Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
24720
View
134
Reply

Belanja Dapur Sebulan

[Copy link]

Author: GuaAnakMelaka       Show all posts   Read mode

Post time 3-12-2013 12:40 PM | Show all posts
MAkan kat luar memang mahal...pegi chikcen rice shop ajer satu family makan 2 dewasa, 3 kanak2 pemakan ajer dah rm70..terasa kemahalannya.
Memang setahun sekali boleh la layan..

Belanja dapur saya, mesti below RM500
akan beli barang bila ada keinginan nak masak...
saya memang dah tak beli ikan kembung,sardin atau ikan2 yang nak kena siang kecik2 ni..budak2 ni tak mau makan ikan goreng garing2..tak pandai.
Semua nak makan isi ikan jer..
so 2 minggu sekali beli lah salmon 2-3 slice, siakap 2 ekor, ikan merah 2-3 slice jugak..
cukuplah 2 minggu..
anak me tak gemar ayam..tapi beli jugak dalam 2 minggu sekali..belilah 6pcs kepak ayam tu buat goreng sekali.
Daging mesti akan beli..dalam 2 pack gitu..2 kali masak.

Me selalu akan buat list RM70 dengan 8 kali masakan dalam seminggu.
Selalunya berhasil.
Maklum kalau hari bekerja masak mungkin 4 kali,,Sabtu Ahad wajib masak at least 4 kali jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2013 12:44 PM | Show all posts
aku  duduk  dgn  mak  agak  jimat  jgk ..   dulu  berapa 4  now  ber tiga  ..  nasik  masak  tgh  ari  tu
sampai  mlm ..  jarang  makan  kt  luar ..  sekli sekala  tu pon klu  teringin  sgt ..

smlm pg ekonsave beli2  brg  kering ..  dlm50henget  jgk .. ikan pon bleh  tahan  mahai  laa ne . musim  ujan
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2013 12:45 PM | Show all posts
Beras kat rumah me..5 kilo tak habis sebulan...nampak noor jarang memasak...dulu selalu beli beras 10kg tapi nanti dah masuk bulan ke 2 timbullah kutu2 beras tu.
Sayur pun beli bila nak masak jer..selalu beli tak mask dan buang gitu..sayang

stok yang kena ada..meggie, biskut,frozen food, bebawang, tomato, pasta
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2013 03:44 PM | Show all posts
AmMiNafeesa posted on 3-12-2013 12:45 PM
Beras kat rumah me..5 kilo tak habis sebulan...nampak noor jarang memasak...dulu selalu beli beras 1 ...

tk kuat   mkn  nasik  laa  yer  mcm  tu ..   

Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2013 04:04 PM | Show all posts
kalam78 posted on 3-12-2013 03:44 PM
tk kuat   mkn  nasik  laa  yer  mcm  tu ..

kalau hari2 bekerja masak nasik 1potsetengah jer..dalam seminggu mungkin dalam 10-12 pot jer
kira sikit lah jugak kan..
tapi Sabtu Ahad masak sekali 3 pot x 2 hari
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2013 04:08 PM | Show all posts
AmMiNafeesa posted on 3-12-2013 04:04 PM
kalau hari2 bekerja masak nasik 1potsetengah jer..dalam seminggu mungkin dalam 10-12 pot jer
kira ...

ohh   pakai pot   tin  susu  ker  cawan

kalu  umah aku  pakai tin  susu   yg  sedang  tu ...  mmg  sampai ke  mlm   
masak  3 pot  .. klu adik2  dtg  jwp  nyer  .. mlm tu  kena  laa tanak  len plak

Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2013 04:36 PM | Show all posts
kalam78 posted on 3-12-2013 04:08 PM
ohh   pakai pot   tin  susu  ker  cawan

kalu  umah aku  pakai tin  susu   yg  sedang  tu ...   ...

guna pot cawan periuk nasik tu ler....sikit je
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2013 05:21 PM | Show all posts
AmMiNafeesa posted on 3-12-2013 12:45 PM
Beras kat rumah me..5 kilo tak habis sebulan...nampak noor jarang memasak...dulu selalu beli beras 1 ...

Kakak, kalau takmo ada kutu, letak beberapa cili api dalam beras tu. Ni suami ajar dan so far, beras yang berbulan2 tak habis takda kutu menyewa situ.
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2013 06:31 PM | Show all posts
AmMiNafeesa posted on 3-12-2013 04:40 AM
MAkan kat luar memang mahal...pegi chikcen rice shop ajer satu family makan 2 dewasa, 3 kanak2 pemak ...

chicken rice shop,order ala carte ke yg menu set?

yg i tau dr dulu lg chicken rice ni quite expensive,ke naik harga?



Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2013 11:39 AM | Show all posts
pinksarah posted on 3-12-2013 06:31 PM
chicken rice shop,order ala carte ke yg menu set?

yg i tau dr dulu lg chicken rice ni quite exp ...

Me order set 2pax RM39.90.. top up 1 air, 1 mee apa ntah dgn nasik 1 plate lagi..
RM69.48
mahal betul..tapi kira cukup untuk 5 orang...
anak2 saya jenis pemakan...yang 4 thn dgn 2thn tu makan nasik sorang sepinggan..mak ni cuit2 la sikit...hahaha..
selamat lauk dia banyak
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2013 11:41 AM | Show all posts
besties posted on 3-12-2013 05:21 PM
Kakak, kalau takmo ada kutu, letak beberapa cili api dalam beras tu. Ni suami ajar dan so far, ber ...

oohhh gitu ker...
terima kasih sebab kongsi tips...
nanti kalau terjumpa beras 10kg murah..selalu akan beli jugak...bolehlah buat tips ni..
now suka beli beras SAGA..
nasiknya lambat basi...masak tgh hari ni..esok pagi masih elok...pernah terlebih macam tu..sebab tu tau
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2013 07:40 AM | Show all posts
AmMiNafeesa posted on 4-12-2013 11:41 AM
oohhh gitu ker...
terima kasih sebab kongsi tips...
nanti kalau terjumpa beras 10kg murah..selal ...

Oh beras SAGA okay ye kak? Selalu saya pakai beras 1okg RM26 tu (tak ingat pulak jenama ape ) cepat noo basinya kalau tak panaskan selalu. Saya ni kalau nasi kadang2 lupa nak panaskan sebab dia tersorok dalam rice cooker gitu

btw, baru2 ni terai guna beras perang cap ape ntah. mula2 ada kutu pastu dah letak cili api, agaknya menggigil kepanasan, terus takde kutu dalam beras dah sampai sekarang.
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2013 01:32 AM From the mobile phone | Show all posts
mlsnya nk msak skrg.. bli n msak, sama je kos.. tp bli lg cpat n snang..
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2013 01:35 AM From the mobile phone | Show all posts
besties posted on 3-12-2013 05:21 PM
Kakak, kalau takmo ada kutu, letak beberapa cili api dalam beras tu. Ni suami ajar dan so far, ber ...

cili api tu kna slice ke x? i pnah try ltak cili kering, tp ada gk kutu.. cili api x memburuk ke dlm beras tu nnti? pnah gak ltak garlic, pn x berkesan.. n bau kuat garlic plak.. bli beras mahal pn kna kutu.. stress..
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2013 11:07 AM | Show all posts
clarizsa posted on 11-12-2013 01:35 AM
cili api tu kna slice ke x? i pnah try ltak cili kering, tp ada gk kutu.. cili api x memburuk ke d ...

Tak payah slice, letak je dengan tangkai2 dalam tu beberapa batang. Bila dah memburuk nanti, tukarlah baru pula. Tapi biasanya taklah cepat sangat buruk kak.

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2013 11:27 AM From the mobile phone | Show all posts
besties posted on 11-12-2013 11:07 AM
Tak payah slice, letak je dengan tangkai2 dalam tu beberapa batang. Bila dah memburuk nanti, tukar ...

owh... thanx.. nnti i try..
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2013 01:04 PM | Show all posts
tinggal ber2...and baby de sorg..
belanja dapo dkt rm500...hari2 bawak bekal gi keje...kdg2 je lunch beli..
utk anak lak blnje dia je dlm 400..pampers+susu+mkanan ...
alhamdulilahh rezeki...
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2013 01:06 PM | Show all posts
AmMiNafeesa posted on 3-12-2013 12:45 PM
Beras kat rumah me..5 kilo tak habis sebulan...nampak noor jarang memasak...dulu selalu beli beras 1 ...

i lak beras sebulan 10kg...me+husband+baby 10 bln...
mmg wajib nasi...heheheh
beras 10kg pon dh 50 l3bih...
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2013 03:38 PM | Show all posts
tinggal bertiga je sekarang ni kat rumah, anak and suami selalu makan kt luar..so kdg2 i cuma masak dinner je la xpun weekend..so x banyak sangat barang yg perlu dibeli..below 500 rasanya..tp kalau semua balik n bercuti panjang blh jadi over 1k la jugak sebab semua nak suruh i masak kan menu favourite diorg..
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2013 04:27 PM | Show all posts
Groceries utk sebulan mcm sabun basuh, myk, pampers, susu anak, teh, gula, tepung dll tu... beli awal bulan dalam RM400/month.

Barang basah beli weekly dalam RM100 sebulan.  Dulu dapat ler RM50/week... skrg tak dapat dah....
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2013 12:35 PM | Show all posts
smlm pg  tesco  beli  brg  sikit  dgn  50heget   jgk ...  

tu  barang2 kering  jer  .. bahan basah  mak  aku  yg beli  ...
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2014 01:28 PM | Show all posts
dah vote .. 1000 ke atas.. sekarang baru tgl bedua ,kalau bertiga nanti rase maybe perbelanjaan boleh cecah 3k , tak tahu macammana nak berjimat lagi dah , beli barang dapur untuk sebulan , 2,3 minggu dah habis.. lps tu kalau shopping dkt pasaraya kecik beli ape yg patut je pon macam same je rate kalau belanje kat aeon/carefour..
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2014 08:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Dlm 500 ke atas..tp kurang dr1k... Sbb suri rumah sambil buat biz on9
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2014 06:31 PM | Show all posts
500 per month i guess is normal. If its 1k and above for 2, the financial is somewhat unrealistic. Unless belanja kat cold storage
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2014 06:32 AM | Show all posts
fuh..banyakkk sampai malas nak kire..tapi rasa2 kalao barang basah tu setiap minggu hbs gakla dlm seratus lebih....tmpt aku brg basah bleh kire masih mampu lagi...tapi xdela kitorg bermewah2 sgt..udang tu beli sekilo sebulan..byk makan ikan sbb laki aku suke makan lauk yang sesuai dgn budu...and ulam2...so kitorg dah save skit kat bhgn sayur and effort memasak..kekekeke...kalao barang kering tu...hmmm...same je kot budget nye sbb laki aku suke jajan n ice cream..anak2 punye vitagen lagi...yogurt lagi..buah lagi...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053180s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list