JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
101805
View
825
Reply

AIR DRY CLAY

[Copy link]

Author: FanTasyCreaTioN       Show all posts   Read mode

Post time 6-9-2013 09:49 AM | Show all posts
FC nak tnye..
klo selain guna pgilat kuku tu..bahan lain ape yg leh ganti ek?
harga dlm brape rm?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2013 11:04 AM | Show all posts
mrsrezza posted on 5-9-2013 09:26 AM
Iols kagum kalu generasi muda pndai menjahit ni sbb iols x reti..
Jahit jelujur pon x reti..ter ...

alaaa yunk..
muda pa nya .. tahun ni iols masuk 23 dah
dah bosar dah

semalam on jer porem ni tapi xsempat nak membaca dan mereply..
sebab tup2 dapat tempahan keronsang bunga dahlia lagi

orang tu nak 100 ketul.. kena siap esok..
ader tinggal 20 ketul g nak kena wat ..
kira boleh santai2 jap ni

iols pun heran yunk.. awat ramai giler mintak wat door gift untuk tetamu
haiya hahahaha rupa2 nya nak cuti sekolah tak lamer g
cikgu2 dan pasangan2 banyak nak kawin
patut la haaa


tempahan masak2 tu .. ader la 3 - 5 kali jer sebulan..
xde la selalu sangat
kalau masakan melayu hahaha iols angkat bendera putih.. surrender haa
iols lebih ke chinese dishes
sea cucumber soup dan seangkatan..
masak butter2 .. ikan .. udang .. sotong..
mixed vegs dan kukus2 ni ikan ke ayam ke
kira takde competition sangat sebab skit melayu reti masak masakan cina

actually sulaman dan kerjatangan ni hobby jer .. tapi kebetulan hehe ader yang nak membeli .. iols buat jer
sulaman ribbon best .. tapi terhad pelanggan
yang baru ni air dry clay ni
perghhh hahaha tak kira umur n jantina

ces ces ces macam tulis dalam dairy .. hahaha


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2013 11:06 AM | Show all posts
vi_rose posted on 5-9-2013 05:18 PM
ok..satu dua hari nk mentelaah dulu..pastu cari idea...hari sabtu baru start..

iols kalo ikut kan suka buat yang macam ader taman .. rumah ..
dan bentuk2 macam minion ..

harap uols boleh gak bagi idea

sharing is caring
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2013 11:08 AM | Show all posts
mizlily posted on 6-9-2013 09:49 AM
FC nak tnye..
klo selain guna pgilat kuku tu..bahan lain ape yg leh ganti ek?
harga dlm brape rm ...

lom tau g sis nak ganti pa .. kalau omputih merata guna glaze ..
tak dan nak mencarik menda alah tu cni..
so FC ambik alternatif sendiri guna cat pengilat kuku tu
dan semalam try guna bukan warna transparent tu
nanti iols tunjuk picca k

cantik gak dan cikgu tu berkenan sangat2

harga cni FC eli bawah rega rm3
kalau boleh cari yang sale nyer
untuk bisnez carik yang termurah sis


Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2013 11:32 AM | Show all posts
smlm cri kt kdai..xde yg tranparent nye.. de warne2 je..
tklo FC de try warne2 leh tgk...upload la gmbo nye =)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2013 11:37 AM | Show all posts
mizlily posted on 6-9-2013 09:49 AM
FC nak tnye..
klo selain guna pgilat kuku tu..bahan lain ape yg leh ganti ek?
harga dlm brape rm ...

ni keronsang dahlia .. baru buat .. lom kering g




ni lak bila dah kering dan bagi pengilat .. tengok beza kiri dan kanan

kiri bila kiter mengadap picca ni .. kiter guna pengilat kaler golden
yang menempah tu suka sangat2
tak cantik dalam picca ni .. tak tau naper

perbezaan kat keronsang rose lak.. pengilat transparent dan pengilat golden



yang ni .. kiter rasa nak nanges ..
adik2 bawak g sekolah sebab cikgu nak nengok sample..
dah bgtau yang tu sample jer .. tak jual
tup2 ... hilang huhuhu



yang ni lak .. omputih panggil cane .. try gak buat walaupun lom pikir g nak guna untuk pa



ni lak orang tempah .. lom siap sepenuh nya .. sajer tayang



ni pun baru wat tadi.. lom siap .. tempahan corsola pokemon



gitar .. tempahan seorang abang .. lom siap sepenuh nya .. leh delay jap .. isnin baru pos







Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2013 11:38 AM | Show all posts
mizlily posted on 6-9-2013 11:32 AM
smlm cri kt kdai..xde yg tranparent nye.. de warne2 je..
tklo FC de try warne2 leh tgk...upload la  ...

petang nanti nak g pekan g kot ..
sebab cubaan guna pengilat kaler gold tu berjaya ..
nak try beli yang merah untuk rose

seba ader satu kedai tu .. jual murah .. rm2 jer hehe

kat saner lagi murah kot


Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2013 05:02 PM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 6-9-2013 11:04 AM
alaaa yunk..
muda pa nya .. tahun ni iols masuk 23 dah
dah bosar dah  

Wow kreatip n inovatip uols ni.. Serba boleh..nt iols bleh lah tempah apa2 kat uols..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2013 05:58 PM | Show all posts
mrsrezza posted on 6-9-2013 05:02 PM
Wow kreatip n inovatip uols ni.. Serba boleh..nt iols bleh lah tempah apa2 kat uols..

alaaaaa yunk oo yunkk..
you nak tempah pa jer
you boleh beli agi cantik dan murah kat saner








ni sajer test jer tadi ..
kerja kasar sebab kelam kabut nak siap kan..
tapi puashati sebab dah tau tang ne nak d perbetul kan lagi
sebab ader yang nak tempah untuk door gift


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2013 09:50 PM | Show all posts
ni lak baru buat ..
pengantin pompuan..

Tinggi 4cm



1cm+ lebar




Belakang



Siap







Last edited by FanTasyCreaTioN on 6-9-2013 09:52 PM

Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2013 03:33 PM | Show all posts
Wah bestnye... thanks alot TT. Minta halal yer, saya nak jadikan sumber duit yg baru... Semoga TT
tambah dimurahkan rezeki... Amin
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2013 03:54 PM | Show all posts
Nak tya soalan bodoh ni...
1) Nisbah 1:1 tapi camne nak sukat tpg n gam tu? Pakai berat (gm?)or sudu jer? (sori, seboleh2 nak yg accurate.. kang ada lak yg berbuang kang...hehehe...)

2) Bila dah siap dimasak... n dipack dlm bekas (belum nak guna)... berapa lama tahan kelembutannya?

Thanks


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-9-2013 03:59 PM | Show all posts
happydot posted on 19-9-2013 03:33 PM
Wah bestnye... thanks alot TT. Minta halal yer, saya nak jadikan sumber duit yg baru... Semoga TT
t ...

kiter kongsi kan kat sini pun memang untuk sesama kiter perempuan (err~ tak tau la kalau ader lelaki yang berminat ) carik duit sendiri.
rasa best jer dapat kongsi ilmu2 ni
sebab yakin ... makin banyak kiter memberi .. insyaAllah makin banyak akan datang kat kiter.

Terimakasih untuk doa tu .. sesama semoga bertambah rezeki kiter .. amin



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-9-2013 04:16 PM | Show all posts
happydot posted on 19-9-2013 03:54 PM
Nak tya soalan bodoh ni...
1) Nisbah 1:1 tapi camne nak sukat tpg n gam tu? Pakai berat (gm?)or sud ...

Haip!!!!!!~ takmo kater bodoh2 agi ok
FC kadang tu lupa nak jelas kan ..
bila di ingat kan gni ..
kurang2 tau tang ne terlupa nak bgtau
tak tau bertanya kan .. kan

Terimakasih tau

soalan tu tak bodoh pun sebab FC sendiri banyak mengalami kegagalan sebelum mendapat keempukan doh yang sesuai.

1. Mengikut quality gam putih tu. Makin berquality .. hasil doh tu makin bagus. Bagus dalam erti kata lain senang di  bentuk .. tak terlampau keras .. dan tak terlampau lembut.

2. Nisbah 1:1

PERINGATAN

untuk menyukat atau apa2 yang berkaitan dengan masa membuat adunan doh ni.. seboleh2 nya guna barangan yang tak akan di guna kan untuk memasak balik.
Contoh : kuali dan senduk dan sudu dan mangkuk untuk menyukat

Kuali kalau dah balik modal .. sebaik nya beli kuali yang tak melekat tu. Sebab adunan ni akan melekat kat kuali...berkerak ..rugi ..sebab kalau boleh hehe FC nak semua boleh di guna

Ok camne FC menyukat 1:1
mula FC masuk kan gam tu dalam mangkuk (pasti kan gam dulu)
pastu dah tau banyak ner gam tu - tengok aras kat mangkuk tu tadi
masuk kan gam tu ke dalam kuali

Selepas tu masuk kan tepung jagung skit demi skit ke dalam mangkuk sehingga ke aras gam tadi tu
lebih kan sesudu pun ok lagi tapi jangan lebih2 haa
sebab?
adunan akan jadi keras .. dan susah nak membentuk nanti.. dan berkemungkinan besar bila dah keras dier akan pecah2 .. merekah ..

Mengapa FC letak gam dulu? Sebab lebihan gam dalam mangkuk tu nanti boleh di gaul2 dengan tepung ..
agak membazir bila di letak tepung dulu .. dan sisa2 gam selepas nya .. tertinggal dalam mangkuk tu kan



2) Bila dah siap dimasak... n dipack dlm bekas (belum nak guna)... berapa lama tahan kelembutannya?

Kalau betul2 ikut apa yang FC bgtau kat tutorial cara menyimpan .. insyaAllah .. la ni dah 2 bulan bergelumang dengan clay ni .. ader warna yang tak berapa laku .. cam warna cokelat .. masih bertahan lembut sehingga ke hari ini.
Menda ni asal jangan kena udara. Tu ja petua nya..

Kalau ader bekas2 minyak rambut ke .. tu paling best .. sebab nak guna bekas kedap udara tu .. hehe rasa sayang gak kan ..

La ni bz dengan membuat tempahan door gift untuk pengantin..
bentuk love dan burung..

Sat g kalau line ok.. FC upload kan kat sini yer .. boleh gak untuk jadi kan idea nanti

Salam Perkenalan





Last edited by FanTasyCreaTioN on 19-9-2013 04:17 PM

Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2013 04:23 PM | Show all posts
Baik cikgu...hehehe
m
Thanks... semangat nak wat ni. Kebetulan saya ada di pekan ni, so jap lagi nak gi beli gam- harap2 kedai stationary bukak lagi (tpg mmg dah ada dirumah)... esok saya bagi feed back, insya-Allah. Btw, saya disabah.

Selamat berkenalan gak...

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-9-2013 05:03 PM | Show all posts
happydot posted on 19-9-2013 04:23 PM
Baik cikgu...hehehe
m
Thanks... semangat nak wat ni. Kebetulan saya ada di pekan ni, so jap lagi n ...

hahaha jiran kiter rupa nya
FC dari Sarawak

tak yah panggil cikgu arr ... segan

pasti kan tapak tangan bersih tau sebelum mengguli adunan tu selepas memasak..
sebab benda ni skit jer pun nampak debu tu



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-9-2013 08:36 AM | Show all posts
antara kraf dari air dry clay yang FC hasil kan seminggu ni

yang ini bentuk love ..
dalam picca tu tengah dalam menunggu kering seblom di kilat kan
tempahan sebanyak 250 untuk door gift dari pengantin



yang ni lak bentuk burung ..
tempahan yang sama 250 ketul
sedang menunggu kering



ni antara yang dah kering dan menunggu untuk di tulis nama pengantin kat belakang tu



ini lak antara penyumbang termasyuk dalam 2 bulan ni..tak putus2 tempahan
name tag di jadi kan keychain
yang ni lom kering g



dah kering dan dah kilat bersinar2 .. nunggu untuk di packing


dan lagi



ni lak minion .. setinggi 3 inci ..
ader 6 tempahan .. baru siap 1






Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 02:40 PM | Show all posts
yes.. dah cuba wat semalam..n mmg menjadi ler... buat bentuk bunga. Kelopak tu dah kering, cuma kat dlm tu lembut sikit tadi... Agaknya esok mesti dah keras betul dah. Happy sesangat. Macam2 idea keluar. Coz mmg sebelum ni pun suka tgk hasil dr polimer clay ni tapi cam FC le, benda tu agak costly n susah nak dapat. Tu yg tak terbuat. Sehinggalah semalam.... Siap ada tangan extra lagi menolong (my daughter ler...). So jadi projeck anak beranak la lepas ni... Cuma tang memasak tu susah skit,  boleh tahan gak tebal keraknya. So next month nak beli kuali baru ler, khas utk projek ni.... hehehe

Takdpt load gambar kat sini.... if not leh tunjuk hasil...

Thanks alot FC...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-9-2013 03:52 PM | Show all posts
happydot posted on 20-9-2013 02:40 PM
yes.. dah cuba wat semalam..n mmg menjadi ler... buat bentuk bunga. Kelopak tu dah kering, cuma kat  ...

hehehe yes .. tahniah .. tahniah kak ..
tumpang happy

hehe ni pun relax kejap2 ..
best kan "rasa" adunan doh tu kan
gebu2 jer hehehe

so selepas ni boleh try2 lain2 jenama gam
sebab lain2 jenama dier agak berbeza "mutu" doh tu

hahaha pastu akan jadi macam FC dan @mizlily  ekeke dok pulun beli pengilat kuku

budak2 gerenti seronok haa sebab clay ni lagi jauh bagus dari plastisin
pas buat .. biar jer .. kering sendiri ..

arini wat patung pengantin dan siap kan tempahan2
kalau laaaaa ader pembantu cam akak tu kan best



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-9-2013 03:57 PM | Show all posts
kalau FC ..
upload picca guna cara ni

mula2 upload kan kat photobucket

www.photobucket.com

pastu kat picca tu nanti ader 4 pilihan :
email & IM
direct
html
img

pilih direct .. copy link tu

pastu kat cni

click kat image sebelah icon smiles
pilih "web image"
letak link tu tadi

Selamat Mencuba





Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.049057s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list