JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
69046
View
627
Reply

Jawa Timur - Surabaya, Probolinggo, Banyuwangi, Jember, Malang, Batu, Madura dll

[Copy link]

Author: sapsamsok       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 6-1-2014 01:34 PM | Show all posts
lilo1979 posted on 6-1-2014 11:38 AM
saya nak tanya...kalau bawak org tua umur 70++ sesuai ke pegi ke Gunung Bromo?..teringn nak pegi Air ...

Waktu mak saya ke Bromo, beliau berumur 70 tahun jugak. Mak saya hanya naik ke Penanjakan 1 untuk sunrise je. Kawah Bromo x naik sbb lutut x kuat jalan, x kuat naik kuda apatah lagi naik 241 anak tangga. Mak saya tunggu kat dalam jip je.

Coban Rondo waterfall tu x jauh pun dari tempat letak kereta. Jalan kaki lebih kurang dalam 100m dah sampai. Tapi, memang kena berhati-hati sikit sbb sekarang ni musim hujan. Jalannya mungkin agak licin. Kalau nak pergi tuh, tolong dipimpin.
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2014 01:35 PM | Show all posts
lilo1979 posted on 6-1-2014 12:40 PM
atau ada sesiapa boleh cadangkan itinery yg sesuai utk org tua & kanak-kanak? ...tp saya ni teringin ...

hai lilo....try mtk pendapat mr sam (mr wong) sbb sy recomend dia...servis ok je masa saya ke surabaya...
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2014 04:11 PM | Show all posts
bajet untuk ke bromo dari surabaya berapa ya? lebih jimat urus sendiri atau agen yang uruskan utk tour ke bromo?

cadangnya, dari surabaya nak ke bali.... hurm, nak minta pendapat, naik train  lagi senang tak? atau bas? kalau amik supir besar sikit ongkosnya kn?
pergi 4 org.
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2014 10:23 AM | Show all posts
Saya rancang akan ke surabaya malang bulan 4 nie, ade sesapa boleh suggest supir yang ok x? nie first time nak ke sini nie...memang blur....tlg ye. nak pergi ber7
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2014 09:23 PM | Show all posts
Saya nak ke surabaya pada 29 januari -2 feb.   Nak cari supir  untuk 10 orang.  Tolong.... Pertama kali nak pergi.
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2014 04:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Tolong klu ada sesapa yg ada ctc no supir di surabaya. Tq
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2014 04:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Surabaya-ijen-bromo-surabaya ke atau surabaya-bromo-ijen-surabaya?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-1-2014 09:47 AM | Show all posts
selipar_hijau posted on 21-1-2014 03:48 PM
Surabaya-ijen-bromo-surabaya ke atau surabaya-bromo-ijen-surabaya?

Surabaya - Bromo - Ijen - Taman Nasional Alas Purwo - Jember - Batu - Surabaya.

4D3N boleh cover semua. Jarak perjalanan lebih kurang 1,000 km.

Tapi kalo tiket belum confirm, lebih baik pulang via Bali je. Dari Banyuwangi ambil bus ke Denpasar.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-1-2014 09:48 AM | Show all posts
joejambu posted on 12-1-2014 03:11 PM
bajet untuk ke bromo dari surabaya berapa ya? lebih jimat urus sendiri atau agen yang uruskan utk to ...

Kalo ber 4, lebih baik sewa keta je... Daripada menghabiskan waktu mencari transport... Tapi klo nak lihat budaya orang jawa secara dekat, tak salah backpacking.
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2014 10:40 PM | Show all posts
31hb jan - 03hb feb ada tix ke semarang, plan asalnya nak ke karimunjawa ttp dengarnya cuaca tidak bersahabat & ombak kuat, so kami taknak amik risiko...terpikir nak naik ijen tgk blue fire, sayang plak nak burn tix cmtu jer...

tapi dari semarang ke ijen alahai jauhnya perjalanan..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2014 09:18 AM | Show all posts
kerek_lager posted on 22-1-2014 09:40 PM
31hb jan - 03hb feb ada tix ke semarang, plan asalnya nak ke karimunjawa ttp dengarnya cuaca tidak b ...

Naik train je biar tak terasa letih sangat.

Naik je kelas executive atau business...

Sayang tiket diburn tuh...

Alang-alang dah smp Ijen, mungkin boleh terlajak ke Bali atau Banyuwangi Selatan...
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2014 09:59 AM | Show all posts
sapsamsok posted on 23-1-2014 09:18 AM
Naik train je biar tak terasa letih sangat.

Naik je kelas executive atau business...

mr. wong, ada suggestion tak cmner nak bergerak dr semarang ke banyuwangi/surabaya by train..tak dapek laa nk panjangkan langkah sbb ada 3 hari solid jer.. 31hb jan pagi sampai semarang, then 03hb feb flight pagi balik KL dari semarang juga..mmg plan utk cover ijen sahaja
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2014 11:32 AM | Show all posts
Going to Surabaya next month. plan to go to Bromo mountain.

sapa ada experience kat bromo?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2014 12:39 PM | Show all posts
kerek_lager posted on 23-1-2014 08:59 AM
mr. wong, ada suggestion tak cmner nak bergerak dr semarang ke banyuwangi/surabaya by train..tak d ...

Try download jadual keretapi dari link berikut

https://drive.google.com/file/d/0BzKZpp_EZAscaF9rZHJUODQweG8/edit?usp=sharing

Starting Point :
SM Tawang / Stasiun Semarang Tawang

Ending Point :

1. Ps Turi, Surabaya atau
2. Banyuwangi

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2014 10:38 AM | Show all posts
suesz posted on 30-11-2013 11:19 AM
Check in..;)
Ada sapa2 nak buat trip to surabaya for m. Bromo May 2014 tak?

suesz..saya nk pegi dgn hubby 5-9 may 2014..tgh plan itternary ni...
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2014 02:38 PM From the mobile phone | Show all posts
keyboardmouse posted on 23-1-2014 11:32 AM
Going to Surabaya next month. plan to go to Bromo mountain.

sapa ada experience kat bromo?

Bromo... mudah je utk lihat dari kejauhan, lihat sunrise.Naik jeep dari hotel. Lepas tgk sunrise,naik jeep balik utk ke kaki gunung Bromo. Yg susah sikit utk mendakinya. Kena jalan kaki atau naik kuda. Lepas tu mendakI tangga utk lihat kawah berapi. Teruskan penjelajahan dgn jeep ke Savanah dan Pasir Berbisik. Pemandangan mmg cantik.
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2014 09:04 PM From the mobile phone | Show all posts
hakuchantek posted on 10-2-2014 10:38 AM
suesz..saya nk pegi dgn hubby 5-9 may 2014..tgh plan itternary ni...


Mine 20/5 baru touch down jkt.
Tapi rasanya tak jadi sampai surabaya..tak der geng nak pi pun iya
Nnati nak share iti ya..tuk reference tahun2 depan hehe..thanks
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2014 09:36 PM From the mobile phone | Show all posts
shin gi Surabaya 9hb May - 12hb May.. hajat hati nak nengok Bromo.. walo badan ni jenis kulit bawang.. x tahan sejuk.. lom ada geng..beli masa ada promosi RM100 gi balik.. so sesapa leh bagi panduan hidup utk shin ke sana nnt ek.. hope x sesat ler #nanges
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2014 01:00 AM | Show all posts
last week naik Ijen, alahai semputt ya amattt..org lain ambik masa kurang2 2 jam smpai puncak, kami ambik masa smpai 3 jam start daki jam 4am, betul2 kul 7 smpai puncak

berpuluh kali berhenti ambik nafas, sib baik ada sorg penambang baik hati tlg bawak beg..tu pun sangkut2 'ayuhh kak, semangattt' heheee

pulang dari Ijen, labu betis keras kejung..turun/naik tangga alahaii seksanya..bila pegi massage, tukang pijit tegur sbb otot kaki keras sgt Last edited by kerek_lager on 11-2-2014 01:05 AM

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2014 08:30 AM | Show all posts
sapsamsok posted on 23-1-2014 12:39 PM
Try download jadual keretapi dari link berikut

https://drive.google.com/file/d/0BzKZpp_EZAscaF9 ...

mr sam, nk tanya sikitlah ttg ranu pane dan ranu kumbolo..
utk kedua tmpt ne, better masuk ikut malang atau ikut laluan biasa ke bromo?? utk ke sini mmg WAJIB ambil guide atau kami blh gerak sendiri??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-2-2014 09:10 AM | Show all posts
kerek_lager posted on 11-2-2014 12:00 AM
last week naik Ijen, alahai semputt ya amattt..org lain ambik masa kurang2 2 jam smpai puncak, kami  ...

Betul kan kata orang... naik gunung susah... turun gunung 10x lebih susah...

Nasib baik cuaca baik hari tu... Dari Jateng ke Jatim je yang hujan sepanjang jalan... . Lagi untung tak jadi naik train... Naik bas je.

Paip kereta tu berdentum-dentum... mana nak cari kat Mesia... Kekeke... Perasan dak kalo paip keta tu besar tin Milo 900 gm?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-2-2014 09:13 AM | Show all posts
melur_30 posted on 11-2-2014 07:30 AM
mr sam, nk tanya sikitlah ttg ranu pane dan ranu kumbolo..
utk kedua tmpt ne, better masuk ikut m ...


Melur,

Boleh ikut Malang - Ngadas - Ranu Pane walau jalan rosak giler2. Tapi kalo ikut dari arah sana boleh singgah Air Terjun Trisula & Air Terjun Pelangi.

Kalo ikut rute Bromo yang biasanya, ikut arah Lembah Jemplang je aka Savana... Sampai sana, ikut jalan kecil menyusuri tebing tu untuk naik ke atas. Setiba di per3an, belok kiri. Dalam perjalanan ke Ranu Pane atau Checkpoint ke Semeru, sesekali kelihatan Gn Semeru dari dekat walau masih perlu trekking berjam-jam. BTW, trek ke Gn Semeru dah ditutup mulai 4 Jan 2014 kemarin tau kan?

Tak payah amik guide. Boleh redah sendiri. Kalau naik kereta perlu waktu sejam camtu. Kena belek balik timetag kat foto album saya. Last edited by sapsamsok on 11-2-2014 08:17 AM

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2014 09:24 AM | Show all posts
sapsamsok posted on 11-2-2014 09:13 AM
Melur,

Boleh ikut Malang - Ngadas - Ranu Pane walau jalan rosak giler2. Tapi kalo ikut dari a ...

ada baca ttg semeru ditutup kepada pengunjung...utk ke ranu pane dan kumbolo juga tidak dibenarkan ke mr sam?? agak2 bila akan dibuka balik?? hehehe..

kalau start dari bromo, view yang biasa seperti sebelum2 ini..kalau start dari malang dapat view baru, kan mr sam?? cuma tulah, public transport dari malang agak sulit berbanding start dari bromo, betul tak?? plan nak camping di lake huhuhu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-2-2014 10:15 AM | Show all posts
melur_30 posted on 11-2-2014 08:24 AM
ada baca ttg semeru ditutup kepada pengunjung...utk ke ranu pane dan kumbolo juga tidak dibenarkan ...

Betul3x...

Sesekali kena try route baru. View kat perkampungan Ngadas tu memang cantik... Tak terbayang camna diorang harvest sayur kat lereng curam tu... Tapi, beruntung diorang nih x kena harvest kayu cinta cam kat korea tu...

Kalo nak ke Ranu Pane & Ranu Regulo boleh lagi.

Ranu Kumbolo rasanya kena tutup sebab tu pakai route ke Gn Semeru... Kena tanya orang sana. .
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2014 12:11 PM | Show all posts
sapsamsok posted on 11-2-2014 10:15 AM
Betul3x...

Sesekali kena try route baru. View kat perkampungan Ngadas tu memang cantik... Tak t ...

kayu cinta?? hahaha..macam pnh dgr je ayat tu mr sam

nanti saya try google utk ngadas...beberapa tahun leps bebenornya ada dpt info utk trek ne tapi tak taulah mana saya campak..so kena start balik kumpul info dari awal uhuhu..

yg hamparan ungu tu (oro oro ombo) tu belah mana ya? selepas ranu kumbolo atau area ranu pane? bunganya tu mmg sepanjang tahun ke atau ada musim2nya?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.046694s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list