JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
70647
View
635
Reply

Jawa Timur - Surabaya, Probolinggo, Banyuwangi, Jember, Malang, Batu, Madura dll

[Copy link]

Author: sapsamsok       Show all posts   Read mode

Post time 7-12-2016 04:29 PM | Show all posts
sapsamsok replied at 7-12-2016 12:03 PM
Hadeh... bab ni kena jawab via PM. Kang tak pasai2 kena penalise lagi.
Kalau takat nak minta pend ...

ohh maaf.. hehe


Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2016 05:41 PM | Show all posts
sapsamsok replied at 7-12-2016 12:03 PM
Hadeh... bab ni kena jawab via PM. Kang tak pasai2 kena penalise lagi.
Kalau takat nak minta pend ...

hahaha...betul tu....

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2016 11:52 PM | Show all posts

Line clear... Kita p sembang tempat lain je...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-12-2016 12:00 AM | Show all posts

Hehehe... kan jadi Nak Menangguk Ikan, Tertangguk ke Batang...
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2016 09:39 AM | Show all posts
sapsamsok replied at 8-12-2016 12:00 AM
Hehehe... kan jadi Nak Menangguk Ikan, Tertangguk ke Batang...

sorry to ask. ada act fb tak ?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-12-2016 10:37 AM | Show all posts
wck7-2011 replied at 8-12-2016 08:39 AM
sorry to ask. ada act fb tak ?

Sorry bung. X leh buat iklan2 terbuka dalam ni.  Saya da PM my Malaysia + Indonesia Number.  
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2016 10:49 AM From the mobile phone | Show all posts
sapsamsok replied at 8-12-2016 10:37 AM
Sorry bung. X leh buat iklan2 terbuka dalam ni.  Saya da PM my Malaysia + Indonesia Number.

Okay..lebih mudah kalau nak bertanya  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-12-2016 10:59 AM | Show all posts
wck7-2011 replied at 8-12-2016 09:49 AM
Okay..lebih mudah kalau nak bertanya

Boleh voice message lagi. Tak payah nak letih2 taip panjang berjela... . Juz shoot ur questions je.
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2016 05:17 PM | Show all posts
macamana dengan cuaca terkini di surabaya dan sekitar bromo?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-12-2016 05:03 PM | Show all posts
BurungBiru replied at 9-12-2016 04:17 PM
macamana dengan cuaca terkini di surabaya dan sekitar bromo?

Surabaya untuk beberapa hari ni, xde lah hujan sangat. Tapi udaranya terasa sangat panas. Kalau hujan pun, x lebat mana. Tapi mmg kena siapkan payung / baju hujan.

Madakaripura sempat ditutup minggu lalu akibat tanah longsor. X tau da buka belum.

Kata kawan, kat Bromo masih turun hujan lagi. Peluang melihat matahari terbit tak berapa bagus. Tertutup awan.
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2016 12:03 PM | Show all posts
baru balik dari Surabaya pada 17/12

14/12 flight 8.40pg delay sejam.. smpai airport juanda langsung lunch di Resto Tempoe Doeloe.  Singgah shopping di Indah Bordir dan pusat kulit di Tanggulangin.. terus ke Pasuruan brmalam di Hotel Dalwa..Hotel baru Syariah Compliance.

15/12
Pukul 2.30 pg bertolak ke penanjakan.. stop solat subuh kat sural Al Huda kat bawh tu.. tk sempat pun tengok sunrise kt penanjakan.. tengok dari dalam kereta je.. cepat beno terangnya...
lepak juga di atas tu melayan org jual t-shirt dan posing sana sini.
Panjat Bromo smpai atas.. bau sulfur kuat dan berkabus.. tk nampak kawah. saya naik kuda smpai ke tangga Bromo RM150K. pastu terus ke Savanah dan pantai berbisik.. 1 jeep RM200K.. kuda dan jeep ke savanah and pantai berbisik tk termasuk dlm pakej..so kami 5 orang share bayar.

Breakfast di Hotel Nadia.. terus balik ke Hotel Dalwa check out and lunch langsung menuju ke Bhakti alam. Bermalam di hotel Orchid.. tempat sejuk hotel pun tkde aircon.

16/12
Melawat apple plantation dan ke JATIM Park - Batu Secret Zoo.

17/12 - flight 3.10 delay jugak sejam
pagi sempat shopping di JMP.

7.30pm safely arrived KLIA2.

pada akak mmg tak cukup la kalau 4-5 hari ke surabaya.. terlalu banyak tempat nk dilawati.. surabaya banyak muzium, zoo, tempat bersejarah..

conclusion..mmg kena repeat.




Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-12-2016 04:31 PM | Show all posts
BurungBiru replied at 19-12-2016 11:03 AM
baru balik dari Surabaya pada 17/12

14/12 flight 8.40pg delay sejam.. smpai airport juanda langsu ...

kalau dari Pasuruan, sepatutnya kena gerak lebih awal lagi. Masih jauh lagi tuh... Dari simpang 3 jalan utama ke Cemoro Lawang tu masih sekitar 90 min. Apatah lagi Pasuruan. On the way naik tu sebetulnya boleh nampak sunrise... tapi kena toleh belakang le. View pun x kalah cantik sbb diapit gunung2.
Breakfast kat Nadia? Mmmm... da terlalu jauh ke bawah. Alang2 kat situ, baik cari sarapan kat Cemoro Lawang. Sbb habis breakfast kat Cemoro Lawang boleh merayau lagi kat area2 situ. Memburu ole-ole atau sekadar foto2... Mesti banyak terdengar slang2 orang Mesia kat situ.

Dari intinenya, sekilas mmg agak banyak tempat lagi belum tercover lagi.

Next trip kalau nak datang, try datang musim panas je. End Sept - Mid Nov.
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2016 10:52 PM | Show all posts
Hey bro! Hi kawan2!!


30% Welcome bonus sehingga MYR 1,288 Sportsbook hanya untuk anda!!!


Membuat deposit pertama kali dengan MYR minimum 100 dan mendapatkan MYR tambahan 30 untuk bermain



Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!

Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2016 08:10 AM | Show all posts
sapsamsok replied at 19-12-2016 04:31 PM
kalau dari Pasuruan, sepatutnya kena gerak lebih awal lagi. Masih jauh lagi tuh... Dari simpang 3  ...

mmg nampak sunrise dari dlm jeep aje.. breakfast kat nadia hotel on the way nak balik.. biasalah kalau ikut tour ni susah le nk bawak kita makan kat kedai kedai biasa.. tourist guide ni pun mcm ala ala vip..pegi kedai semua yg ada aircond aje.. tak merasa nk beli kt kedai yang tepi tepi jalan tu..

next trip nanti insyaallah just nk discover sekitar kota surabaya saja.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-12-2016 05:20 PM | Show all posts
BurungBiru replied at 20-12-2016 07:10 AM
mmg nampak sunrise dari dlm jeep aje.. breakfast kat nadia hotel on the way nak balik.. biasalah k ...

Betul3... depa nak beri perlayanan yang terbaik... tapi x pyh la nak cari resto ada aircon... padahal kita nak merasa yang simple2 dan masakan khas indonesia... open air pun x pe... janji sedap unique cheap afforadable & halal u tamu. Takpe lah... next time boleh la kita jont venture pi buka kedai kat Cemoro Lawang tuh... kita jual aircon unit kat depa... kira2 laku dak kat Mt Bromo tu?
Sempat singgah strawberry farm on the way turun dari Cemoro Lawang? Rasanya lebih manis dari strawberry CH Mlys.

Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2016 10:54 AM | Show all posts
sapsamsok replied at 20-12-2016 05:20 PM
Betul3... depa nak beri perlayanan yang terbaik... tapi x pyh la nak cari resto ada aircon... pada ...

what the idea jual aircond kt bromo... jual kayu api lahhh..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-12-2016 09:19 AM | Show all posts
BurungBiru replied at 21-12-2016 09:54 AM
what the idea jual aircond kt bromo...  jual kayu api lahhh..

hahaha... dak pun kita jadi kontraktor buat chimney je... hehehe... kayu bakar susah nak dapat. Apatah lagi musim hujan.

Sebetulnya kawasan TN Bromo tu ramai yang tak tau kalau view dari per3an Ranu Pane & Ngadas tu superb... Apa gara2 xde orang yang nak bantu promo...?



Caucasian ke Mt Bromo biasanya target sunrise & crater je... habis tu depa turun seawal jam 7 lebih nak kejar bas ke Banyuwangi. untuk ke Kawah Ijen.
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2017 06:42 PM | Show all posts
sapsamsok replied at 23-12-2016 09:19 AM
hahaha... dak pun kita jadi kontraktor buat chimney je... hehehe... kayu bakar susah nak dapat. Ap ...

saya pernah buat route ni. nasuk TN Bromo dari Jemplang. Cantik tambah tambah pagi banyak kabus.

Bro... ada contact atau buat supir service kan?

Next month saya nak banyak orang tua pi Surabaya. Motif nak bawak dia tengok kecantikan Bromo. Sebab tu nak info supir.

Saya pi 4H3M. Dari Jumaat sampai Isnin. Arrive Jumaat lewat petang, depart balik KL Isnin petang. Boleh tak suggest nak pi mana?

Last time saya pi backpack je. Sekarang bawak orang tua lain sikit lah mode travel.

Thank you Sapsamsok.

Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2017 08:28 PM | Show all posts
Hey bro! Hi kawan2!!


30% UNLIMITED DEPOSIT BONUS hanya untuk anda!!!


Membuat deposit dengan mendapat tambahan 30% bonus deposit



cepatlah sertai kami!!!

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-1-2017 08:57 PM | Show all posts
ZPKcl replied at 6-1-2017 05:42 PM
saya pernah buat route ni. nasuk TN Bromo dari Jemplang. Cantik tambah tambah pagi banyak kabus.
...

Oh... dari arah Malang - Poncokusumo - Ngadas - Jemplang? Naik motor trail atau keta? Sempat singgah Air Terjun Coban Pelangi?

Mmg cantik view kalau dari arah Malang (mungkin sbb saya jarang lalu situ, jadi bila lalu sekali-sekala mmg teruja. Apatah lagi Desa Pertanian Ngadas.) Waktu saya lalu situ dulu pun, jalannya rosak parah. Naik kereta Grand Vitara kawan dengan rim modified pun boleh kena body keta bawah. Kalau kereta Avanza atau setarafnya... confirm kena asah... Hehe.

2 bulan lepas saya berkesempatan ke Desa Poncokusumo malam2 buta. Pi sana gara2 nak jemput kawan yang x jadi ke Gn Semeru kerana ada keperluan urgent kena balik Mesia ASAP. Desa tuh bersih, teratur dan udara terasa segar sbb bersebelahan dengan lautan pasir TN Bromo Tengger Semeru. Kata pak RT (Penghulu), jalan ber tar baru ni boleh terus per3an Jemplang tuh... Tapi sayang x sempat nak lanjutkan sampai per3an Jemplang tuh sbb kena balik malam tu juga ke Surabaya.






Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.049830s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list