Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
13874
View
104
Reply

Dapat offer kerja, perlu ke tinggalkan kerja yg sudah 8 tahun. (comfort zone)

[Copy link]

Author: petitemumy       Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-9-2013 03:39 PM | Show all posts |Read mode
Salam, umur saya 32 tahun (f), dah berkerja di company sekarang (arch firm) selama 8 tahun.
3 tahun lepas saya pernah nak berhenti sebab salary...tp boss kecik saya pujuk & counter offer naik sebanyak 800,
saya dinaikkan pangkat jd assistant pada boss kecik saya (good friend saya tp diff race, cha ya nun alip).

Then bila jadi assistant baru saya tahu dia nih moody & bossy sgt orangnyer...
kalau dia tgh badmood nak tanya sikit pun tak boleh...memang nak kena ikut mood dia jer..
saya mmg tak tahan...last year saya pernah sekali lagi hantar surat berhenti sebab gaduh dengan dia.
tapi lepas slowtalk dgn dia & HR..saya tarik balik tapi Principal saya cakaplah next time fikir masak2 lah
sebelum tender kan.

Tapi frankly saya mmg tak tahan lah kerja dengan minah ni..kerja tak banyak sangat,balik on time tapi tak tahan dengan perangai dia..klu dia moody satu hari dia tak ckp dgn saya...muncung jer... kalau mood dia baik asik nak kena melayan dia jer..
then dlm office nih politik kuat, yg senior mmg kaw2 tunjuk power...(cha ya nun alip)
ramai dah kawan2 saya berhenti sebab tak tahan dgn perangai senior kat sini...
suka set law tak boleh itu ini, radio pun xboleh bukak, xboleh nak borak sikit2 pun...
gelak kuat mulalah kena warning..

tapi yang best kerja sini,
1.enviroment dia (ramai melayu), rasa mcm family selalu buat gathering party sesama
2.setiap tahun ada oversea company trip(company tanggung half)..
3.local trip (free)
4.kalau ada problem leh buat loan dgn boss
5.increment alternate dgn bonus2 tahun sekali paling koman naik 150 jer
6.bonus  klau dapat dlm 1bulan jer kdg2 tak sampai
7. dh 8 tahun kerja sini so tak tak risau apa2 ..kena buli or whatsoever (comfort zone)
8. jd assistant dia ni so buat kerja dia je lah..tak campur orang lain

alkisahnyer baru2 ni, ada satu company besar multinational hantar email kat i, inform ada post kosong.
i try apply n dapat. ada 3 my X-colleuge kat sana.
Diorang ni semua pergi sana sebab tak tahan dgn opis lama la.

tapi masalahnya hati i nih berbelah bagi nak pergi..

benefit kat comany baru ni antaranya:-

1) gaji diorang tak confirm lagi, tp dlm resume i mintak lebih 700,
sbb i tulis kat resume negotiable. td diorg call ckp nak hire me tp tak confirm gaji lagi.nt diorg call balik.
i dh ckp negotiable so mesti dorg bagi kurang kan.

2) medical cover optical & dental- including spouse & childrens

3) public holiday if jatuh on saturday so dpt cuti hari isnin.

4) cover parking hari2 (bg tounch n go)

5) boss dia cool friendly happy go lucky...( my xcolleuge yg kerja kat situ ckp)

6) company besar multinational byk mat salleh.

7) dekat dengan rumah & shopping (curve, ikea hahahahha)

tapi masa gi interview tuh i tgok department yg i mintak ni minority jumlah staff dlm department tuh dlm 10 org jer. i takut banyak kerja pulak nanti..tp so far my friend yg dh pergi sana cakap ok..kerja in fun enviroment...sana ada chinese, filipino, malay tp semua happy jer...masa i pergi sana interview ada skill test dlm more than 3 hourse diorang siap bg i biskut & drinks lagi..hahaha

Tp u know..tetiba i rasa mcm sedih pulak nak tinggalkan company ni... i kena bagi notis sebulan ni..so u all rasa worth it tak i tinggalkan tempat yg i dah kerja dlm 8 tahun untuk jumlah kenaikkan tak sampai 700 & kena start all over again..pls help me.

Single Polls, Total 95 Users voted
 
96.84% (92)
 
3.16% (3)
 

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2013 03:56 PM | Show all posts

i suggest u join jer company baru.....
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2013 04:07 PM | Show all posts
hurm.. cuba bandingkan qualifi u dengan budak2 tempat u kerja ? dpt brape?

lg satu kena ingat 2017 akan ada ekonomi meleset.. jd fikir panjang..wish good luck..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-9-2013 04:17 PM | Show all posts
midori888 posted on 10-9-2013 03:56 PM
i suggest u join jer company baru.....

tq dear... kalau pikir positive mmg nak pergi jer kan..)

Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2013 04:17 PM | Show all posts
pegi jelah.
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2013 04:24 PM | Show all posts
petitemumy posted on 10-9-2013 04:17 PM
tq dear... kalau pikir positive mmg nak pergi jer kan..)


kdg2 tukar tempat kerja will do good for us.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-9-2013 04:26 PM | Show all posts
AdamBillionaire posted on 10-9-2013 04:07 PM
hurm.. cuba bandingkan qualifi u dengan budak2 tempat u kerja ? dpt brape?

lg satu kena ing ...

i nih diploma jer.. company sekrang nih mmg kedekut yg amat dulu memula i masuk mmg gaji kecik..
tp sebab i lama kat sini n baik dgn boss kecik ni, so masa nak berhenti hari tuh dorg naikkan gaji ikut apa yg i nak lah..

fyi 3 org xcolleuge i yg dh pergi company baru tuh semua degree holder so i takleh nak compare dgn diorang lah..n diorang jauh lebih muda dr i..dlm late 20's mcm tuh... recently 1 of my colleuge  yg pergi situ.. kat sini dia dpt dlm 2k-2.2k..(which is much2 lower than me) pergi sana dia dpt dlm 4 k.. tp coz kat sini dorg mmg underpaid. tp they all to degree..i diploma jer.. my post for sure tak sama mcm they all..




Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2013 04:33 PM | Show all posts
petitemumy posted on 10-9-2013 04:26 PM
i nih diploma jer.. company sekrang nih mmg kedekut yg amat dulu memula i masuk mmg gaji kecik..
...

hurm. buat part time study xnk ke? dgree holder ke diploma holder ke kalau blh wat kerja nape nk underpaid? so cuba u tanya dulu brape gaji kt sana diploma? bincang dgn huby u?

biasa company besar mmg bayar ikut qualify, tak de human touch dalam salary.. bab kebajikan dan lain2 lg mereka cukup jaga compare company kecil..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-9-2013 04:38 PM | Show all posts
midori888 posted on 10-9-2013 04:24 PM
kdg2 tukar tempat kerja will do good for us.....

yes..definately mmg itu yg i harapkan..

1 more thing, what  if they all bg i salary increase but below 500 shud i go or not..(

normally kalau tukar kerja..after a many years kat company lama..  mesti nak increase byk sikit kan..

Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2013 04:38 PM | Show all posts
petitemumy posted on 10-9-2013 04:26 PM
i nih diploma jer.. company sekrang nih mmg kedekut yg amat dulu memula i masuk mmg gaji kecik..
...

pergi uolss!!!! pergilaa... org yg berjaya org yg berani keluar dr comfort zone!! wish u best of luck!
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2013 04:40 PM | Show all posts
ada org yang tinggal dalam comfort zone sebab takut / malas/ selesa dgn keadaan yg ada sekarang. Mcm aku, aku still stay dalam comfort zone aku sebab aku seboleh2 nak habiskan study aku dulu.. tapi, kalau ko x keluar dari comfort, ko xkan tau sejauh mana kemampuan ko. Dari apa yg aku tengok, benefit semua ok.. apa lagi, try la.. Tapi bare in mind, gaji banyak, of cozz la responsibility pun banyak.
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2013 04:40 PM | Show all posts
petitemumy posted on 10-9-2013 04:38 PM
yes..definately mmg itu yg i harapkan..

1 more thing, what  if they all bg i salary increase b ...


still ada increase jugak....kalu stay kat company lama lagi takde apa2 salary adjustment kan? kecuali yearly adjustment kan?
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2013 04:57 PM | Show all posts
sila pergi. iols pun x sabar nak tukar tempat keje.
nak tunggu bonus CNY pastu nak cabut
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2013 05:40 PM | Show all posts
iols vot uols pegi...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-9-2013 07:40 PM From the mobile phone | Show all posts
AdamBillionaire posted on 10-9-2013 04:07 PM
hurm.. cuba bandingkan qualifi u dengan budak2 tempat u kerja ? dpt brape?

lg satu kena ing ...

Ckp pasal ekonomi meleset kan.. Ada lg satu hal.. Company sekarang ni kan principal dia dh nk retire..dh tua pun.

So maybe after this the company will split into 2.. So i dgr mcm2 masalah ader.. Ade share partner /associates nk jual the company la.. Ada yg nk buat company baru la.. So the future tuh pun mcm xberapa nk meyakinkan..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-9-2013 07:41 PM From the mobile phone | Show all posts
eiyana posted on 10-9-2013 05:40 PM
iols vot uols pegi...

Tq dear for voting!!)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-9-2013 07:42 PM From the mobile phone | Show all posts
rolypoly posted on 10-9-2013 04:57 PM
sila pergi. iols pun x sabar nak tukar tempat keje.
nak tunggu bonus CNY pastu nak cabut

Hehe tq dear for voting.. Anyway eh lmbat lg tuh CNY boleh sabar ker hihihi..;)) brw wats your problem @ opis sampai nk cabut tuh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-9-2013 07:50 PM From the mobile phone | Show all posts
brown_pupil posted on 10-9-2013 04:40 PM
ada org yang tinggal dalam comfort zone sebab takut / malas/ selesa dgn keadaan yg ada sekarang. Mcm ...

Yes.. Betul gaji naik sikit mst kerja tmbah sikit kan... I ok kot klu kerja byk tp surrounding i semua org2 yg positive..  Tmpat skrg ni kerja xbyk sgt tp mak aiii.. Bg kerja mcm nk tak nak pandang sebelah mata brief mcm tak brief tanya lebih kena marah... Tension.. Boss i nih andartu so u phm2 je lah
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2013 08:43 PM | Show all posts
petitemumy posted on 10-9-2013 07:40 PM
Ckp pasal ekonomi meleset kan.. Ada lg satu hal.. Company sekarang ni kan principal dia dh nk reti ...

kalau cmtu ambl jeklah company multinasional tu . gaji sikit tp lebih secure.
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2013 08:53 PM | Show all posts
jangan menyesal.. pergi shaja..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-9-2013 08:56 PM From the mobile phone | Show all posts
AdamBillionaire posted on 10-9-2013 08:43 PM
kalau cmtu ambl jeklah company multinasional tu . gaji sikit tp lebih secure.

Cop i tak clear maksud  u gaji sikit tp secure tuh maksudnyer kenaikkan sikit ker?  

Sebab nk klu ikutkan company baru nih bg lebih sikit la..  Dr company lama..Eh betui ker 2017 nih recession mana u tahu ek? Takutnyer
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-9-2013 08:59 PM From the mobile phone | Show all posts
misskitty posted on 10-9-2013 08:53 PM
jangan menyesal.. pergi shaja..

Haha i xpergi lg. so tuh yg tak tahu menyesal ke tak.. I cuma menyesal part i letak for expected salary tu jer.. Eh selalu u all klu buat resume kn.. Expected tuh u all consider letak base on apa ek.. Ke main letak jer.. I ada terbaca selalunya klu nk tukar kerja expected salary letak 20-30% more than current salary..
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2013 09:10 PM | Show all posts
petitemumy posted on 10-9-2013 08:56 PM
Cop i tak clear maksud  u gaji sikit tp secure tuh maksudnyer kenaikkan sikit ker?  

Sebab nk k ...

sorry, salah faham , sebab td u mention tentang qualification diploma, jd fikir gaji u sikit.. ok2. tentang 2017, jangkaan je, kesannye pada ekonomi negara membangun..kalau terjadi? ada hikmah nya juga. cuma sebaiknye sediakan payung sebelum hujan tu je.. kalau xjd? at least dpt belajar ilmu kewangan jimat cermat dan manage family expenditure.. kalau jd? permintaan rumah sewa meningkat, mungkin bubble economy, harga property akan jatuh dan mcm2 lg boleh berlaku..bila ramai org bankgrupt? akan banyak rumah lelong, bila kuasa beli kurang, loan susah lulus, permintaan kurang penawaran tinggi jd harga2 produk high end akan jatuh..harga produk2 harian akan maintain, cuma org akan jimat cermat..

pe2pun sentiasa bersedia je.. its better late then never...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-9-2013 09:17 PM From the mobile phone | Show all posts
AdamBillionaire posted on 10-9-2013 09:10 PM
sorry, salah faham , sebab td u mention tentang qualification diploma, jd fikir gaji u sikit.. ok2 ...

Ok tq for the reminder ) haah i nih diploma jer.. Pastu terus kerja n kawin so mls ler nk sambung belajar balik.. Nt nk kena pinjam loan lg.. Ptptpu lepas pun xhabis  bayar lg hahaha.
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2013 09:20 PM | Show all posts
petitemumy posted on 10-9-2013 09:17 PM
Ok tq for the reminder ) haah i nih diploma jer.. Pastu terus kerja n kawin so mls ler nk sambun ...

i lulusan matriks je akaun, tiada dgree holder... lg plak tak laku utk pasaran kerja.. yang laku stpm or dgree or diploma? hihi. tp xpe. rezeki ada mana2.. nak atau malas berusaha je.. wish good luck tt.. all the best..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.083796s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list