JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
99308
View
824
Reply

AIR DRY CLAY

[Copy link]

Author: FanTasyCreaTioN       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 4-9-2013 10:12 AM | Show all posts
mrsrezza posted on 4-9-2013 10:04 AM
Tanjat gegurl di tag kat sini..1st time masuk bod ni..

haipp!~
hahaha yunk orang kedua dok menyeru2 iols berporem.. baru jap tadi dok kena kat abang @tongkatwaran75  
arini tolak tepi dulu tempahan..
dok tarik pakcik google ke hulu ke hilir ..
pastu on balik porem..
haha tengok2 ader notis

ngah carik2 image yang menarik iols nak buat

hehehe tau yunk tak pernah jenguk cni..



Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2013 11:06 AM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 4-9-2013 10:12 AM
haipp!~
hahaha yunk orang kedua dok menyeru2 iols berporem.. baru jap tadi dok kena kat abang @to ...

Tempahan?..uols amik tempahan menjahit ker?..menarik..
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2013 02:28 PM | Show all posts
ok tq sgt2
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2013 10:48 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 31-8-2013 01:33 AM
FC minat menda ni dari dulu2 agi dah ..
semenjak nengok orang buat bunga macam real dari clay ni. ...

lama tak masuk forum tetiba jupe thread ni..abesla..tk tido la vi lepas ni..
sulam reben,sulam tangan, knitting, crocheting, decoupage, jahit, buat bunga kertas..suma dah buat..nak cubalah buat yg ni pulak..

mintak tunjuk ajar ...onegaishimasu

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-9-2013 03:40 AM | Show all posts
vi_rose posted on 4-9-2013 10:48 PM
lama tak masuk forum tetiba jupe thread ni..abesla..tk tido la vi lepas ni..
sulam reben,sulam ta ...

hahahahaha yeaaa!!!~ yeaaaa!~!!~ jumpa gak kawan yang memahami
FC pantang jumpa benda baru ... hahaha semua nak cuba .. sanggup tak tido
macam knitting .. sebab FC ni kalau knitting guna tangan kiri .. tapi bukan left handed tau
FC boleh guna dua2 belah tangan cuna tang kiri jer lebih
so bila knitting .. tangan kiri auto ambik jarum tu ..
jadi terkial2 tengok gambar knitting untuk kanan
nak tak nak FC guna cara sendiri ..
last2 reti gak knitting .. tapi tak minat lamer

paling lamer bertahan sulaman reben.. dah nak masuk 2 tahun tapi lom jemu..
tapi skop untuk penjualan sangat2 terhad .. untuk dewasa dan pompuan jer selalu nya

yang ni macam FC bgtau lamer dah minat ..
tapi rata2 guna doh clay yang di jual and bake in oven.. huhuhu
sebab tu mintak kat momod .. naik kan ke R.P 1
sebab ader yang FC ajar cni ... FC reka sendiri

Jom!~ Jom!~~ Salam perkenalan Vi


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-9-2013 03:46 AM | Show all posts
mrsrezza posted on 4-9-2013 11:06 AM
Tempahan?..uols amik tempahan menjahit ker?..menarik..

Tempahan menjahit tu iols elak sangat2 yunk..
bukan pa ..
mentang2 la iols muda .. hahaha muda la sangat
makcik2 yang tempah selalu buli iols
kadang tempah tu tak bayar ... boring haa
dapat la orang macam mak iols ..
" tak pa la .. ader la rezeki lain tu nanti .. halal kan jer .. "
adoiiiiiiiii huhuhuhuhu

iols ambik tempahan masak ... tempahan bawah 100 orang iols buat sorang .. kalau lebih mak tolong ..
iols ambik tempahan buat sulaman ribbon..
buat bunga2 kertas ..
dan terbaru ni ... ni la hehehe rezeki kat cold clay ni

arini pun ader yang datang bincang nak wat door gift untuk tetamu majlis kawin nanti..
dier nak iols sedia kan sampel..
kalau jadi ader la 500 tempahan bunga dahlia ..

ni mesti uols dah buat peta sedunia ni


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-9-2013 03:48 AM | Show all posts
mizlily posted on 4-9-2013 02:28 PM
ok tq sgt2

sama2

FC pun baru belajar ni ..
tapi memang seronok..
lagi seronok bila kengkawan pun boleh buat
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-9-2013 03:52 AM | Show all posts
@genchi baik nyer uols

TERIMAKASIH sangat2

Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2013 09:26 AM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 5-9-2013 03:46 AM
Tempahan menjahit tu iols elak sangat2 yunk..
bukan pa ..
mentang2 la iols muda .. hahaha muda l ...

Iols kagum kalu generasi muda pndai menjahit ni sbb iols x reti..
Jahit jelujur pon x reti..terukkan..


Rajinnya uols amek tempahan mcm2..dasat leh msak sorang2 tuk 100 org mkn..mmg fulltime ker amek tempahan?..masyuk la uols, n pndai cr pluang rezeki..
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2013 05:18 PM | Show all posts
ok..satu dua hari nk mentelaah dulu..pastu cari idea...hari sabtu baru start..
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2013 09:49 AM | Show all posts
FC nak tnye..
klo selain guna pgilat kuku tu..bahan lain ape yg leh ganti ek?
harga dlm brape rm?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2013 11:04 AM | Show all posts
mrsrezza posted on 5-9-2013 09:26 AM
Iols kagum kalu generasi muda pndai menjahit ni sbb iols x reti..
Jahit jelujur pon x reti..ter ...

alaaa yunk..
muda pa nya .. tahun ni iols masuk 23 dah
dah bosar dah

semalam on jer porem ni tapi xsempat nak membaca dan mereply..
sebab tup2 dapat tempahan keronsang bunga dahlia lagi

orang tu nak 100 ketul.. kena siap esok..
ader tinggal 20 ketul g nak kena wat ..
kira boleh santai2 jap ni

iols pun heran yunk.. awat ramai giler mintak wat door gift untuk tetamu
haiya hahahaha rupa2 nya nak cuti sekolah tak lamer g
cikgu2 dan pasangan2 banyak nak kawin
patut la haaa


tempahan masak2 tu .. ader la 3 - 5 kali jer sebulan..
xde la selalu sangat
kalau masakan melayu hahaha iols angkat bendera putih.. surrender haa
iols lebih ke chinese dishes
sea cucumber soup dan seangkatan..
masak butter2 .. ikan .. udang .. sotong..
mixed vegs dan kukus2 ni ikan ke ayam ke
kira takde competition sangat sebab skit melayu reti masak masakan cina

actually sulaman dan kerjatangan ni hobby jer .. tapi kebetulan hehe ader yang nak membeli .. iols buat jer
sulaman ribbon best .. tapi terhad pelanggan
yang baru ni air dry clay ni
perghhh hahaha tak kira umur n jantina

ces ces ces macam tulis dalam dairy .. hahaha


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2013 11:06 AM | Show all posts
vi_rose posted on 5-9-2013 05:18 PM
ok..satu dua hari nk mentelaah dulu..pastu cari idea...hari sabtu baru start..

iols kalo ikut kan suka buat yang macam ader taman .. rumah ..
dan bentuk2 macam minion ..

harap uols boleh gak bagi idea

sharing is caring
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2013 11:08 AM | Show all posts
mizlily posted on 6-9-2013 09:49 AM
FC nak tnye..
klo selain guna pgilat kuku tu..bahan lain ape yg leh ganti ek?
harga dlm brape rm ...

lom tau g sis nak ganti pa .. kalau omputih merata guna glaze ..
tak dan nak mencarik menda alah tu cni..
so FC ambik alternatif sendiri guna cat pengilat kuku tu
dan semalam try guna bukan warna transparent tu
nanti iols tunjuk picca k

cantik gak dan cikgu tu berkenan sangat2

harga cni FC eli bawah rega rm3
kalau boleh cari yang sale nyer
untuk bisnez carik yang termurah sis


Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2013 11:32 AM | Show all posts
smlm cri kt kdai..xde yg tranparent nye.. de warne2 je..
tklo FC de try warne2 leh tgk...upload la gmbo nye =)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2013 11:37 AM | Show all posts
mizlily posted on 6-9-2013 09:49 AM
FC nak tnye..
klo selain guna pgilat kuku tu..bahan lain ape yg leh ganti ek?
harga dlm brape rm ...

ni keronsang dahlia .. baru buat .. lom kering g




ni lak bila dah kering dan bagi pengilat .. tengok beza kiri dan kanan

kiri bila kiter mengadap picca ni .. kiter guna pengilat kaler golden
yang menempah tu suka sangat2
tak cantik dalam picca ni .. tak tau naper

perbezaan kat keronsang rose lak.. pengilat transparent dan pengilat golden



yang ni .. kiter rasa nak nanges ..
adik2 bawak g sekolah sebab cikgu nak nengok sample..
dah bgtau yang tu sample jer .. tak jual
tup2 ... hilang huhuhu



yang ni lak .. omputih panggil cane .. try gak buat walaupun lom pikir g nak guna untuk pa



ni lak orang tempah .. lom siap sepenuh nya .. sajer tayang



ni pun baru wat tadi.. lom siap .. tempahan corsola pokemon



gitar .. tempahan seorang abang .. lom siap sepenuh nya .. leh delay jap .. isnin baru pos







Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2013 11:38 AM | Show all posts
mizlily posted on 6-9-2013 11:32 AM
smlm cri kt kdai..xde yg tranparent nye.. de warne2 je..
tklo FC de try warne2 leh tgk...upload la  ...

petang nanti nak g pekan g kot ..
sebab cubaan guna pengilat kaler gold tu berjaya ..
nak try beli yang merah untuk rose

seba ader satu kedai tu .. jual murah .. rm2 jer hehe

kat saner lagi murah kot


Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2013 05:02 PM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 6-9-2013 11:04 AM
alaaa yunk..
muda pa nya .. tahun ni iols masuk 23 dah
dah bosar dah  

Wow kreatip n inovatip uols ni.. Serba boleh..nt iols bleh lah tempah apa2 kat uols..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2013 05:58 PM | Show all posts
mrsrezza posted on 6-9-2013 05:02 PM
Wow kreatip n inovatip uols ni.. Serba boleh..nt iols bleh lah tempah apa2 kat uols..

alaaaaa yunk oo yunkk..
you nak tempah pa jer
you boleh beli agi cantik dan murah kat saner








ni sajer test jer tadi ..
kerja kasar sebab kelam kabut nak siap kan..
tapi puashati sebab dah tau tang ne nak d perbetul kan lagi
sebab ader yang nak tempah untuk door gift


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2013 09:50 PM | Show all posts
ni lak baru buat ..
pengantin pompuan..

Tinggi 4cm



1cm+ lebar




Belakang



Siap







Last edited by FanTasyCreaTioN on 6-9-2013 09:52 PM

Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2013 03:33 PM | Show all posts
Wah bestnye... thanks alot TT. Minta halal yer, saya nak jadikan sumber duit yg baru... Semoga TT
tambah dimurahkan rezeki... Amin
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2013 03:54 PM | Show all posts
Nak tya soalan bodoh ni...
1) Nisbah 1:1 tapi camne nak sukat tpg n gam tu? Pakai berat (gm?)or sudu jer? (sori, seboleh2 nak yg accurate.. kang ada lak yg berbuang kang...hehehe...)

2) Bila dah siap dimasak... n dipack dlm bekas (belum nak guna)... berapa lama tahan kelembutannya?

Thanks


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-9-2013 03:59 PM | Show all posts
happydot posted on 19-9-2013 03:33 PM
Wah bestnye... thanks alot TT. Minta halal yer, saya nak jadikan sumber duit yg baru... Semoga TT
t ...

kiter kongsi kan kat sini pun memang untuk sesama kiter perempuan (err~ tak tau la kalau ader lelaki yang berminat ) carik duit sendiri.
rasa best jer dapat kongsi ilmu2 ni
sebab yakin ... makin banyak kiter memberi .. insyaAllah makin banyak akan datang kat kiter.

Terimakasih untuk doa tu .. sesama semoga bertambah rezeki kiter .. amin



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-9-2013 04:16 PM | Show all posts
happydot posted on 19-9-2013 03:54 PM
Nak tya soalan bodoh ni...
1) Nisbah 1:1 tapi camne nak sukat tpg n gam tu? Pakai berat (gm?)or sud ...

Haip!!!!!!~ takmo kater bodoh2 agi ok
FC kadang tu lupa nak jelas kan ..
bila di ingat kan gni ..
kurang2 tau tang ne terlupa nak bgtau
tak tau bertanya kan .. kan

Terimakasih tau

soalan tu tak bodoh pun sebab FC sendiri banyak mengalami kegagalan sebelum mendapat keempukan doh yang sesuai.

1. Mengikut quality gam putih tu. Makin berquality .. hasil doh tu makin bagus. Bagus dalam erti kata lain senang di  bentuk .. tak terlampau keras .. dan tak terlampau lembut.

2. Nisbah 1:1

PERINGATAN

untuk menyukat atau apa2 yang berkaitan dengan masa membuat adunan doh ni.. seboleh2 nya guna barangan yang tak akan di guna kan untuk memasak balik.
Contoh : kuali dan senduk dan sudu dan mangkuk untuk menyukat

Kuali kalau dah balik modal .. sebaik nya beli kuali yang tak melekat tu. Sebab adunan ni akan melekat kat kuali...berkerak ..rugi ..sebab kalau boleh hehe FC nak semua boleh di guna

Ok camne FC menyukat 1:1
mula FC masuk kan gam tu dalam mangkuk (pasti kan gam dulu)
pastu dah tau banyak ner gam tu - tengok aras kat mangkuk tu tadi
masuk kan gam tu ke dalam kuali

Selepas tu masuk kan tepung jagung skit demi skit ke dalam mangkuk sehingga ke aras gam tadi tu
lebih kan sesudu pun ok lagi tapi jangan lebih2 haa
sebab?
adunan akan jadi keras .. dan susah nak membentuk nanti.. dan berkemungkinan besar bila dah keras dier akan pecah2 .. merekah ..

Mengapa FC letak gam dulu? Sebab lebihan gam dalam mangkuk tu nanti boleh di gaul2 dengan tepung ..
agak membazir bila di letak tepung dulu .. dan sisa2 gam selepas nya .. tertinggal dalam mangkuk tu kan



2) Bila dah siap dimasak... n dipack dlm bekas (belum nak guna)... berapa lama tahan kelembutannya?

Kalau betul2 ikut apa yang FC bgtau kat tutorial cara menyimpan .. insyaAllah .. la ni dah 2 bulan bergelumang dengan clay ni .. ader warna yang tak berapa laku .. cam warna cokelat .. masih bertahan lembut sehingga ke hari ini.
Menda ni asal jangan kena udara. Tu ja petua nya..

Kalau ader bekas2 minyak rambut ke .. tu paling best .. sebab nak guna bekas kedap udara tu .. hehe rasa sayang gak kan ..

La ni bz dengan membuat tempahan door gift untuk pengantin..
bentuk love dan burung..

Sat g kalau line ok.. FC upload kan kat sini yer .. boleh gak untuk jadi kan idea nanti

Salam Perkenalan





Last edited by FanTasyCreaTioN on 19-9-2013 04:17 PM

Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2013 04:23 PM | Show all posts
Baik cikgu...hehehe
m
Thanks... semangat nak wat ni. Kebetulan saya ada di pekan ni, so jap lagi nak gi beli gam- harap2 kedai stationary bukak lagi (tpg mmg dah ada dirumah)... esok saya bagi feed back, insya-Allah. Btw, saya disabah.

Selamat berkenalan gak...

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.044846s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list