Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
76883
View
215
Reply

FAKTA TENTERA MALAYSIA DI MATA DUNIA

[Copy link]

Author: uniq61       Show all posts   Read mode

Post time 29-9-2013 12:52 PM | Show all posts
mdalipunte posted on 29-9-2013 11:01 AM
Harusnya ubah title to ... The Legendary and Mith of Malaysia Military ... baru enak dibacanya ... ...

Larinya kok ke Legendary n Myth, kan jelas judule "Fakta Tentera Malaysia Di Mata Dunia" sekali lagi "Fakta/fact" gan...harus percaya, butu* bukti, sumber, gambar, link, dokument etc... memang perlu? Gini aja percaya haqul yakin 1000%...... Last edited by wiwit on 29-9-2013 01:00 PM

Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2013 08:43 PM | Show all posts
Waduhh thread ni udah jadi tempat anak2 indon main taik ya.... dikedutaan malaysia itu hari belum puas ka?... statement bodo mcm ni pon indon nak flame...memang indon2  bangang tahap dewa  btoi la....
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2013 11:55 AM | Show all posts
Uniq .... kalau kau nak kopi pasta pon, cerita ceriti macam ini hanya layak di posting di CI, atau bod sejarah / mitos.

Bukan MPSA. Kat sini kita perlukan cold hard facts. Bukan cerita ceriti yang boleh dipertikaikan. Satu lagi, jgn bawak perangai sakai copy paste tanpa menyatakan sumber cerita ceriti kamu.

Agak2 la sket. Kat bod lain org mgkin x kesah, kat sini kau kne gulai la.
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2013 03:14 PM | Show all posts
malberi8 posted on 30-9-2013 08:43 PM
Waduhh thread ni udah jadi tempat anak2 indon main taik ya.... dikedutaan malaysia itu hari belum pu ...

thread lebih pantas dijadikan thread legendary and myth malaysian military,
saya sangat suka ne cerita2 pas untuk menghibur budak2 kecil dirumah
pak cik melberi8, tak usah lah koar2 dan marah2, pantaslah thread ne dijadikan hibunran semata
ye lah pak cik ne tulisan shahpaskal yang gila masih je dipercaya, buat fakta dan cerita sesuka dia
saya curiga pak cik ne family shahpaskal

Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2013 09:25 PM | Show all posts
Kalau malaysia ni jadi ikutan dunia, dah lama amarika dan jiran2 keliling takdak duit nak beli fighter jet beribu atau beratus2... Sebaliknya depa musti beli 18 atau 8 biji mcm kita jugak. Tapi ternyata singapor, indon, vietnam, thai tak ikut kita pasai depa ada beratus jet. Sebaliknya yg mencontohi kita maybe burma pasai depa pon pakai mig29 tapiu lebih banyak dari kita. Laos n kemboja tak ikut kita pasai depa tarak duit mau beli jet, brunei pon tak ikut pasai depa pon tak pakai jet, pinoy lg tak ikut pasai depa dah tutup skdn pejuang, depa tiru new zealand part tu...

Tang tactic shock n awe yg kita pakai utk attack mundu suluk di hari serangan pertama gempur wira dulu, itu kita tiru amarika...so tang mana yg kita jadi tiruan donia nan fana nih???
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2013 07:55 AM | Show all posts
Ha kan ko dah kena uniq.....kiri kanan kena bedal.....yang ko pi quote malaysiandefence tu buat apa....aku dah lama tinggalkan blog tu, makin lama mcm makin merapu plak....
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2013 10:31 AM | Show all posts
Bukan malaysiandefence alpha, yg tu kira professional lagi...sebab ownernya berpijak di bumi nyata.

Yg tak berpijak di bumi nyata wa nangis aja la tengok...
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2013 10:42 AM | Show all posts
Sepatutnya tt memberi kredit kpd sri lanka kerna telah menunjukkan pada donia nan fana cara2 terbaik utk menghancurkan musuh yg ramai dan lengkap bersenjata di hutan dan bandar.
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2013 10:47 AM | Show all posts
Aku cadangkan agar kita stop berangan yg donia tiru kita, pasai kalau donia tiru kita, harga kereta serata donia akan jadi mahal mcm kita jugak, sebaliknya lain yg berlaku, harga kereta seluruh donia teramatlah jauh murahnya berbanding kita, takda siapa yg mau tiru kita dlm hal ini kerna ia hanya akan memakan diri sundiri kemudian hari. Part ini kita kena la merendah diri dgn meniru donia lain, kita kena turunkan harga kereta ke paras munasabah donia nan fana...
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2013 11:24 AM | Show all posts
bukan setakat kereta je bro...kereta haram bukan aset pun....paling penting rumah....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-10-2013 11:53 AM | Show all posts
Uniq .... kalau kau nak kopi pasta pon, cerita ceriti macam ini hanya layak di posting di CI, atau bod sejarah / mitos.

Bukan MPSA. Kat sini kita perlukan cold hard facts. Bukan cerita ceriti yang boleh dipertikaikan. Satu lagi, jgn bawak perangai sakai copy paste tanpa menyatakan sumber cerita ceriti kamu.

Agak2 la sket. Kat bod lain org mgkin x kesah, kat sini kau kne gulai la.


APA YANG KO MERAPEK DAN MEROYAN NIH....JANGAN LE PAKAI OTAK JAMBAN KO TU...
PERKARA MACAM NI MEMANG LE RAKYAT NEGARA LAIN JELES...MEREKA SENGAJA MEMPERTIKAIKAN BENDA YANG MEMANG FAKTA....KO TAK FAHAM JUGA KE???...JANGAN LE GUNA PERANGAI BABI HUTAN KO TERUS MENYONDOL JE..

KALAU TENTERA MEREKA HEBAT....TUNJUKKAN FAKTA DAN KEHEBATAN TENTERA MEREKA KAT SINI......!!!!
TAK DA KAN?????

INGAT YE!!!! JANGAN SUKA MENYONDOL MACAM BABI HUTAN LAGI!!!!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-10-2013 01:42 PM | Show all posts
Tentera INDONESIA Lari Dari Medan Perang


  
1. Media Lubnan dan antarabangsa pada Ogos baru-baru ini menyerang hebat reputasi Indonesia apabila tenteranya lari dari medan tempur


2. Mereka menyifatkan askar Indonesia gagal memainkan peranannya sebagai pasukan Unifil

3. Pasukan Unifil hebat ketika keadaan aman tetapi melarikan diri apabila tercetus pertempuran walaupun kecil, begitulah kata-kata akhbar berbahasa Arab dari Lubnan apabila memaparkan cerita dua askar Indonesia yang melarikan diri dari kawasan yang menjadi tanggungjawab mereka

4. Kisah yang memalukan imej pasukan pengaman dari Indonesia ini turut disiarkan oleh agensi berita antarabangsa AFP


5.  Berikut merupakan petikan berita itu, yang mengisahkan askar Indonesia melarikan diri dengan teksi
7. Untuk lebih adil dan untuk tidak berat sebelah, saya siarkan juga petikan berita yang memaparkan kisah sebenar dari panglima perang IndonesiaSILA LIHAT KE BAWAH

Criticism as Two Indonesian Soldiers Flee Lebanese, Israeli Battle in Taxi

Beirut, Lebanon. Lebanese media have lashed out at the UN Interim Force, which includes Indonesian soldiers, in Lebanon, calling it an impotent bystander after a deadly border skirmish between Lebanese and Israeli forces. The impotent international forces beat a retreat, left the place of combat and watched the unfolding events from afar, said the daily As-Safir, which is close to the Shiite movement Hezbollah.
UNIFIL (United Nations Interim Force In Lebanon) had asked its soldiers only to make a show of arms against enemy forces, the newspaper said on Wednesday. It had encouraged [the enemy] with its reticence, without effectively intervening to prevent the Israeli aggression, the newspaper alleged on Wednesday.
Lebanese and Israeli troops traded deadly fire on their tense border on Tuesday in the worst clash since the 2006 war between the Jewish state and the Shiite Hezbollah. Two Lebanese soldiers, a Lebanese journalist and a senior Israeli officer were killed.

The Al-Anwar daily mocked the multinational force, saying it fulfills its role perfectly when things are calm.
But when confrontations flare it is only a simple spectator, which contacts the two parties to try to restore calm and then submits a report to the Security Council, the newspaper said.
Daily An-Nahar daily said: The question is, what to do if the incident is repeated in particular regarding the claimed role of UNIFIL. Why did UNIFIL not help the army, at least by offering first aid? it questioned, citing senior sources involved in calming the border tension. It said an organization such as UNIFIL was obliged to deal with the evacuation of casualties. On Tuesday, Hezbollah-run Al-Manar television aired images of two Indonesian soldiers, presumably from UNIFIL, leaving the site of the skirmish in a shared taxi.

New TV, which also sympathizes with Hezbollah, spoke of the escape of UNIFIL soldiers.
The UN force urged maximum restraint following the clashes along the so-called Blue Line, a UN-drawn border. The acting force commander, Brigadier General Santi Bonfanti, flew to the site of the clashes and personally called on both parties to stop firing in all the area. UNIFIL has some 13,000 troops from various countries stationed in southern Lebanon. The force, which was set up in 1978 to monitor the border between Israel and southern Lebanon, was considerably beefed up in the wake of the 2006 war between Hezbollah and Israel.

Agence France-Presse

DIBAWAH INI ADALAH PANDANGAN DARI SEBELAH INDONESIA

Panglima Bantah TNI Tinggalkan Pertempuran Israel-Lebanon
Bogor (ANTARA News) C Panglima TNI, Jenderal TNI Djoko Santoso, membantah prajurit TNI yang tergabung dalam United Nations Interim Force in Lebanon (Unifil) meninggalkan medan pertempuran saat terjadi kontak senjata antara pasukan bersenjata Israel dan Lebanon. Bukan kabur, sampai kemarin pasukan kita berlindung di bangunan di situ, kata Djoko ketika ditemui di sela-sela rapat kerja nasional di Istana Bogor, Kamis.

Pasukan perdamaian Perserikatan Bangsa-Bangsa/PBB untuk Lebanon (Unifil) yang melibatkan sejumlah militer profesional, termasuk batalyon TNI, menjalankan misi di Lebanon Selatan. Menurut Djoko, pasukan TNI justru telah melakukan upaya menjaga perdamaian dengan melaporkan kontak senjata itu. Sesaat setelah kontak senjata, pasukan TNI langsung melapor ke pos komando dan ke pihak yang bertikai. Melapor dan berlindung, kata Djoko, adalah prosedur yang tepat yang harus dilakukan oleh pasukan TNI. Sebagai anggota pasukan penjaga perdamaian, pasukan TNI tidak boleh terlibat dalam kontak senjata. Iya, kita kan peace keeping, ada mekanismenya, dilaporkan ke atas, kata Djoko.

Ia menyampaikan hal itu menanggapi maraknya pemberitaan media luar negeri tentang kaburnya tentara Unifil asal Indonesia dalam kontak tembak di Lebanon beberapa hari lalu. Kontak senjata itu terjadi antara pasukan bersenjata Israel dan Lebanon di perbatasan kedua negara tersebut. Bahkan, sebuah pernyataan menyebutkan bahwa pasukan Indonesia melarikan diri menggunakan taksi untuk menghindari insiden itu.


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-10-2013 01:44 PM | Show all posts

Adakah orang Indonesia lebih gemar bermain buluh runcing untuk berperang dengan Malaysia berbanding menunjukkan keberanian sebenar mereka apabila terlibat dalam misi pengaman bagi pertempuran yang melibatkan Lebanon dengan Israel? Haiharapkan negara sahaja besar, tetapi hatitentera Indonesia rupanya kecil. Betulkah dakwaan sebegini wahai rakan serumpunku, Indonesia.

Beirut C Media-media Libanon mengecam tentara perdamaian Indonesia dari UNIFIL yang pergi dengan taksi menyusul bentrok pasukan Libanon dan Israel. UNIFIL pun memberikan pembelaan habis-habisan kepada tentara Indonesia.
Media Uni Emirat Arab, The National, melansir pejabat UNIFIL, Kamis (5/8/2010). Mereka mengatakan 2 tentara Indonesia sudah berusaha menghentikan bentrok senjata sekuat tenaga. Bentrok senjata pada Selasa (3/8/2010) pagi lalu itu dimulai dari tindakan pasukan Israel yang menebang pohon di perbatasan pukul 07.00 waktu setempat. Pasukan UNIFIL langsung memberi tahu pasukan Libanon.
Pasukan Libanon tiba pukul 09.00 waktu setempat. Saat itu, dua pasukan perdamaian Indonesia sudah berada di lokasi sebagai penengah. Pasukan Libanon dan Israel lalu terlibat adu mulut dan saling ejek. 2 Pasukan Indonesia pun berusaha melerai mereka. Tiba-tiba ada letusan senjata, dan sekonyong-konyong baku tembak pun terjadi.
Kami tidak tahu, dari AK-47 dulu (Israel) atau sniper dulu (Libanon). Yang jelas Israel mengatakan tentara mereka tewas dan lalu mereka angkat senjata, ujar pejabat UNIFIL itu. Ketika situasi semakin gawat. Dua pasukan Indonesia diperintahkan untuk mundur. Sebagai gantinya UNIFIL mengirim lebih banyak pasukan ke lokasi baku tembak. Bahkan Wakil Komandan UNIFIL langsung terjun ke lokasi memantau lewat helikopter.
Ketika mereka (Israel-Libanon) berhenti saling tembak, UNIFIL masuk ke tengah pertempuran, kata pejabat UNIFIL itu.Saat itulah akhirnya pasukan Israel dan Libanon berhenti saling tembak. Namun sayangnya, peristiwa itu tidak terekam media. Televisi Al Manar hanya mendapatkan gambar 2 tentara Indonesia dilarikan dengan taksi. DETIKNEWS
Tentera Indonesia Lari?Admin | 10/31/2010 | 0 comments


Kemaskini: Berikut adalah video Youtube yang dikatakan sebagai anggota TNI yang melarikan diri pada pertempuran di Lebanon. Video ini diupload pada 3 Ogos 2010. Pasukan TNI itu di dalam video ini ditolong oleh warga Lebanon. Kebenaran berita ini masih tiada kepastian rasmi dari negara tersebut. Indonesia pulak takkan nak mengaku tentera diorang lari dari medan perang kan?. Maklumlah, kita biasa mendengar di internet dari orang Indonesia bahawa tentera mereka sangat kuat kononya....

P/S : Saya tidak pernah kisah dia nak lari atau apa. Tapi kenapa buat muka pucat. Malulah sikit gelaran anda sebagai tentera Indonesia. ASKAR!!

www.youtube.com/watch?v=rXDjBusg-gI

Last edited by uniq61 on 2-10-2013 01:49 PM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-10-2013 01:47 PM | Show all posts
Kekuatan ATM-TNI

Rakyat Malaysia selalu dikutuk dan dicaci warga Indonesia dan yang selalu kita dengar adalah "malingsia mari perang". Rakyat Indonesia selalu mengajak negara kita berperang dengan mereka. Adakah peperangan itu patut berlaku? Dibawah adalah kajian saya tentang masalah ini.


Kekuatan Tentera Darat:-
Komando GGK
Indonesia mempunyai jumlah tentera antara yang paling besar di dunia. Tetapi kita perlu bijak jumlah tentera bukanlah ancaman. Tentera perlu mengatur strategi yang berkesan.Secara ringkasnya ATM lebih diperlukan oleh Tentera UN berbanding TNI. Pasukan elit Malaysia antara yang paling dikenali apabila menjadi hero pada konflik di Somalia. Anda pernah tonton cerita Black Hawk Down? di dalam cerita itu tiada langsung penghargaan kepada tentera Malaysia. ATM telah bertempur dengan pengganas selama 8 jam apabila pasukan konvoi Pakistan melarikan diri dari melindungi ATM. Dan apabila Helikopter Black Hawk ditembak jatuh tentera Malaysia lah yang menyelamatkan meraka dan menumpaskan tentera Farah Aidid(pengganas). Seorang tentera Malaysia terkorban.Peristiwa inilah yang menyebabkan pasukan Elit ATM itu dikenali dan disegani oleh pasukan elit tentera lain terutama US Ranger. Manakala Tentera Indonesia lari dari medan perang di Lubnan apabila digertak Israel. Anda boleh tgk video itu di YOUTUBE.

Kapal selam Scorpene milik TLDM
Kekuatan Tentera Laut:-
TNI lebih maju dari segi kuantiti kapal perang dan kapal selam(4 buah), tetapi tentera kita lebih pakar dalam menaiktaraf kapal perang dan ataupun mempunyai senjata lebih hebat dan maju contohnya kapal selam Malaysia di tukarkan kepada versi yang lebih senyap dan pantas. TLDM juga mempunyai radar untuk mengesan kapal selam yang bagus. Secara ringkasnya kekuatan TLDM dan TNI-AL adalah 50-50.



Kekuatan Tentera Udara:-
SU-30mkm
MIG-29N
[/td][/tr]
[tr][td]Hawk 108/208

F/A 18D
Dari segi kekuatan tentera udara memang TNI tidak boleh menandingi kita. Sebenarnya TUDM pernah membeli pesawat pengangkut dari Indonesia itupun untuk membuat bantuan kemanusia bukan untuk membawa tentera. Dari segi pesawat pejuang Indonesia seakan-akan sama seperti kita tetapi pesawat kita lebih maju dan versi yang dibuat khas untuk Malaysia. Mampukah pesawat SU-30mki/mk2 (TNI) vs SU-30mkm yang memiliki senjata BVR. dan sistem radar yang canggih. Larat ker SU-27 (TNI) vs MIG-29N TUDM. Bolehkah F-16 Falcon (TNI) vs F/A 18 Hornet TUDM. Bolehkah HAWK 100/200 (TNI) vs Hawk 108/208 TUDM. Sebenarnya TUDM membeli hawk hanya untuk latihan keras atau perang tetapi senjatanya lebih maju dari pesawat tempur hawk indonesia. Dan sekarang ini TUDM sedang mempertimbangkan 4 pesawat Multirole baru untuk berkhidmat iaitu EuroFighter Thypoon(NATO), SAAB Grippen (Sweden), Dassault RAFALE (France) dan F/A 18 SUPERHORNET(USA) , kesemua pesawat ini adalah pesawat terbaik didunia tetapi SU-30mkm tetap dihadapan. Bagi saya Eurofighter Thypoon yang paling sesuai kerana mampu membuat serangan darat yang berkesan dan memilik sistem radar canggih AWACS.
[/td][/tr]
[tr][td]EUROFIGHTER THYPOON

Malaysia juga mempunyai sekutu yang kuat dan besar antaranya New Zealand, Australia, Singapura, Great Britain dan Russia yang menjadi pembekal pesawat yang hebat serta pendidik kepada pakar-pakar di Malaysia untuk membuat pesawat sendiri.Pada masa sekarang ini pun Malaysia sudah mempunyai pesawat peninjau dan pemintas tanpa jutruterbang (UAV atau DRONE) pesawat peninjau ini telah ditempah oleh Indonesia juga. Setakat ini saja info dari saya, sebarang kesilapan sila komen.


Dicatat oleh komando.blogdi 4:30 PG


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-10-2013 02:03 PM | Show all posts
Tentera Singapura Lembik?
Singapura C Sekeping gambar yang memperlihatkan seorang pembantu rumah membawakan beg galas seorang tentera menjadi isu hangat di Singapura. Dalam gambar tersebut, pembantu rumah itu dilihat berjalan mengikuti seorang tentera Singapura.
Gambar itu menjadi buah mulut rakyat Singapura. Ada yang menyebut perajurit-perajurit Angkatan Bersenjata Singapura alias Singapore Armed Forces (SAF) manja dan lembik. Gambar tersebut banyak dimuatkan di media Singapura dan Internet. Gambar yang awalnya diposting di Facebook itu pun menjadi buah bibir.
SAF harus mencari amah itu dengan cepat. Masukkan dia ke tentera, dia kuat, kicau pemilik akaun Twitter Rod_Man14.
Di balik setiap kejayaan perajurit SAF, ada seorang amah, kicau Chinteresting di laman mikro-blogging Twitter seperti diberitakan dari pejabat berita AFP, Rabu (30/3/2011).
Jika dia tak boleh membawa beg galasnya sendiri, bagaimana kita bergantung pada perajurit seperti ini untuk membela Singapura, cetus Heavencry09 di forum portal berita xinmsn.
Menurut seorang pengulas, perajurit dalam gambar tersebut memang dikenali sebagai lembik dan manja. Ini satu insiden, saya fikir satu-satunya kesimpulan yang boleh kita buat secara umum adalah bahawa tentera itu memang lembik dan manja, kata Bernard Loo, pakar urusan tentera di S. Rajaratnam School of International Studies.
Namun beliau menekankan, tidak adil untuk mengaitkan semua tentera Singapura dengan gambar tersebut.
Gara-gara gambar tersebut, harian Singapura, New Paper melakukan tinjauan terhadap 23 orang tentera Singapura. Hasilnya, diketahui bahawa 22 orang di antaranya menyuruh pembantu rumah mereka untuk mencuci dan menyeterika pakaian seragam mereka. Sedangkan 17 orang di antaranya menyuruh pembantu rumah mereka untuk membersihkan bilik mereka.
Hampir 200 ribu pembantu rumah dianggarkan bekerja di Singapura tahun lalu. Sebagian besar dari mereka berasal dari Indonesia dan Filipina.
Ada yang mahu membela mengatakan gambar tersebut adalah diedit photoshop

Malah gambar tersebut menjadi bahan gurauan




Last edited by uniq61 on 2-10-2013 02:42 PM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-10-2013 02:03 PM | Show all posts



Last edited by uniq61 on 2-10-2013 02:15 PM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-10-2013 02:09 PM | Show all posts
Last edited by uniq61 on 2-10-2013 02:14 PM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-10-2013 02:16 PM | Show all posts
Last edited by uniq61 on 2-10-2013 02:32 PM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-10-2013 02:42 PM | Show all posts

https://www.google.com.my/search ... 2Fimg811%252F6027%2 Last edited by uniq61 on 2-10-2013 03:04 PM

Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2013 02:43 PM | Show all posts
alphawolf posted on 2-10-2013 11:24 AM
bukan setakat kereta je bro...kereta haram bukan aset pun....paling penting rumah....

Itu cuma satu dari contoh benda overpriced kat malaysia yg menyebabkan domino effect pada barangan lain. Bila donia dh chop org malaysia kaya raya kerana always boleh bayar semua barang mahal, maka ia akan berterusan begitu sedangkan hakikatnya majoriti marhaen menanggung beban yg besar utk hidup selesa di mukabumi ini.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.086079s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list