Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
3990
View
28
Reply

scorpene submarine terbaik . Tiada kaitan dengan altantuya langusng

[Copy link]

Author: sol       Show all posts   Read mode

Author
Post time 27-7-2013 05:02 PM | Show all posts |Read mode
Hari ini dalam nst, front page, mengenai pengakuan broker sebenar utk proses pembelian kapalselam Scorpene. It is the best submarine for now, sebab tu Singapura pun dah runding utk beli kapalselam yg sama. Pengakuan broker tersebut, altantuya tidak ada kaitan langsung dgn isu pembelian kapalselam tersebut. Tapi biasalah kan.. kalau dah benci, di beritahu, telinganya tuli, di tunjuk mata mereka buta... ini dutujukan kepada mereka yg taksub bahawa semua yg kerajaan  lakukan adalah salah.
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2013 06:13 PM | Show all posts
Saya tak tahulah kalau diaorang nak terima pengakuan ini.
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2013 06:14 PM | Show all posts
haha.. dah tu nape atlantuya kena BOM?? cuba fikir logik?? apa motif polis tu bom?? biasalah macai... asal baca utusex semua betul.. hahaha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-7-2013 06:30 PM | Show all posts
bukan utusan lah brader.. new straits time.. mungkin altantuya kena bom because she is a nuisance,  mungkin sebab benda lain, mungkin sebab kaitan dgn pm or akak pink jealous.. or maybe she threaten baginda.. etc.. tapi the main thing is it is not related to the scorpene submarine purchase.  Biasalah juga yg anti gov, or anti umno or anti ape2 kan.. minda dah tertutup dan letak gajah depan mata pun, dia akan tak nampak, because they choose not To cee.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-7-2013 06:37 PM | Show all posts
come on people, give credit where credit was due, this submarine is a fantastic buy for the navy. They did their homework well. For our dolphins... i salute your courage and mental capacity. I duduk dalam air.. satu jam lebih je.. bole claustrophibic kalau dalam gelap. Last edited by sol on 27-7-2013 06:46 PM

Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2013 01:47 AM | Show all posts
Bagus lah kalo gitu
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2013 09:46 AM | Show all posts
AdamBillionaire posted on 27-7-2013 06:14 PM
haha.. dah tu nape atlantuya kena BOM?? cuba fikir logik?? apa motif polis tu bom?? biasalah ma ...

utusexphobia....

sori, berita nie dari nst laa..
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2013 11:54 AM | Show all posts
Sebenarnya dari dulu wa skeptikal pasal pembabitan Altantuya dalam pembelian Scorpene ni....katanya jadi apa, penterjemah? Kalau kita beli Kilo class ka, Akula class ka logik la jugak...ni dengan France yang kita dah deal bertahun2...French ni mmg la daulatkan bahasa dia...tapi kalau dah nak berurusan dengan orang luar kena la jugak pakai BI.....

Macam sol kata la, mungkin ada sebab lain dia kena bom.....
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2013 04:48 PM | Show all posts
alphawolf posted on 28-7-2013 11:54 AM
Sebenarnya dari dulu wa skeptikal pasal pembabitan Altantuya dalam pembelian Scorpene ni....katanya  ...

Ada satu alat yg tiada kat Scorpene Malaysia nie utk membuat ia lebih di geruni.
Itu jer yg slack skit.

Kalau tidak........................
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2013 04:52 PM | Show all posts
Wallahualam. Altantuya pun dah mati. Pelaku dah dijatuhkan hukuman mati. Soal konspirasi .... jika tak terbukti di mahkamah dunia ... mahkamah di akhirat ada.

Risau apa.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-7-2013 10:52 PM | Show all posts
niceghost2005 posted on 29-7-2013 04:48 PM
Ada satu alat yg tiada kat Scorpene Malaysia nie utk membuat ia lebih di geruni.
Itu jer yg slack ...

hmmm ape yg tak de tu? SAM utk get rid of the pesky helicopter submarine hunters?
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2013 07:53 AM | Show all posts
sol posted on 29-7-2013 10:52 PM
hmmm ape yg tak de tu? SAM utk get rid of the pesky helicopter submarine hunters?

AIP kot? utk menyelam lebih lama didalam air.

Kapal selam jenis diesel (berkuasa bateri ni), actually, bila menyelam (bergerak dlm air) ianya menggunakan kuasa bateri. Bila bateri dah weak, ianya perlu timbul (or at least snorkel part kena timbul) utk membolehkan enjin diesel mengecas bateri kapal tu balik. Bila ia timbul, senang dikesan, lagipun, proses mengecas bateri (bila enjin diesel dihidupkan) agak bising dan membolehkan kapal selam lain, or unit anti kapal selam musuh mengesan lokasi SSK Scorpene ni.

Tapi, bila difikirkan balik, dgn pentas laut negara kita yg tak dalam, seterusnya membuatkan banyak bunyi ombak akan mengganggu musuh dr mengesan SSK Scorpene ni (termasuk faktor magent bumi dll) dan juga dengan kehadiran pulau yg banyak utk membolehkan kapal selam kita ni berlindung ketika dlm proses mengecas bateri..apatah lagi, kalau di negara kita sendiri yg setiap plot chart mengenai kedalaman, lokasi pulau dan laluan2 strategik yg memang dlm pengetahuan krew kapal selam..rasanya kelebihan tetap pada kita.

Kapal selam milik Singapura rasanya mempunyai kemampuan AIP ni. Apa2 pun, AIP ni adalah satu unjuran sahaja (kelebihan), bukan satu mandatori utk kapal selam..yg penting adalah strategi dan taktikal dlm mengoperasikan kapal selam tu sendiri.

BTW, torpedo jenis heavyweight blackshark dan juga SM39 anti ship yg dimiliki oleh SSK scorpene ni pun dah sangat hebat.

Ke ada benda lain yg saya taktau..hehehe...
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2013 09:55 AM | Show all posts
sol posted on 29-7-2013 10:52 PM
hmmm ape yg tak de tu? SAM utk get rid of the pesky helicopter submarine hunters?

Air Independent Propulsion aka AIP


The French MESMA (Module d'Energie Sous-Marine Autonome) system is being offered by the French shipyard DCN for the Scorpne class submarines. It is essentially a modified version of their nuclear propulsion system with heat being generated by ethanol and oxygen. A conventional steam turbine power plant powered by steam generated from the combustion of ethanol (grain alcohol) and stored oxygen at a pressure of 60 atmospheres. This pressure-firing allows exhaust carbon dioxide to be expelled overboard at any depth without an exhaust compressor.
Each MESMA system costs around $50C60 million. As installed on the Scorpne, it requires adding a new 8.3 meter (27 foot), 305 tonne hull section to the submarine, and results in a submarine able to operate for greater than 21 days underwater, depending on variables like speed.[

Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2013 01:34 PM | Show all posts
ada tengok cerita Last Resort tak..bagaimana U.S mengoperasi submarine Nuklear dan strategi mengebom negara lain dengan mengunakan alasan palsu..sebijik macam Iraq dan Afganistan kena sebelum ni...
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2013 04:50 PM | Show all posts
dalam dewan Negara hari kata Malaysia perlu 6 biji lagi Kapal selam.....fuh..bayangkan kalu betul2 ada 6....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-7-2013 06:22 PM | Show all posts
gede-bab posted on 30-7-2013 04:50 PM
dalam dewan Negara hari kata Malaysia perlu 6 biji lagi Kapal selam.....fuh..bayangkan kalu betul2 a ...

6 biji lagi ke ? or total 6 biji, sebab i pernah baca optimal minimum requirement for submarines is 6, taking into account, maintenance, patrol, refurbishment cycle etc
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2013 03:14 PM | Show all posts
sol posted on 30-7-2013 06:22 PM
6 biji lagi ke ? or total 6 biji, sebab i pernah baca optimal minimum requirement for submarines i ...

total 6 kot....tapi kalu tambah lagi 6 pun ok kan?......
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-7-2013 03:26 PM | Show all posts
gede-bab posted on 31-7-2013 03:14 PM
total 6 kot....tapi kalu tambah lagi 6 pun ok kan?......

nnti overkill hehe... field day ooposition nnti

Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2013 03:32 PM | Show all posts
sol posted on 31-7-2013 03:26 PM
nnti overkill hehe... field day ooposition nnti

bab2 pertahanan ni to sah lah pikir yang bukan2...
kan kita hidup aman damai sekarang ni berkat adanya persenjataan...pelik betul kta kat Malaysia ni nak beli aset pertahanan pun ribut...dok kutuk macam2...negara2 lain depa bukan main bangga walaupun senjata tu depa dapat secara hibah (sedekah) dari negara lain...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-7-2013 03:49 PM | Show all posts
kelemahan unit pr gov dan atm.. yg tak berapa`aktif promo atm, aset2 sedia ada, dan kesiap siaan kegunaan aset2 tersebut... Kena demand dari commercial airwaves dan govt media utk peruntukkan air time for atm, pdrm or nation building adverts.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.265279s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list