Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
19334
View
140
Reply

[Tempatan] Kebanyakan water heaters memang bahaya

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Post time 20-9-2014 05:06 AM | Show all posts
CiliPadiSedap posted on 20-9-2014 04:15 AM
Yg ni pakai gas ek? Student mesir Malaysia Ada maut sebab keracunan gas water heater
letrik aje tapi tak lah direct macam kat malaysia tu
kan malaysia nya water heater tu kat bilik air ke apa tu
yg nie centralize satu rumah dari bilik air ke dapur ke
sink cuci muka, ke dishwasher , ke washing machine
semua pakai satu tu aje

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 20-9-2014 05:33 AM | Show all posts
ejans posted on 19-9-2013 05:42 PM
ni aku nak cite nih.
pg2 suboh td aku mandi pki water heater
tgh syok2 mandi wiring heater terbako ...

perghhh!~

bahaya nya
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2014 05:42 AM | Show all posts
Acong posted on 20-9-2013 12:35 AM
rccb nie ko pasang kat sebelah water heater pun boleh......

hahahaha baru tau ler bang Acong
menda alah tu kita selalu nengok kat tepi "main suis" kot la kot nama nya
kita tak lak tanya abang letrikman yang datang rumah aritu

aritu ader cicak mati arr dalam salah satu plug
"click" bunyi terus satu rumah takde letrik
kita g la godek2 menda RCCB ni
tekan naik atas .. dier keteqaq gak ke bawah
bukak2 gak ler tudung main suis .. hahaha mampu nengok2 ja kelip2 mata .. ces pstu wat konklusion sendiri .. nampak ok ja
last2 abang col kawan yang reti tentang letrik ni
tu dia!~ check nyer check huhuhu
cicak mati kat dalam salah satu plug kat dapor





Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2014 08:44 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap posted on 20-9-2014 04:12 AM
Ejan punca water heater u jd cmtu kenapa?

I dont know.
Kalo ditgk dr segi luaran.
Dia punya wiring mcn bersimpul x kemas then ada wire yg without getah open mcm tuh je.
I takot terpercik air je.kena kt c2.
tuh yg sbb terbakar.
dr segi internal and scientific i tatau sbb pr.
sama de mmg brand cikai ke ape.
dah x guna heater pon.
scary
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2014 09:02 AM | Show all posts
Ye ke, nape baru nak bagitahu semua ni, patutnya info penting mcm ni kena educate rakyat dr awal bukannya simpan buat pekasam bila ada kemalangan baru nak bg maklumat, bukannya semua org tahu semua benda, klu apa2 jabatan ada rules kena hebahkan, patutnya jabatan terlibat dah tetapkan syarat pd pengeluar n contractor yg berkaitan, so bila pengguna nak install water heater akan dpt maklumat n penerangan dr pihak2 ni psl ni. Aku dah install kat semua rmh d msia, tp tak pasti spec mcm mana takutlah pulak, biat org susah hati je dah le jauh ishh
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2014 09:02 AM | Show all posts
Kalau tukang pasang alat pemanas tu dah lama buat kerja pemasangan selalunya dia orang akan sarankan pasang benda RCCB ni untuk keselamatan katanya.
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2014 11:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Artemesiaa posted on 20-9-2014 09:02 AM
Kalau tukang pasang alat pemanas tu dah lama buat kerja pemasangan selalunya dia orang akan sarankan ...

..rasanya dh byk kes brlaku...pengeluar sepatutnya diwajibkan sediakn alat keselamatan samada internal @ xternal
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2014 11:31 AM | Show all posts
ejans posted on 19-9-2013 05:42 PM
ni aku nak cite nih.
pg2 suboh td aku mandi pki water heater
tgh syok2 mandi wiring heater terbako ...

Jenama apa ni?Cap ayam ker?...
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2014 11:47 AM | Show all posts
x pnah ada n x perlu water heater kt umah sbb mmg x suka air panas...
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2014 11:58 AM | Show all posts
Mandi air sejuk kulit lambat kedut...awet muda gitu...
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2014 12:14 PM | Show all posts
Heater cap ntah apa2 mmg boleh bahaya.  Produk china yg tak compliance / tak ikut standard terutamanya.  Saya tgk byk brand yg pelik2. Ditambah design y tak cantik.  
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2014 12:19 PM | Show all posts
aku baru je pasang,,... dulu pakai cerek je,...

dah pasang.. baru heboh x selamat... ape daaaa
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2014 12:47 PM | Show all posts
True-X posted on 20-9-2014 12:19 PM
aku baru je pasang,,... dulu pakai cerek je,...

dah pasang.. baru heboh x selamat... ape daaaa

akak beli kettle besar elektrik, masak terus masuk baldi campur air biasa ok je.
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2014 12:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Risaunyer...harus pasang external circuit breaker
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2014 01:06 PM | Show all posts
oh kna share dgn my abah ni....xtau ada psg ke x kt rumah.
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2014 01:42 PM | Show all posts
ramai dah meninggal angkara water heater ni ...
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2014 03:56 PM | Show all posts
Acong posted on 20-9-2013 04:06 AM
i pakai nie je.......

kalau mcm ni,xpayah pakai airpanasla..dok meniup sementra api nak nyala dah berpeluh2..
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2014 04:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Dh lama tahu bhya..sbb tu x psg..segor sker mata bgun pagi..
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2014 06:21 PM | Show all posts
ejans posted on 19-9-2013 05:42 PM
ni aku nak cite nih.
pg2 suboh td aku mandi pki water heater
tgh syok2 mandi wiring heater terbako ...

masalah ko ni bukan salah water heater tapi pendawaian yang tak sempurna.

most likely loose connections.

mind you, instant water heater ni kuat guna karen (lebih kuat dari dari water heater yang guna tangki tu) why, sebab dia nak cepat panaskan air 'on-line' so karen kena kuat dan berterusan pulak tu non-stop (tanpa thermostat unlike seterika) selama mana ko mandi. Lama tiada masalah kalau semua perfect, tapi kalau ada sikit panas tu yang lama2 boleh terbakar terus.

Kalau wiring OK, ia masih dalam lingkungan rating plug biasa tu cuma jangan kongsi2lah.

pastikan cable kat plug kena yg kasar sikit dan penting, connection kena betul2 sempurna.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2014 06:33 PM | Show all posts
Mcm lah negara kita nie sejuk sangat sampai nak kena mandi air panas tiap2 hari?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list