Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
131207
View
836
Reply

AIR DRY CLAY

[Copy link]

Author: FanTasyCreaTioN       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 25-9-2013 01:04 PM | Show all posts
missmirmo posted on 25-9-2013 12:55 PM
owh adunan miss terlebih minyak lah nie.. kikiki.. camne nak wat ehh..

jangan buang .. sayang wooo

ok buat adunan baru ..
bila adunan tu dah masak ..
letak skit jer minyak kat jari2 .. ckit ja

campur kan adunan yg berlebihan minyak tu tadi .. skit demi skit ke dalam adunan baru tu tadi .. uli2 sampai sejuk

sebab .. ingat tak adunan doh yang kiter label kan "soft" tu semalam?
haa camtu la kiter buat ..

yang penting jangan sesekali di buang

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-9-2013 01:05 PM | Show all posts
missmirmo posted on 25-9-2013 12:55 PM
memang pun.. hehehehe..

yang best nya ..
ekeke semua pekerja dier tadi sempat order

sat g kena off dulu berporem ni
tak abes kang kerja

dah la semalam meroyan lemau ntah pa sebab .. satu pa pun tak siap semalam selain dari bentuk2 love dan android tu

Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2013 02:22 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 25-9-2013 11:47 AM
soft sangat .. kurang tepung jagung

ada merekah2?

dah kering dier pecah plak neh.. apakah yang patut iolls wat

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-9-2013 04:02 PM | Show all posts
missmirmo posted on 25-9-2013 02:22 PM
dah kering dier pecah plak neh.. apakah yang patut iolls wat

haaaaaa betol la jangkaan iols

2. terlebih lotion .. sebab masa tu baru lagi .. adunan asyik2 melekat kat jari
apa lagi iols taruk lotion dan taruk lagi dan lagi .. memang la licin.. tapi pastu adunan tu jadi merekah2

ni dari pengalaman dulu
dah terkena gak..
ok.. kalau ader adunan doh lebih2 tu .. uols jangan buang tau ..
simpan..
uols buat adunan baru macam iols tulis awal2 tadi..
dan campur kan skit demi skit kat adunan baru tu.

Jangan campur terus serentak banyak terus
skit demi skit
kalau uols tengok macam dah macam mengganggu keempukan adunan baru tu .. berenti

iols bz wat ni tadi
basic tapak name tag

basic.jpg

relax jap ..




momod @genchi  tocey2 .. terimakasih banyak2 untuk tacang



Last edited by FanTasyCreaTioN on 25-9-2013 04:04 PM

Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2013 04:16 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 25-9-2013 04:02 PM
haaaaaa betol la jangkaan iols

campur tu time dah mengeras ke time lom lagi..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-9-2013 04:24 PM | Show all posts
missmirmo posted on 25-9-2013 04:16 PM
campur tu time dah mengeras ke time lom lagi..

time masa uols uli2 masa baru pas masak tu

ok .. masa tu kalau melekat2 .. jangan taruk minyak lagi ..
uols biar jer taruk dalam plastik..
biar dalam 2 jam kalo dah tak sabar2 nunggu haa

seelok2 nya 24jam .. esok baru bentuk2 kan


Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2013 04:27 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 25-9-2013 04:24 PM
time masa uols uli2 masa baru pas masak tu

ok .. masa tu kalau melekat2 .. jangan taruk minyak  ...

owh ok2.. terima kasih utk tips.. minta2 mak iolls x marah iolls masak lagi petang nie
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-9-2013 05:11 PM | Show all posts
missmirmo posted on 25-9-2013 04:27 PM
owh ok2.. terima kasih utk tips.. minta2 mak iolls x marah iolls masak lagi petang nie

uols jangan buat byk dulu yunk

try 1/2 ja glue tu
letak dlm mangkuk ke apa ke untuk menyukat
pastu uols ambik tepung jagung banyak tuk jugak tapi tambah 2-3 sudu lagi tepung jagung
sebab basic untuk adunan tu 1:1

ades harap uols berjaya
ingat tau .. minyak untuk uols licin kan tangan tu jangan banyak .. takat licin2 ckit2 ja
apa lagi ey...
pastu kalo melekat2 gak .. simpan ja dulu dalam plastik selepas uols uli2 kejap .. erm.. pa lagi ey..
haaa jangan tutup plastik tu kalo masih ader rasa suam2
boleh gak uols uli2 dari luar plastik tu ... ok jer kot

pasal mak uols hahaha tu iols tak kisah .. iols tau uols pandai pujuk2 mak uols tu

Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2013 05:15 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 25-9-2013 05:11 PM
uols jangan buat byk dulu yunk

try 1/2 ja glue tu

hahaha.. ok2.. nanti iolls update perkembangan terkini kat sini.. esok kut wat bagi tempoh bertenang kat mak iolls dari dier pening tgk anak dara dia memasak benda dia x leh makan.. kikiki.. semalam anak buah iolls yang 3 tahun tu gi rasa lotion iolls yang bau strawberry tu.. ahahahaha

Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2013 05:19 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 25-9-2013 04:02 PM
haaaaaa betol la jangkaan iols

kaler purple tu cantik.. guna kaler apa tuuu

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-9-2013 05:36 PM | Show all posts
missmirmo posted on 25-9-2013 05:19 PM
kaler purple tu cantik.. guna kaler apa tuuu

ni haa iols aritu balik hometown mak iols..
g bookstore .. ader lak jual satu2..
iols apa lagi .. haha happy sakan arr

colour1.jpg

purple tu tadi iols guna cobalt violet tu

ni rega dier ... alahai kena block lak .. haha abes limit upload guna image Cari
sat na iols upload kat photobucket


ok sambung balik..
ni rega dier



bawah ni lak 3 benda yang banyak membantu
1. papan ni banyak kegunaan buat kiter .. untuk mencanai doh tu .. erm.. tak tau istilah yang betul..
untuk mengeringkan kejap .. seblom di gantung

2. menda kaler kuning cair tu .. tu untuk memotong

3. syringe



ni rupa sebenar papan tu
kat hujung tu "klip" tu kiter dah gergaji n buang .. mengacau ja


sajer nak tunjuk gak rega dier
murah ja tapi memang berbaloi untuk craft ni



@mommymonster82  saja ja haa colling2 mommy cni .. maner tau mommy terminat ka .. tak minat jangan marah iols mommy tengok2 ja la na~


Last edited by FanTasyCreaTioN on 25-9-2013 09:11 PM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-10-2013 06:15 AM | Show all posts
Paling seronok bila kita membuat sesuatu yang kita minat ..
dan .. best .. best .. menjadi lak tu
walaupun hahahaha kena akui ......
kalo yang pro nengok hasil kerja ni ekeke sure dier

alaaaa .. ok la kan .. selow2 (sesi pujuk hati sendiri )

Jom layan picca apa yang FC buat 2-3 hari ni


ok mula2 layan Evil Minion
ni yang 1st FC buat ..
cam tak best
memang tak puashati



banyak kesilapan masa tu ..
untuk anak mata tu ..
kat cni memang ok..
sekali dier kering !!~ hampes hampagas .. uwaaaaaaaaaaaa FC terguna clay yang blom di warna kan putih
nak nanges nengok sebab bila kering dier jadi kekuningan almost transparent
nyampah haaaa ..
yang tu nanti2 rombak balik ... termasuk gigi dier tu


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-10-2013 06:37 AM | Show all posts
ni cubaan semalam .. kali kedua .. Evil Minion

WARRRGGGGGGGGGGGRRRRRRR!!!~




pandangan dari belakang



pandangan dari sisi











ni lak sblom di kilat kan



Sajer arrrr laung2 nama korang ..
tau korang tak kan lahar nyer hehe
sajer nak share arr .. tengok2 ja k

@maxim  @ogata  @muntz  @NIXAR  @winamp05  @mizlily  @happydot  @Acong  @ninja  @vespa_oren  @naen @mrsrezza  @chazey  @vi_rose  @robotech
@wajaman  @airfilterbersih  @munchkin  @nadiakuch  @kambeng_masam  @penjualAPAD  @eyansss  @dani-rox @trunks  @syafiq79  @punkerzoe
@budakgraphic  @melzal  
dan ... abang @lavacall  


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-10-2013 06:53 AM | Show all posts
Peminat One piece tentu kenal sangat2 karekter ni kan

Pertama kali buat ..
rasa nya .. ok la kan.. kan




baju dier .. ni senang buat



ni kaki dier



ni .. hahaha tak tau naper jadi cute semacam ja muka dier .. tengok  picca kat web yang Fc ikut tu .. ganaz ja



boleh agak la kan size dier





yang ni .. errrr hahahaha sesi ...
hehe sebenar nya ngah wat titik2 kat kaki seluar dier
agak menggangu bila kaki rapat



sesi ngah buat tali selipar



70% siap



Tadi lupa nak laung nama abang Tong ..
abang Tooong~ @tongkatwaran75
dan peneman kat benang ni @missmirmo
dan..
momod board ni yang baik hati @genchi  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-10-2013 06:57 AM | Show all posts
aiseh ..
terlupa nak upload gadis hawaii

tak berapa best ..
agak kecewa..
mata tak menjadi sangat
nanti2 abes tempahan .. nak try wat banyak2 ..praktis

Jom!!~ layannnn~








ni posing membelakang ngan karekter one piece tadi








Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2013 05:01 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 25-9-2013 11:56 AM
dah wat report ..
informative article
harap momod sudi bagi tacang kat uols..

Susah nak cakap ok ke dak byr komisen rm1 setiap piece... coz kena kira kos gak. Kos yg nampak & kos yg tak nampak. Kos yg nampak ni senang sikit cam kos bahan. Kos yg tak nampak tu yg payah sikit nak kira... contoh kos upah buat (masa yg dihabiskan utk buat satu2 tag), duit minyak utk gi pekan utk hantar tempahan etc.Then bru leh dpt untung bersih. Kena taw gak margin untung yg TT nak. cth, kos rm1, jual harga rm3.

Then tempahan lak, takkan nak hantar 2-3 biji sekali jalan kan.... tinggi kos minyaknya & masa yg perlu diperuntukan utk gi pekan (masa tu emas...)... so utk minimizekan, kena la hantar byk2 biji masa gi tu...

Tapi mmg bagus if TT ada tempat nak letak... maknanya TT dah ada 'kaki'.... takyah nak susah2 market lagi. Cuma saya cadangkan, TT letak harga sendiri. Then biar kedai letak harga diorg. Cth.. TT tolak satu nametag rm3... so pandai2 la kedai nak mark-up harga. Klu dia nak rm1 setiap biji so dia akan letak rm4 pd tag tu (cam yg TT ckp tu....).  klu kedai pandai, dia akan letak harga rm4.50. So dia dpt ler rm1.50. TT tetap dapat yg rm3 tu. So maknanya, TT kena pandai kira harga TT sendiri.   OR... boleh gak, TT tetapkan harga jual, cth, setiap nametag mesti dijual pd harga rm4. Then dr sana, TT byr komisen pd kedai, rm1 setiap biji. FIXED. Kes ni TT yg kawal harga jualan. Cara yg pertama tu, TT takleh kawal harga jualan. Tu perbezaan yg nyata la...

Saya cadangkan.. di samping letak sample nametag, TT letak sekali keychain2 yg comel tu... sure ramai nak.... sekaligus, kos penghantaran dpt dikurangkan... cth.. tempahan keychain ada 5 biji je minggu tu. Nak tak nak kena hantar gak kan coz dah ditempah... so if TT ada bawa maybe 20 bj keychain disamping nametag tu... bru dpt max profit.


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-10-2013 02:51 PM | Show all posts
happydot posted on 1-10-2013 05:01 PM
Susah nak cakap ok ke dak byr komisen rm1 setiap piece... coz kena kira kos gak. Kos yg nampak & k ...

alolololo panjang nyer reply .. terharu sungguh
Terimakasih tau


ha`ah dah bgtau cina tu ..
kiter nak rega ni .. fixed
kalau dier nak naik kan .. terpulang pada dier .. kiter tau kiter terima rega kita jer
dier nak naik kan double .. triple .. memang tak kisah pun
jawapan dier : rega tu dah mahal woo..
memang dasar ... tutttttt


sebab memang mengira ..
- modal bahan
- upah untuk diri sendiri (ni ramai yang abai kan )
- duit minyak semua tu

lagipun dier yang datang dan tawar kan
makna nya memang dier nampak potensi benda ni
sebab ..
masa dok hantar tempahan tu ..
ramai laaa yang buat tempahan
tak yah promosi2 pun

lagi pun .. sorang2 ja buat
memang tak cukup tangan pun huhuhu

dah try promote keychain lain2 tu
nampak nya wat masa ni
terlaris ..name tag tu .. minion dan keronsang

peminat2 anime ramai datang semenjak nengok patung luffy one piece tu
tapi haha tu memang terpaksa tolak dulu
kena betol2 tau "skill" buat patung tu dulu

macam awal2 dulu terkial2 gak nak buat minion tu
tapi la ni hehehe
kacang kot dah

Terimakasih sekali lagi sebab sudi luang masa untuk reply


Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2013 03:09 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 1-10-2013 06:37 AM
ni cubaan semalam .. kali kedua .. Evil Minion

WARRRGGGGGGGGGGGRRRRRRR!!!~

berapa kos nak start buat mender2 camni...???

mana nak beli..??

aku nak kasi anak aku buat cuti sekolah ujung tahun nanti.....





Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-10-2013 03:17 PM | Show all posts
lavascan posted on 2-10-2013 03:09 PM
berapa kos nak start buat mender2 camni...???

mana nak beli..??

cost nya dari awal tu haa adik ader wat tutorial tu

bahan2 hanya :

White Glue
Tepung jagung
baby oil
dan sedikit cuka - tak wajib sebab cuka hanya sebagai ejen pengawet - kalau buat doh banyak dan nak simpan lamer

semua ader dalam tutorial bergambar

http://mforum4.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=749263&extra=&page=1

bagus untuk meleka kan budak2 baik lelaki atau pompuan

yang lelaki tentu minat wat minion tu semua

yang pompuan haha buat love2 bagai tu

sebab ni perancangan untuk adik2 gak cuti sekolah nanti




Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2013 03:22 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 2-10-2013 03:17 PM
cost nya dari awal tu haa adik ader wat tutorial tu

bahan2 hanya :

wah...bagus ni....

nanti aku suh anak aku baca thread ni....







wa malas nak baca panjang2 ni.....boring siot....



Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.092618s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list