Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
21577
View
131
Reply

Belanja Dapur Sebulan

[Copy link]

Author: GuaAnakMelaka       Show all posts   Read mode

Author
Post time 26-9-2013 10:41 PM | Show all posts |Read mode
   







Apabila sebut sahajaperbelanjaan dapur, ramai yangsudah mula garu kepala. Dengan harga barang yang semakin tinggi, menambahkan lagi kos sara hidup harian. Gaji setiap bulan bukan untuk dapur sahaja. Tetapi banyak perbelanjaan lain seperti bil air, bil api, bil telefon, kereta dan pelbagai lagi perlu diambil kira. Penyelesaiannya ada, dan kita buat dengan cara paling kreatif.

Masak sendiri
Makan di luar sudah menjadi kebiasaan bagi penduduk di kawasan bandar khususnya.Tidak salah jika membawa anak-anak makan di luar, tetapi janganlah diselalukan.Lebih jimat rasanya jika anda memasak sendiri di rumah.Walau sesibuk mana pun anda cubalah untuk luangkan masa memasak sendiri.Kini terdapat banyak menu-menu masakan mudah yang boleh dicuba.Anak-anak juga pastinya ingin merasa masakan air tangan ibunya sendiri. Kalau anda nak tahu, cara ini juga berkesan untuk memikat hati suami.

Catat jumlah perbelanjaan harian
Cara ni agak melecehkan kerana anda perlu membuat catatan harian kepada setiap sen yang anda keluarkan. Tapi dengan cara ini sahaja anda akan dapat menjejaki kemana hilangnya duit anda disamping dapat membandingkan jumlah perbelanjaan anda pada setiap bulan.  Cuba buat analisa mengenai perbelanjaan harian anda dengan membuat satu jadual mudah seperti duit keluar dan duit masuk.

Sumber makanan
Kita boleh gunakan alternatif lain untuk mendapatkan sumber makanan selain dari membelinya di pasar raya.Caranya adalah dengan menanam pokok-pokok sayuran seperti cili, sawi, daun kunyit dan bayam di rumah.Semua tanaman ini tidak memerlukan penjagaan yang rapi.Malah, anda juga boleh menanamnya di dalam pasu. Mudah dan sungguh praktikal.

Jadi kreatif dalam masakan
Bagaimana agaknya untuk kreatif dalam masakan dan pada masa yang sama dapat berjimat. Caranya mudah iaitu dengan menyimpan lebihan lauk di dalam peti sejuk. Semua lebihan ini boleh diupgradedan dimasukkan ke dalam masakan lain seperti mee goreng atau bihun goreng sebagai bahan perencah.Nasi lebihan juga boleh dibuat nasi goreng sebagai sarapan pagi.Cuba fikirkan menu kreatif lain yang boleh anda buat di samping berjimat.

Bajet perbelanjaan di dapur sememangnya tidak dapat dielakkan kerana ia satu keperluan wajib harian kita. Tetapi apa kata mulai hari ini, kita berjimat dalam perbelanjaan dapur dan kita gunakancara bijak demi menjaga keharmonian seisi keluarga. Islam juga menggalakkan umatnya berjimat cermat di dalam menguruskan perbelanjaan.

"Sesungguhnya orang yang membazir itu adalah saudara-saudara syaitan dan syaitan itu pula adalah mahkluk yang sangat kufur kepada Tuhannya."(Surah Al-Israk: Ayat 27)

http://nur.karangkraf.com


Jom vote!!!!!!!!!!!
Single Polls , Show Result after voted, Total 189 Users voted

Count down: 8658 Days20 Hours11 min.

 

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2013 08:32 AM | Show all posts
belanja dapur saja 400 x termasuk makan kt luar lg tu, belanja susu n pampes lain pulak
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2013 08:41 AM | Show all posts
dh vote.. bawah RM 500, belanje ikut keperluan yakni mana yg dh abis/hampir abis baru beli.. xde nak belanje penuh trolli tetiap bulan...

almost masak sendiri... bila time gaji je mkn kat luar.. nie kira upah penat masak
b/fast, bekal anak g scool, kat tmpt keje minum kopi 3 in 1 + oat sajork
lunch - ayor masak (diet katanye)
mlm - masak.. sbb anak2 tgh membesar, mmg high demand utk heavy food... enjoy cooking for them, seronok tgk dorg makan sampai licin... alhamdulillah...

utk brg basah seminggu sekali - dlm RM 50.00 (ayam wajib sbb anak2 suka mkn ayam & also telur ayam)... for instant cooking + vege pn wajib.. sbb dorg pun suka mkn sayur & dh ditrain sejak baby lgk...
ikan, udang, sotong - alternate menu..

sbb minyak dh naik doposen... ayam mahai... rase gak effek nyer... tp kena beli gaks seek for my children...
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2013 09:37 AM | Show all posts
Mkn apa 5000 ke atas??haha..i 1k minimum..belanja dapur je..makanan je..seminggu brg dapur rm150-rm200...tp every week mmg selalu mkn luar..so total 1k plus la jugak..

Tp tu bila husband ada dkt rumah..kalau time dia kerja luar..seminggu rm50 je brg dapur..tp rm200 juga habis tak masuk rm50 tdi sbb i mkn dkt luar..suami ada bru masak selalu..
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2013 09:58 AM | Show all posts
rabu lepas, aku gi pasar basah,
2 slice ikan merah + 1 slice ikan jenahak = rm21
3 slice nie utk baru lauk anak aku utk 3 hari. mcm mana orang lain boleh berjimat bahan basah nie?
sayur2 lain. sayur takpela. murah.
hari2 aku bagi anak aku makan ikan. sebab derang dah jemu ayam.
ikan tu biasa buat sup, masak kicap or ikan goreng.

tiap2 week, ada ajek barang2 aku beli. malas nak kira/budget kan.
hari ini kena beli air vitagen + yakult pulak utk budak2. plus, beli ikan lagi utk hari sabtu/ahad (2 hari)


Last edited by Hana on 27-9-2013 10:00 AM

Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2013 10:17 AM | Show all posts
susah nk trace belanja dapur..sbb kalu g hypermart utk beli brg kering..mesti ada campur jugak dengan detergent...pampers baby..susu baby...shower cream bagai..so aku taktau la berapa abis utk bahan kering mcm beras minyak gula tepung rempah2 bihun spaghetti bagai tu...

tp bahan basah..normally seminggu aku abis around RM100 lebih...minumum la RM100 tu...ayam sekor tu cuma tahan 3-4 hari aje...pastuh sayur mayur..daging..ikan...

ikan pon mahal weh...

Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2013 11:39 AM | Show all posts
selalunya kalo belanja dapur selalu burn hampir 500..
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2013 11:45 AM | Show all posts
tak pernah amik tahu sebab tu semua laki aku yg setel....dan aku bukan jenis yg suka simpan stok..dah abis baru soh laki beli...
almost masak kat rumah..mkn kat luar bila time gaji jer...
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2013 11:57 AM | Show all posts
zasssssss posted on 27-9-2013 11:45 AM
tak pernah amik tahu sebab tu semua laki aku yg setel....dan aku bukan jenis yg suka simpan stok..da ...

I selalu simpan stok..bkn brg basah..tp mmg dah tabiat rasanya..kalau ada sale beli byk terus..jimat..beli untuk 3-6 bulan punya stok..dtg rumah i sehelai sepinggang pon tak pe..berus gigi..ubat gigi semua ada stock..pencuci muka..new towel..semua ada..makanan at least stock sbulan..sbb dr zaman belajar mmg dah biasakn diri mcmtu..takut apa2 jd..dkt tmpat i belajar ada typhoon earthquake but its rarely occassion but still anything can happen..so dah terbiasa simpan..

Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2013 12:08 PM | Show all posts
iols duduk ngan bapa n adik laki, tapi kekadang adik beradik lain sekeluarga dtg gak kumpul makan sama2. barang kering mau2 RM400 utk brg kering je. tiap2 hujung minggu lak pi pasar minggu at least nak2 RM50 sekali pergi. belum campur brg extra sementara menunggu hujung minggu lak.
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2013 12:10 PM | Show all posts
tinker_bell posted on 27-9-2013 11:57 AM
I selalu simpan stok..bkn brg basah..tp mmg dah tabiat rasanya..kalau ada sale beli byk terus..jim ...

bagusnya u....org kalo sesat rumah aku memang mengagau la aku mencari makanan.....sebab tu aku selalu cakap pada sesiapa yg rasa2 nak datang rumah aku tu bgtau dulu...senang aku nak prepare something...hehe...

makanan basah tu biasanya adalah stok dlm 2 3 hari...lepas tu nanti laki aku topap.....barangan kering bila abis baru topap....sabun shampoo segala bagai tu pun sama..dah abis baru topap......kiranya kalo nak tengok aku tolak troli bila dpt gaji beli barangan keperluan tu memang payah la...
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2013 12:28 PM | Show all posts
aku  barang  dpur  ader  setgh  aku  beli  . ader  setgh  mak aku  yg beli  sbb  dok  dgn mak  kata kan .

bab2  barang  bsah  tu  part  mak aku laah  aku  part   sbun bsuh  kain /  sbun mandi  n len2 ...

bil2 aku  jgk  paid ...   dlm  100rm  sikit   jgk laa belanja  dapur ..   klu campur  dgn  bhan  basah ..

stock  len2   mmg  beli  byk  .. der   offer  jer  zasssss   aku  bli  jimattttttt
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2013 12:29 PM | Show all posts
50 hinggit pergi pasar tak jadi apa hasilnya
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2013 12:29 PM | Show all posts
korang blanja dapur sbulan 500 je ??? biar betul

korang hidup zaman bila ni skarang blanja dapur mahal laaa...bila pergi wet market pun semua mahal. tak stock up barang dapur lagi tu
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2013 12:45 PM | Show all posts
limesherbet posted on 27-9-2013 12:29 PM
korang blanja dapur sbulan 500 je ??? biar betul

korang hidup zaman bila ni skarang blanja dapu ...

yup mmg laa  mahal   tp  pepndai laa  jimat  cermat ..  kawal  in  out   duit  ..

beli  mana  yg ptut ..  hehee .. insya-allah   ..


Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2013 02:18 PM | Show all posts
aku pulak, makanan basah aku beli biasa RM50 seminggu. So, dalam 1 bulan RM200. Makanan kering pulak, like biskut, milo etc biasanya aku beli sebulan sekali. Biasanya habis dalam 300-400 la. Depend pada apa yang anak aku main taruk dalam troli.
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2013 04:12 PM | Show all posts
Iols masih lagi berdua (tahun depan bertiga insyallah ), and mmg tak masak so makan kat luar ja and otomatik barang rumah pun kurang.

Kalau beli stok slalu banyak beli junk food atau jajan hahaha...
So kategori iols below RM500 (konfem tiap2 bulan 300++)

Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2013 04:29 PM | Show all posts
aku nye style lak awal bulan beli semua sabun mandi,sabun baju,downey,shampo rambut aku,suami n anak,shampo kucing,ubat gigi n berus gigi...nie mesti beli awal bulan...lps tu beli brg dapur mcm beras,ayam,ikan bawang semua lar ada lar abis dlm rm150...nie tuk awal bulan..

tuk minggu ke 2 hingga hujung bulan selalunye tak banyak sangat dlm rm100kebawah...ikut kepd apa yg di ambik oleh suami n anak aku..

mkn luar seminggu sekali atau 2 kali kot...tak berapa pasti..ikut mood suami aku..tiba2 dia nak mkn luar...pegi jer...kalo pegi mkn kat kedai mknan siam ada siakap stim abis ler rm50 sekali mkn...kalo mkn nasi lemak wak kentot baru rm15 jer...kalo pegi mkn kat kedai mamak abis ler dkt rm15-20...tp selalu mkn luar ni hari sabtu atau ahad jer...kdg2 petang ahad buat bbq...so dah jimat kat situ dah...
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2013 04:31 PM | Show all posts
sy tiga orang jer... barang2 kering purata sebulan RM300...tu pun sbb beli dlm kuantiti besar cam beras 10kg dan minyak 5kg... semua blh guna sampai 3 bulan lebih...... barang basah lak RM50 utk seminggu..
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2013 05:39 AM | Show all posts
aku lebih kurang 500 atas ...untuk 6 org...tolak apak budak  yg makan kat umah sebulan 3 4 kali saja...jadi tinggal 5...anak2 dah beso..so selera pun boleh tahan beso...untuk coti sekolah kalo aku rajin masak maka belanja pun lebih...
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2013 04:56 PM | Show all posts
aku dok sorang2 ja..rasanya kalau brg utk masak2..maybe below 100 kot sebulan
mkn kat luar time lunch tuh lagik byk aku spend dr makanan kat umah
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2013 06:47 PM | Show all posts
For me, masak 3 x sehari, 7 hari seminggu. Memang lebih RM1k. Makan luar tu dalam1 atau 2 kali je seminggu.
I spent RM600 utk barang basah sahaja, itupun kalau beli kat pasar borong. Kalau beli kat pasar tani, dgn 600 hengget tu cuma tahan 2 minggu jelah jawabnye. Barang kering dalam 400 lebih. Tengoklah bulan tu byk ke barang habis. Kalau bulan tu byk barang habis yg selain dari bahan utk makan, mcm sabunlah, toiletris lah, tah apa2 lagi tu maka over bajet lah jawabnye.

I tak tau dah nak cut tang mana .

Itu gaya2 makan lauk2 biasa je, takdelah ikan2 mahal apa semua tu.
I ada 3 growing kids, my hasben and a maid. Nak kata kitorag makan byk tak jugak, but my son mmg lah makan byk. Bibik pun bukan jenis mentekedarah, dia just makan nasi banyak but lauk ciput.

Nak kata lauk masak berlebih tak jugak, satu meal satu lauk je, kadang ada sayur kadang i tak buat sayur. Ada lebih simpan then panaskan. Kadang2 lah masak 2 lauk. Jarang sangat membuang atau masak berlebih. Sbb i jenis yg biar kurang, nanti kalau tak cukup goreng telur dadar ke telur mata ke camtu.

I monitor my spending ada dekat setahun kot, then i dah tau tu i stoplah kira, so i get fixed amount from asben utk belanja dapur ni. But bila time habis cepat tu, i suh dia gi belilah sbb i dah takde cash.

How  people spend less than that i takleh nak comprehend huhuhu. Sbb i rasa i feed my family sangat2 sederhana dah.

Kos makan luar seminggu sekali dua tu lain, tak masuk dlm ni. Then takde beli susu mahal sbb anak2 dah besar, just nespray small pack je utk derang makan ngan coco crunch. pampers pun yg murah je sbb my doter pakai mlm sekeping je.

Last edited by sitisbp on 29-9-2013 06:50 PM

Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2013 02:05 PM | Show all posts
Hana posted on 27-9-2013 09:58 AM
rabu lepas, aku gi pasar basah,
2 slice ikan merah + 1 slice ikan jenahak = rm21
3 slice nie utk  ...

kak hana
nak bertanya...
mmg makanan baby harus ikan mahal ke?
sbb nye anak saye saya kasik ikan kecik2 aje.
sbb apa org kasik baby ikan mahal2?
ke mmg mak2 budak mkn ikan mahal?
saya suap anak ikan yg saya mkn.
so kalo ikan murah yg  sy mkn, so anak mkn ikan murah jgk.
cukup ke kasiat anak saye?
sekian soklan saye.

Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2013 02:25 PM | Show all posts
silica_SiO2 posted on 30-9-2013 02:05 PM
kak hana
nak bertanya...
mmg makanan baby harus ikan mahal ke?

ada kaitan ke ibu mkn ikan murah jd tak cukup protein kat anak..yg aku tau anak2 elok makan byk ikan coz ikan bgs tuk otak baby...ikan bukan kepala ikan...kepala ikan tak bgs...anak aku pun mkn  sama mcm aku jer..ok jer otak dia..minum susu pun yg murah jer tak de yg mahal pon...coz bila beli yg mahal dia muntah2 n demam...tak serasi...cuma mak aku penah cakap kalo kita biasa ajar anak kita mkn benda yg mahal2..nanti dia tak nak mkn benda yg murah2...seelok2nye gilir2kan ari nie ikan,esok ayam,lusa daging...nie yg aku buat ler..

Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2013 02:30 PM | Show all posts
poyohabis posted on 30-9-2013 02:25 PM
ada kaitan ke ibu mkn ikan murah jd tak cukup protein kat anak..yg aku tau anak2 elok makan byk ik ...

takde ar
psl bese mak2 budak menyembang
konfem kasik makan ikan mahal2 dan besar2
bese ikan merah ikan jenahak tenggiri salmon
tadek ikan kembong ke, sardin ke..kerisi ke
so rase saye plak yg bajet giler kat makanan anak ke

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.088077s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list