Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
22734
View
133
Reply

Belanja Dapur Sebulan

[Copy link]

Author: GuaAnakMelaka       Show all posts   Read mode

Post time 30-6-2014 11:23 AM | Show all posts
i think dlm rm 300 ++ pergi beli brg kering.. barang basah more rm250++

utk keperluan baby.. more than rm 700 +.. pampers + susu + makanan... upah jaga baby lg...

jarang masak.. selalu makan luar..

i stay ngn my family.. so ape yg mama masak i makan je.. ekekekke....

tp mostly mmg makan luar.... expecially weekend...
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2014 05:00 PM | Show all posts
Belanja dapur ni termasuk ke sabun ubat gigi semua tu?  Aku beli sekaligus bahan2 kering dengan stok peralatan cuci mencuci ni, habis antara RM250-350 seminggu- tak pernah kurang. Pergi pasar seminggu sekali, beli ikan daging sayur buah semua, dalam RM70-100.  Belanja harian, lunch untuk aku dan anak2 setiap hari lebihkurang RM15.  Selalu top up susu fresh dan roti (bekal ke sekolah) dalam 2-3 hari sekali, dalam RM25 seminggu.  Sekarang ni ada 2 anak kat rumah.

Jadi sepatutnya  minimum aku belanja dapur =  RM1600.   Maksimum = RM 2200.  Realitinya lebih dari tu, sebab ada je sebab nak pergi kedai beli sesuatu dan terbeli lagi banyak barang, atau makan kat luar satu keluarga.  Aku mesti lebih berdisiplin lepas ni, sebab mulai bulan depan aku dah tak kerja.  Kena banyak korban sebab laki aku bagi RM1000 je sebulan untuk barang dapur.

Antara benda yang aku kena kurangkan, pencuci lantai, toilet, dapur => kena  beli sebulan sekali je.  Selama ni cuci apa pun pakai bahan kimia sebab malas memberus, lepas ni kurangkan bahan pencuci, lebihkan tenaga  kerja - dah jadi surirumah kan.  Pakai jimat dan kalau habis, tunggu sampai bulan depan.  Shower cream => ganti sabun buku je.   Pencuci baju je aku tak tau macammana nak berjimat, sekarang aku pakai dynamo 4.4 kg, tahan 1-2  minggu je.   Ada ke pencuci lain yg lebih bagus tapi lagi murah?

Beras  tak leh jimat sebab husband aku diabetic, jadi aku beli beras Herba Ponni 5 kg je dah RM36.   Disebabkan anak2 aku ada potensi dapat penyakit yg sama, maka beras tu diguna oleh semua ahli keluarga aku.  

Bila 3 anak2 aku yg kat asrama ada di rumah, belanja dapur setiap minggu naik 2 kali ganda.   Dalam setahun, 8 minggu mereka ada di rumah.

Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2014 09:40 AM | Show all posts
sekali shopping mau rm200-300. pastu pasar basah lak dlm rm100 utk 2mggu. ni kami 3 beranak makan...sekali la dgn pampers. anak saya minum freshmilk, ni tiap minggu beli sekotak...


www.kau5ar.com
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2015 05:15 PM | Show all posts
boleh tak kongsi senarai barang dapur. sy budget bawah 300. beli barang dapur. tp still tak cukup. apa barang2 yg wajib ada.
1. beras 10kg
2. gula 4kg
3. Minyak 5kg
4. bawang besar - 1 guni
5. bawang putih - 1/2kg
6. halia
7. sardine 5 tin besar
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2015 11:59 AM | Show all posts
byknye belanja dapur. adusssss
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2015 12:08 PM | Show all posts
Tak pernah ambil tahu sebelum ni sebab husband yg bayar. Tapi bila tgk thread ni, usyar la jugak total price bila beli groceries last 2 days

Bahan basah - rm120 (3 jenis ikan, sotong, ayam, perut lembu)
                    - assorted sayuran dan bawang2
                     - telur ayam kampung / telur masin
                     -lain2 tak igt

Tidbits/Makanan merapu yang tak sehat - RM80

Lasted dalam 3 weeks (masak 4-6x seminggu)

Susu anak dengan pampers asing - beli hari lain
Susu snow 4 tin
2 pack besar drypers
Tahan sebulan

Beras 5kg tahan 2 bulan
Minyak 1kg tahan  3 bulan
Gula 1kg tahan 6 bulan
Garam 1kg tahan 4 bulan
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2015 04:21 PM | Show all posts
peachlily^ replied at 27-11-2015 12:08 PM
Tak pernah ambil tahu sebelum ni sebab husband yg bayar. Tapi bila tgk thread ni, usyar la jugak tot ...

mak ai... jimatnya
sy gula 4kg tak cukup sebulan
beras 10kg tuk sebulan
tapi masak 2x sehari. kalau hr minggu 3x sehari

Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2015 04:29 PM | Show all posts
brg dapur (ect sabun & so on + nugget ke ape) = Rm300
kalo brg basah seminggu x 4 (rm100)  : RM 400
barang makan anak seminggu x 4 (rm100) : RM 400
pampers 3x Rm30++ (RM100) --- 2bulan sekali...

belum jajan3 kalo kuar lagi..

Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2015 04:43 PM | Show all posts
watie_na replied at 30-11-2015 04:21 PM
mak ai... jimatnya
sy gula 4kg tak cukup sebulan
beras 10kg tuk sebulan

jenis tak makan manis2, air pun saya minum air kosong je
husband mmg separate air gas/kotak dia
kuih jarang buat..baking tak reti hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2015 04:08 PM | Show all posts
skarang nie kena ketepikan 1k tuk groceries.. tp tu include susu + pampers, makan luar, sabun2 mandi, detergent and barang2 kering semua.. blanja tuk 3 adults + 1 toddler. adik laki duk skali kat umah.. kadang2 dia reti la nak belikan sos ke 3-in-1 ke apa ke, yg dia slalu pakai dah habis..  

tak reti la nak jimat cemana lagi kat groceries.. itu pun mana ada bermewah2.. tiap2 ari masak gak tu.. lauk simple2 je.. tapi nak make sure cukup.. kesian pulak kat org2 lain kat umah tu kalau tak cukup makan..

nie nak tambah lagi sorg tahun depan nie.. tambah lagi RM500 tuk pampers, susu.. wawawaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2015 09:33 AM | Show all posts
ninjago replied at 16-12-2015 04:08 PM
skarang nie kena ketepikan 1k tuk groceries.. tp tu include susu + pampers, makan luar, sabun2 mandi ...

fuh.. banyak gak belanja
habis gaji sebulan

Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2015 04:36 PM | Show all posts
belanja dapur sebulan dalam RM3,000 kot
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2015 05:08 PM | Show all posts
shamsadis replied at 22-12-2015 04:36 PM
belanja dapur sebulan dalam RM3,000 kot

ko beli brg apa je sampai 3K sebulan
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2015 01:36 AM From the mobile phone | Show all posts
watie_na replied at 22-12-2015 05:08 PM
ko beli brg apa je sampai 3K sebulan

Aku dok oversea la
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2016 04:08 PM | Show all posts
Biasanya bawah RM500 tapi kadangkala lebih RM500 bergantung pada keadaan.
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2016 02:02 PM | Show all posts
sekali belanja dapur habis la rm200, seminggu sekali.
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2016 02:34 PM | Show all posts
tudunglitup replied at 8-1-2016 02:02 PM
sekali belanja dapur habis la rm200, seminggu sekali.

RM200 seminggu...
mewahnya makanan
alhamdulillah

Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2016 06:34 PM From the mobile phone | Show all posts
beli brg dapur according to my menu
1. buah2 wajib epal hijau merah, pisang, kiwi, strawberry, oren, mangga, lemon
2. salad dan sayur: butterhead lettuce, coral lettuce, purple cabbage, carrot, bayam, tomato
3. beras: moghul basmathi rm40++ bg 5kg
4. roti wholemeal bread 1 bungkus 2 minggu (simpan dlm freezer)
5. freshmilk dutchlady sekotak rm5.89 x 4 minggu...lain2 dada ayam / telur / ikan mcm2 jenis / daging
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2016 06:37 PM From the mobile phone | Show all posts
utk bhn2 masak ni (bw bekal kemana2 sbb jaga calorie intake) dlm rm400 sebulan.

tak beli biskut atau kudapan junk food. tak beli air gula cos i dont need it. saves a lot kalo eat clean.
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2016 10:01 AM | Show all posts
watie_na replied at 24-11-2015 05:15 PM
boleh tak kongsi senarai barang dapur. sy budget bawah 300. beli barang dapur. tp still tak cukup. a ...

wow bawang besar seguni apa yang ko masak sampai seguni tu? i beli 2 pack aje bawang besar untuk 2 minggu... 1 pack bawang besar kuning (holland), 1 pack bawang besar merah... bawang besar merah ni mmg eliminate terus my dependency on bawang merah kecik... jimat masa mengupas & duit of coz.
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2016 10:09 AM | Show all posts
Edited by green~tea at 29-6-2016 10:11 AM

belanja dapur alone dalam 200+ kot untuk 2 minggu.. tea takde laa beli every week, mmg gi groceries 2 minggu sekali aje... bawang mawang sesayur, ikan, sotong, daging, ayam lacto, buah2, rempah, yogurt,  etc cenggitu lah.. tea kurang jugak makan jajan, tp beli jugak 1-2 bungkus sbb husband ada makan jugak kadang2... tea kerap masak especially bulan puasa... kalo weekend mmg no excuse la, makan kat rumah je... except breakfast dpt laaa merasa makan kat luar kalo kitorang nak outing ke klcc ke, pavilion ke.. kitorang gi awal pagi dalam 8/9 am camtu & brekkie, pastu jalan window shopping je sebelum pukul 12 dah blah balik rumah sbb elak crowds.. mall2 lain mmg tea tak gi sbb leceh parking & jauh & jem...

200 tu tak termasuk pampers susu anak.. pampers & susu now i beli kat lazada aje... murah bykkk, tp expiry date cam susu tu tahan 9 bulan je la.. so i beli 4 tin camtu skali order... ye la kat supermarket 160-165 satu tin.. beli lazada cuma 125 aje setin tp minimum kena beli 4 tin lah... ok je since kita mmg pakai so berbaloi beli pukal camtu..
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2016 01:52 PM | Show all posts
sofiazara replied at 12-5-2016 06:37 PM
utk bhn2 masak ni (bw bekal kemana2 sbb jaga calorie intake) dlm rm400 sebulan.

tak beli biskut a ...

bagusnya awak.. bila masak sendiri boleh kawal kalori intake kan... boleh share apa bekal yg awak buat bila keluar?



Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2016 05:28 PM From the mobile phone | Show all posts
wanitajelita replied at 1-7-2016 05:52 AM
bagusnya awak.. bila masak sendiri boleh kawal kalori intake kan... boleh share apa bekal yg awak  ...

bekal biasanya utk snack mid morning + lunch + evening snack

1. sebiji epal utk mid morning
2. sandwich telur rebus dgn salad n tomato utk lunch
3. 2 biji epal utk evening snack atau kacang almond

lunch tu kdg bwk nasi + ayam/ikan grill + salad
or nasi goreng sayur + ayam takpun mi goreng sayur dgn ayam/daging (minyak sikit)
tapi biasanya sandwich laa mudah.. kalo x sempat buat grill pun..just bwk tuna in water

utk org malas mcm meols mmg sesuai eat clean cni hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2016 05:57 PM | Show all posts
about RM600 tidak termasuk brg basah. hhmm.  brg basah RM100 seminggu. and tak termasuk segala bill lg ;(
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2016 09:14 PM | Show all posts

kalo dia balik selalu gobok ais kene penuh sbb dia yg suka memasak, I dah 20+- x memasak pon... belanja basah dah mahal lately ni tp slalu dia akan bagi mak RM800 sbb my mak kene jaga makanan I kalo dia xde sbb ops... I dok ngan my mak beberapa tahun ni sejak kanser... balik rumah kat JB sekali sekala je
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048521s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list