Kami tidak menghabiskan banyak waktu di sini kerana ingin segera bergerak ke Air Terjun Madakaripura untuk merekam perjalanan & lokasi GPSnya kelak.
Last edited by sapsamsok on 1-8-2013 11:49 AM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2013 11:39 AM | Show all posts
Percutian keluarga berakhir memilukan



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2013 11:41 AM | Show all posts
melur_30 posted on 26-7-2013 06:45 AM
hahaha...tu yg cancel AJ..malulah pula kena catwalk dpn org ramai
lain kalilah ke jember...ras ...

melur,

JFF tahun ni 18 Ogos 2013. Boleh la nanti teropong dari Rinjani...
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2013 03:17 PM | Show all posts
sapsamsok posted on 14-8-2013 11:41 AM
melur,

JFF tahun ni 18 Ogos 2013. Boleh la nanti teropong dari Rinjani...


23-25 ogos mr sam...semalam dapat email dari pengelola utk ambil pas ;)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2013 04:22 PM | Show all posts
melur_30 posted on 14-8-2013 02:17 PM
23-25 ogos mr sam...semalam dapat email dari pengelola utk ambil pas ;)

mmm... bererti lama gak JFC tu... Dalam JTV kasi tau mulai 18 Ogos...

Rasanya panitialah (penyelenggara) yang lebih betul...
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2013 09:58 PM | Show all posts
wah Mr Sam.. good job..

saya masih merindui Sang Bromo.. kepingin kesana lagi untuk sunrise dan sunset...
kepingin juga ke Gunung Arjuno

Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2013 08:01 AM | Show all posts
sapsamsok posted on 14-8-2013 04:22 PM
mmm... bererti lama gak JFC tu... Dalam JTV kasi tau mulai 18 Ogos...

Rasanya panitialah (peny ...

mr sam, kalau saya jadi turun next week saya bgth..manatau boleh jumpa dan layan bakso besar gedabak tu lagi ke hahaha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-8-2013 09:15 AM | Show all posts
izza_dude posted on 14-8-2013 08:58 PM
wah Mr Sam.. good job..

saya masih merindui Sang Bromo.. kepingin kesana lagi untuk sunrise dan s ...

Kalau nak datang, sekaranglah waktu paling sesuai atau Ogos dan bulan selanjutnya tahun depan.

Suhu di Surabaya sekarang pun segar sepanjang hari, sekitar 26ºC - 29ºC. Kalau di kota suhunya hanya "begitu", apa lagi di Bromo.

Banyak lagi yang belum izza explore di Mt Bromo. Saya masih ketinggalan 2 3 tempat lagi.

Selain itu, mungkin nak explore Ranu Kumbolo (Trekking 3 - 4 jam) & Ranu Klakah (approach dari Kota Lumajang).
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-8-2013 09:20 AM | Show all posts
melur_30 posted on 15-8-2013 07:01 AM
mr sam, kalau saya jadi turun next week saya bgth..manatau boleh jumpa dan layan bakso besar gedab ...

Melur,

Ok set. Bagi tau je. Nanti saya jemput airport atau mana-mana. . Jangan minta jemput Jember sudah.

Kalau dah di Jember tu, boleh explore Papuma lagi untuk sunset. Selain itu, pantai lain yang berdekatan pun boleh gak cam Payangan, Cowo Rangak dan Puger. Ke 3 pantai tu dalam radius 10 km je (itu yang saya ukur dari Google Maps). Mungkin boleh ke Air Terjun Tancak. Kata orang kena trekking sikit, tapi cantik waterfallnya.

Gimana? Terliur dak?
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2013 10:22 AM | Show all posts
sapsamsok posted on 15-8-2013 09:20 AM
Melur,

Ok set. Bagi tau je. Nanti saya jemput airport atau mana-mana. . Jangan minta jemput J ...

hahaha

saya ambil last flight dari sini mr.sam..so sampai surabaya pun dalam 12.++am..terus ke sparkling hostel, baru sat tadi booked bilik..cumakan mr wong, lewat malam macam tu damri bas ada lagi ke?kalau tak mmg kena ambik teksilah jawabnya huhuhu...saya akan bertolak ke jember dgn train jam 9.00am..dah bagi cadangan macam tu mmg confirmlah saya balik semula ke surabaya 25hb tgh malam hehehe...ayooo, jgn racun lebih2 boleh?? err kalau tak keberatan jemput aje saya di jember, boleh p tempat2 yang dikatakan tu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.054577s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list