Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Search
43234
View
1497
Reply

[Tempatan] Kanak-Kanak Sekolah Rendah Bukan Islam Diarah Makan Di Dalam Toilet???

[Copy link]

Author: artgeex       Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-7-2013 01:51 PM | Show all posts |Read mode
Mod, kalo dah ada merge je la.

Kami membaca berita ini di blog AmenoWorld mengenai kisah kanak-kanak bukan Islam yang disuruh berehat di dalam bilik persalinan yang terletak bersebelahan dengan tandas. Apa yang kami ingin katakan, kami sama sekali tidak bersetuju dengan tindakan pihak sekolah yang menyuruh kanak-kanak makan di dalam tempat seperti itu walaupun tindakan itu kononnya untuk menghormati kanak-kanak Islam yang berpuasa.

Menurut laporan blog tersebut, kejadian berlaku di Sekolah Rendah Kebangsaan Sri Pristana ( menurut gambar di Facebook )

Sudah tentu ibu bapa kanak-kanak yang bersekolah di sini amat terkilan dan sedih apabila pihak sekolah membuat peraturan pelik seperti ini. Kata pihak sekolah, bilik ini sudahpun dibersihkan Kenapa pihak sekolah tidak sediakan ruang yang lebih proper dan selesa ataupun kelas,bilik darjah, bilik mesyuarat ke yang sesuai kalau nak sangat budak-budak ni makan jauh dari kanak-kanak yang berpuasa? Kami kongsikan gambar kanak-kanak ini makan di dalam bilik persalinan di sebelah tandas ini, dan juga gambar kantin sekolah yang ditutup.

Dulu masa kami kanak-kanak pun, tidak pula kawan bukan Islam disuruh makan dalam bilik macam ni. Semua boleh je makan di kantin, yang berpuasa duduk kelas ataupun pergi perpustakaan baca buku.

http://www.wanista.com/2013/07/k ... ersalinan-9-gambar/



Last edited by artgeex on 23-7-2013 01:58 PM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-7-2013 01:52 PM | Show all posts
Magad, kecik-kecik jiwa muslimin muslimat dilatih jadi serupe ponde macam ni.

Masa aku sekolah dulu pun, kalo puasa dok dalam kelas atau gi library je. Takde pulak gigih cikgu aku nak soh bebudak non muslim makan kat toilet. Sekolah aku lagi la, ramai non muslim sebab kat Sarawak katanya..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-7-2013 01:57 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2013 01:58 PM | Show all posts
awat yg bodoh sgt sekolah ni. kononnye bulan puasa pun x kan suruh budak2 makan kat toilet mcm tu. gila betui
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2013 02:00 PM | Show all posts
Sri Pristana sungai buloh ke?
Betulke atas arahan GB?
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2013 02:00 PM | Show all posts
NIXAR posted on 23-7-2013 01:58 PM
awat yg bodoh sgt sekolah ni. kononnye bulan puasa pun x kan suruh budak2 makan kat toilet mcm tu. g ...

pengetua budus
makan la kat kantin pun apa mslhnya...

Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2013 02:01 PM | Show all posts
sekoah mana bongok sangat ni..dulu aku ok jer none muslim makan time puasa..siap kantin tu bukak lagi....tauke dia muslim plak tu,,
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-7-2013 02:01 PM | Show all posts
Katanya dah komplen, tapi sekolah buat bodoh je. Paling-paling pun tukar ke toilet lain/store...

Sebab tu la generasi kita ni berjiwa lemah. Tengok makanan sikit, dah nak bukak posa. Macam la anak-anak dorang tu kena puasa 30 hari takde bukak posa langsung
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2013 02:02 PM | Show all posts
masak la nk menjawab lps ni....
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2013 02:02 PM | Show all posts
sapa la jadi guru besaq sekolah ni, tak boleh pikiaq lansung
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2013 02:02 PM | Show all posts
Kalau yg keluarkan arahan nii pengetua beragama Islam maka dia merupakan agen fitnah agama terbaik negara..

Tahniah aku ucapkan kerana kebodohan dia, masalah polarisasi kaum akan zemakin meningkat.
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2013 02:04 PM | Show all posts
aku dlu skolah kebangsaan, relax je non muslim mkn kn kantin...siap ade pengawas@ cikgu yg jaga utk mengelakkan bdk2 muslim tumpang membeli...parah la klo ade yg keluar arahan mcmni.....
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2013 02:05 PM | Show all posts
dino posted on 23-7-2013 02:00 PM
pengetua budus
makan la kat kantin pun apa mslhnya...

ni bukan budus lagi dah....tapi dah masuk tahap gila. bukak je la kantin, xde masalah pun. kebulur sgt nak makan ke kalau nampak student bukan islam makan.
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2013 02:05 PM | Show all posts
maybe pengetua tu igt pas mkn leh terus berak kat situ.. bodo punya pengetua.. lembu pun tak bodo camni..

aku penah jejalan area tu dulu igt nak beli umah.. tgk sekolahnya cantik.. baru lg.. leh anak aku blajar kat situ..

tp kalau sekolah giler camni, baik takyah..
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2013 02:07 PM | Show all posts
tp 1st pic tu nampak mcm ada bdk pakai tudung.. dey ponteng pose ka??
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2013 02:07 PM | Show all posts
Karena itu bangsa cina enggan menyokong cadangan mahu hapuskan sekolah jenis kebangsaan....sebaba oerangai2 babee ummah melayu islam sunii inilah...bulan puasa pun layan pelajar bukan muslim semacam ga ounyai nilai...bangsat mana yang keluarkan arahan mereka ini ga boleh makan dikantin?..makan jah lah dikantin...bodoh mena kah budak2 melayu itu duduk serbu kantin tika bukan puasa?
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2013 02:07 PM | Show all posts
kel...g   ni saja suka kecoh..bukan dlm tandas pun..bersebelahan dgn tandas jer....abis kalau kantin kat sebelah ada tandas  korang tk  boleh nk mkn kat situlah...kecohlah par....h   ..ni....kat Yindia sana  org mkn dlm jamban pun ada....dtg kt msia mengada2...nak itu nak ini....kalau pa..h   tu pa...h juga...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2013 02:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Menambahkan lagi prasangka non muslim pada muslim.. Apalah GB ni pun satu dah tau kantin tutup suruhlah dia org mkn kat sana n for yang muslim tu time rehat buatlah tadarus kat kelas ke or go to library..
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2013 02:08 PM | Show all posts
ingat semua cikgu cerdik2
bangang nak mampus ..kalu betul ler brlaku
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2013 02:09 PM | Show all posts
Ni bukan tandas.. Just bilik persalinana.. Sekolah baru mmg disediakan bilik persalinan utk budak2 tukar baju dan buaknnya utk berak @ kencing..  Sbb takde tandas...  

Perkara camni la yg menimbulkan salah faham... Sbb dr tajuk cam makan dlm toilet.. Tp rupanya bukan toilet kalu tgk keadaan...

tp tingat kata2 sorang ustaz.. Ramai masyrakat melayu kita lebih pentingkan ajar anak posa dr ajar anak solat... Sbb tak penah lgi kita jumpa org solat tp tak posa.. Tp ramai jumpa posa tp tak solat.... Hehe Last edited by tuahayam on 23-7-2013 02:11 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2013 02:09 PM | Show all posts
ms aku sekolah dulu kantin buka je cam biasa.. bdk2 non muslim g mkn.. bdk2 muslim leh lepak lam kelas or g library.. or g surau baca quran, solat etc.. takde mslh pun.. ni pengetua dr planet zombie mana agaknya..
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2013 02:09 PM | Show all posts
NIXAR posted on 23-7-2013 01:58 PM
awat yg bodoh sgt sekolah ni. kononnye bulan puasa pun x kan suruh budak2 makan kat toilet mcm tu. g ...

weii kat changing room jer..apa nak kecoh.....aku tgk bersih lagi....tu pun nk kecoh...wat da...<>?$

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-7-2013 02:09 PM | Show all posts
JandaMerana posted on 23-7-2013 02:07 PM
kel...g   ni saja suka kecoh..bukan dlm tandas pun..bersebelahan dgn tandas jer....abis kalau kantin ...

cuba kalau anak puan yang disuruh makan dalam bilik ni, agak-agak puan nak tak?

persoalannya bukan tu je, demanding sangat ke puasa kita ni sampai kena bersikap selfish pada bangsa lain? rasanya, nabi takdok pun ajar lagu ni
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2013 02:10 PM | Show all posts


Isu sekolah Sri Pristana, ini adalah artikel yang saya jumpa (terima kasih kepada sesiapa yang telah memberikan link blog tersebut). Ini adalah terjemahan nya.

Artikel ini di tulis oleh seorang lelaki india yang telah pun melawat sendiri ke sekolah tersebut.

"Saya ada pengalaman buruk kerana tidak diberi peluang untuk menjelaskan dari pihak saya sendiri apabila ada sesuatu isu timbul.

Sejak dari itu, saya mula memandang setiap perkara dari sudut perspektif yang berbeza. Dengan bersikap secara adil, saya ingin berkongsi sesuatu info berkenaan sekolah sk Pristana mengenai isu yang tengah hangat diperkatakan oleh semua sekarang.

Saya telah pun pergi MELAWAT sekolah tersebut dan ini adalah hasil yang saya dapat:

1. kantin sekolah tersebut sebenarnya mengalami masalah dalam menampung sebanyak 350 pelajar yang keluar untuk waktu rehat pada masa yang sama. Hal ini berlaku semenjak Januari 2013 lagi.

2. Pelajar- pelajar duduk disekitar kantin kerana kantin terlalu kecil dan tidak dapat menampung mereka yang lain untuk makan di dalam kantin itu sendiri.

3. Pengetua yang melihat situasi ini memutuskan untuk mengunakan bilik PERSALINAN yang terletak BERHAMPIRAN dengan kantin.

4. bilik persalinan tersebut mempunyai beberapa buah kerusi dan meja yang telah dibuka sejak bulan MAC 2013. Ini adalah salah satu inisiatif dari Pengetua untuk mengelakkan pelajar-pelajar duduk di sekitar kantin dibawah terik dan panas matahari.

5. Sehingga bermulanya Ramadhan, semua pelajar termasuklah pelajar MELAYU telah pun menggunakan bilik persalinan tersebut sebagai "kantin"

6. Sebenarnya TIADA tandas berdekatan dengan bilik persalinan tersebut.

7. Yang sebenarnya, ia hanyalah dua bilik persalinan untuk lelaki dan perempuan yang terletak bersebelahan.

7. Kamu boleh mengatakan bahawa ada tanda "tandas" (gambar lelaki dan perempuan yang selalu kita lihat di depan pintu tandas) di situ. sebenarnya, itu bukan tanda "tandas" tetapi tanda yang membezakan bilik persalinan lelaki dan perempuan.

8. Tiada sebarang MANGKUK TANDAS didalam bilik persalinan tersebut dan jika dilihat secara dekat, pelajar meletakkan KASUT mereka diluar bilik persalinan.

9. Pengetua menggunakan bilik persalinan (lelaki) kerana ia mempunyai fasiliti seperti sinki. Tempat itu juga adalah tempat yang paling DEKAT dengan kantin. Bilik persalinan perempuan masih tidak di gunakan buat masa ini.

10. Di sekolah tersebut mempunyai 3 orang guru BUKAN MELAYU (2 orang india dan seorang lagi orang asli) . Semua mereka sedar tentang hal ini dan mereka tiada masalah berkenaan dengan solusi sementara kerana masalah ruang kantin yang kecil dan tidak dapat menampung kesemua pelajar. Jika kamu berfikir bahawa pelajar INDIA di layan teruk, mestilah dua orang guru india juga akan bersuara dan marah tentang hal ini bukan? PIBG sekolah juga sedar akan hal ini .

11. Ibu bapa yang telah menyebarkan gambar ini di facebook, hanyalah melawat sekolah setelah diberitahu oleh pemandu bas sekolah yang kononnya pelajar makan didalam tandas. mereka TIDAK TAHU perkara ini telah berlaku sejak bulan MAC 2013.

12. Sekolah itu telah di arahkan untuk tutup "kantin sementara" dan telah menerima alternatif yang lebih baik dan telah dipersetujui oleh pengetua sekolah.

Ini adalah sebahagian daripada kisah sebenar yang GAGAL untuk difahami oleh sesetengah pihak.

- gambar dibawah sudah cukup untuk menepis tuduhan bahawa sekolah ini memberi "layanan buruk" kepada pelajar bukan islam. Guru-guru sendiri pun menggunakan bilik tersebut sebagai tempat untuk menjamu selera.

Link: http://dhanyaraam.blogspot.com/2013/07/canteen-in-changing-room-facts-that-you.html
Last edited by shamsadis on 24-7-2013 08:12 AM

Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2013 02:11 PM | Show all posts
Nash^Roy posted on 23-7-2013 02:07 PM
tp 1st pic tu nampak mcm ada bdk pakai tudung.. dey ponteng pose ka??

tu kan toilet....

ade org mkn dan pd masa sama ade org melepas prottt prott prott

kejadahnye pengetua oiii...ni le antara sebab non-muslim x nak htr anak derang ke sekolah kebangsaan.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.071347s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list