Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
19333
View
140
Reply

[Tempatan] Kebanyakan water heaters memang bahaya

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Post time 20-9-2013 10:50 AM | Show all posts
xkan ku pasang mende ni kat rumah
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 20-9-2013 11:15 AM | Show all posts
sapp73 posted on 20-9-2013 10:35 AM
cuba tengok dalam banyak-banyak tu ada tak yang tertera perkataan RCCB...kalau takde, memang takde ...

thanks sapp mmg takdak tulsi kat situ sat aku nak call cina wireman mintak quotation

Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 11:21 AM | Show all posts
noell posted on 20-9-2013 11:15 AM
thanks sapp mmg takdak tulsi kat situ sat aku nak call cina wireman mintak quotation

selalunya benda tu memang tak de...ia selalunya by request

Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 11:23 AM | Show all posts
dulu dok diceruk...mak ai sejuk, mcm melambai2 kabus depan muka pagi2
dpt tuko ke bandaraya wah beli 3 water heater...
bg anak pakai pon xnak...air bando pon x sejuk mana
rupa dah terbiasa air sejuk, lg best katanyer
segar kot nak g sekolah pagi2
water heater seme post balik kg
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 11:44 AM | Show all posts
sapp73 posted on 20-9-2013 11:21 AM
selalunya benda tu memang tak de...ia selalunya by request

dah call wireman tuh...dia kata water heater tuh ada sistem ELCB ada button test & reset...dia kata sekali sekala push button test tuh...kalo rosak masa tekan test button tuh suiz board akan tendang...kata dia la but still aku suruh dia mai bincang...dia nak charge 120hengget...satgi aku suruh dia baca apa @Acong  tulis pasai harga
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 11:46 AM | Show all posts
noell posted on 20-9-2013 07:50 AM
kawan2 tolong check sat...umah aku baru tukar main board...yg lama berasap
board aku ada ka na ...

nomor 2 dari kanan...... ada punat segi 3 kaler biru......
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 11:49 AM | Show all posts
Acong posted on 20-9-2013 11:46 AM
nomor 2 dari kanan...... ada punat segi 3 kaler biru......

tuh ka rccb chong??? tapi aku check tak tulis pun rccb???kira mmg umah aku dah ada la natang neh acong??

Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 11:51 AM | Show all posts
noell posted on 20-9-2013 11:44 AM
dah call wireman tuh...dia kata water heater tuh ada sistem ELCB ada button test & reset...dia kat ...

...memang heater tu dah ada ELCB tapi tuk double protection better pasang ...nilah yang tak diambil berat oleh pengguna...mahal jugak je, sekarang charge memang mahal, nasib baik husband aku HV chargeman, ada wiremen lagi...semua buat sendiri...dan selalu juga tolong jenjiran bila melibatkan perkara letrik ni
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 11:54 AM | Show all posts
sapp73 posted on 20-9-2013 11:51 AM
...memang heater tu dah ada ELCB tapi tuk double protection better pasang ...nilah yang tak diambi ...

laaa hg pompuan ka sapp...mati2 aku ingat lelaki yg master in electrical engineering
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 12:00 PM | Show all posts
noell posted on 20-9-2013 11:54 AM
laaa hg pompuan ka sapp...mati2 aku ingat lelaki yg master in electrical engineering

ha...ha aku pun ada basic juga buat wiring ...jangan main-main...aku buat degree lain, laki aku ye eletrical engeneering

Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 12:04 PM | Show all posts
sapp73 posted on 20-9-2013 12:00 PM
ha...ha aku pun ada basic juga buat wiring ...jangan main-main...aku buat degree lain, l ...

aku pun ada basic wiring gak sapp...basic aku kalo nak buat sambungan kena beli banyak2 10 in 1 multi plug extension basic tuh
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 12:11 PM | Show all posts
noell posted on 20-9-2013 12:04 PM
aku pun ada basic wiring gak sapp...basic aku kalo nak buat sambungan kena beli banyak2 10 in 1 mu ...

itu palingggggggg basic
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 12:26 PM | Show all posts
pasuoren posted on 20-9-2013 10:16 AM
soklan bodoh ni cong..

rccb ni dah boleh pasang dahulu masa wireman tengah wiring ke...

takyah buat wiring laa...... letrik mahal..... pakai lampu pelita minyak tanah dah laa.......

p/s:
rccb nie wajib pasang kat kotak fius laa..... cuma yg kat kotak fius punya tak begitu sensitif..... kalau tak, kejap2 trip.....
ko minta elecctrician tambah je rccb extra kat water heater...... pastikan jenis trip pd 10mA.....
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 12:28 PM | Show all posts
noell posted on 20-9-2013 11:49 AM
tuh ka rccb chong??? tapi aku check tak tulis pun rccb???kira mmg umah aku dah ada la natang neh a ...

fius box punya tak cukup sensitif......

water heater pakai 10mA punya.... lebih cepat trip..... tak baca artikel kat depan kaa?
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 12:41 PM | Show all posts
Acong posted on 20-9-2013 12:26 PM
takyah buat wiring laa...... letrik mahal..... pakai lampu pelita minyak tanah dah laa.......
...

berjelaga lobang idung pakai pelita minyak tanah...

ps: o...camtu... Terer ko jawab soklan eh...ko ni wireman eh...?


Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 12:43 PM | Show all posts
kat rumah, water heater dh lama tak guna ... sebab rosak

Setiap kali dok hotel, kes sebegini la yg sy risaukan sbb ada terbaca berlaku di luar negara. Perhatikan hose dan pemegang pancurannya pulak drp steel ... agen arus elektrik yg cukup baik. Lagi la seriauu.
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 12:54 PM | Show all posts
pasuoren posted on 20-9-2013 12:41 PM
berjelaga lobang idung pakai pelita minyak tanah...

ps: o...camtu... Terer ko jawab soklan eh ...

tukang cuci tandas TNB
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 12:59 PM | Show all posts
Acong posted on 20-9-2013 12:54 PM
tukang cuci tandas TNB

tandas TNB pakai rccb meh?
tu yang ko bleh godam buat ekperimen...
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 01:02 PM | Show all posts
shamsadis posted on 20-9-2013 08:28 AM
fuyoooo cam akak dok mana...mesti dok kat tempat selalu musim sejuk

dok kat tempat sejuk apa....dlm m'sia gak...cuma somi x thn sejuk....maklum la x dak lemak langsung kut
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 01:09 PM | Show all posts
Acong posted on 20-9-2013 12:14 AM
bil ko mesti mahal..... lebih RM100 kan?

x da la cong....bil letrik akak la yg paling murah kalu nak banding ngan bil2 letrik org kat dlm ni...paling mahai pon x sampai....rm50.00
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list