CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 55030|Reply: 221

Kompilasi Cerita Seram, Misteri, Pelik Tapi Benar - 3 Cerita Baru Update

[Copy link]
Post time 27-8-2013 05:53 PM | Show all posts |Read mode
Edited by zetty1978 at 27-11-2016 07:26 PM

Assalamualaikum semua ..

Teringin nak share cite macam2 kat sini tp semuanya general aje la ye ... ada yg ayah aku nmpk, ada yg berkaitan ngan arwah atuk aku, ada yg aku punya cerita, ada yg drpd adik beradik aku yg lainnya dan mcm2 lagi .. kitorang bukan drpd keluarga perawat ke keluarga ada ilmu ke hapa .. kitorang cuma org2 biasa aje, bila dikacau lepas tuh rasa takut lepas tuh abis mcm tuh aje la ye .. byk cerita yg pendek2 aje so kalau x menarik tuh minta maaf bebyk .. kalau x sesuai momod bleh la kunci benang nieh ..



Cerita Satu ( drpd cerita ayah aku ) :

Dulu2 dalam thn 80an, ayah aku selalu blk keje tetgh malam sbb nak cari rezeki utk membesarkn anak2 ..
Dr jalan besar masuk ke jalan kg blk ke rumah mmg gelap gelita .. agak jauh la jugak ..
X jauh dr jln besar tuh ada satu pokok cempedak yg rimbun dan lebat sgt buahnya ..
Satu hari tuh ayah aku mcm biasa blk keje dh tgh malam naik motor la kan ..
Drpd jauh ayah aku nmpk laa ada sorang pompuan berdiri tepi jalan bawah pokok cempedak tuh..
Ayah dh cuak gak laa, napa ada pompuan tgh2 malam dlm gelap lagi ..
Slowkan la motor, xnak laju berdesup kot takut pompuan tuh tiba2 jalan ke tgh x pasal2 accident ..
Sampai aje depan pompuan tuh, lampu motor tersuluh muka dia ..
Mmg terkejut la ayah sbb tgk muka dia ngeri sesgt, berdarah2 rambut panjang baju compang camping bagai ..
Tiba2 pompuan tuh melompat terus ke pokok cempedak pastuh mengilai2 ..
Ayah aku punyalah terkejut and takut bawak motor mmg x ingat dunia ..
Nak masuk umah kena lalu jambatan sbb ada parit kecik ..
Masa tuh x sedar, motor terkeluar drpd jambatan terus masuk parit ..
Menjunam laa ayah aku masuk dlm parit ..
Ayah aku biarkan motor dlm parit, orgnya berlari masuk rumah ..
Esok pagi baru keluarkan motor dr dlm parit .. huhuhu ...



Last edited by zetty1978 on 24-12-2013 08:22 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 27-8-2013 06:22 PM | Show all posts
Cerita Dua ( drpd cerita emak aku ) :


Masa mula2 berpindah ke umah baru yg siap dibina ( thn 70an ), emak n ayah aku selalu kena kacau ..
Selalu sgt dgr bunyi pinggan mangkuk kat dapur mcm dibasuh n dikemas ..
Pintu and tingkap dibukak ditutup tapi x nmpk sesapa pun ..
Kadang2 bebrg yg dh dikemas, bersepah balik mcm ada org yg guna ..
Sometimes, terdgr suara lelaki pompuan tgh berckp2 waktu malam ..
Ada kala dgr jugak suara bebudak tgh main2 ..
Masa tuh emak aku dh nak bersalin x silap ..
So takut la kan terjadi apa2, arwah atuk aku pun carikanlah org yg pandai sket dlm ilmu2 mcm nieh ..
Bila pakcik tuh dtg, dia pun tgk2lah kawasan umah atas and bawah ..
Pakcik tuh ckp nk gali kawasan tgh umah ( dulu rumah bertangga, bawah kosong ) ..
Bila dh gali2 nmpk laa tunggul pokok kayu besar kat dlm lubang tuh ..
Pakcik tuh cakap ada 3 sekeluarga yg tinggal kat situ ..
Aku pun x pasti jin ke bunian ke hapa ..
Tapi pakcik tuh bgtau syaratnya kena amik sket batang pokok kayu yg ada then dia bawak la pegi ..
Sebelum tuh dia ada la baca2 sket ..
Malam tuh emak aku mimpi, ada 3 beranak dtg bgtau dorang la duduk kat kwsn umah tuh ..
Dulu ada pokok ara kat situ dh kena tebang sbb nak buat umah kitorang..
Tp sbb pakcik tuh dh mintak dorang keluar ngan cara baik, dorang pun terima and x kacau lg dh umah tuh ..
Alhamdulillah lps mimpi tuh, mmg emak ayah aku dh x kena kacau lagi dh ..
Tp aku sempat duduk umah tuh dlm 10 thn aje sbb lepas tuh kitorang pindah kg sebelah ..
Umah tuh ayah aku runtuhkan then tanam pokok kelapa sawit .. huhuhu ..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2013 06:36 PM | Show all posts
Menarik pengalaman tt..

Silalah share lagi..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-8-2013 06:59 PM | Show all posts
Sufeenan posted on 27-8-2013 02:36 PM
Menarik pengalaman tt..

Silalah share lagi..

Mekasih ye .. mmg tgh nak ingat2kan lagi cite2 yg penah ayah, emak n arwah atuk kena..
Abiskan dulu cite2 lama nieh ..
Kisah saya and adik bradik kena tulis lambat2 sket sbb semuanya terjadi bila dh thn 20an..


Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2013 07:11 PM | Show all posts
i pon akan folo cite u  ni TT, menarik ... keep on writing ya
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2013 07:15 PM | Show all posts
zetty1978 posted on 27-8-2013 06:59 PM
Mekasih ye .. mmg tgh nak ingat2kan lagi cite2 yg penah ayah, emak n arwah atuk kena..
Abiskan du ...

Sama2..

Takpe..take ur time utk recall..
Tapi dinasihatkan utk x biar thread terlalu lama tanpa hapdet
Porumer ni kalau dorang dah addicted dgn satu2 story, depa jarang nak bersabar nk dgr next story..hihi..

Just taknak u kene semburan laharan jer..
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 27-8-2013 07:36 PM | Show all posts
Cerita Tiga ( drpd cerita arwah atuk ) :

Arwah atuk aku dulu suka jalan kaki pegi mana2 ..
Jarak antara satu umah ke satu umah pun xde laa jauh mana ...
tp sbb dedulu masih berkeadaan jalan kg, xde lampu jalan jadinya mmg gelap laa sepanjang jln ..
drpd umah arwah atuk ke umah pakcik aku adalah dlm 1km ..
in between jalan tuh ada satu rimbunan pokok buluh yg mmg lebat sgt2 ..
kalau tgk, pokok buluh dia berlapis2 mmg xde space langsung nak tgh dlm ..
waktu malam kat kawasan tuh mmg menyeramkanlah ..
tp sbb arwah atuk aku jenis belajar2 silat bagai so xde laa kisah sgt kan walau jalan sesorang memlm buta ..
nak jadi cerita, satu malam tuh arwah atuk aku otw nak blk umah dr umah pakcik aku ..
dh nak sampai kat kawasan buluh tuh, arwah nmpk drpd jauh mcm ada bayang2 badan org yg tgh berjalan ..
disuluh2 tp mmg x brape nmpk laa sbb jauh lagi time tuh ..
arwah atuk pun jalan perlahan2 sambil berada dlm keadaan berwaspada la ..
makin lama makin dekat arwah atuk pun dpt la suluh org tuh ..
mak aiiii, arwah atuk cuma dpt suluh badan org tgh bergerak, kaki x nmpk kepala pun xde ..
arwah atuk terus berdiri tegak sementara badan tuh bergerak terus ke depan ..
bila dh nak hampir ngan arwah atuk, benda tuh terus melayang and membentuk jd kepulan api ..
makin lama kepulan api tuh makin naik and hilang mcm tuh aje ..
arwah atuk pun cepat2 la berjalan kaki blk umah ..
tp kat tmpt yg sama mmg ada lg benda yg kacau arwah atuk .... Last edited by zetty1978 on 27-8-2013 06:22 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2013 08:35 PM | Show all posts

RE: Kisah Aku, Family, Saka Dan Mcm2 Lagi ..

zetty1978 posted on 27-8-2013 07:36 PM
Arwah atuk aku dulu suka jalan kaki pegi mana2 ..
Jarak antara satu umah ke satu umah pun xde laa j ...

Good story tt..
Keep it up!
Tt korek ka suma cita2 neh?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 27-8-2013 10:09 PM | Show all posts
yipun_78 posted on 27-8-2013 03:11 PM
i pon akan folo cite u  ni TT, menarik ... keep on writing ya

tq bg dorongan .. InsyaAllah mmg ada byk cerita cuma nak bercerita tuh yg kena take time sket .. hehehe ..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-8-2013 10:11 PM | Show all posts
Sufeenan posted on 27-8-2013 03:15 PM
Sama2..

Takpe..take ur time utk recall..

hehehe .. mmg aware pasal kena sembur nieh semua tuh yg agak lama dok pikir nak up benang sendiri ke xnk ..
tp sbb dh byk sgt ada pengalaman sendiri, alang2 share aje laa ..
harap2 forummer bleh bersabar kalau tiba2 TT hilang kejap .. huhuhu ..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-8-2013 10:16 PM | Show all posts
cektim posted on 27-8-2013 04:35 PM
Good story tt..
Keep it up!
Tt korek ka suma cita2 neh?

tq ye ..
nak kata korek xde laa, tp mcm arwah atuk mmg suka bercerita ..
rindu ngan arwah atuk .. dh 7 thn pegi selamanya :-(
mcm ayah n emak lak selalu gak kalau duduk lepak2 saja bukak cite2 lama semua ..
tp byknya kejadian era 80an ke atas tuh kira TT dh ada so peristiwa2 yg ada tuh membawak ke besar cuma ingat2 lupa laa details dia ..
nnti kisah sendiri bleh la bg details sket kan .. hehehe ..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-8-2013 10:33 PM | Show all posts
Cerita Empat ( drpd cerita arwah atuk ) :

Kat pokok cempedak tmpt yg sama ayah kena kacau ngan pompuan mengilai tuh ..
Actually pokok cempedak nieh x jauh drpd umah arwah atuk ..
Bila time berbuah, mmg lebat gila buah dia .. kalau lalu kat tepi jalan mmg harum semerbak laaa dek penangan buah cempedak nieh ...
Nak jadi kisah, satu hari tuh arwah atuk dlm umah ..
lepas tuh dgr mcm ada bunyi something kat luar umah ..
mcm bunyi org berjalan yg jenis mengendap2 tuh la kan ..
antara nak bagi org dgr x dgr aje bunyinya .. aku pun xtau la nak cite mcm mana bunyinya ..
arwah atuk x sedap hati laa ..
try la jugak intai2 kat luar tp x nmpk apa laa ..
lps tuh tiba2 arwah mcm ternmpk bayang org kat luar ..
terus laa arwah atuk bukak pintu and kejar ..
lari punya lari sampai bawah pokok cempedak ..
bayang yg dikejar mmg dh x nmpk dh ..
pastuh dgr bunyi something atas pokok cempedak ..
arwah atuk pun suluh laa ke atas pokok ..
tu diaaaaa .. ada satu pompuan tgh duduk atas dahan tengah memangku mcm anak kecik ...
time arwah atuk pandang, bleh plak pompuan tuh tersenyum..
mmg x tunggu2 lagi dh, arwah atuk terus lari balik umah ..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2013 03:15 AM From the mobile phone | Show all posts
wuaaaa...!! nak lg tt... hihi best!
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2013 09:00 AM | Show all posts
zetty1978 posted on 27-8-2013 10:33 PM
Cerita Empat ( drpd cerita arwah atuk ) :

Kat pokok cempedak tmpt yg sama ayah kena kacau ngan po ...

Await la bende tu suka nau dok atas pokok cempedak tu..?
Jgn dia pi marah orang nak amek buah cempedak tu sudah la..
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2013 10:17 AM | Show all posts
wahhh best2... cepat sambung cerita lain lak TT..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-8-2013 02:59 PM | Show all posts
khailya posted on 28-8-2013 06:17 AM
wahhh best2... cepat sambung cerita lain lak TT..

hehehe mekasih .. kejap ye ..
tgh nak mengarang nieh ...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 28-8-2013 03:00 PM | Show all posts
Sufeenan posted on 28-8-2013 05:00 AM
Await la bende tu suka nau dok atas pokok cempedak tu..?
Jgn dia pi marah orang nak amek buah cem ...

kalau x silap mmg penah ada org nak curi buah cempedak neih tp x jd sbb kena kacau siap2 ..
ada guni jek yg tertinggal bawah pokok jd bahan bukti.. hehehe ..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-8-2013 03:17 PM | Show all posts
Cerita Lima ( drpd cerita emak aku ) :

Kawasan umah aku yg skang nieh dulunya tanah kebun yg luas sgt ditanam ngan
pokok getah n pokok kopi ..
mmg luas la ye xde umah langsung pun lg masa tuh ..
kawasannya pulak agak semak samun ..
emak aku cerita ada sorang sedara nieh pergi laa kat kebun sorang2 aje ..
abis menoreh nak menebas katanya ..
makcik nieh kuar umah dr pagi sampai laa tghari x balik2 ..
dlm lps zuhur mcm tuh tiba2 adik makcik nieh yg dok kat umah dgr mcm suara makcik yg kuar ke kebun tuh mendayu2 minta tolong .. adik makcik nieh pun mcm terpinga2 la kan ..
napa pulak ada suara minta tlg drpd kakaknya tuh padahal kat umah xde org pun ..
kebun yg dia pegi tuh agak jauh la jugak dr umah so mustahil la kan bleh dgr suara org hatta menjerit skalipun .. adik makcik nieh x puas hati so pg umah sedara mara yg lain bgtau kakak dia x blk2 umah lg ..
some more dia mcm terdgr suara kakaknya mcm minta tlg ..
dorang pun beramai2 laaa pg ke kebun nieh ..
cari punya cari punya cari, nmpk laa satu kawasan nieh bekas kawasan kena bakar ..
api pun dh xde tinggal asap and abu aje ..
dorang pun start laa mencari kat kawasan tuh ..
time tuh dh nk gelap so mmg x brape nmpk laa keadaan sekitar ...
tiba2 sorang sedara tersepak satu benda ..
suluh punya suluh .. tgk punya tgk ..
rupanya tulang badan yg dh abis terbakar ...
bila check2 kompem laa kakak makcik tuh yg mati terbakar ..
dorang agak2 mgkn masa membakar semak samun tuh tiba2 api jd besar n makcik tuh terperangkap ..
tuh yg terus meninggal kat situ gak ..
sedih sgt adik makcik nieh sbb x expect pun rupanya panggilan tuh panggilan kakaknya yg minta tlg utk sempurnakan mayatnya yg dh abis terbakar tuh .. huhuhu ..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-8-2013 03:18 PM | Show all posts
yayan_froggy90 posted on 27-8-2013 11:15 PM
wuaaaa...!! nak lg tt... hihi best!

mekasih .. mekasih .. dh up satu cite baru dh ..
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2013 03:24 PM | Show all posts

#syabas #tt #ceritabest #sabartunggu #kisah5danseterusnya #gilahashtag
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

23-2-2024 12:45 PM GMT+8 , Processed in 0.090385 second(s), 54 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list