JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
99143
View
824
Reply

AIR DRY CLAY

[Copy link]

Author: FanTasyCreaTioN       Show all posts   Read mode

Post time 23-9-2013 05:09 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 23-9-2013 04:59 PM
hahaha usha jangan tak usha ..
kiter siap beli dah dari untung jualan
dah macam kedai jual bisku ...

hahaha dah terjebak dah beli benda alah nie..
adess

P1110705_enl.jpg


credit https://www.eazybake.com/index.php?productID=2377

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-9-2013 05:09 PM | Show all posts
missmirmo posted on 23-9-2013 04:32 PM
fc bubuh pengilat tu lepas dah keras ke sebelum??

aiseh .. boleh lak terlepas pandang yang ni..
nasib baik scroll balik

pasti kan menda yang di buat tu betol2 kering .. baru boh pengilat

dah try kilat2 kan sebelum menda tu kering ..
dier jadi berkedut2
mungkin sebab luar tu dah kering .. dlm tu lom..
so dier takde cara nak keras .. kot
so dier mengecut
jadi berkedut2


Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2013 05:11 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 23-9-2013 05:09 PM
aiseh .. boleh lak terlepas pandang yang ni..
nasib baik scroll balik

owh.. tq.. hehehehe

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-9-2013 05:13 PM | Show all posts
missmirmo posted on 23-9-2013 05:09 PM
hahaha dah terjebak dah beli benda alah nie..
adess

perghhh!~ thanks yunk

best .. best .. tapi tunggu untung jualan nanti baru beli

Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2013 05:14 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 23-9-2013 05:13 PM
perghhh!~ thanks yunk

best .. best .. tapi tunggu untung jualan nanti baru beli

sharing is caring.. kikiki

amik tempahan banyak2 skit.. adalah untung nanti
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-9-2013 05:20 PM | Show all posts
missmirmo posted on 23-9-2013 05:14 PM
sharing is caring.. kikiki

amik tempahan banyak2 skit.. adalah untung nanti

kalooooo la tangan leh tambah dua lagi yunk oi..
atau kaki ni boleh wat gak

ades dah kol 5 huhuhuhu
kater nak online jap ja

leka jadi nya sambil layan2 cni.. sambil2 surf carik2 idea baru

dah wat nanti tunjuk kat cni yer
ader tips baru share2 ha

sharing is caring

terimakasih arr layan kiter nyembang

malam nanti ka .. esok ka .. sambung g yunk
take care k


Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2013 05:21 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 23-9-2013 05:20 PM
kalooooo la tangan leh tambah dua lagi yunk oi..
atau kaki ni boleh wat gak

ahahaha.. ok..
tc too
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2013 10:37 AM | Show all posts
semalam dah wat adunan..
stress giler time nak mengacau adunan tu ngan anak buah asyik tanya2 tgh wat apa
pastu masa keluarkan dari kuali tangan dah berlotion pun still melekat2 gak adunan tu..
nak nangis je rasa.. pastu gi masuk lik dalam kuali panaskan..
baru ok..
dah wat dah satu keychai tp apasal x keras2 pagi td tengok...
x jadi ke adunan tu.. huhuhuhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-9-2013 10:51 AM | Show all posts
missmirmo posted on 24-9-2013 10:37 AM
semalam dah wat adunan..
stress giler time nak mengacau adunan tu ngan anak buah asyik tanya2 tgh w ...

hahaha ya rabbi dier ni
ganaz tol ekekeke

ok..
adunan tu agak lembik ke keras?
tapi kalau melekat2 tu ..
selalu nya lembik
lembik makna nya kurang tepung
meaning glue yang miss guna tu jenis "berair"
so sekarang dah tau glue tu macam tu..
pasni kalau buat lagi .. tambah kan tepung lebih dalam 3-4 sudu

dah siap .. campur kan adunan yang lembik tu tadi dengan adunan baru tu

sebab tu sampai sekarang kiter masih tercari2 white glue yang mantop
dier ikut brand
so far yang terbaik bagi kiter


yang kaler kuning pelekat dier tu
malang nya dah abes stock dah kat cni

kalau adunan clay ni jenis lembik ..
memang lambat keras

dan kiter baru perasan .. jenis tepung jagung gak memain  kan peranan
pernah dulu .. dier jadi berketul2
memang nak nanges mengguli

yang penting sebenar nya dier tak menggerutu .. licin ja
kering dan keras tu memang pasti
masa jer berbeza mengikut keempukan clay tu

hehehe naseb baik la tergerak hati nak jenguk porem
sebab arini satu menda pun tak buat g
tak tau napa ..
kalau dah datang mood tu..
tak cukup2 jam haa


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-9-2013 10:55 AM | Show all posts
missmirmo posted on 24-9-2013 10:37 AM
semalam dah wat adunan..
stress giler time nak mengacau adunan tu ngan anak buah asyik tanya2 tgh w ...

lupa ..

pastu masa keluarkan dari kuali tangan dah berlotion pun still melekat2 gak adunan tu..

ok..
kalau adunan miss tu sederhana tak lembik ..
masa baru2 tu memang dier melekat..
dah uli lamer skit sampai sejuk.. dier ok ja
sama cam masa menguli doh roti canai gak

masa mula taruk mintak sapi tu .. melekat2
tapi makin lamer makin gebu doh roti canai tu kan..dan tak melekat
err.. pernah dak wat doh roti canai?

Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2013 10:58 AM | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 24-9-2013 10:51 AM
hahaha ya rabbi dier ni
ganaz tol ekekeke

kikiki.. agaknyalah gam tu x terlebih air.
tgk dulu petang kang apa jadi kat yang dah wat bentuk tu.. kalau x keras2 gak terpaksalah wat adunan baru..
anyway thanks for the tips.. hehehehe

Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2013 10:59 AM | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 24-9-2013 10:55 AM
lupa ..

owh.. tu lah tambah lotion pastu lama2 x lekat.. tp dari banyak last2 tinggal sikit je.. hahahaha


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-9-2013 11:04 AM | Show all posts
missmirmo posted on 24-9-2013 10:58 AM
kikiki.. agaknyalah gam tu x terlebih air.
tgk dulu petang kang apa jadi kat yang dah wat bentu ...

keras tu gerenti la kot ..
tengok ketebalan gak..
pagi tadi luar tu skit pun takde macam mengeras ke?

sebab tang dalam tu memang selow
tapi..
kiter wat bentuk love tu ..
dalam 5-6 jam dah luar tu dah beloh sentuh2 dah .. agak keras

hahahaha haip!~ haip!~ otak ni dah ke lain

ngah surf2 bentuk android
ader orang nak tempah
dah tengok..
cam tak menarik haha sebab sepesen gtu ja ..
tak mencabar langsung


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-9-2013 11:07 AM | Show all posts
missmirmo posted on 24-9-2013 10:59 AM
owh.. tu lah tambah lotion pastu lama2 x lekat.. tp dari banyak last2 tinggal sikit je.. hahahaha
...
tp dari banyak last2 tinggal sikit je.. hahahaha
apa yang tinggal skit ja tu yunk? iols blur ckit arini

Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2013 11:15 AM | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 24-9-2013 11:04 AM
keras tu gerenti la kot ..
tengok ketebalan gak..
pagi tadi luar tu skit pun takde macam mengera ...

ada yang dah keras skit luarnya..
ada yang lembik lg mungkin sebab dia tebal.. huhuhu

Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2013 11:17 AM | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 24-9-2013 11:07 AM
apa yang tinggal skit ja tu yunk? iols blur ckit arini

adunan terakihirnya tinggal skit je hahaha..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-9-2013 11:22 AM | Show all posts
missmirmo posted on 24-9-2013 11:15 AM
ada yang dah keras skit luarnya..
ada yang lembik lg mungkin sebab dia tebal.. huhuhu

rasa nya adunan uols ni kurang tepung la yunk
kalau wat lagi..
guna glue yang sama
try tambah lebih 2 sudu ke tepung

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-9-2013 11:23 AM | Show all posts
missmirmo posted on 24-9-2013 11:17 AM
adunan terakihirnya tinggal skit je hahaha..

amboi hahaha sakan ler uols bekerja semalam hahaha

8 minit g nak start try wat tempahan
kena displin kuat ni ekeke sebab kalo dak memang leka surf bentuk2 clay ni kan
cantik2
semua nak buat


Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2013 11:29 AM | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 24-9-2013 11:22 AM
rasa nya adunan uols ni kurang tepung la yunk
kalau wat lagi..
guna glue yang sama

agaknya lah.. nanti nak wat lagi

Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2013 11:31 AM | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 24-9-2013 11:23 AM
amboi hahaha sakan ler uols bekerja semalam hahaha

8 minit g nak start try wat tempahan

memang sakan sangat..
anak buah tegur " maksu wat apa? semua benda maksu nak buatlah. dah siap ke masak tu?"
maksunya jawab " gi sana maksu bizi nie x de masa nak jawab". hahahahah
last2 panggil gak dak kecik tu suh tolong amik barang2 ngan kemas barang..


Last edited by missmirmo on 24-9-2013 11:33 AM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-9-2013 12:33 PM | Show all posts
hehe upload jap android yang kiter baru  buat
tunggu cantum ja g

android.jpg

masak dulu .. sat  g cantum kan .. biar kering jap


Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2013 02:02 PM | Show all posts
Ada gak buat 'adunan' yg melekat2 cam MM wat tu. Masa siap masak tu, taruk ler losen, uli2 till licin tapi still melekat2. Mula2 ingat nak buang je tapi sayang lak so saya belasah simpan je dlm plastik. Esoknya tengok dah ok dah adunan tu. Dah xmelekat2. Boleh dibentuk & menjadi gak.

So agaknya betul le cam FC ckp.. sama konsep cam uli doh roti. Coz if wat doh pun, mmg kita kena rehatkan adunan utk bagi masa tepung menyerap lembapan... Tapi if still melekat2, maknanya tambah tepung or tukar jenis gam ler kannn FC...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-9-2013 02:46 PM | Show all posts
happydot posted on 24-9-2013 02:02 PM
Ada gak buat 'adunan' yg melekat2 cam MM wat tu. Masa siap masak tu, taruk ler losen, uli2 till lici ...

hahaha yes sayam dah online

arini memang blur sangat2
xbyk aktivity .. penghasilan clay pun kurang
lemau jer rasa arini

haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa nasib baik tak buang..
jangan sesekali buang haa
simpan ja kalau terbuat terlampau lembik atau keras

ok untuk doh yang lembik tu ..
ni baru 2-3 hari lepas terbuat dan baru teringat camne nak ubat
ambik adunan tu .. gentel2 .. main2 kan .. biar2 kan kejap2 .. main2 kan agi ..
dier akan mengeras skit demi skit tau
cukup ngam2 rasa keras yang kiter nak.. simpan dan bila nak di guna kan ...buat balik

ambik adunan tu .. gentel2 .. main2 kan .. biar2 kan kejap2 .. main2 kan agi ..
dier akan mengeras skit demi skit tau

dan satu cara lagi macam kiter bgtau tadi..
buat 1 lagi adunan .. lebih kan tepung ... jangan banyak sangat .. anggaran 2-3 sudu
adunan baru ni ulikan campurkan ngan adunan yang lembik tu

pssssttt!!~ sayam oii .. terimakasih mengingat kan kiter arr ..
yer .. adunan tu kena rehat kan jap .. baru leh di bentuk

kena rehat kan adunan tu dalam 2 jam gtu
ayoooooo @missmirmo  ya ampun yunk .. orang lupa tang ni
sebaik2 nya rehat kan 24jam

Terimakasih sayang mengingat kan


Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2013 02:53 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 24-9-2013 02:46 PM
hahaha yes sayam dah online

arini memang blur sangat2

hahahah xpe.. rasanya ok kot adunan tu.. cuma lambat keras.. takpe nanti nak tambah adunan miss campur je yang baru ngan yang lama...
balik lunch tadi tanya mak kuali mana sebab semalam miss biar tepi dulu ingatkan harini baru nak cuci. sekali mak ckp dier dah cuci dah.. kikiki...

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-9-2013 03:03 PM | Show all posts
missmirmo posted on 24-9-2013 02:53 PM
hahahah xpe.. rasanya ok kot adunan tu.. cuma lambat keras.. takpe nanti nak tambah adunan miss ca ...

lega


kiter nasib baik mak ngan pak kat kampung
ekeke so xde la
kuali yang di guna tu ader laaa dalam 2 hari terendam ekekeke
kalau mak ader mau hahaha perang dunia ke 10 kot


sekarang sebab terima tempahan ..
kiter buat dua2 adunan tu
lembut dan keras

kalau rasa terlampau keras .. campur kan adunan lembut tu skit .. selesai masalah

dan ..
haaa ni baru ingat ..
untuk tulis2 nama orang tu .. tempahan name tag..
kiter guna yang untuk injek tu .. tanpa jarum
beli kat farmasi ...

masa ni la adunan lembik tu berguna
campur skit ja adunan keras .. lebih kan adunan lembut tu..
masuk kan dalam injection tu

sat g orang ambik gambar

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.049272s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list