JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
99307
View
824
Reply

AIR DRY CLAY

[Copy link]

Author: FanTasyCreaTioN       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 29-8-2013 03:17 PM | Show all posts
bluberi posted on 29-8-2013 02:54 PM
wahhhh
tengkiuuuuu banyak2

sama2 ..

ni yang FC buat semalam..
dan macam biasa .. memang bgtau pelanggan ..
menda ni hand made ..
lain dari lain .. hehe takde kat pasaran
so ambik masa gak la nak siap..

ni sambungan dari semalam..
camne FC kukuhkan lagi pin tu..
setakat ni customer takde komplain pin tertanggal ke apa
sebab tu sebelom bagi kat customer..
hahaha pasti kan keronsang tu betol2 kering / keras
menda ni .. baling kat dinding pun tetap mantap g











Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-8-2013 03:20 PM | Show all posts
ni lak keronsang yang dah siap sepenuh nya .. siap di cat ngan pewarna kuku yang transparent tu @bluberi




Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-8-2013 03:23 PM | Show all posts
masih banyak lagi tempahan..
so F lom ader kesempatan nak cuba satu lagi jenis keronsang tu..
yang jenis untuk tudung bawal ke apa nama nya tu ..
yang jenis pin kat depan..

nak buat bentuk oval.. tudung tu di selit antara celah keronsang tu... tengok camne nanti.. kalau dah cuba nanti FC upload kan
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2013 08:55 AM | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 29-8-2013 02:48 PM
kreatip tu sebenar nya kunci utama ..
hehe kalo dak ke laut gak ekekeke
sebab ader buat bengkel  ...

yip kreatif... lgipun nak carik tools tuk buat mende tu pun
slh satu point pntg tuh ehehhe.. pndai je trpikir kan? gud wan FC
owh siap ade wat bengkel.. bagoslah...
makcik2 boleh la isi msk lapang ye dak ekkeke...
papepun gen mmg salute la rajin uols
kalo gen.. kejap je kot nak try pstu malas dah gamaknya ekek
besides keje plak.. bila dah tggl mmg idak le nak buat lagik

gen suke bertukang aje
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2013 12:09 PM | Show all posts
wah menarik nie...
nak tumpang tanya white glue tu gam kertas biasa tu ke??
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2013 12:13 PM | Show all posts
missmirmo posted on 30-8-2013 12:09 PM
wah menarik nie...
nak tumpang tanya white glue tu gam kertas biasa tu ke??

a'ah..sy pun baru nak tanya benda yg sama..

satu lagi, sy dah jumpa dh pin utk buat brooch tu..
sepeket ada 10..harga rm1.50...terus beli 3 peket tamak punye pasal..huhuhu
barang2 nak wat clay tak beli lagik..muahahahahaha
nak buat brooch felt dulu cadangnye..tu pun beli felt yg dh siap gunting..

Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2013 12:15 PM | Show all posts
bluberi posted on 30-8-2013 12:13 PM
a'ah..sy pun baru nak tanya benda yg sama..

satu lagi, sy dah jumpa dh pin utk buat brooch tu.. ...

tak sangka plak clay nie buat dari tepung jagung je..



Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2013 12:24 PM | Show all posts
missmirmo posted on 30-8-2013 12:15 PM
tak sangka plak clay nie buat dari tepung jagung je..

kannnn?
aku guna tepung jagung tu buat kuih / biskut aje
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2013 12:35 PM | Show all posts
bluberi posted on 30-8-2013 12:24 PM
kannnn?
aku guna tepung jagung tu buat kuih / biskut aje

leh wat nanti.. hehehe

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-8-2013 01:24 AM | Show all posts
missmirmo posted on 30-8-2013 12:09 PM
wah menarik nie...
nak tumpang tanya white glue tu gam kertas biasa tu ke??

ha`ah .. gam putih biasa tu ...
selalu dulu guna kat sekolaah hehe

FC dah try 3 brand ...

ni yang 1st time try ... takat ok2 jer ..
G2.jpg


ok ni yang terbaik buat masa ni yang FC cuba2
G3.jpg


ni baru try semalam.. erm.. kira ok2 jer
G1.jpg




Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-8-2013 01:27 AM | Show all posts
bluberi posted on 30-8-2013 12:13 PM
a'ah..sy pun baru nak tanya benda yg sama..

satu lagi, sy dah jumpa dh pin utk buat brooch tu.. ...

alhamdulillah arrr dah jumpa

kira sama la rega cni kat sarawak ni..

yang bulat tu 15sen satu ..
yang jenis melintang tu 10sen satu..

ooooo nanti nak try search gak felt brooch .. lom pernah try sebab ramai menjual kat cni..
hehe so untuk bisnez kira berebut gak laaa hehe carik pelanggan

FC pernah try buat brooch dari ribbon + manik..
boleh tahan gak..



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-8-2013 01:33 AM | Show all posts
missmirmo posted on 30-8-2013 12:15 PM
tak sangka plak clay nie buat dari tepung jagung je..

FC minat menda ni dari dulu2 agi dah ..
semenjak nengok orang buat bunga macam real dari clay ni..
tapi...
huhuhuhu tengok2 rega .. fuyooo mahal ...
clay yang jenis mesti di bakar tu haa
jadi batal kan niat tu..

tup2 masa dok surf .. surf ...carik2 idea untuk sulaman ribbon ..
tengok2 ader kat utube wat cold polymer ni .. air dry nyer ..
haha apa lagi..

cubaan pertama gagal.. sebab adunan kasar ... tak tau tang ne silap ..
banyak sangat tepung kot
masa tu main ikut jer kat utube tu

dalam sebulan dah berjinak ngan clay ni..
adunan doh clay bagus dengan nisbah tepung dan gam putih 1:1

FC ader try lebih kan skit tepung ... ok tapi agak keras .. bagus untuk membuat patung2 tapi cepat kering permukaan nya

bila lebih kan gam ... dier jadi lembut skit





Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2013 07:12 AM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 31-8-2013 01:33 AM
FC minat menda ni dari dulu2 agi dah ..
semenjak nengok orang buat bunga macam real dari clay ni. ...

Owh.. hehee tq...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-9-2013 01:43 AM | Show all posts
missmirmo posted on 31-8-2013 07:12 AM
Owh.. hehee tq...

@bluberi

keronsang  FC wat arini

LB.jpg

LB2.jpg



Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2013 01:11 PM | Show all posts
tahan lama x bile dah jadi produk akhir? die senang pecah/patah  ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-9-2013 02:31 PM | Show all posts
mizlily posted on 3-9-2013 01:11 PM
tahan lama x bile dah jadi produk akhir? die senang pecah/patah  ke?

kalau dah betol2 kering ..
siyes k dah try ..
baling la ke dinding .. tak pecah nyer
sebab memang keras sangat2

nak kering tu la makan masa ..

macam keronsang rose tu .. FC suka buat banyak2 sekali gus dan simpan ..
dalam 2 hari kering .. 95% tapi dah kira ok dah

betul2 kering 2 hari ke atas

ikut ketebalan jugak

macam yang kat bawah ni.. keronsang orkid ..
ambik masa sehari jer untuk kering sebab nipis..
pastu cat kan dengan pewarna kuku yang tranparent tu
dan dah di uju .. dengan siap bawak g tido ...
punya la nak test

tak pecah dan pin tak tanggal pun

abai kan orchid tu tak berapa cantik.. cubaan pertama bunga orkid haa






ni lak cara FC " mengeringkan " tempahan..
tempat untuk gantung tu pun wat dari clay






Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2013 02:48 PM | Show all posts
bagus nye.. sy nk wt jugak la..nk cri duit tambahan... slalu nk jual mcmane?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-9-2013 03:25 PM | Show all posts
mizlily posted on 3-9-2013 02:48 PM
bagus nye.. sy nk wt jugak la..nk cri duit tambahan... slalu nk jual mcmane?

Pertama nya kena lulus buat doh tu dulu.. macam tutorial awal FC buat ..
FC pun buat kali ke 3 baru puashati..

mula2 tu .. tak menjadi .. sebab FC guna api kuat sangat ..
cepat jer kering ..
bila di buat .. dier kalau kering merekah2 ..
memang masa tu rasa nak nanges jer huhuhu
sebab minat sangat nak buat

kali kedua .. menjadi .. tapi keras sangat ..
sebab FC ikut resepi kat utube .. salah .. sebab dier bagi nisbah tepung : gam  ---> 2:1

nisbah yang betul tepung : gam 1:1

taruk2 lotion .. letak banyak lotion sebab keras ..memang la lembut .. tapi bila di simpan... pastu berminyak2 lak kuar dari adunan tu

ader yang memanas kan adunan tu guna microwave ..
tang ni FC lom cuba g ..
sebab .. hahahaha tunggu la FC beli microwave sendiri..
kang guna omak nyer .. mau orangtua tu
sebab bacer2 kalau guna microwaves dier ader kuar kan bau




Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-9-2013 03:33 PM | Show all posts
mizlily posted on 3-9-2013 02:48 PM
bagus nye.. sy nk wt jugak la..nk cri duit tambahan... slalu nk jual mcmane?

Kalau nak menjual .. ikut pada target .. sapa pembeli..

Macam FC .. FC nyer pelanggan .. kengkawan adik2 .. haha yer .. dak sekolah..
dak2 sekolah sekarang fuyoo .. berduit haa
tak leh nak tunjuk contoh lak..

ramai yang order " name tag " untuk jadi keychain
nanti kalau ader buat lagi FC ambik gambar ..
sebab tempahan untuk arini .. banyak keronsang bunga rose
cikgu2 yang order
feed back dari cikgu2 takat ni ok.. alhamdulillah..
dan yang buat dier rang suka sebab menda ni takde di kedai .. dan boleh tempah warna apa nak

Kalo @mizlily nak bisnez .. ok kot kalau guna FB
tak tau sangat sebab kiter takde FB..
sebab ramai jer wat bisnez guna FB sekarang .. buat la contoh2 dulu

paling senang kalau kerja kat opis haaa ..
promosi mulut ke mulut jer



Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2013 07:31 PM | Show all posts
tang warna tu..nk letak mase bile ek?
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2013 07:39 PM | Show all posts
tang warna tu..nk letak mase bile ek?
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2013 09:02 PM | Show all posts
lekat x kt kuali? mcmane ye nk cuci?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-9-2013 08:01 AM | Show all posts
mizlily posted on 3-9-2013 07:31 PM
tang warna tu..nk letak mase bile ek?

momod @genchi  harap sudi bagi R.P 1 untuk benang ni..
kurang2 user yang dah beregister sajer leh bacer
sebab yang FC kongsi sini ader yang takde lagi kat maner2 web
Terimakasih tau

@mrsrezza  sajer jer tag uols yunk

ok @mizlily  tang warna tu ..
maaf baru reply ..
hehe malam2 FC tido awal dan bangun dalam kol 2 pagi gtu.. ni yang best nyer hidup solo molo .. sukati bila nak tido nak bangun
bangun2 terus wat tempahan ..
la ni ok pree untuk tunjuk kan camne FC warna kan clay tu

Mula2 dulu FC guna lebihan pewarna biskut tu jer..
tapi warna agak terhad
jadi alternatif lain .. FC beli water colour
water colour biasa tu boleh jer .. beli yang murah2 jer kalau baru mula ..
FC kebetulan hahaha kongsi adik2 nyer water colour
dan aritu g bandar ... ader  jumpa water colour yang jual satu2 .. kalau terjumpa yang tu lagi best.. beli kaler yang kiter nak jer
**yang belah kiri sekali tu .. FC beli asing2





ni lak doh clay yang baru FC buat


hehe tu bukan minyak rambut yer ... cuma guna bekas minyak rambut
nasib baik FC ramai adik beradik lelaki



ok kita mula mewarna .. mula2 pilih warna yang nak di guna kan..
FC pilih pink.. sebab pink tinggal skit jer lagi
dan boleh boleh guna apa2 minyak sebenar nya .. untuk sapu2 kat tangan .. untuk mengelak dari clay melekat kat jari2
FC guna skit lotion .. atau kadang tu olive oil..
hahaha perasan sendiri jemari makin lembut



FC guna pencungkil gg untuk ambik kaler tu dari  bekas dier..
dan letak kat doh tu



Lipat kan doh tu seperti picca di bawah



Kalau terkena jari .. ok jer .. sebab makin di uli nanti .. kaler tu akan erm.. " di makan " doh tu




Uli sehingga warna serata



Tak puashati .. FC tambah lagi kaler pink .. sebab Fc nak pink terang




Ulang proses tadi sehingga mendapat shade warna yang di kehendaki






dan... nasib baik ingat ..
tanda kan doh yang dah di warna kan putih ..
masa belum kering ..
memang tak nampak beza
tapi kalau benda yang kiter buat dah kering ..
doh yang tak di warna kan .. akan jadi kaler agak "transparent"



SELAMAT MENCUBA

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-9-2013 08:10 AM | Show all posts
mizlily posted on 3-9-2013 09:02 PM
lekat x kt kuali? mcmane ye nk cuci?

kuali biasa yer akan melekat ..
masa bisnez lom kencang FC guna kuali biasa.. jenuh gak nak merendam masa tu sebab .. yer la haha masa tu tebal jer kerak nya

bila dah ehem~ pandai skit ..
FC dapat kurang kan kerak tu .. walaupun guna kuali biasa jer gak

kalau kerak yang tak degil.. boleh tarik2.. jer .. dier tak melekat tapi keras2 la .. tak leh guna
kerak yang degil.. rendam periuk tu dalam sehari
pastu gosok macam gosok kuali yang terhangus masa masak

guna kuali yang tak guna lagi haa

tapi sebab FC nyer bisnez dah balik modal.. dan ader la untung yang dapat ..
FC beli kuali tak melekat tu .. rm18 jer cni..
sekarang senang skit la .. takde kerak banyak sangat




Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2013 10:04 AM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 4-9-2013 08:01 AM
momod @genchi  harap sudi bagi R.P 1 untuk benang ni..
kurang2 user yang dah beregister sajer leh ...

Tanjat gegurl di tag kat sini..1st time masuk bod ni..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.051645s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list