Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12
Return to list New
65606
View
30
Reply

Tanda2 Alternator mulai rosak.

[Copy link]

Author: SharulRidzuan       Show all posts   Read mode

Post time 9-10-2013 03:38 PM | Show all posts
lg satu yg saya ingat kalo kereta jerking masa nak change gear (kereta auto, kalo manual sy tak tau) itu tandanya esok lusa alternator nak rosak la tu. sbb kereta sy dulu 4-5 kali tukar alternator.

volt meter tu kedai eksesori byk, mcm2 jenis ada.
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2013 03:53 PM | Show all posts
kereta kalau tiba2 stop masa tengah berjalan tu tanda2 alternator rosak ke?

lampu brake mmg menyala sikit2 tapi sebab bocor & minyak dah tinggal half.. bila isi minyak brake hilang la tanda tu... tp tiba2 mati stop tengah jalan pulak...

ada sapa2 boleh bantu?
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2013 09:57 AM | Show all posts
milo_888 posted on 15-11-2013 03:53 PM
kereta kalau tiba2 stop masa tengah berjalan tu tanda2 alternator rosak ke?

lampu brake mmg meny ...

kalau indicator handbrek menyala..tu bukan alternator.....
altenator - indicator bateri tu menyala...

kete mati tgh bjalan...- samada bateri kong atau alternator, atau mungkin juga sebab benda lain..distributor atau throtlebody (throtlebody utk kete injection shja)
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2016 01:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Assalam
Saya nak tumpang tanya kalau ABS system dan handbreak menyala di indicator naza citra(sekejap menyala sekejap tak) kadang2 menyala terus berkelip2 apa sebabnya. Satu lagi tayar belakang bila langgar lubang atau jalan xrata berbunyi seperti bunyi besi berlaga..apa sebabnya
Terima kasih
Icam
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2016 09:19 AM | Show all posts
icam71 replied at 14-8-2016 01:28 PM
Assalam
Saya nak tumpang tanya kalau ABS system dan handbreak menyala di indicator naza citra(seke ...

cek semua yg berkaitan dgn brek
minyak brek,brek pump, brek pad, ABS sensor, cable brek..
mesti ada 1 benda yg rosak
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2016 12:10 PM | Show all posts
icam71 replied at 14-8-2016 01:28 PM
Assalam
Saya nak tumpang tanya kalau ABS system dan handbreak menyala di indicator naza citra(seke ...

wsalam
abah ana pakai naza citra pun ada masalah lampu handbreak dan abs tu..
so apa yg abah slalu buat dia topup minyak apa tah yg dekat enjin tu.. minyak brek ke apa ke..
lepas tu baru ok xde menyala...

Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2017 11:45 AM | Show all posts
alternator myvi yg recond & ori brapa yek?
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2017 04:09 PM | Show all posts
aryn_mz replied at 18-5-2017 11:45 AM
alternator myvi yg recond & ori brapa yek?

recond RM200 ke RM220..
kalau halfcut RM130 - RM150

Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2017 04:17 PM | Show all posts
Edited by aryn_mz at 19-5-2017 10:09 AM
zulka replied at 18-5-2017 04:09 PM
recond RM200 ke RM220..
kalau halfcut RM130 - RM150

ooo...ok...aritu dh tukar...tp rasanyer half cut kot...sb bkn kite yg workshop...
Nie dh rosak balikkalo yg ori memang mahalkan alternator nie...kalo bleh
kete tu nk pki lagi bwk gi keje...
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2017 08:15 AM From the mobile phone | Show all posts
semekum nk bertanya...sy pakai kereta viva elite,  semalm saya bru anta kereta ke kedai untuk servise.... tiba2 dlm perjalanan kereta sy xboleh hidup. smpi dibengkel pomen kata bateri sy dh kong tp di dashboard xde keluar logo bateri. bila dh tukar bateri baru xsmpi satu hari kereta sy mcm ilang power. lampu dashboard mula berkelip2 dan ada bau hangit dr enjin dpn... adakah berpunca dr alternator yg rosak atau dr sbb yg lain....
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2017 06:42 PM | Show all posts

Teknik cabut kepala negatif bateri sgt2 sy tidak anjurkan..sy memberi saranan sbg seorang mekanik..teori charging system sendiri tidak dibolehkan berbuat demikian..perbuatan sebegini boleh menyebabkan terjadinya voltage spike, dan sgt merbahaya kpd komponen2 elektrik dan elektronik kenderaan..dimasa lalu mungkin perbuatan cabut negatif bateri ni tak mendatangkan apa2 masalah, tetapi tidak di masa kini dimana banyak kenderaan EFI..pengalaman sy sendiri mmg pernah menyaksikan semasa seseorang mencabut negatif bateri, secara tiba2 alternator berasap..dan merosakkan voltage regulator binaan dalam..kan teorinya dh kata, jgn cabut kepala negatif bateri semasa enjin sedang hidup..terdapat cara lain yg lebih selamat dan betul..iaitu dgn menggunakan multimeter utk menguji fungsi charging system kenderaan..anda boleh lihat artikel ini utk mendapatkan teknik dan maklumat yang lebih mendalam http://teratak-info.blogspot.com/2016/10/alternator.html
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.108549s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list