JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
101683
View
825
Reply

AIR DRY CLAY

[Copy link]

Author: FanTasyCreaTioN       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 29-8-2013 02:34 PM | Show all posts
bluberi posted on 29-8-2013 02:26 PM
nak tanye..
tanah liat ni akan keras sendiri ek?
berapa lama ye nak mengeras?

ha`ah dier akan mengeras sendiri ..
mengikut ketebalan benda yang di buat tu..

macam keronsang rose tu .. size 2cm++ untuk betol2 kering 2 hari gtu ..

minion .. dalam 3 hari

sekarang FC banyak ambik tempahan membuat nama untuk keychain ..
yang tu hehe sehari jer kering
arini buat esok boleh hantar kat pelanggan

nanti FC upload gambar..

alaa sis save jer .. happy dapat membantu sebab memang target nak tolong sesapa yang berminat tapi tak mempunyai kelengkapan yang cukup
macam FC sendiri guna jer maner2 barang yang ader ... haha macam batang paip tu sebagai roller

kalau sis buat nanti dan jumpa cara2 boleh memudah kan lagi .. kongsi2 gak yer


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-8-2013 02:37 PM | Show all posts
bluberi posted on 29-8-2013 02:28 PM
satu lagi, kat tempat saya ni susah sangat la nak jumpa pin tu..
bleh bagi mana2 tempat yg jual onl ...

tentang pin tu ..
FC pun baru terjumpa kedai tu ..
kedai jual barangan jahitan..

kat online ... mintak maap sis .. xtau .. xpernah wat pembelian cara online ..

hehe kiter kat Sarawak..

harap2 ader yang membaca ni nanti.. maner tau leh bgtau kat ne nak beli pin tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-8-2013 02:43 PM | Show all posts
bluberi posted on 29-8-2013 02:26 PM
nak tanye..
tanah liat ni akan keras sendiri ek?
berapa lama ye nak mengeras?

lupa nak bgtau .. kalau dah kering betol2 ..
FC cat kan dengan pengilat kuku yang jernih tu .. transparent..
lagi nampak cantik..
tempahan terbaru FC buat lom cat agi..
nanti dah siap FC update g gambar keronsang rose tu

pasni nak try cat kuku yang blink2 tu hehe ... mungkin lebih gah ..
tengok camne nanti
sebab menda2 ni trial n error ..


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-8-2013 02:48 PM | Show all posts
genchi posted on 28-8-2013 05:33 PM
tulahhh roses tu cantik FC.. ehhe kalo dah minat mmg ralit.. kalo boleh mkn minom pun kelaut kan
...

kreatip tu sebenar nya kunci utama ..
hehe kalo dak ke laut gak ekekeke
sebab ader buat bengkel kecik untuk makcik2 keliling perumahan ni..
hahaha tu dia ..
semangat memang semangat ..
tapi ades ..
kater kan kiter terbuat menyenget la kan..
hahaha di ikut nya buta2 .. adoi xtau nak gelak ke apa

dan juga tak leh nafi kan .. memang kena tangan tu memang seni dalam hal2 gni
kiter tengok kadang senang jer .. tapi try sendiri .. haha nak wat rose terus jadi bunga apa ntah
alhamdulillah FC d anugerah kan seni ni
tapi kadang tu .. kena ikut tangan tu gak..
ader waktu .. memang tak menjadi pun
so masa tu .. FC g ronda2 ngan pakcik google hehe
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2013 02:54 PM | Show all posts
wahhhh
tengkiuuuuu banyak2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-8-2013 03:17 PM | Show all posts
bluberi posted on 29-8-2013 02:54 PM
wahhhh
tengkiuuuuu banyak2

sama2 ..

ni yang FC buat semalam..
dan macam biasa .. memang bgtau pelanggan ..
menda ni hand made ..
lain dari lain .. hehe takde kat pasaran
so ambik masa gak la nak siap..

ni sambungan dari semalam..
camne FC kukuhkan lagi pin tu..
setakat ni customer takde komplain pin tertanggal ke apa
sebab tu sebelom bagi kat customer..
hahaha pasti kan keronsang tu betol2 kering / keras
menda ni .. baling kat dinding pun tetap mantap g











Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-8-2013 03:20 PM | Show all posts
ni lak keronsang yang dah siap sepenuh nya .. siap di cat ngan pewarna kuku yang transparent tu @bluberi




Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-8-2013 03:23 PM | Show all posts
masih banyak lagi tempahan..
so F lom ader kesempatan nak cuba satu lagi jenis keronsang tu..
yang jenis untuk tudung bawal ke apa nama nya tu ..
yang jenis pin kat depan..

nak buat bentuk oval.. tudung tu di selit antara celah keronsang tu... tengok camne nanti.. kalau dah cuba nanti FC upload kan
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2013 08:55 AM | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 29-8-2013 02:48 PM
kreatip tu sebenar nya kunci utama ..
hehe kalo dak ke laut gak ekekeke
sebab ader buat bengkel  ...

yip kreatif... lgipun nak carik tools tuk buat mende tu pun
slh satu point pntg tuh ehehhe.. pndai je trpikir kan? gud wan FC
owh siap ade wat bengkel.. bagoslah...
makcik2 boleh la isi msk lapang ye dak ekkeke...
papepun gen mmg salute la rajin uols
kalo gen.. kejap je kot nak try pstu malas dah gamaknya ekek
besides keje plak.. bila dah tggl mmg idak le nak buat lagik

gen suke bertukang aje
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2013 12:09 PM | Show all posts
wah menarik nie...
nak tumpang tanya white glue tu gam kertas biasa tu ke??
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2013 12:13 PM | Show all posts
missmirmo posted on 30-8-2013 12:09 PM
wah menarik nie...
nak tumpang tanya white glue tu gam kertas biasa tu ke??

a'ah..sy pun baru nak tanya benda yg sama..

satu lagi, sy dah jumpa dh pin utk buat brooch tu..
sepeket ada 10..harga rm1.50...terus beli 3 peket tamak punye pasal..huhuhu
barang2 nak wat clay tak beli lagik..muahahahahaha
nak buat brooch felt dulu cadangnye..tu pun beli felt yg dh siap gunting..

Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2013 12:15 PM | Show all posts
bluberi posted on 30-8-2013 12:13 PM
a'ah..sy pun baru nak tanya benda yg sama..

satu lagi, sy dah jumpa dh pin utk buat brooch tu.. ...

tak sangka plak clay nie buat dari tepung jagung je..



Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2013 12:24 PM | Show all posts
missmirmo posted on 30-8-2013 12:15 PM
tak sangka plak clay nie buat dari tepung jagung je..

kannnn?
aku guna tepung jagung tu buat kuih / biskut aje
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2013 12:35 PM | Show all posts
bluberi posted on 30-8-2013 12:24 PM
kannnn?
aku guna tepung jagung tu buat kuih / biskut aje

leh wat nanti.. hehehe

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-8-2013 01:24 AM | Show all posts
missmirmo posted on 30-8-2013 12:09 PM
wah menarik nie...
nak tumpang tanya white glue tu gam kertas biasa tu ke??

ha`ah .. gam putih biasa tu ...
selalu dulu guna kat sekolaah hehe

FC dah try 3 brand ...

ni yang 1st time try ... takat ok2 jer ..
G2.jpg


ok ni yang terbaik buat masa ni yang FC cuba2
G3.jpg


ni baru try semalam.. erm.. kira ok2 jer
G1.jpg




Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-8-2013 01:27 AM | Show all posts
bluberi posted on 30-8-2013 12:13 PM
a'ah..sy pun baru nak tanya benda yg sama..

satu lagi, sy dah jumpa dh pin utk buat brooch tu.. ...

alhamdulillah arrr dah jumpa

kira sama la rega cni kat sarawak ni..

yang bulat tu 15sen satu ..
yang jenis melintang tu 10sen satu..

ooooo nanti nak try search gak felt brooch .. lom pernah try sebab ramai menjual kat cni..
hehe so untuk bisnez kira berebut gak laaa hehe carik pelanggan

FC pernah try buat brooch dari ribbon + manik..
boleh tahan gak..



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-8-2013 01:33 AM | Show all posts
missmirmo posted on 30-8-2013 12:15 PM
tak sangka plak clay nie buat dari tepung jagung je..

FC minat menda ni dari dulu2 agi dah ..
semenjak nengok orang buat bunga macam real dari clay ni..
tapi...
huhuhuhu tengok2 rega .. fuyooo mahal ...
clay yang jenis mesti di bakar tu haa
jadi batal kan niat tu..

tup2 masa dok surf .. surf ...carik2 idea untuk sulaman ribbon ..
tengok2 ader kat utube wat cold polymer ni .. air dry nyer ..
haha apa lagi..

cubaan pertama gagal.. sebab adunan kasar ... tak tau tang ne silap ..
banyak sangat tepung kot
masa tu main ikut jer kat utube tu

dalam sebulan dah berjinak ngan clay ni..
adunan doh clay bagus dengan nisbah tepung dan gam putih 1:1

FC ader try lebih kan skit tepung ... ok tapi agak keras .. bagus untuk membuat patung2 tapi cepat kering permukaan nya

bila lebih kan gam ... dier jadi lembut skit





Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2013 07:12 AM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 31-8-2013 01:33 AM
FC minat menda ni dari dulu2 agi dah ..
semenjak nengok orang buat bunga macam real dari clay ni. ...

Owh.. hehee tq...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-9-2013 01:43 AM | Show all posts
missmirmo posted on 31-8-2013 07:12 AM
Owh.. hehee tq...

@bluberi

keronsang  FC wat arini

LB.jpg

LB2.jpg



Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2013 01:11 PM | Show all posts
tahan lama x bile dah jadi produk akhir? die senang pecah/patah  ke?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048687s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list