Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
24719
View
134
Reply

Belanja Dapur Sebulan

[Copy link]

Author: GuaAnakMelaka       Show all posts   Read mode

Post time 30-9-2013 02:33 PM | Show all posts
belanja dapur tak termasuk makan luar dalam 300-400 monthly.
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2013 02:39 PM | Show all posts
silica_SiO2 posted on 30-9-2013 02:30 PM
takde ar
psl bese mak2 budak menyembang
konfem kasik makan ikan mahal2 dan besar2

ala ko jgn la rs rendah diri..anak aku pun mkn jer ikan kembong,ikan cencaru,ikan pari,ikan bilis pon dia sembat jer coz aku msk pe pun dia mkn..org zmn dulu2 bg anak ikan sungai jer...berjaya jer anak2 org dulu...kawan mak aku peguam pun mkan mcm kita mkanan yg biasa2 jer...siap tumbuk belacan lagi kawan mak aku tu...anak2 dia selamba je mkn...pd aku tu semua ikut pd ekonomi n ibu bapa tu sendiri...yg penting anak2 kita sihat,cergas...tak perlu ikut orang...

Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2013 02:42 PM | Show all posts
barang dapur ai dlm RM300++ but my baby RM500++ dah tentu2... dgn pampersnyer...susunyer. nestum lagik, biskut lar, dgn glukose eiiii....mcm2lah sejak ader anak nie... bajet shopping & "entertainment" skg suma anak yg sapu!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2013 02:59 PM | Show all posts
silica_SiO2 posted on 30-9-2013 02:05 PM
kak hana
nak bertanya...
mmg makanan baby harus ikan mahal ke?

mmm.. utk senang aku masak (takyah siang ikan) dan senang jugak mak mertua aku masak (takyah siang) utk anak2 aku le.
itu ajek aku pikir. kaedah menyenangkan diri sendiri & orang lain jugak. itu kan pakai slice.
aku nie, max masa boleh duduk kat dapur 30minit ajek tau. lebih dekat2 1 jam, nnt aku hangin kat semua orang.
30minit tu termasuk basuh ikan, kupas2 bawang, potong2 sayur + basuh2 apa2 perkakas yg digunakan. aku tak suka blend awal2 bawang2/halia2 whatever dihari lain sebab aku malas & sering outing hari sabtu/ahad. takde masa nak duduk lama2 kat dapur. panas & penat nak berdiri lama2.
lagipun, budak2 makan tak banyak. 1 slice mmg cukup.
takde kaitan dgn ada khasiat ke tak.
kalau masak ikan kerisi (mmg murah tapi kena siang), pun ambik part bawah - badan - yg less tulang2. part atas, aku pun tak makan. pun rugi sket lah kat situ.

kalau pasal khasiat, aku masuk grup mak2 yang masak homemade meal nie (majoriti chinese) lagi la. derang guna ikan salmon kauuu..haa..hambikk. buat bubur pun campur ikan salmon.
lagi la terkedu. derang masak benda2 berkhasiat tau.
err..malas pulak aku nak senaraikan.


Last edited by Hana on 30-9-2013 03:02 PM

Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2013 03:06 PM | Show all posts
silica_SiO2 posted on 30-9-2013 02:30 PM
takde ar
psl bese mak2 budak menyembang
konfem kasik makan ikan mahal2 dan besar2

ada jugak hari aku miss/tak beli ikan slice nie.
mil masak ikan yang ada lah.ikan2 yang dibeli oleh FIL utk rumah.

tapi, anak aku ada mild ezema. so, ikan jenis gatal2 dia takleh makan.
aku lupa la ikan yang gatal tapi, MIL ckp, cencaru jenis ikan gatal.
yang dia boleh makan, kerisi ajek lah.
ikan isi putih ajek boleh makan (ala ala pantang orang bersalin kejadahnya )


Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2013 04:06 PM | Show all posts
Hana posted on 30-9-2013 03:06 PM
ada jugak hari aku miss/tak beli ikan slice nie.
mil masak ikan yang ada lah.ikan2 yang dibeli ol ...


ade yg kata cencaru tak bisa
selar tak bisa
sardin tak bisa
bawal putih tak bisa

ade yg kata kerisi bisa
mabong bisa
pari bisa
bawal hitam bisa

pening sungguh la..
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2013 04:24 PM | Show all posts
Hana posted on 30-9-2013 03:06 PM
ada jugak hari aku miss/tak beli ikan slice nie.
mil masak ikan yang ada lah.ikan2 yang dibeli ol ...


kalo saya
elergik ikan buruk aje
sure gatal2.
kalo fresh, walopon ikan kembung pelaling or selar kuning pon
sume okes saje.
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2013 05:26 PM | Show all posts
Belanja dapur aku tak sampai 50 pun utk 3 bulan... sebab aku beli bahan kering cuma 3 bulan sekali je waktu sabun mandi, serbuk pencuci, beras & minyak masak dah habis... bahan basah tak sampai 50 jugak sebulan...

sebab apa tak sampai 50... sebab aku masak simple je guna bahan basic iaitu bawang, kunyit, santan, cili, asam keping, asam jawa... aku tak pakai sos tiram, sos cili mahupun kicap sebab segala mak nenek sos ni mahal.... bahan masakan pun aku ringkas je, tak pakai daun kari ke, daun bawang ke, daun sup ke, buah keras ke dll...

Lagi satu, aku suka combine resipi cthnya Ayam Goreng Kunyit masukkan kacang panjang... Petola Rebus masukkan udang... Kangkung Goreng Belacan masukkan isi ayam.. Sup Telur masukkan sayur-sayuran organik... Ikan Selar Masak Asam Pedas masukkan terung, bendi & tomato... Jadi, selain menyihatkan masa aku jimat & bahan masakan pun jimat. Jimat Duit!

minuman pulak aku tak beli mak nenek 3 in 1 sebab mahal dan banyak gula... aku beli minuman murah iaitu teh dan kopi..... bancuh sendiri je.... MILO dan segala produk NESTLE telah lama dilupakan sebab mahal.. dan aku tak ajar anak aku minum MILO cuma susu perisa Honey je

Sabun pulak tak pakai shower cream ke, milk bath ke... aku pakai Sabun Fruitale je... pencuci je aku invest pada jenama TOP tapi tahan 3 bulan... Syampu, Scrub, Masker, Bleach cream aku beli kat Thailand RM5 je satu... jimat kan

Jadi aku dah jimat 200 ringgit di situ... that's why aku boleh sign up keahlian gym platinum.. sebab aku pandai jimat... orang lain semua cakap aku bergaya & ingat aku banyak duit, padahal diorang tak tahu, aku jimat camane

agak-agak boleh ikut?


Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2013 10:33 AM | Show all posts
wanitajelita posted on 30-9-2013 05:26 PM
Belanja dapur aku tak sampai 50 pun utk 3 bulan... sebab aku beli bahan kering cuma 3 bulan sekali j ...

huiii harus laaa   aku  kena  polo  cara   ko pas  nie  ..  smlm dah beli brg2  umah ...
kat kedai  ubat   agak  murah laa  sikit  harga nye .. total  bli brg  umah  smlm  dlm 60 hingget   jer

ubt  gigi  bedak2  segla  keperluan  yg lelain .. ader  stock lg ..

sabun  top  der  laa 4 kotak  2.5kg  leh laa tahan  sampai ujung  thn  kekeeke

sbtu ni plak  nk jln jauh  kena aku  jimat  cermat ... huhuhuhu


Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2013 10:56 AM | Show all posts
kalam78 posted on 1-10-2013 10:33 AM
huiii harus laaa   aku  kena  polo  cara   ko pas  nie  ..  smlm dah beli brg2  umah ...
kat keda ...

Bagi aku, aku utamakan aktiviti fizikal/santai/sosial berbanding barangan berjenama mahupun makanan mewah... pemakanan sihat tak semesti belanja besar, tapi memandangkan semua orang menganggap makanan mewah adalah cara utk meraikan kejayaan, tu pasal diorang akhirnya tak cukup uit utk memenuhi lifestyle tu...
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2013 12:03 PM | Show all posts
wanitajelita posted on 1-10-2013 10:56 AM
Bagi aku, aku utamakan aktiviti fizikal/santai/sosial berbanding barangan berjenama mahupun makana ...

yup   aku  sokong   tu .. tk semesti  nk  barangan  yg  brand2   .bior  laa idup  serba  serderhana  
jer ...  aku  pon idak laa mewah  pon  tp  ckup  serba  serbi   alhamdulillah lah kan ....   

n klu ader  rezeki  syukur  sesgt  ..


Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2013 02:30 PM | Show all posts
wanitajelita posted on 1-10-2013 10:56 AM
Bagi aku, aku utamakan aktiviti fizikal/santai/sosial berbanding barangan berjenama mahupun makana ...

aku sokong makanan sihat tak semestinye yg mahal...yg penting segar...cara sabun bsh tu memang btl kan..beli yg dlm kuantiti beso nye tahan 3-4 bulan...tp umah aku shower kuat pakai sebelum nie..coz main tekan jer..bila beli dove(mahai betul skrg nie rm20 tuk 1l) baru la tau nak berdikit2...bab2 berus gigi n ubat gigi memang tiap2 bulan la suami aku beli..dah menjadi hobi dia nak membeli benda alah tu..kadang2 aku beli gak kopi yg 3 in 1 tu..kadang2 ada beli yg berjenama ada beli yg murah...n kdg2 yg murah pon best gak...

aku lak kalo ada balance duit tu tak de la nak ke gym..cuma simpan tuk target nak membeli cincin emas,baju or alat tuk anak aku(bedak muka,alat tulis)...coz badget kecik..kalo yg beso2 tu harus la pau cik suami
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2013 08:51 PM | Show all posts
barang kering rm250
barang basah rm250 juga kut..yg ni x tentu tgk keadaan harga pasaran semasa...tp selalu p beli d tesco saja ikan dan ayam murah bila ari sabtu
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2013 10:15 AM | Show all posts
selalu makan luar time breakfast aje waktu weekend, pasal bawa anak giplayground.
so far aku rasa belanja makan dalam bawah rm300 kot.
masak sendiri, beli kat pasar sungai besi, pasar borong selangor. murah sikit.
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2013 10:23 AM | Show all posts
poyohabis posted on 30-9-2013 02:39 PM
ala ko jgn la rs rendah diri..anak aku pun mkn jer ikan kembong,ikan cencaru,ikan pari,ikan bilis  ...

anak aku pun suka ikan bilis. so selalu ada stok ikan bilis goreng dalam peti ais. bila makan lauk apa2, kasi sikit ikan bilis, memang banyak dia makan pasal dia suka benda2 rangup ni.
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2013 10:26 AM | Show all posts
wanitajelita posted on 30-9-2013 05:26 PM
Belanja dapur aku tak sampai 50 pun utk 3 bulan... sebab aku beli bahan kering cuma 3 bulan sekali j ...

aku suka la idea memasak tanpa guna kicap bagai tu. aku rasa aku perlu substitutekan penggunaan bahan masakan cam ko.

so far, kat belakang rmah aku, ada la aku tanam serai, pokok kari, daun pandan, pokok cili, kunyit. tu aku rasa salah satu kekdah utk jimat.
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2013 10:32 AM | Show all posts
tipuware posted on 3-10-2013 10:23 AM
anak aku pun suka ikan bilis. so selalu ada stok ikan bilis goreng dalam peti ais. bila makan lauk ...

tu la...anak aku pulak memang kami dah ajar mkn jer apa pun...x nak ajar memilih mknan..nanti yg susah kita gak kan...tp sebulan sekali ada la suami aku bwk mkn sushi...tu pun mula2 dl dia tak nak mkn ikan salmon coz dia kata geli mcm tak msk..bila ckp ikan nie bgs tuk otak...nanti leh bantu jd otak dia pandai baru la dia mkn...cuma anak aku tak suka mkn sayur...ada jer alasan dia..dia ckp mkn sayur hanya hari sabtu jer...bila hari sabtu suruh dia makan sayur dia kata dah makan semalam hari friday..banyak alasan dia...karnivor betul anak aku nie

Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2013 10:35 AM | Show all posts
bab2  makan  nie  so  far  aku  ok  jer   ..  sbb   jarang  masak /  makan pon  ..

tp  weekend  tu ader  laa masak   ..  simple2  jer  tumis2   goreng2  .. agak menjimat jgk ..
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2013 10:37 AM | Show all posts
poyohabis posted on 3-10-2013 10:32 AM
tu la...anak aku pulak memang kami dah ajar mkn jer apa pun...x nak ajar memilih mknan..nanti yg s ...

cam mak aku, dia nak kasi anak abg aku makan sayur, dia selalu buat nasi karot. kiranya mmg hancur la blend lobak tu..
kadang2 mak aku buat stok ayam, yg campur sadri, karot, then masak gunakan home made stok.

anak ko jenisdapat detect sayur daripada rasa atau rupa?
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2013 10:40 AM | Show all posts
tipuware posted on 3-10-2013 10:37 AM
cam mak aku, dia nak kasi anak abg aku makan sayur, dia selalu buat nasi karot. kiranya mmg hancur ...

bebudak  tu  laa masalah nyer  ..  sayur  jer  semua  x nak  makan  ..

mcm  ank  buah aku pon sama ..  klu mkan  mee  tu ader   dia  dah tlok siap2  syur
tepi pinggan  

Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2013 10:40 AM | Show all posts
tipuware posted on 3-10-2013 10:37 AM
cam mak aku, dia nak kasi anak abg aku makan sayur, dia selalu buat nasi karot. kiranya mmg hancur ...

anak aku kalo aku cincang halus2 sayur atau bawang semua blh nampak walaupun sehalus2nye..kalo blander jer dia tak tau..telan jer...aku rs dia cam rupa n warna syr2 tu...ada ke satu hari suami aku suruh dia mkn carrot dah potong kecik2...anak aku leh ckp "adik nak sayur yg warna pink jer"..mana ada syr warna pink..bayam yg airnye warna pink pon dia tak sentuh..coz tu air jer warna merah sayur dia warna hijau...

Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2013 10:45 AM | Show all posts
poyohabis posted on 3-10-2013 10:40 AM
anak aku kalo aku cincang halus2 sayur atau bawang semua blh nampak walaupun sehalus2nye..kalo bla ...

demand  ank  ko yer   

Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2013 10:55 AM | Show all posts
kalam78 posted on 3-10-2013 10:45 AM
demand  ank  ko yer

bukan demand tu cara nak mengelak...tau2 jer la budak2 kan...ada jer alasan tak munasabah dia bg...ada ke dia tengok iklan pencuci muka yg dr hitam ke putih apa nama tah lupa aku..anak aku suruh aku pakai coz katanye aku hitam..pakai tu leh jd putih..tersedak2 suami aku dengar...

Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2013 10:57 AM | Show all posts
poyohabis posted on 3-10-2013 10:55 AM
bukan demand tu cara nak mengelak...tau2 jer la budak2 kan...ada jer alasan tak munasabah dia bg.. ...

hehehe   tulaa  ank2  sekarang    kita  di  sek  kan  blik   

ader  ke patut  sabun di sama kan   sabo  weh ..

Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2013 11:00 AM | Show all posts
kalam78 posted on 3-10-2013 10:57 AM
hehehe   tulaa  ank2  sekarang    kita  di  sek  kan  blik   

ader  ke patut  sabun di sama kan ...

tu la pasal...pening kepala melayan nye...tp bila dia sakit demam tu sian lak..bila dah jd mcm tu moyok jer kan..dah tak best lak nak dengar mulut dia merapu tah apa2...

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053743s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list