Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12084
View
101
Reply

Dapat offer kerja, perlu ke tinggalkan kerja yg sudah 8 tahun. (comfort zone)

[Copy link]

Author: petitemumy       Show all posts   Read mode

Post time 19-9-2013 10:41 AM | Show all posts
petitemumy posted on 19-9-2013 10:30 AM
eh tq..tq tapi nak kata pro tuh tak leh jugak... hanya bos saya dpt menilai saya...hahahha

tapi ...


bila start kerja baru?
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2013 11:32 PM | Show all posts
TT,
Saya pun dlm dilema. Br dpt offer keja company lain. Dh 8 thn dgn comp ni..in term of job security, company skrg lg bagus..tp saya dh tk tahan dgn environment keje..mkn stress ari2..saja float resume last year sbb ada satu incident buat saya ilang sabar..tp x pnh serius cari opportunity lain sbb walaupun tension tp sbb dh dlm comfort zone kan..Tiba2 dpt offer ni jd mcm clueless tk tau nk buat apa. Takut nk amek chance tp at the same time, dh sgt tk thn.. Tiap2 hari ada sesi komplen n mengumpat dgn colleagues. Tk tahan dgn boss skrg. Tiap2 ari boleh kata buat dosa kering ja.

Ntahla minta Allah tunjukkan jln terbaik.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-9-2013 09:48 AM | Show all posts
midori888 posted on 19-9-2013 10:41 AM
bila start kerja baru?

sorry lambat reply busy sikitlah...

malam tadi baru company tuh call confirm lg sekali.. maybe HR akan call dlm 27th ni..sekali dgn offer letter date 27th..so diorang suruh i tender on 30th...1 month notice, means..  bulan november lah startnyer.. )

Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2013 10:15 AM | Show all posts
petitemumy posted on 24-9-2013 09:48 AM
sorry lambat reply busy sikitlah...

malam tadi baru company tuh call confirm lg sekali.. maybe  ...


good luck!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-9-2013 09:41 AM | Show all posts
update... HR baru call amik offer letter..

on salary topup 500 tapi ada sistem salary 13 bulan..

start 6 nov...then 1 more think i apply for post Assistant Designer..tp post yg i dapat Designer..
xde assist dah..alahai..  risaulah i mcm ni..

hati berdebar2 nak pergi ke tak ..nak pergi ke tak... haish.. risaunyer... ( Last edited by petitemumy on 26-9-2013 10:05 AM

Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2013 11:44 AM | Show all posts
iina82 posted on 21-9-2013 11:32 PM
TT,
Saya pun dlm dilema. Br dpt offer keja company lain. Dh 8 thn dgn comp ni..in term of job secu ...

erkk... sama la kite


Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2013 10:41 AM | Show all posts
xyahlh pindah..brrtahanlah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-9-2013 11:17 AM | Show all posts
Saya ada masalah sikit ada sesiapa boleh bantu..berkenaan dgn tarikh surat resign...

saya suppose masuk kerja baru on the 6th November.. so bila saya perlu hantar surat untuk notis sebulan yer..
gaji dekat company lama selalu masuk oh the 27th..

kalau saya bagi surat tarikh 5hb Oct .. tp 3hb Nov tuh cuti deepavali (AHAD) so forward tuh isnin 4hb..then selasa tuh pulak 5nov is Awal muharram... then 6th nov tuh i dah start kerja baru..

u all rasa company lama akan bayar gaji i pada hari yg jatuh hari cuti tu tak? ker camna
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2013 10:15 PM | Show all posts
waneeda1904 posted on 27-9-2013 11:44 AM
erkk... sama la kite

Saya dh accept offer tu waneeda..so dh resign pun..hujung bln 11 start keje baru. Skrg nk fikir positif je..hopefully awak pun dpt buat keputusan yg will be the best for u. insya Allah.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2013 03:31 PM | Show all posts
AdamBillionaire posted on 10-9-2013 09:10 PM
sorry, salah faham , sebab td u mention tentang qualification diploma, jd fikir gaji u sikit.. ok2 ...

Wow.. encik adam ni kn, byk ilmu die.... hehehe...byk ni.... diam2 ubi berisi ni....sy duk perhati je kenyataan die....ade benar nyerr...hehehehe

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2013 06:14 PM | Show all posts
Hello, jangan pandang taman orang menghijau jer.. padahal penuh dengan ular dan naga!
kalau pergi pasal duit..
better dont go!
sebab duit tak boleh beli apa yang u dapat sekarang
Happy
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2013 04:39 PM | Show all posts
Cubalah berubah angin. Tak cuba tak tahu.
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2014 07:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Bila sebut comfort zone nih aku terfikir kalau keja swasta bleh la lompat cari peluang lebih besar kan...

Klu seseorang tu keja gomen, keja bidang pendidikan yg mana pendidikan tertinggi utk jawatan itu adalah degree dan jawatan dia skang degree la...

agak agak apa yg bagus utk dia improve diri dia? Sambung masters sampai phD ok tapi jawatan dia tu sampai degree je... klu ada phD pun gaji tetap degree... kalau nak tukar ke pensyarah ok tapi kena la berpindah walhal dia dah suka mengajar di situ. ...

sori tt tumpang menepek thread ang... hehe

Last edited by Syumaimah on 31-3-2014 07:29 PM

Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2014 02:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Nk pindh mesti ada sbb...
So biarlh sbb tu kukuh....
Sb pd me nk pindah mestilh sbb sesuatu yg lbih baik...

N igt..kwn2 u tu bukn u.klu dorg duk sn hepi belum tentu u pon hepi..
So u kena ada pendirian sendiri
Senaraikn pros n kons...
Cth..mmg gaji u up 500 tp ada x perbelnjaan di tempt baru berbaloi..
Cthnya tmpt skrg boleh mkn sehari 10 pon cukup... Klu pindah area baru mknn mhl.skali mkn 20-30..
Minyak..lbih dekt atau lbih jauh..
Tol.. Service...klu tmpt jauh.lg cepatlh kita kena service..
Tayar.. Enursery ank...
Tmpt keje dulu balik on time..so nusery fix dah Tmpt keje baru blik lewat sejam..pastu nk balik jln jem sampi rumh 3 jam lbih lewat dr tempt keje skrg.. So nk kena byr OT plak kt nursery..
So kira2 balik berbaloi tak kenaikn 500 tu.. Last edited by mommymonster82 on 1-4-2014 02:42 AM

Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2014 02:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Syumaimah posted on 31-3-2014 07:20 PM
Bila sebut comfort zone nih aku terfikir kalau keja swasta bleh la lompat cari peluang lebih besar k ...

Syumaimah...

Klu me try minta tukar department dulu..
Klu cikgu try minta tukr sekolh baru dulu
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2014 06:28 AM | Show all posts
bergantung pada niat you...klu nak keselesaan...stay. klu nak move forward dlm kerjaya, change is always good.
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2014 09:58 AM From the mobile phone | Show all posts
mommymonster82 posted on 1-4-2014 02:36 AM
Syumaimah...

Klu me try minta tukar department dulu..

Tu la kan sbb dah rasa selesa dgn department nih....

my friend keja mardi... skang kat UK tengah buat masters... best betul dia... sbb jawatan dia sampai phD...

tu ler ingat lepasnih nak buat masters n tukar department... bosan gak ler rutin yg sama... hoho
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2014 06:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Belum cuba belum taw TT..  P saja kat sana, mana taw rezeki hang
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2014 11:51 PM | Show all posts
Just go and leave your comfort zones. I cabut dr kkm yang bagi salary scheme paling meletop to usm salary scheme ala kadar shj for the sake of career  development. Risky nak mampos decision tu tapi kalau tak buat begitu tak dapat lah nak maju ke hadapan. Kadang2 seronok jua tukar angin.. I guess lepas i habis master, i build the name and i wanna go to private for better working environment. Tak kuasa nak linger around dengan kerajaan lama2..everybody bekerja so& so shj...More challenging. Duit banyak bukan segalanya tapi yang penting kerja best.
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2017 10:39 AM | Show all posts
selamat bertugas ditempat baru..
semoga dipermudahkan segala urusannya.
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2017 11:32 AM | Show all posts
Pergilah TT.

Cari pengalaman baru.

Kalau dah terlampau lama dekat satu2 company tu, lagi lah makin berat nak keluar,
comfort zone kan. hehehee

Makin banyak company yang kita join, makin banyak pengalaman yang kita dapat.

Lagipun setiap company tu ada budaya kerja yang tersendiri, it is fun to learn a new thing tau.

Good Luck TT!
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2017 11:36 AM | Show all posts
petitemumy replied at 10-9-2013 08:59 PM
Haha i xpergi lg. so tuh yg tak tahu menyesal ke tak.. I cuma menyesal part i letak for expected s ...

Selalunya expected salary sy letak 30% - 35% dari current salary sekarang.

Konsepnya biar letak banyak lepas tu letak la negotiable. hehe


Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2017 02:31 PM | Show all posts
AdamBillionaire replied at 10-9-2013 03:07 PM
hurm.. cuba bandingkan qualifi u dengan budak2 tempat u kerja ? dpt brape?

lg satu kena ing ...

woww Adam.. now dah 2017, looking back at your post u ckp 2017 ekonomi meleset.. memang betul2 meleset!!!
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2017 05:24 PM | Show all posts
petitemumy replied at 10-9-2013 04:26 PM
i nih diploma jer.. company sekrang nih mmg kedekut yg amat dulu memula i masuk mmg gaji kecik..
...

skang ni tak semestinya org tgk tahap cert.
most comp lg value experience u. jgn takut try tempat baru
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2017 05:26 PM | Show all posts
petitemumy replied at 10-9-2013 04:38 PM
yes..definately mmg itu yg i harapkan..

1 more thing, what  if they all bg i salary increase b ...

selalunya, new company bley byr 30% dr last gaji. so, u kira betul2. kalo 500 tu sebenarnya kurang dr 30%, mcm tak berbaloi jugak.
lg satu nk tanya, current comp ni takde medical benefit ke?
bahaya tau kalo takde insurance. go fo compny yg bley tanggung spouse and child sekali.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.071203s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list