Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
21138
View
130
Reply

Belanja Dapur Sebulan

[Copy link]

Author: GuaAnakMelaka       Show all posts   Read mode

Post time 3-10-2013 11:01 AM | Show all posts
poyohabis posted on 3-10-2013 11:00 AM
tu la pasal...pening kepala melayan nye...tp bila dia sakit demam tu sian lak..bila dah jd mcm tu  ...

taw  tkpa ...  anak2   layan kan  jer  weh ....  

bulan ni  brg2  dapur  udah  beli ke  ?

Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2013 11:03 AM | Show all posts
kalam78 posted on 3-10-2013 11:01 AM
taw  tkpa ...  anak2   layan kan  jer  weh ....  

bulan ni  brg2  dapur  udah  beli ke  ?

belum lagi..suami aku bz...dia tak bg aku beli sorg2...so mkn lunch beli jer yg dah siap msk..dinner lak mkn kat luar...suami aku dah start bz skrg nie...aku biasa la bz megeras jer la...tp bajet biasa jer kot..coz dah memang bajet tuk mkn luar n brg2 dlm umah berapa...cuma tu lar brg dah naik harga kan skrg nie bawak rm50 tak dpt beli apa pun...

Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2013 11:05 AM | Show all posts
ohh  tk pa  jimat  cermat  laa sikit  kita pas nie ..  insya-allah  ...  sikit2  adat  laa kan ....

aku  pon dah  beli siap2  senang ...   
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2013 11:51 AM | Show all posts
tipuware posted on 3-10-2013 10:26 AM
aku suka la idea memasak tanpa guna kicap bagai tu. aku rasa aku perlu substitutekan penggunaan ba ...

wah bestnya... tipuware, share la kat sini cara penanaman pokok2 sayur tu. Mesti seronok dapat masak dengan bahan-bahan yg diambil dari keliling rumah... ala orang dulu-dulu
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2013 12:15 PM | Show all posts
wanitajelita posted on 3-10-2013 11:51 AM
wah bestnya...  tipuware, share la kat sini cara penanaman pokok2 sayur tu. Mesti seronok dap ...

Ntah. aku tanam aje, campak kan aje, hidup tak hidup naisb la. mak aku suruh aku borak2 dgn pokok, takdenye aku ada masa, baik aku ngulit anak aku heheh. pandan musuhnya cam pak belalang aje la, kat belakang rumah aku 1 dah roboh pasal pak belalang makan. api aku tak ralat pun, ada lagi berpokok2. serai pun sama, kunyit pun sama. aku takde kekdah pasal aku main tanam dan siram. dia nak hidup, hidup la, tak dapat hidup aku tanam lain. cam pokok cili agak ngada2 pasal ulat mudah datang. so biasanya sempat berbuah sekali aje, then kena makan dgn ulat. aku beli baru


Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2013 02:14 PM | Show all posts
mama...

stock groceries selain barang basah yang wajib ...budget untuk sebulan
pampers, susu anak (kena cover utk rumah pengasuh sekali tau)
mau dekat 1000, barang basah, bila time nak masak baru kelam kabut pi beli, sebab suami suka fresh.
dalam peti ais tu stock sentiasa kena ada, utk tetamu yg suka mai terkejut terkejut nak duduk sampai 2,3 minggu tak mau balik tu kan....pas tu tabung utk gas pun kita peruntukkan...tambah bila time cuti sekolah (anak anak mama tak sekolah lagi) tapi utk para tetamu yg berkunjung, time tu baru stok barang basah dalam peti seketat ketat yg boleh...sebab kalau tak....kami dua akan jadi bahan maki.

sekian.
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2013 02:23 PM | Show all posts
1k  termasuk   antar  kat pengasuh  ...  mmg   coz  tinggi .. susu pampers ..  

brg2  kering / basah ..

penin  mikir2   tiap3  bulan
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2013 05:11 PM | Show all posts
mamaezah posted on 3-10-2013 02:14 PM
mama...

stock groceries selain barang basah yang wajib ...budget untuk sebulan

dl ms anak aku msh pakai pampers memang bajet gan susu dia rm1 k lar...tp lps dah beso nie banyak senang wooo...susu minum 2x sehari jer...lebihkan makan nasi atau mkn mee..mkn mcm org beso gak ler...tp ikut standart perut dia la kan...cuma tak ajar kan bg mkn snek n junk food...jd senang sikit bila kuar pegi mn2 dia tak reti  mkn tu..dpt gift kat tadika pon tak reti mkn....katanye tak sedap...rosak otak adik
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2013 10:06 PM From the mobile phone | Show all posts
poyohabis posted on 3-10-2013 05:11 PM
dl ms anak aku msh pakai pampers memang bajet gan susu dia rm1 k lar...tp lps dah beso nie banyak  ...

Ishhh bagusnya anak awakkkk....,!! Brapa umo dia? Bagi tip
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2013 09:05 AM | Show all posts
mamaezah posted on 3-10-2013 10:06 PM
Ishhh bagusnya anak awakkkk....,!! Brapa umo dia? Bagi tip

skrg ni dah 4 thn... ms umur 1 thn setengah dah ajar kencing kat toilet.. sy mmg bukak pintu toilet time sy buang air bg dia  tgk...tp ambik ms dkt sbln br dia x terkucil sblm bgtau nak kencing...pampers msh pakai lg mlm2.... bila umur dia 2 thn genap ajar anak sy minum susu 1 jam b4 tido...seblm tido ajar kencing kat toilet.... mula2 seminggu pertama anak sy melalak time nak tido coz nak susu terpakse bertabah ler....lps tu dah ok...mula2 sy buat ms umur 1 thn setengah-2 thn sehari 5x susu...2-3thn 4x sehari susu...3-4thn 3x susu...tuk 4 sehingga dia dewasa nak 2x sehari..

saya memang ajar anak buang air kecik atau beso terus ke toilet duduk..coz umah ada toilet tu jer..tak de pakai toilet kanak2..beli jer pelapik tuk kanak2...kecik sikit dr yg biasa...nanti anak pun suka..ada corak2 lagi...mula2 memang susah sikit tp lps tu kita dah senang...kene kerap tanye kat anak nak kencing ke tak...10-20 minit sekali tanye...

sorry tt ter ot yer jgn mara


akhirnye suami aku bg gak aku pegi beli brg dapur sorg2..disebabkan dia semakin bz semlm balik kejap jer tuk sembahyang maghrib...lps tu pegi site blk n blk kul 10mlm...alih2 terpakse la mengalah...
Last edited by poyohabis on 4-10-2013 09:14 AM

Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2013 10:53 AM | Show all posts
poyohabis posted on 4-10-2013 09:05 AM
skrg ni dah 4 thn... ms umur 1 thn setengah dah ajar kencing kat toilet.. sy mmg bukak pintu toile ...

nak kena train abang abang macam poyo jugak lah!!
bukan kedekut...tapi pampers makin mahai la !!!
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2013 03:17 PM | Show all posts
mamaezah posted on 4-10-2013 10:53 AM
nak kena train abang abang macam poyo jugak lah!!
bukan kedekut...tapi pampers makin mahai la !!! ...

anak awak umur bape...awak pegi jer ke tesco,mydin,giant atau mn2 supermaket tengok alas duduk tuk kanak2...kecik jer muat la gan montot dia org...mula2 memang ler kelam kabut kan..tp lama2 ok...kene bertabah ler mula2...brg skrg nie semua pon dah naik harga..memang teruk la..tadi pegi mydin n pasar basah...

kat psr bsh beli ikan 2 jenis dah rm20...udang n ikan rm10 tuk buat rencah memasak...sayur2 segar abis rm20...kat psr bsh jer abis rm50...

pegi mydin beli brg kering dapur n downey abis rm160...abis rm200 tu tak beli lg beras coz beras banyak lg..mmg mhl betul skrg nie...mcm mn la org yg pendapatan rm1500 ke bwh n org2 kg atau org yg ramai anak...mesti mkn semua kene sukat...

Last edited by poyohabis on 9-10-2013 04:07 PM

Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2013 09:11 AM | Show all posts
sya rm500 ke bwh...
tiap2 hari msk...jrg sgt2 mkn kat luaq...
suami mmg bw bekal ke tmpt keje...

Alhamdulillah cukup...
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2013 05:11 PM | Show all posts
Hana posted on 27-9-2013 09:58 AM
rabu lepas, aku gi pasar basah,
2 slice ikan merah + 1 slice ikan jenahak = rm21
3 slice nie utk  ...

Orang kaya pun tepuk dahi kalau beli ikan mahal hari2..rakyat marhaen macam saya ni berbelanja ikut poket aje..sebulan sekali boleh la...
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2013 12:11 AM From the mobile phone | Show all posts
mmg mahal..beli brg kering je rm200 smggu..pdhal duduk ber3 je..ntah la..
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2013 09:28 AM | Show all posts
me n famly....
xterbudget....hehe...pegi pasa basah sesuka hati...kekdg seminggu skali, kdg2 smiggu 2x, kdg2 sebulan 2x je..
slalu skali beli bwh rm100 blanja utk 5pax...xtemasuk bwg + kntg + lada + sayo2

tapi kalau kebetulan lauk kat umah da abes...beli kat kdai dekat2 je...
huhu 2puluh lebih gak utk skali masak...macam lebih baik makan kat kedai...lebih kurang je hage dia

Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2013 10:48 AM | Show all posts

Aku dpt je gji mmg bli brg2 kering mcm sabun, lada kering, bwg sume tu dlm around 500++. Utk lauk basah aku peruntukkan dlm RM60-RM 70 per week memandangkan aku mask hari2. So total brg basah + brg kering stp bln around RM800++.

Blm msuk utility bil n brg2 anak...tu part laki aku. Aku cume kuar utk brg kering aje. Duit brg basah sume under laki pnye account..aku stay dgn mak, adik lelaki, husband n 3 org ank yg tgh membesar. So dlm fridge mmg wajib ada vitagen, coco crunh, susu coklat dutch lady, cornflakes tu sume..
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2013 03:06 PM | Show all posts
dah vote...dlm 500++ utk iols shj..
awal bulan beli stock...susu, milo, nescafe, minyak, telur, tepung dll...dalam 250-300,
hujung minggu beli lauk basah..abis dlm 100 utk stok seminggu

tue tak termasuk ayah @ ma iols yg beli in between  
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2013 05:30 PM | Show all posts
ada orang buat servey pasal belanja dapor nih bulan lepas kat umah aku ......
time dia tanya berapa aku habiskan duit nak beli makanan ???????????
ah, aku kate kat dia ........aku tak pernah kira sebenarnya ..........apa yg pasti aku le orang paling banyak beli makanan ....habis beli habis beli habis beli ........ daripada aku beli tudung freeda yg mahal2 tuh lebih baik aku beli makanan .......boleh makan sama2 ngan anak-anak kat umah
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2013 12:26 PM | Show all posts
just nak share - semalam beli 2 ekor ikan talapia sederhana besar, ikan pari - seketul & dpt potong kecik - 6 pcs, udang sikit - dlm sekali goreng - size pun L , sayur bendir - 4 biji, tauge - 50 sen, tauhu - 2 unit, daun kesum - seikat, daun bawang - seikat, bunga kantan - 1 . Cost me RM25.80

Nie untuk sekali masak for lunch - makan utk 2 dewasa, 3 remaja & 1 kanak2

so tak sure murah ke mahal

Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2013 12:49 PM | Show all posts
ikan da mahal, ayam da mahal.. tudung fareeda lagik mahal

sebulan spend dalam 300 jek la kot... takde la fancy ape ape pun...
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2013 05:42 PM | Show all posts
yela..brg sekarang dah mahal
ikan kmbung sekilo je dah RM12, ikan sardin sekilo RM10
mahal dari ayam...
mahal tak mahal...sbb nak mkn...beli je la
bkn org lain pun nk mkn...family sndri juga
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2013 10:56 AM | Show all posts
aku surirama..aku rse blanje dapur sebulan bwh 200 kot..
sehari spend 10.tu pun kdg2 xsmpai. aku bekalkan hb aku lunch  die. klw time mls tu bwt nasi grg kg ngn telur mata jek tu pun die dh ske. tp ni berdua...in sha allah ade rezeki dpt anak nt..xtau la cne plak kan...
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2013 11:01 AM | Show all posts
limesherbet posted on 27-9-2013 12:29 PM
korang blanja dapur sbulan 500 je ??? biar betul

korang hidup zaman bila ni skarang blanja dapu ...

u slalu blanja kt mana..500 tu i bleh bwt 2bulan punye stock hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2013 02:15 PM | Show all posts
dulu-dulu, masa anak kecik lagi, mmg mostly makan kat luar. kadang je masak or hari minggu atau kalau family dtg rumah. sbbnye, belanja beli bahan mentah lg mahal dr makan kat luar utk 2 org. anak tak makan lg. kalau dia makan pon, buatkan bubur sendiri utk dia.

tp now, dh ada 2 anak dan dh membesar, mmg byk masak kat rumah. mmg jimat. sbb budak bukan nak makan sgt makanan kat luar. tambahan anak sulong tu kalau makan kat luar, dia order nasi putih telur dadar, baik mak dia masak kat rumah je. hehehehe..

hari2 biasa, mmg balik keje penat & kadang dh maghrib. so akan masak yg simple2 je. 2 jenis lauk je. satu berkuah satu goreng2. kadang sayur tu, ulaman je. buat sambal byk utk stock seminggu .

hari minggu baru masak meriah sikit, 2-3 jenis lauk.

depends la. mcm mak nano dh pencen, anak2 dh besar. dia ckp kadang masak, ber-2 je makan, tak habis. dia duduk kg, so kalau sekali sekala makan kat luar, dia ckp mkn utk 2 org baru RM12 termasuk air. so mcm mahal lg beli bahan mentah. tp sekali sekala je la. sbb mesti masak jugak, lebih bersih, healthy & ikut selera kita.

mcm nano, dulu ye suka buat stock sebulan utk brg2 dapur kering dan basah. tp skrg tak. habis baru beli. sbb kadang tak berusik.. sbb belum tentu dulu suka makan yg tu, skrg pon akan makan lagi. so membazir.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.066456s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list