Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
19259
View
140
Reply

[Tempatan] Kebanyakan water heaters memang bahaya

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Post time 20-9-2014 06:36 PM | Show all posts
xy_daen posted on 20-9-2014 11:58 AM
Mandi air sejuk kulit lambat kedut...awet muda gitu...

Yup. Aku mmg takleh mandi air panas. Kulit aku cepat kering. Sedap lagi mandi air sejuk. Kat rumah aku nie a big no-no utk water heater. Sejuk2 air tu tetap gak guna utk mandi.
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 20-9-2014 07:12 PM | Show all posts
Muntz posted on 20-9-2014 06:36 PM
Yup. Aku mmg takleh mandi air panas. Kulit aku cepat kering. Sedap lagi mandi air sejuk. Kat rumah ...

Kalo dok nugara sejuk bole la nk water heater bagai ni...malaysia ni panas kot...

Pagi sblm mandi subuh2 tu aku warm up dulu serba sikit so xde isu nk berair panas ni...
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2014 07:19 PM | Show all posts
apa salahnya mandi air sejuk... bole la pefeeling ice bucket challenge tetiap pagi
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2014 08:18 PM | Show all posts
Halamak...aku dr kecik sampai ke tua mandi pki water heater ni.. Jgn lah jd bukan2 kt aku
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2014 08:26 PM | Show all posts
xpdckelate posted on 19-9-2013 05:30 PM
ID residual current circuit breaker RCCB, suitable to avoid shock hazards

demo budok karen ko?..kalu yo..kawe nok tanyo soalae...
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2014 08:30 PM | Show all posts
perlu ke guna air panas masa mandi? sini bkn turun salji pon..cuaca sejuk..kecuali la duk kat pergunungan..

nanti Tanah Milayu turun salji ..ingat nak pasang satu water heater...
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2014 08:51 PM | Show all posts
xpdckelate posted on 19-9-2013 05:30 PM
ID residual current circuit breaker RCCB, suitable to avoid shock hazards

aku baca yang ini rating 30 mA yang pasang kat main switch board tu ka?

tapi dalam article ni kata yang built-in dah ada 15 mA even that tak sensitive enough regulation suruh pasang lagi satu external yang rating 10 mA at a cost of RM300. Kalau water heater tu sendiri harga RM150 susah sikitlah nak jual menatang ni.



Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2014 08:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Owh aku x memerlukan water heater
Air kat rumah tu mmg dh suam2 kuku
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2014 12:13 AM | Show all posts
sueism posted on 20-9-2013 02:06 AM
Malaysia kena upgrade or tukar water heater to safer ones,Kat US satu US pakai water heater x pernah ...

Yang ini 'storage' water heater.

Konsepnya air dipanaskan dahulu ke satu suhu dan disimpan dalam tangki. Bila paip dibuka baru dia mengalir keluar dan diganti dengan yang baru dan dipanaskan lagi. Sesuai untuk centralized hot water system macam hotel dan rumah kediaman di negara sejuk di mana semua point nak ada air suam. Namun memerlukan system piping yang extensive dlm rumah. Biasa ada dua piping system utk air sejuk dan panas dan mixer at the outlet spt sink, shower etc.

Di Malaysia orang cuma guna yang instant sebab pemasangannya yg much simpler. Tak perlu system piping hot and cold water. Konsep nya, panaskan air on-line terus mandi. Kat negara tropika ja boleh guna instant ni sebab air sejuk nya tak sejuk mana pun.





Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2014 12:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Bkn ke mandi air sejuk lg bagus?aku suka mandi air biasa je..klo skt kepala,siramkan aje air sejuk dr kaki bawak ke kepala.insyaallah ilang skt kpl tu...
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2014 12:30 AM | Show all posts
Orange1 posted on 20-9-2014 09:02 AM
Ye ke, nape baru nak bagitahu semua ni, patutnya info penting mcm ni kena educate rakyat dr awal buk ...

kebocoran arus elektrik ni boleh berlaku dalam semua peralatan - toaster, peti sejuk, seterika tapi ummah tak paranoid.

konsepnya, bila arus tu 'terbocor' ke bahagian luar perkakas, kalau kita sentuh kena renjatan. Kalau ada RCCB, dia akan memutuskan bekalan apabila kebocoran ini dikesan.

Water heater yang terjual di Malaysia dah ada dah RCCB ni bina dalam. Cuma 15 mA tak cukup sensitive katanya. Suruh pasang lagi yang external 10 mA.

Rajin-rajinlah tekan test button tu 2/3 bulan sekali - sila cari. Kalau terpelantik OK lah tu. Lepas tu jgn lupa resetlah balik. Kalau tak sampai kesudah mandi air sejuk ko kata benda tu rosak

kalau masih was-was, masa mandi tu tak payahlah pegang yang hand held tu. Mandi macam biasa gaya hands free sambil sapu2 sabun pun lagi aman konsepnya...

Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2014 12:51 AM | Show all posts
Decaffeinated posted on 21-9-2014 12:30 AM
kebocoran arus elektrik ni boleh berlaku dalam semua peralatan - toaster, peti sejuk, seterika tap ...

Ok thank you atas pencerahan n tunjuk ajar  Decaff, cuma lps ni nak find out dulu benda alah tu yg 10A or 15A.
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2014 01:09 AM | Show all posts
Orange1 posted on 21-9-2014 12:51 AM
Ok thank you atas pencerahan n tunjuk ajar  Decaff, cuma lps ni nak find out dulu benda alah tu yg ...

sama2 lah kita mengecheck...

I sendiri pun kena tunggu balik KL dulu baru nak usha kat mana dia tulis rating tu. Skrg kat kampong xleh nak check sbb ironi nya kampong I pakai yang centralize guna tangki tuh....

terpaksa bersabar dululah nampaknya...

Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2014 03:55 AM | Show all posts
Decaffeinated posted on 21-9-2014 12:13 AM
Yang ini 'storage' water heater.

Konsepnya air dipanaskan dahulu ke satu suhu dan disimpan dala ...

Betul ru decaf good explainantion that is what i ada kat rumah. Sini kalau x ada air panas
tak mandi lah sebab air memang sejuk gila.
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2014 05:15 AM | Show all posts
Decaffeinated posted on 20-9-2014 11:13 AM
Yang ini 'storage' water heater.

Konsepnya air dipanaskan dahulu ke satu suhu dan disimpan dala ...

it's look easy pemasangan dia.
me tengok my husband buat cam senang aje...
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2014 12:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Sebelum ini pun dah ada a few cases yang mati electrocuted guna waterheater ini
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2014 02:22 PM From the mobile phone | Show all posts
faraway1 posted on 21-9-2014 05:15 AM
it's look easy pemasangan dia.
me tengok my husband buat cam senang aje...

simple enough for a handy man but damn complicated for those who can't change a light bulb

yup. when my old storage heater started to leak after some ten years of faithful service I changed the unit myself.


Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2014 07:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Slm, nk tanya.. Klu pakai water heater. Let say masa tak pakai kena tutup main suis ke tak yah? Bila nk mandi baru on?

Water heater kitorg xpernah tutup suis on jer 24 jam.. Tq
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2014 11:10 PM | Show all posts
petitemumy posted on 21-9-2014 07:17 PM
Slm, nk tanya.. Klu pakai water heater. Let say masa tak pakai kena tutup main suis ke tak yah? Bila ...

saya andaikan akak pakai yang instant tu kan?

nak tutup tak nak tutup samalah macam plug kat TV. Ada yang rasa lebih selamat tutup in case of power surge kerana kilat contohnya, afdhal cabut plug. Tapi most people just leave them on.

kalau akak guna model yg storage tank mcm kat hotel / hospital tu tak perlu atau jangan tutup switch sebab heater itu bekerja masa ia tidak digunakan. Ia dikawal thermostat yakni bila dah sampai suhu yang kita set e.g. 90 C, dia akan off sendiri. Tangki itu juga berpenebat spt thermal flask untuk memelihara air didlmnya sentiasa panas.



Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2014 08:40 AM | Show all posts
water heater selalu tak buat hal...tapi kemalangan berlaku sebab salah buat pendawaian oleh kontraktor dan juga cara pemakaian yg tidak berdisiplin...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list