Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
19278
View
140
Reply

[Tempatan] Kebanyakan water heaters memang bahaya

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Post time 20-9-2013 01:13 PM | Show all posts
jojo67 posted on 20-9-2013 01:09 PM
x da la cong....bil letrik akak la yg paling murah kalu nak banding ngan bil2 letrik org kat dlm n ...

meter tnb ko dah adjust curik karen?
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 20-9-2013 01:15 PM | Show all posts
aku ni pagi petang mandi guna water heater ni....aku penghidap asma tegar tak tahan mandi air sejuk...dulu2 aku biasanya jerang air secerek untuk mandi tp laki aku baik  hati pulak belikan water heater....

tp bila kuar kes gini takut pulak rasanya.....dahler anak2 aku selalu main air water heater tu...org yg pasang tu pulak dia sambung ke suis lampu jer....bila aku bukak lampu bilik air otomatik suis water heater tu pun on......
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 01:29 PM | Show all posts
Acong posted on 20-9-2013 01:13 PM
meter tnb ko dah adjust curik karen?

haha...x da la nak curi2 karen ni....pagi2 ngan mlm somi  ngan anak  guna heater utk mandi (depa mandi sat ja)...mlm pun bukak ekon nak bagi anak tido dlm 1-2jam tutup pakai kipas ,buka no 1 ja manakala somi x pakai kipas langsung (dia kata sejuk)....kalu mlm akak cuma buka lampu yg mana kita org duduk ja....tv pun jrg buka...kecuali rancangan tertentu.....siang pun guna letrik pun cuma utk masak nasi ngan basuh baju(2-3ari sekali)....jimatkan....tu la nak ikut seruan KERAjaan
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 01:32 PM | Show all posts
jojo67 posted on 20-9-2013 01:29 PM
haha...x da la nak curi2 karen ni....pagi2 ngan mlm somi  ngan anak  guna heater utk mandi (depa m ...

ha...pakai ekon pun bill tak jejak 50???  untungla...ni meter baru ke lama ni..

Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 01:39 PM | Show all posts
abil_tetra posted on 20-9-2013 11:23 AM
dulu dok diceruk...mak ai sejuk, mcm melambai2 kabus depan muka pagi2
dpt tuko ke bandaraya wah bel ...

akak kalu pi umah kakak kat ipoh tu, memang ralit kalu masuk mandi...ayaq dia punya la sejuk x kira siang mlm....best ooo
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 01:44 PM | Show all posts
sapp73 posted on 20-9-2013 01:32 PM
ha...pakai ekon pun bill tak jejak 50???  untungla...ni meter baru ke lama ni..

tak tau la nak cakap...dok umah ni dr thn 2007 x pernah tukaq lagi....ekon tu pun pakai tiap2 mlm tapi cuma dlm 1-2 jam ja( 1 bilik ja)
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 01:48 PM | Show all posts
jojo67 posted on 20-9-2013 01:44 PM
tak tau la nak cakap...dok umah ni dr thn 2007 x pernah tukaq lagi....ekon tu pun pakai tiap2 mlm  ...

untunglah gitu...aku guna ekon sebijik macam ko jugak, set timer 2hrs..water heater pun satu...tapi bil tiap bulanan 80++

Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 09:23 PM | Show all posts
kena rajin tekan TEST button tu,sekali sebulan ke,seminggu sekali ke,untuk pastikan water heater dalam keadaan baik...wiring pun kena check juga,especially wayar yang bersambung dari plug ke water heater,pakai yang sesuai,kena selalu check takut dah melekat takpun cair terutama yang kat dalam water heater tu
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2013 10:15 PM | Show all posts
Yg aku tau wayer jeater xleh psg plug n play mcm tu,bahaya..even mmg dia function tp sgt merbahaya,ramai jer yg bangga boleh diy sendiri jer water heater ni tanpa menyedari bahayanya apa yg drg buat tu,spend duit lebih sikit laaa kalau nak psg water heater,biar selamat malang x berbau dik non oiiiiiii
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2013 12:37 AM | Show all posts

aku dulu pasang menatang ni die caj rm300 skali wiring...die pasang satu suis,sambung ke suis utama..ok la tu kot
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2013 12:52 AM | Show all posts
mandi air sejuk je la..drpd mati kejung kena shock sanggup aku tahan air sejuk.
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2013 10:19 AM | Show all posts
So berapa tahun pakai baru tukar? Aku pun lately ni on sbb nk dptkan pressure air yg tinggi, but still mandi air sejuk.. Lagipun mandi air suam2 selalu, kulit cpt kedut.. Muka pun nmpak tua..
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2013 10:25 AM | Show all posts
ejans posted on 19-9-2013 05:42 PM
ni aku nak cite nih.
pg2 suboh td aku mandi pki water heater
tgh syok2 mandi wiring heater terbako ...

sib baek ko x de ape2
klu x...dh jd tajuk berita pg neh...

Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2013 11:38 AM | Show all posts
tq for info !!
baru plan nak pasang tuk parents..
sbab parents sejuk mandi pagi2..
sian plak dengar..

mandi air sejuk still better..
badan segar..mybe i,m using a dffrent method kot..
dlu mandi pake shower..masok keje asyik ngantuk jerr..
tapi pas pakai kolah..badan segar plak..
keje xngantuk kt opis pagi2..

Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2013 12:01 PM | Show all posts
ade water heater come with RCCB buttun utk test... kalo tekan tetiba trip kira berfungsi laa mende tuh...

tapi slalunya xde effect pun... samaada da rosak or mmg xde rccb utk tujuan water heater
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2014 04:12 AM From the mobile phone | Show all posts
ejans posted on 19-9-2013 05:42 PM
ni aku nak cite nih.
pg2 suboh td aku mandi pki water heater
tgh syok2 mandi wiring heater terbako ...

Ejan punca water heater u jd cmtu kenapa?
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2014 04:15 AM From the mobile phone | Show all posts
sueism posted on 20-9-2013 02:06 AM
Malaysia kena upgrade or tukar water heater to safer ones,Kat US satu US pakai water heater x pernah ...

Yg ni pakai gas ek? Student mesir Malaysia Ada maut sebab keracunan gas water heater
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2014 04:21 AM From the mobile phone | Show all posts
@Acong cmne nk test water heater? Tekan reset atau test?? Lepas tu rcb tu cmne nk pasang?  
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2014 04:23 AM | Show all posts
Kena guna konsep water heater cam kat ovc kot.
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2014 04:56 AM | Show all posts
CiliPadiSedap posted on 20-9-2014 04:21 AM
@Acong cmne nk test water heater? Tekan reset atau test?? Lepas tu rcb tu cmne nk pasang?

ha ah...... tekan TEST

power akan trip

pastu reset balik laa

nak selamat, isi air panas dlm baldi baru mandi laa

atau tiru cam opah


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list