JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
101686
View
825
Reply

AIR DRY CLAY

[Copy link]

Author: FanTasyCreaTioN       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 3-9-2013 02:31 PM | Show all posts
mizlily posted on 3-9-2013 01:11 PM
tahan lama x bile dah jadi produk akhir? die senang pecah/patah  ke?

kalau dah betol2 kering ..
siyes k dah try ..
baling la ke dinding .. tak pecah nyer
sebab memang keras sangat2

nak kering tu la makan masa ..

macam keronsang rose tu .. FC suka buat banyak2 sekali gus dan simpan ..
dalam 2 hari kering .. 95% tapi dah kira ok dah

betul2 kering 2 hari ke atas

ikut ketebalan jugak

macam yang kat bawah ni.. keronsang orkid ..
ambik masa sehari jer untuk kering sebab nipis..
pastu cat kan dengan pewarna kuku yang tranparent tu
dan dah di uju .. dengan siap bawak g tido ...
punya la nak test

tak pecah dan pin tak tanggal pun

abai kan orchid tu tak berapa cantik.. cubaan pertama bunga orkid haa






ni lak cara FC " mengeringkan " tempahan..
tempat untuk gantung tu pun wat dari clay






Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2013 02:48 PM | Show all posts
bagus nye.. sy nk wt jugak la..nk cri duit tambahan... slalu nk jual mcmane?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-9-2013 03:25 PM | Show all posts
mizlily posted on 3-9-2013 02:48 PM
bagus nye.. sy nk wt jugak la..nk cri duit tambahan... slalu nk jual mcmane?

Pertama nya kena lulus buat doh tu dulu.. macam tutorial awal FC buat ..
FC pun buat kali ke 3 baru puashati..

mula2 tu .. tak menjadi .. sebab FC guna api kuat sangat ..
cepat jer kering ..
bila di buat .. dier kalau kering merekah2 ..
memang masa tu rasa nak nanges jer huhuhu
sebab minat sangat nak buat

kali kedua .. menjadi .. tapi keras sangat ..
sebab FC ikut resepi kat utube .. salah .. sebab dier bagi nisbah tepung : gam  ---> 2:1

nisbah yang betul tepung : gam 1:1

taruk2 lotion .. letak banyak lotion sebab keras ..memang la lembut .. tapi bila di simpan... pastu berminyak2 lak kuar dari adunan tu

ader yang memanas kan adunan tu guna microwave ..
tang ni FC lom cuba g ..
sebab .. hahahaha tunggu la FC beli microwave sendiri..
kang guna omak nyer .. mau orangtua tu
sebab bacer2 kalau guna microwaves dier ader kuar kan bau




Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-9-2013 03:33 PM | Show all posts
mizlily posted on 3-9-2013 02:48 PM
bagus nye.. sy nk wt jugak la..nk cri duit tambahan... slalu nk jual mcmane?

Kalau nak menjual .. ikut pada target .. sapa pembeli..

Macam FC .. FC nyer pelanggan .. kengkawan adik2 .. haha yer .. dak sekolah..
dak2 sekolah sekarang fuyoo .. berduit haa
tak leh nak tunjuk contoh lak..

ramai yang order " name tag " untuk jadi keychain
nanti kalau ader buat lagi FC ambik gambar ..
sebab tempahan untuk arini .. banyak keronsang bunga rose
cikgu2 yang order
feed back dari cikgu2 takat ni ok.. alhamdulillah..
dan yang buat dier rang suka sebab menda ni takde di kedai .. dan boleh tempah warna apa nak

Kalo @mizlily nak bisnez .. ok kot kalau guna FB
tak tau sangat sebab kiter takde FB..
sebab ramai jer wat bisnez guna FB sekarang .. buat la contoh2 dulu

paling senang kalau kerja kat opis haaa ..
promosi mulut ke mulut jer



Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2013 07:31 PM | Show all posts
tang warna tu..nk letak mase bile ek?
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2013 07:39 PM | Show all posts
tang warna tu..nk letak mase bile ek?
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2013 09:02 PM | Show all posts
lekat x kt kuali? mcmane ye nk cuci?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-9-2013 08:01 AM | Show all posts
mizlily posted on 3-9-2013 07:31 PM
tang warna tu..nk letak mase bile ek?

momod @genchi  harap sudi bagi R.P 1 untuk benang ni..
kurang2 user yang dah beregister sajer leh bacer
sebab yang FC kongsi sini ader yang takde lagi kat maner2 web
Terimakasih tau

@mrsrezza  sajer jer tag uols yunk

ok @mizlily  tang warna tu ..
maaf baru reply ..
hehe malam2 FC tido awal dan bangun dalam kol 2 pagi gtu.. ni yang best nyer hidup solo molo .. sukati bila nak tido nak bangun
bangun2 terus wat tempahan ..
la ni ok pree untuk tunjuk kan camne FC warna kan clay tu

Mula2 dulu FC guna lebihan pewarna biskut tu jer..
tapi warna agak terhad
jadi alternatif lain .. FC beli water colour
water colour biasa tu boleh jer .. beli yang murah2 jer kalau baru mula ..
FC kebetulan hahaha kongsi adik2 nyer water colour
dan aritu g bandar ... ader  jumpa water colour yang jual satu2 .. kalau terjumpa yang tu lagi best.. beli kaler yang kiter nak jer
**yang belah kiri sekali tu .. FC beli asing2





ni lak doh clay yang baru FC buat


hehe tu bukan minyak rambut yer ... cuma guna bekas minyak rambut
nasib baik FC ramai adik beradik lelaki



ok kita mula mewarna .. mula2 pilih warna yang nak di guna kan..
FC pilih pink.. sebab pink tinggal skit jer lagi
dan boleh boleh guna apa2 minyak sebenar nya .. untuk sapu2 kat tangan .. untuk mengelak dari clay melekat kat jari2
FC guna skit lotion .. atau kadang tu olive oil..
hahaha perasan sendiri jemari makin lembut



FC guna pencungkil gg untuk ambik kaler tu dari  bekas dier..
dan letak kat doh tu



Lipat kan doh tu seperti picca di bawah



Kalau terkena jari .. ok jer .. sebab makin di uli nanti .. kaler tu akan erm.. " di makan " doh tu




Uli sehingga warna serata



Tak puashati .. FC tambah lagi kaler pink .. sebab Fc nak pink terang




Ulang proses tadi sehingga mendapat shade warna yang di kehendaki






dan... nasib baik ingat ..
tanda kan doh yang dah di warna kan putih ..
masa belum kering ..
memang tak nampak beza
tapi kalau benda yang kiter buat dah kering ..
doh yang tak di warna kan .. akan jadi kaler agak "transparent"



SELAMAT MENCUBA

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-9-2013 08:10 AM | Show all posts
mizlily posted on 3-9-2013 09:02 PM
lekat x kt kuali? mcmane ye nk cuci?

kuali biasa yer akan melekat ..
masa bisnez lom kencang FC guna kuali biasa.. jenuh gak nak merendam masa tu sebab .. yer la haha masa tu tebal jer kerak nya

bila dah ehem~ pandai skit ..
FC dapat kurang kan kerak tu .. walaupun guna kuali biasa jer gak

kalau kerak yang tak degil.. boleh tarik2.. jer .. dier tak melekat tapi keras2 la .. tak leh guna
kerak yang degil.. rendam periuk tu dalam sehari
pastu gosok macam gosok kuali yang terhangus masa masak

guna kuali yang tak guna lagi haa

tapi sebab FC nyer bisnez dah balik modal.. dan ader la untung yang dapat ..
FC beli kuali tak melekat tu .. rm18 jer cni..
sekarang senang skit la .. takde kerak banyak sangat




Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2013 10:04 AM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 4-9-2013 08:01 AM
momod @genchi  harap sudi bagi R.P 1 untuk benang ni..
kurang2 user yang dah beregister sajer leh ...

Tanjat gegurl di tag kat sini..1st time masuk bod ni..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-9-2013 10:12 AM | Show all posts
mrsrezza posted on 4-9-2013 10:04 AM
Tanjat gegurl di tag kat sini..1st time masuk bod ni..

haipp!~
hahaha yunk orang kedua dok menyeru2 iols berporem.. baru jap tadi dok kena kat abang @tongkatwaran75  
arini tolak tepi dulu tempahan..
dok tarik pakcik google ke hulu ke hilir ..
pastu on balik porem..
haha tengok2 ader notis

ngah carik2 image yang menarik iols nak buat

hehehe tau yunk tak pernah jenguk cni..



Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2013 11:06 AM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 4-9-2013 10:12 AM
haipp!~
hahaha yunk orang kedua dok menyeru2 iols berporem.. baru jap tadi dok kena kat abang @to ...

Tempahan?..uols amik tempahan menjahit ker?..menarik..
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2013 02:28 PM | Show all posts
ok tq sgt2
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2013 10:48 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 31-8-2013 01:33 AM
FC minat menda ni dari dulu2 agi dah ..
semenjak nengok orang buat bunga macam real dari clay ni. ...

lama tak masuk forum tetiba jupe thread ni..abesla..tk tido la vi lepas ni..
sulam reben,sulam tangan, knitting, crocheting, decoupage, jahit, buat bunga kertas..suma dah buat..nak cubalah buat yg ni pulak..

mintak tunjuk ajar ...onegaishimasu

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-9-2013 03:40 AM | Show all posts
vi_rose posted on 4-9-2013 10:48 PM
lama tak masuk forum tetiba jupe thread ni..abesla..tk tido la vi lepas ni..
sulam reben,sulam ta ...

hahahahaha yeaaa!!!~ yeaaaa!~!!~ jumpa gak kawan yang memahami
FC pantang jumpa benda baru ... hahaha semua nak cuba .. sanggup tak tido
macam knitting .. sebab FC ni kalau knitting guna tangan kiri .. tapi bukan left handed tau
FC boleh guna dua2 belah tangan cuna tang kiri jer lebih
so bila knitting .. tangan kiri auto ambik jarum tu ..
jadi terkial2 tengok gambar knitting untuk kanan
nak tak nak FC guna cara sendiri ..
last2 reti gak knitting .. tapi tak minat lamer

paling lamer bertahan sulaman reben.. dah nak masuk 2 tahun tapi lom jemu..
tapi skop untuk penjualan sangat2 terhad .. untuk dewasa dan pompuan jer selalu nya

yang ni macam FC bgtau lamer dah minat ..
tapi rata2 guna doh clay yang di jual and bake in oven.. huhuhu
sebab tu mintak kat momod .. naik kan ke R.P 1
sebab ader yang FC ajar cni ... FC reka sendiri

Jom!~ Jom!~~ Salam perkenalan Vi


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-9-2013 03:46 AM | Show all posts
mrsrezza posted on 4-9-2013 11:06 AM
Tempahan?..uols amik tempahan menjahit ker?..menarik..

Tempahan menjahit tu iols elak sangat2 yunk..
bukan pa ..
mentang2 la iols muda .. hahaha muda la sangat
makcik2 yang tempah selalu buli iols
kadang tempah tu tak bayar ... boring haa
dapat la orang macam mak iols ..
" tak pa la .. ader la rezeki lain tu nanti .. halal kan jer .. "
adoiiiiiiiii huhuhuhuhu

iols ambik tempahan masak ... tempahan bawah 100 orang iols buat sorang .. kalau lebih mak tolong ..
iols ambik tempahan buat sulaman ribbon..
buat bunga2 kertas ..
dan terbaru ni ... ni la hehehe rezeki kat cold clay ni

arini pun ader yang datang bincang nak wat door gift untuk tetamu majlis kawin nanti..
dier nak iols sedia kan sampel..
kalau jadi ader la 500 tempahan bunga dahlia ..

ni mesti uols dah buat peta sedunia ni


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-9-2013 03:48 AM | Show all posts
mizlily posted on 4-9-2013 02:28 PM
ok tq sgt2

sama2

FC pun baru belajar ni ..
tapi memang seronok..
lagi seronok bila kengkawan pun boleh buat
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-9-2013 03:52 AM | Show all posts
@genchi baik nyer uols

TERIMAKASIH sangat2

Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2013 09:26 AM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 5-9-2013 03:46 AM
Tempahan menjahit tu iols elak sangat2 yunk..
bukan pa ..
mentang2 la iols muda .. hahaha muda l ...

Iols kagum kalu generasi muda pndai menjahit ni sbb iols x reti..
Jahit jelujur pon x reti..terukkan..


Rajinnya uols amek tempahan mcm2..dasat leh msak sorang2 tuk 100 org mkn..mmg fulltime ker amek tempahan?..masyuk la uols, n pndai cr pluang rezeki..
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2013 05:18 PM | Show all posts
ok..satu dua hari nk mentelaah dulu..pastu cari idea...hari sabtu baru start..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.045254s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list