JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
99147
View
824
Reply

AIR DRY CLAY

[Copy link]

Author: FanTasyCreaTioN       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 19-9-2013 05:03 PM | Show all posts
happydot posted on 19-9-2013 04:23 PM
Baik cikgu...hehehe
m
Thanks... semangat nak wat ni. Kebetulan saya ada di pekan ni, so jap lagi n ...

hahaha jiran kiter rupa nya
FC dari Sarawak

tak yah panggil cikgu arr ... segan

pasti kan tapak tangan bersih tau sebelum mengguli adunan tu selepas memasak..
sebab benda ni skit jer pun nampak debu tu



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-9-2013 08:36 AM | Show all posts
antara kraf dari air dry clay yang FC hasil kan seminggu ni

yang ini bentuk love ..
dalam picca tu tengah dalam menunggu kering seblom di kilat kan
tempahan sebanyak 250 untuk door gift dari pengantin



yang ni lak bentuk burung ..
tempahan yang sama 250 ketul
sedang menunggu kering



ni antara yang dah kering dan menunggu untuk di tulis nama pengantin kat belakang tu



ini lak antara penyumbang termasyuk dalam 2 bulan ni..tak putus2 tempahan
name tag di jadi kan keychain
yang ni lom kering g



dah kering dan dah kilat bersinar2 .. nunggu untuk di packing


dan lagi



ni lak minion .. setinggi 3 inci ..
ader 6 tempahan .. baru siap 1






Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 02:40 PM | Show all posts
yes.. dah cuba wat semalam..n mmg menjadi ler... buat bentuk bunga. Kelopak tu dah kering, cuma kat dlm tu lembut sikit tadi... Agaknya esok mesti dah keras betul dah. Happy sesangat. Macam2 idea keluar. Coz mmg sebelum ni pun suka tgk hasil dr polimer clay ni tapi cam FC le, benda tu agak costly n susah nak dapat. Tu yg tak terbuat. Sehinggalah semalam.... Siap ada tangan extra lagi menolong (my daughter ler...). So jadi projeck anak beranak la lepas ni... Cuma tang memasak tu susah skit,  boleh tahan gak tebal keraknya. So next month nak beli kuali baru ler, khas utk projek ni.... hehehe

Takdpt load gambar kat sini.... if not leh tunjuk hasil...

Thanks alot FC...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-9-2013 03:52 PM | Show all posts
happydot posted on 20-9-2013 02:40 PM
yes.. dah cuba wat semalam..n mmg menjadi ler... buat bentuk bunga. Kelopak tu dah kering, cuma kat  ...

hehehe yes .. tahniah .. tahniah kak ..
tumpang happy

hehe ni pun relax kejap2 ..
best kan "rasa" adunan doh tu kan
gebu2 jer hehehe

so selepas ni boleh try2 lain2 jenama gam
sebab lain2 jenama dier agak berbeza "mutu" doh tu

hahaha pastu akan jadi macam FC dan @mizlily  ekeke dok pulun beli pengilat kuku

budak2 gerenti seronok haa sebab clay ni lagi jauh bagus dari plastisin
pas buat .. biar jer .. kering sendiri ..

arini wat patung pengantin dan siap kan tempahan2
kalau laaaaa ader pembantu cam akak tu kan best



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-9-2013 03:57 PM | Show all posts
kalau FC ..
upload picca guna cara ni

mula2 upload kan kat photobucket

www.photobucket.com

pastu kat picca tu nanti ader 4 pilihan :
email & IM
direct
html
img

pilih direct .. copy link tu

pastu kat cni

click kat image sebelah icon smiles
pilih "web image"
letak link tu tadi

Selamat Mencuba





Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-9-2013 04:12 PM | Show all posts
Kali ni nak share patung pengantin yang di hasil kan..
haha jenuh gak nak adjust saner sini..
last .. bila siap .. puashati la jugak

Jom!~ tengok

ni baru 3/4 siap






Aku Cinta pada Mu ..
haip!!~ hahaha



Amboi !!~ pengantin lelaki ..



Alaaaaa!~ abang ni ...




Adinda!!~~ ... siap ler   




Jom sayang ~





hahaha sajer jer sengal di petang sabtu ni..tiada berkaitan yang hidup atau pun yang dah takde ..  



Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2013 12:04 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 21-9-2013 04:12 PM
Kali ni nak share patung pengantin yang di hasil kan..
haha jenuh gak nak adjust saner sini..
last ...

cutenya.. kagum tgk..
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2013 12:28 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 20-9-2013 08:36 AM
antara kraf dari air dry clay yang FC hasil kan seminggu ni

yang ini bentuk love ..

fc dawai bulat tu beli kat mana ehh

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-9-2013 12:44 PM | Show all posts
missmirmo posted on 23-9-2013 12:04 PM
cutenya.. kagum tgk..

Terimakasih

Jom!~ sarapan .. hahaha sebenar nya wat pagi tadi..
tapi baru kering ..
dah lunch pun  ..

nasik lemak
nasi lemak.jpg




Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2013 12:47 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 23-9-2013 12:44 PM
Terimakasih

Jom!~ sarapan .. hahaha sebenar nya wat pagi tadi..

telitinya fc wat keje.. jadikan fridge magnet cun nie fc

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-9-2013 12:50 PM | Show all posts
missmirmo posted on 23-9-2013 12:47 PM
telitinya fc wat keje.. jadikan fridge magnet cun nie fc

sebab memang minat menda2 gni..
ha`ah ..
la ni banyak tempahan menda2 gni..
paling banyak mintak jadi kan keychain..
nasik lemak tu 3cm jer lebar
tak menang tangan jer ni..
ni pun curik2 berporem hahaha

sat na nak upload picca dawai tu..
nak terang kan pun tak reti
dawai tu murah ja ..beli rm2.00



Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2013 12:53 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 23-9-2013 12:50 PM
sebab memang minat menda2 gni..
ha`ah ..
la ni banyak tempahan menda2 gni..

keicknya saiz nasi lemak tu.. mau berpinar2 mata membuatnya.. hehehe..
ok tunggu gambo dawaii

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-9-2013 12:54 PM | Show all posts
missmirmo posted on 23-9-2013 12:28 PM
fc dawai bulat tu beli kat mana ehh

ni dia dawai tu ..
xtau dawai pa .. siyes main beli ja .. tengok halus n sesuai
tau kot kalo nengok picca



dawai.jpg

dawai2.jpg

nanti kalau adik2 dah balik dari sekolah ..insyaAllah FC try buat tutorial camne nak bentuk kan dawai tu..
xleh nak snap2 picca sambil buat
atau..
reti dak nengok picca tu ja?



Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2013 12:57 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 23-9-2013 12:54 PM
ni dia dawai tu ..
xtau dawai pa ..  siyes main beli ja .. tengok halus n sesuai
tau kot kalo  ...

owh ok2 dah paham.. dawai nie li kat hardware ehh... tq

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-9-2013 12:58 PM | Show all posts
missmirmo posted on 23-9-2013 12:53 PM
keicknya saiz nasi lemak tu.. mau berpinar2 mata membuatnya.. hehehe..
ok tunggu gambo dawaii

beli2 kan kat apa2 jer yang boleh membentuk bulat ..
batang pen ke ..
tapi bosar la kot ..
FC jenis guna apa ja yang ader keliling hehe

ok belit kan .. samada beli sekali ja .. tapi FC suka belit 2x .. nampak kemas
pastu "kaki" tu potong dalam 1cm gtu untuk "tanam" dalam benda yang kiter buat tu

harap paham haa .. FC ni jenis tepek2 picca ja sebab tak reti sangat nak explain

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-9-2013 01:03 PM | Show all posts
missmirmo posted on 23-9-2013 12:57 PM
owh ok2 dah paham.. dawai nie li kat hardware ehh... tq

lupa nak upload picca nasik lemak seblom siap
"nasik" ja takde .. sebab ngam2 abes untuk 2 nasik lemak




Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2013 02:52 PM | Show all posts
dah beli dah barang2 nak wat clay nie...
petang nie nak try wat
jangan mak bising sudah sebab sebelum nie wat felt craft, quiling paper, pvc craft, paper cut, wat riben, suma separuh jalan. hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2013 03:19 PM | Show all posts
Myself, habis semua acuan (yg saiz kecik2 ler..) utk buat fondant & cookie cutter digunakan.. sib baik mmg jarang guna. So takdelah benda tu duk diam2 dlm laci skg... Mmg seronok wat benda ni. so next time, kena beli 2 set, satu utk kek, satu  lagi utk polimer ni.

Hmm, halusnya nasi lemak tu.. mmg FC ni creative le.

p/s  FC, bukan masalah tu... masalahnya my card reader rosak, so tak le transfer gambar dr camera ke computer..  takde masa lagi nak g beli card reader baru...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-9-2013 03:36 PM | Show all posts
missmirmo posted on 23-9-2013 02:52 PM
dah beli dah barang2 nak wat clay nie...
petang nie nak try wat
jangan mak bising sudah sebab sebe ...

hahahaha kalau kena
dendiam jer la ..

kiter pun sama gak camtu..
abes semua nak try ..
tapi idak ler separuh jalan ..
kira kiter ok lagi laa tang tu

cuma kiter cepat bosan bila dah reti wat
pasal tu kena ngan mak
sebab bila kiter datang giler kat sesuatu tu ..
sanggup berabis laaa tu jugak nak complete set
so bila berenti ..
banyak ler bahan2 lebih2an tu

paling lamer bertahan .. ribbon embroidery .. masyuk gak wat menda tu
cuma pelanggan terhad sangat2
pompuan sajer banyak menempah

antara contoh ribbon rose FC reka sendiri



untuk air dry clay / polymer clay ni
paling laku setakat ni
name tag
keronsang rose
dan minion





Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2013 03:43 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 23-9-2013 03:36 PM
hahahaha kalau kena
dendiam jer la ..

samalah ngan miss suke try benda2 craft nie
dulu ada gak amik tempahan wat keychain nama dari felt..
pastu fedup nak wat.. terus stop..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-9-2013 03:49 PM | Show all posts
happydot posted on 23-9-2013 03:19 PM
Myself, habis semua acuan (yg saiz kecik2 ler..) utk buat fondant & cookie cutter digunakan.. sib ba ...

aisey malu nyer.. dan2 kiter bgtau camne nak upload picca
sebab seronok jumpa kengkawan yang boleh bawak bincang gni..
maner tau ader tips ke

kadang tips tu kiter tau secara tak sengaja
banyak g nak kongsi2 ..
cuma tu la masa terhad sangat
ni pun curik2 jap online.. sambil tunggu tempahan burung kering n nak cucuk "pin" sebelom di kering kan kat dawai yang di buat kat kaki meja

sebenar nya mula2 tu xde niat nak wat bisnez menda ni..
tapi adik2 terbawak ke sekolah
dengan tempahan dari cikgu2 .. kengkawan
banyak gak terpaksa d tolak .. takut tak larat nak wat

ok ni nasik lemak pertama FC buat .. agak kasar .. kot ..
haha sendiri tak reti nak menilai


dan ni yang baru wat pagi tadi




sajer arr colling2 korang sebab tau korang sporting nyer

@missmirmo  @bluberi  @mizlily  @lavajeans  @ogata  @Muntz  @tongkatwaran75  @leylapple  @cikgu_murni   @mrsrezza


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-9-2013 04:04 PM | Show all posts
missmirmo posted on 23-9-2013 03:43 PM
samalah ngan miss suke try benda2 craft nie
dulu ada gak amik tempahan wat keychain nama dari fel ...

harap laa minat ni  bertahan lamer ckit

kiter minat wat menda pelik2 sebenar nya
cam katun minion tu
pastu nak try wat bunga orkid
pernah nengok post dari bekas momod cni dulu
cantik sangat2 .. tapi dier rang guna clay yang di beli
bacer2 ja masa tu .. sebab tau mahal..

nanti2 la bila tempahan dah abes .. cuti sekolah boleh try kot ..

antara nya yang FC minat nak try nanti2










Credit to : http://mastera-rukodeliya.ru/lepka/holodnyi-farfot/2558-orxideya.html



Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2013 04:09 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 23-9-2013 03:49 PM
aisey  malu nyer.. dan2 kiter bgtau camne nak upload picca
sebab seronok jumpa ken ...

nasi lemak yang kedua tu dah perfect!.. hehehe

Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2013 04:10 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 23-9-2013 04:04 PM
harap laa minat ni  bertahan lamer ckit

kiter minat wat menda pelik2 sebenar nya

nampak cam real kan bunga dia.. cantikkk

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-9-2013 04:16 PM | Show all posts
missmirmo posted on 23-9-2013 04:09 PM
nasi lemak yang kedua tu dah perfect!.. hehehe

psstt!~ lom arr ekekeke
dapat agak tak tang ne slack?

rasa nya miss boleh detect arr..
try nengok agi

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.049458s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list