Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
168003
View
249
Reply

Bengkel-Bengkel boleh dipercayai sekitar KL/Selangor

[Copy link]

Author: zulka       Show all posts   Read mode

Post time 20-10-2015 05:29 PM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 20-10-2015 10:22 AM
area PJ semua cekik darah punya..
kawan2 aku yg duk PJ semua duk buat alignment diluar PJ/S.al ...

mak aihhh...terpaksa p area setapak sana jugak la

alang2 ni kan, naper yg srvis 10mins tu x ok eh? minyak itam dia sedut guna pam. clear habis. kalo kita pompuan ni suka la sbb xyah tunggu lama
n price transparent. tepi jalan sibuk plak tu xla terperuk sangat.
cuma tu lah, dia buat basic je yg lain2 dia x buat.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-10-2015 09:13 AM | Show all posts
VirginLady replied at 20-10-2015 05:29 PM
mak aihhh...terpaksa p area setapak sana jugak la

alang2 ni kan, naper yg srvis 10mins tu x ok  ...

dlm manual penjagaan kereta takde sebut buang minyak enjin guna vacum..
kalau guna vacum 100% minyak dlm seluruh komponen enjin akan keluar, dlm keadaan ini, sepatutnya minyak enjin diisi lebih daripada biasa...
isi minyak dlm enjin tak boleh rushing2 mcm tu....patutnya isi minyak lepastu kena tunggu beberapa minit utk minyak tu betul2 meresap kedalam enjin yg dah 100% kosong minyak.....
selalunya tmpt2 sebis segera ni kualiti sebis memang takde langsung....dorang nk cepat dpt duit je, takde pomen pakar pun.......
nak sebis kete kena tengok semua parts dik, bukan setakat tuka minyak enjin dan alignment je.....semua benda nk kena chek...
tapi kalau byk duit lantak piiii la nooo....rosak buang, beli baru
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2015 11:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Bang @zulka, tukar drive shaft agak2 berapa ye? Asal nak belok kanan je bunyik tik gituh. Menyampah pulak duk dengar bunyi tuh. Lagi satu, kalu stereng keta bergegar tu knape ye? Aritu bawak blk kg kete, dgn niat nak surh abg ipar baiki, sekali bila dorang kat kg drive, elok jah tak bergegar pon stereng tuh. :

Bengkel best kat bangi tau dak?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-10-2015 09:40 AM | Show all posts
akuwell replied at 26-10-2015 11:29 PM
Bang @zulka, tukar drive shaft agak2 berapa ye? Asal nak belok kanan je bunyik tik gituh. Menyampah  ...

kalau setakat nk tukar driveshaft tu, boleh pegi mana2 bengkel pun takpe, cari kedai tayar lagi bagus, lepas tukar driveshatf, terus buat balancing n alignment...
tukar driveshaft ni kira minor aje, tak perlula cari bengkel specialis....kos below 250 (termasuk upah psang)...
pasal gegar tu plak....memang ada kena mengena dgn driveshaft, lepas tukar DS nti elokla tu....
* utk info- belok kanan bunyi tiktiktik maknanya DS belah kiri yg rosak...


Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2015 12:12 AM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 27-10-2015 09:40 AM
kalau setakat nk tukar driveshaft tu, boleh pegi mana2 bengkel pun takpe, cari kedai tayar lagi ba ...

drive shaft ni memang standard harga ke untuk semua model?
aku nk tukaq untuk kereta honda city model 2005. any recommended kedai kt area bangi putrajaya dengkil or salak tinggi?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-11-2015 10:01 AM | Show all posts
Atifan replied at 2-11-2015 12:12 AM
drive shaft ni memang standard harga ke untuk semua model?
aku nk tukaq untuk kereta honda city m ...

average harga lebih kurang sama....kalau lebihpun tak jauh sgt beza...
kecuali kalau sevis centre, memang 2 atau 3 kali ganda lebih mahal dari bengkel biasa..
pegi je mana2 bengkel atau kedai tayar yg biasa pegi..
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2015 11:02 AM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 2-11-2015 10:01 AM
average harga lebih kurang sama....kalau lebihpun tak jauh sgt beza...
kecuali kalau sevis centre ...

aku ada tnya kedai jual spare part honda..dia bagi harga rm480 untuk drive shaft xori dan rm2300 untuk drive shaft ori untuk honda. memang harga dia mcm ni ka?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-11-2015 11:08 AM | Show all posts
Atifan replied at 2-11-2015 11:02 AM
aku ada tnya kedai jual spare part honda..dia bagi harga rm480 untuk drive shaft xori dan rm2300 u ...

???..betik??
boleh beli enjin dah rege tu..tu namanya nak sembelih kaw2 tu..lagi mahal dari sebis centre..
cuba tanya bengkel lain
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2015 11:15 AM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 2-11-2015 11:08 AM
???..betik??
boleh beli enjin dah rege tu..tu namanya nak sembelih kaw2 tu..lagi mahal dari sebis ...

tu la..habis duit gaji sebulan aku..uwaa...selalu berapa ringgit setongkol benda alah drive shaft tu?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-11-2015 12:08 PM | Show all posts
Atifan replied at 2-11-2015 11:15 AM
tu la..habis duit gaji sebulan aku..uwaa...selalu berapa ringgit setongkol benda alah drive shaft  ...

kalau betul drive shaft je rosak...below 300 sebelah..
driveshaft ada dua, kiri/kanan, tukar mana perlu sahaja...
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2015 01:29 AM | Show all posts
Awal tahun ni (lupa nak cerita awal awal ) kereta saya ada problem acond, compressor mcm tak elok, kadang2 sejuk, kadang tak sejuk. Saya pun pergi ke 2-3 wshop, diorang kata compressor dah nak rosak, Saya decide tak tukar sbb rasa mcm diorang nak sembelih wallet saya jer

Jadi kebetulan lalu kat Ming Wah, (on the way nak gi mengular kat Quil City Mall ) , Saya pun singgah kat Ming Wah, kali ni kiranya saya nekadla, kalo dia kata kene tukar compressor, sayapun tukar jelah.

Bila dia check (godek2 butang2 ac control kat dashboard) dia kata, compressor elok lagi. last2 rupanya compressor clutch longgar (worn out) . Jadi dia pun trylah adjust dan tambah xtra screw, dia charge tak sampai rm40. Kata dia lagi, kalo lepas ni tak still tak elok, baru kene tukar clutch (tapi model keta saya tu dia tak pasti samada boleh tak tukar clutch shj atau kene sekali ngan compressor )

Lepas tu senang hati saya, takdelah burn wallet saya utk ganti compressor dan setakat ni, hingga ke hari ni acond keta saya masih sihat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-11-2015 09:37 AM | Show all posts
batu_bergolek replied at 11-11-2015 01:29 AM
Awal tahun ni (lupa nak cerita awal awal  ) kereta saya ada problem acond, compressor mcm tak e ...

seperti yg sy bagitau, Ming Wah ni buat kerja bukan sekadar nk untung sahaja..
dia buat apa yg perlu shaja....sy hantar kete kat dia sejak 20 tahun yg lepas...
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2015 12:36 PM | Show all posts
Edited by batu_bergolek at 11-11-2015 12:48 PM
zulka replied at 11-11-2015 09:37 AM
seperti yg sy bagitau, Ming Wah ni buat kerja bukan sekadar nk untung sahaja..
dia buat apa yg pe ...
Tq, bro

ye saya setuju, dia takde pun nak topup gas sewenang2 nya, kedai sebelum tu, cakap je ac tak sejuk, terus nak topup gas, pastu cakap gas kurang so boleh la charge saya utk topup gas,

ming wah tak usik pun, dia kata ac tak bocor buat apa nak topup gas, saya tak ingat la pulak nama uncle yg check kereta saya, tapi muka dia mcm Jack Black versi cina   



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-11-2015 02:36 PM | Show all posts
batu_bergolek replied at 11-11-2015 12:36 PM
Tq, bro

ye saya setuju, dia takde pun nak topup gas sewenang2 nya, kedai sebelum tu, cakap je ac  ...

tu la tokeh dia...ameng...cool je kan

Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2015 04:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Salam bang zulka. Klu hood nak ketuk brapa eh agak2. Ada kemek skit kat hood depan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-11-2015 09:07 AM | Show all posts
Izzaidi replied at 15-11-2015 04:29 AM
Salam bang zulka. Klu hood nak ketuk brapa eh agak2. Ada kemek skit kat hood depan.

ketuk 100 to 150
cat satu bonet 150 to 200..
standard harga..lebih pada tu cari kedai lain ye...


Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2015 10:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Klu area2 kl ni mana bengkel yg murah bang zulka. Saya ddk kampung baru.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-11-2015 04:36 PM | Show all posts
Izzaidi replied at 16-11-2015 10:46 PM
Klu area2 kl ni mana bengkel yg murah bang zulka. Saya ddk kampung baru.

nasihat sy, jgn pegi area kg. baru...cekik darah tu, kerja ntah apa2...sy dah kena dah..padahal ramai org kita...
pegi area gombak...dekat2 dgn pasaraya ong tai kim, sebelum maybank...ada uncle tu ketuk, pastu anak dia cat....takdela mahal sgt, kerjapun ok

Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2015 05:30 PM | Show all posts
hello tumpang tanye
sapa leh cadangkan kedai accersories kereta yang okay2 dekat area dengkil?
mcm nak beli spoiler ke door visor ke dll
tq
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-11-2015 09:08 AM | Show all posts
aizril.ilham replied at 18-11-2015 05:30 PM
hello tumpang tanye
sapa leh cadangkan kedai accersories kereta yang okay2 dekat area dengkil?
mcm ...

benda2 tu semua dipanggil aksesori tambahan je, pegi kedai mana2pun sama juga...

Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2015 08:17 AM From the mobile phone | Show all posts
assalam bro tau x mane2 workshop yg terror btulkan pegeot 206? kreta dah 2 hari tersadai di sri rampai karen kluar padahal battery bru tukar...hantar workshop yg x tau wat pegeot mesti ade masalah...
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2015 11:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Bro2 skalian. Ssiapa yg ada info pasal towing tak ? Kereta nak kena tow dri kl-kelang. Suggest towing company n estimate harga.
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2015 12:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Bro nak tanye, pagi tadi masa saya start engine ade bunyi berdengung and masa saya nak belok kiri dan kanan pun ade bunyi. Yg masa start engine tu rasanye bukan bunyi timing belt. Saya x taw bunyi dari mana..
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2015 12:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Lagi satuuu.. Bengkel mna yg bro prefer untuk check masalah sy tuuu..
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2015 11:33 AM | Show all posts
Asthrophils replied at 6-2-2015 10:42 AM
kalau bab-bab air-cond pulak, baru-baru ni yg ni jadi viral di facebook, harap pada yg dah pergi bol ...

info yang bagus...kereta kancil saya rosak aircond..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.052283s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list