JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
69019
View
627
Reply

Jawa Timur - Surabaya, Probolinggo, Banyuwangi, Jember, Malang, Batu, Madura dll

[Copy link]

Author: sapsamsok    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 14-11-2013 08:38 AM | Show all posts
korang pernah g Bali naik feri dari Jember?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-11-2013 10:51 AM | Show all posts
monreyes posted on 14-11-2013 07:38 AM
korang pernah g Bali naik feri dari Jember?

Jember atau Banyuwangi? Kota Jember masih berjarak lebih kurang 3 jam dari Banyuwangi ooo...

Kalau naik train dari Surabaya, penumpang akan turun kat train station Banyuwangi... lepas tu dijemput pakai bas pulak untuk menuju Denpasar.

Kalau naik kereta sendiri, kena Rp 124,000/kereta sudah termasuk penumpangnya.

Untuk info lebih lengkap, boleh rujuk jadual pengelola feri.

Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2013 11:48 AM | Show all posts
Banyuwangi la kot...
Bibik nebor aku dah nak balik sana...
Address dia Anbulu..Banyuwangi..Jember sume ada....
Dia ajak g umah dia jln2...dia kata dekat je ngan Bali...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-11-2013 01:14 PM | Show all posts
monreyes posted on 14-11-2013 10:48 AM
Banyuwangi la kot...
Bibik nebor aku dah nak balik sana...
Address dia Anbulu..Banyuwangi..Jember  ...

Ambulu, Jember.

Kalau dah bermalam kat Ambulu Jember , boleh la terus terlajak ke Papuma (sunrise), Pahyangan (sunset) & Watu Ulo.  Dah dekat sangat tuh...

Nak jauh sikit boleh la ke Pantai Puger.

Nak jauh lagi boleh terlajak ke Telok Ijo dan Pulau Merah. Hehehe... Atau nak naik keta api wap (zaman koloni Uncle Sam) kat Rest Area Gumitir oke gak... . Tapi tiket Rp 500,000/orang (Sept 2013).

Nak challenging sikit boleh la try air terjun...
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2013 06:28 PM | Show all posts
oh bestnya kalo dari surabaya bleh skali ke bali ya?....baru tau.hhah hah..kesian sy...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-11-2013 09:39 PM From the mobile phone | Show all posts
monreyes posted on 14-11-2013 10:48 AM
Banyuwangi la kot...
Bibik nebor aku dah nak balik sana...
Address dia Anbulu..Banyuwangi..Jember  ...

Sempat tanya maid saya tadi dari Jember. Berapa lama dari Jember ke Bali?

Jawapannya, saya dulu bertolak jam 9 pagi. Sampai di Denpasar jm 5 petang.

Cam office hours pulak. Hehehe...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-11-2013 09:45 PM From the mobile phone | Show all posts
rauqah posted on 14-11-2013 05:28 PM
oh bestnya kalo dari surabaya bleh skali ke bali ya?....baru tau.hhah hah..kesian sy...

Memang boleh ke Bali dari Surabaya dengan 2 syarat, long holiday atau nak singgah Bromoa atau Ijen atau TN Baluran on the way ke Bali.

Surabaya Banyuwangi lebih kurang 7 jam.
Feri Ketapang Gilimanuk kalo xde ombak 1 jam. Ade ombak besar berjam-jam... kena holiday, masuk entrance feri je 2 3 jam.
Gilimanuk Denpasar kalo x salah sekitar 4 jam.


Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2013 07:59 AM | Show all posts
sapsamsok posted on 14-11-2013 09:39 PM
Sempat tanya maid saya tadi dari Jember. Berapa lama dari Jember ke Bali?

Jawapannya, saya dulu ...

Katanya kalau dari pengkalan feri tu ke Bali dlm 2 jam...
Dulu aku slalu gak wonder bila dia bercerita dia keje kat Bali seblom dtg Msia...
Lain2 tmpt kat Indonesia x pernah pulak dia pergi..
Tak terpikir nak tengok peta mereka...
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2013 04:50 PM | Show all posts
MALANG CITY  EAST JAVA

Over the last two days , heavy rains accompanied by strong winds hit Malang and surrounding areas . Raging tornado causing fallen trees and a radio transmitter tower collapsed .

The wind mixed with rain droplets of ice the size of marbles . " Her voice fell to a precarious hard , " said resident Ciliwung Road , Village Bunulrejo , Blimbing District , Malang , Kurniawan , Thursday, November 14, 2013 .

Hail was brief , no more than five minutes . During the 15 years of living in Malang , Kurniawan said , the first time that he witnessed hail .

Observations Head of Meteorology, Climatology and Geophysics Agency ( BMKG ) Karangploso Climatology Station , Malang , Aj said Rahmatullah , hail usually occurs at the beginning of the rainy season . Hail fell prevalent in tropical regions . Average diameter hail that fell between 3-5 inches .

" The hail was originally a large chunk , after gradually melt down to earth , " he said . According to him , the rain clouds formed by ice Komulunimbus are layered in the vertical direction until it reaches the freezing point or freezing level . Ice is created , he said , if the tornado slammed the cloud .

Potential high hail in the transition from dry season to rainy season . However hail occur locally and sporadically . Malang BMKG urged wary if you see dark clouds and strong winds . " It was a sign of the emergence of a tornado and hail , " he said .

The current wind speed 40 kilometers per hour , but when the transition season can reach 88 kilometers per hour and is able to uproot trees and blow objects into the air . Chunks of ice are also able to break down the roof , tiles , and glass .

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-11-2013 10:54 PM | Show all posts
monreyes posted on 15-11-2013 06:59 AM
Katanya kalau dari pengkalan feri tu ke Bali dlm 2 jam...
Dulu aku slalu gak wonder bila dia berc ...

Kalau 2 3 jam tu baru sampai penyeberangan Ketapang (Banyuwangi) - Gilimanuk (Bali). Dari Gilimanuk Denpasar masih perlu waktu berjam2 gak. Setiap tamu yang akan masuk ke Bali melalui pelabuhan Gilimanuk akan diperiksa IC nya (KTP). Bila kena tangkap tak bawa IC, kena denda Rp 20,000 je... Mumer (Murah meriah) Hehehe...

Memang orang Indonesia ni (dulu) jarang ke luar pulau contoh ke Sulawesi, Kalimantan atau Sumatera. Jadi bila kita teridentify sebagai "orang asing", kita masih boleh kelentong lagi kita ni orang luar Pulau Jawa. Tapi ada syaratnya gak lah...

Kalau betul nak gi Bali dari Jember, survey dulu tempat yang nak gi tu dulu. Kalau senang nature, Jawa Timur ni ada banyak tempat nature viewnya yang cantik. Kalo bab shopping mopping tu, Jateng, Jabar & Sumsel dok berebut pialanya.
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2013 01:51 AM | Show all posts
nizamjogja posted on 15-11-2013 08:50 AM
MALANG CITY  EAST JAVA

Over the last two days , heavy rains accompanied by strong winds hit Malan ...

buat spam lagi????
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2013 07:45 AM | Show all posts
sapsamsok posted on 15-11-2013 10:54 PM
Kalau 2 3 jam tu baru sampai penyeberangan Ketapang (Banyuwangi) - Gilimanuk (Bali). Dari Gilimanu ...

Sam,tolong check PM pls
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2013 03:22 PM From the mobile phone | Show all posts
ada jadual 4 hr x....mcm bnyk tmpat je nk pegi...x ckup 2 hari?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-11-2013 10:21 PM | Show all posts
rauqah posted on 16-11-2013 02:22 PM
ada jadual 4 hr x....mcm bnyk tmpat je nk pegi...x ckup 2 hari?

Tempat2 yang nak pergi tu banyak bergantung kepada berapa hari cuti, jam ketibaan di Surabaya dan jam keberangkatan pulang ke tanah air. Selain itu, juga bergantung juga berapa kota dan tempat yang akan dilawati serta jarak yang akan ditempuhi. Kalau setakat dalam Surabaya sahaja, mungkin 2 -3 hari dah cukup. Tapi, kalau nak cover Batu, kena tambah 2 hari lagi. Nak cover Bromo & Batu kena tambah 3 hari. Bila nak cover Batu & Bromo lebih banyak tempat, kena tambah 4 - 5 hari.
Dan lain-lain.

Saya lebih menyukai / mencadangkan untuk bergerak di malam hari kerana

1. Tidak panas = tidak menghidupkan aircon = lebih jimat petrol.
2. Tidak selalu terperangkap dalam kesesakan lalu lintas = lebih jimat petrol.
3. Lebih selamat ketika melalui selekoh = sinar lampu kenderaan dari depan akan kelihatan.
4. Tidak perlu check in hotel = lebih jimat
5. Tidak dikenakan tiket masuk kerana penjaga dah tidur! (Kawah Ijen dari Banyuwangi)

Tetapi juga mempunyai risiko tersendiri seperti

1. bila terjadi tayar pancet dan tayar spare pulak tidak ada angin
2. silau = mata driver cepat letih
3. Tidak dapat menikmati keindahan permandangan sepanjang perjalanan

Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2013 11:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Check in..;)
Ada sapa2 nak buat trip to surabaya for m. Bromo May 2014 tak?
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2013 10:49 PM | Show all posts
saya baru balik dr surabaya last week...nk share sikit...

surabaya best...sy suka sbb x jem ...banyak shopping mall...makanan sedap2..tempat menarik juga banyak,selesa...

korang try la...singgah kt indah bordir utk beli kain cantik2.

try singgah jmp plaza...barang murah2..

tangualangin...barang kulit murah kau....geram dibuatnya...he he

kt sapa sapa yg suka mencari berkat,singgah lah di masjid sunan ampel,atau sunan giri...
bleh mandi,minum,berdoa disana...

jgn lupa singgah di musibah lumpur...melihat kuasa Allah 16 kg tenggelam....

walaupun sy x sempat ke batu,kerana suntuk masa...tp rasanya nk datng lagi...tq wong yang bnyk membantu...
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2013 10:49 AM | Show all posts
rauqah posted on 3-12-2013 10:49 PM
saya baru balik dr surabaya last week...nk share sikit...

surabaya best...sy suka sbb x jem ...ba ...

pegi surabaya bape hari? tak pegi ke bromo ke?
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2013 11:38 AM | Show all posts
kami pegi 3 hari je....bromo x sempat kali ni....cadang 2 bulan lg nk pegi lg...hehe
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2014 12:38 AM From the mobile phone | Show all posts
salam, saya nak ke surabaya 17th jan sampai 20th jan. Boleh sesiapa recommend supir tak?..kami berlapan ni..5 dewasa & 3 kanak2...
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2014 08:02 AM | Show all posts
sapsamsok posted on 14-11-2013 09:39 PM
Sempat tanya maid saya tadi dari Jember. Berapa lama dari Jember ke Bali?

Jawapannya, saya dulu ...

betullah tu mr sam...mau kematu dalam bas sebab perjalanan terlalu lama...
kalau naik bas, nanti driver akan stop kat satu tempat di bayuwangi utk makan dan sebagainya...

ne lebih kurang masa perjalanan dari bali ke jember...

Ubung Terminal, Denpasar - Gilimanuk : 3 1/2 jam
Pelabuhan Gilimanuk - Pelabuhan Ketapang : 45 minit
Pelabuhan Ketapang, Banyuwangi - Jember : 5 1/2jam
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-1-2014 10:18 AM | Show all posts
rauqah posted on 3-12-2013 09:49 PM
saya baru balik dr surabaya last week...nk share sikit...

surabaya best...sy suka sbb x jem ...ba ...

U r welcome kak.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-1-2014 10:44 AM | Show all posts
melur_30 posted on 6-1-2014 07:02 AM
betullah tu mr sam...mau kematu dalam bas sebab perjalanan terlalu lama...
kalau naik bas, nanti  ...

Perghhh... lamanya... kebas abis... Hehe.

Kami naik keta dari BWI pun dekat 3.5 jam untuk sampai sempadan kota Jember. Kalo ke Papuma kena tambah lagi 30 minit.

Nanti bila dah masuk musim panas nti, nak try naik Wisata Lori Kalibaru pulak kat Jember. Kabarnya Rp 500,000/orang untuk trip 3 jam melalui ladang kopi. Bertolak pagi, pulang tengah hari. Rasanya kena naik train je dari Surabaya terus turun kat Stesen Jember. X payah pening.
Reservasi (prior to arrival dan tak dapat beli di kaunter):
Bina pelanggan / seksi Operasi PT KA DAOP IX Jember
Jl. Dahlia No. 2 telp (0331) 421825, 487202

Sambil tu kena try google2 tempat2 nature lain di BP Jember. Hehe.
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2014 11:28 AM | Show all posts
sapsamsok posted on 6-1-2014 10:44 AM
Perghhh... lamanya... kebas abis... Hehe.

Kami naik keta dari BWI pun dekat 3.5 jam untuk sampa ...

memang jauh dan tak sangka selama itu perjalanannya..

saya rasa sebab faktor jalan raya lah mr wong tu yang ambil masa yang lama...dari ubung ke gilimanuk, jalan dah macam ular kena palu...lebih2 lagi situ memang byk lori lalu lalang menuju ke gilimanuk..so memang tersemput2lah bas sepanjang perjalanan tu...sapa2 nak try travel dari bali - jember, memang kena peruntukan satu hari tu utk perjalanan sahaja..tu belum masuk bab, bas rosak dan sebagainya...lagilah parah...saya rasa, nak lebih selesa dari bayuwangi better naik train ke jember...
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2014 12:38 PM From the mobile phone | Show all posts
saya nak tanya...kalau bawak org tua umur 70++ sesuai ke pegi ke Gunung Bromo?..teringn nak pegi Air terjun Coban Rondo tapi risau abah saya tak larat kalau kena jalan kaki jauh2...
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2014 12:40 PM From the mobile phone | Show all posts
atau ada sesiapa boleh cadangkan itinery yg sesuai utk org tua & kanak-kanak? ...tp saya ni teringinnnn sangat nak ke gunung Bromo tu..huhuhu...dah 2 mlm duk google
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048565s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list