Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
75284
View
46
Reply

kos overhaul n enjin berbunyi...

[Copy link]

Author: anishuda    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 17-10-2013 10:57 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Salam ..
Sy ada sedikit pertanyaan buat otai2 semua.. aritu sy ada servis kereta n pomen tu ada cakap kereta sy perlu d overhaul. Pomen tu ckp kereta tu dah mula makan minyak hitam. Harga anggaran kos overhaul dia bg 1200rm.. jadi memang kos overhaul macam tu ke..overhaul tu apa lg yang dia akan buat ye..soalan kedua , enjin kereta ada bunyi mcm d ketuk2 ..keadaan tu semasa kereta tgh berhenti dalam keadaan enjin hidup.. adakah enjin sudah terlalu panas sb pemanduan jauh.kereta sy wira. Tenkiu..
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2013 08:58 AM | Show all posts
bunyi ketuk2 ada byk kemungkinan, kalau bunyi tetetetettete.. biasanya bunyi tepet.. kalau tepet bunyi boleh edjust je tepet tu. Kalau bunyi KUKUKUKUKUK smpai enjin bgegar....ada byk kemungkinan, kena chek satu2..
- cable plug - kemungkinan salah satu cable dah kaput...
- distributor -
- head gasket - bocor
- enjin mounting

selalunya kalau kes2 kurang pasti mcm ni, kalau dibawa ke bengkel memang pomen akan cadangkan buat obohol je...sebab depa pun tak sure apa yg rosak... obohol pula ada dua kategori...kena tanya balik dia nak buat general obohol atau top obohol?

Top Overhaul - bahagian atas enjin sahaja, tukar head gasket..sebis cam shaft/valve..seal..dll bahian atas..
kos untuk Top Overhaul dlm RM500 sahaja, not more than that...

General Overhaul - melibatkan keseluruhan enjin (kecuali gearbok), pomen akan tukar semua part2 rosak
dlm enjin - kos RM1200 yg dia quote tu reasonable la....tapi jgn lupa minta warranty...
tapi hati2...byk pomen yg menipu...dlm bil kata ini tukar itu tukar..padahal tak tukarpun... Last edited by zulka on 18-10-2013 09:00 AM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2013 10:04 AM | Show all posts
zulka posted on 18-10-2013 08:58 AM
bunyi ketuk2 ada byk kemungkinan, kalau bunyi tetetetettete.. biasanya bunyi tepet.. kalau tepet bun ...

Bab cakap tuko tapi x tuko tu memang dah x boleh nak buat apa2 dah..pasal kalau buat full overhoul makan masa..so x kan kite nak tungu situ pulok..

jadi kalau boleh carilah pomen2 yg kenal..or rekemen dari sape2 yg pernah wat overhoul..atleast xde la kene tipu teruk sangat..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-10-2013 11:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Sy buat dekat pomen yg sama masa dia repair enjin gegar sblom raya aidilfitri aritu . Skrg dia ckp kena obohol pulak. Baru je repair n dah nk kena obohol. Enjin bunyi kukukuk mcm bro zulka ckp tu. Lbih kurang la tuu... dah tiba masa untuk obohol kot.nk drive mcm xsedap la sb ade dgr bunyi pelik. Kdg2 jadi kdg2 ok. Tp baru je smlm jadi lps drive dri kedah-s.alam. benti rehat 45min je thrn trus drive smpai umah. Ingt sb enjin terlalu pns
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2013 11:32 AM | Show all posts
anishuda posted on 18-10-2013 11:28 AM
Sy buat dekat pomen yg sama masa dia repair enjin gegar sblom raya aidilfitri aritu . Skrg dia ckp k ...

takyah buat General Overhaul, minta pomen buat Top Overhaul je, aku suspect gasket head dah bocor sikit...

Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2013 01:27 PM | Show all posts
zulka posted on 18-10-2013 11:32 AM
takyah buat General Overhaul, minta pomen buat Top Overhaul je, aku suspect gasket head dah bocor  ...

kalau gasket head yg bocor..mesti nampak minyak itam melelehkan?? or minyak hitam makin kurng..ade simptom tu x?
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2013 02:52 PM | Show all posts
skyreds posted on 18-10-2013 01:27 PM
kalau gasket head yg bocor..mesti nampak minyak itam melelehkan?? or minyak hitam makin kurng..ade ...

bukan gasket luar..yg tu gasket rocker arm cover
head gasket belah bawah...dlm blok

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-10-2013 02:16 PM | Show all posts
pomen cakap kompressor rosak n kos tukar dlm 400lbih . betol ke harga ni eh ...
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2013 07:54 PM | Show all posts
kompressor apa? ekon? macam bro zulka suggest, go for top overhaul.. wira tt tahun berapa?
check betul2 enjin tu.. betul ke dah makan minyak itam? check ada leaking tak kat rocker cover, kat head, kat block or kat oil sump..

pengalaman aku buat overhaul enjin nie, biasa aku sendiri yang beli parts. dan bengkel pun, bengkel yang boleh dipercayai..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-10-2013 12:26 PM | Show all posts
kompressor ekon mungkin . sb ada mengeluarkan bunyi mcm d ketuk2pon ade , mcm bunyi moto pon ade . bila on ekon dia bunyi .. bila off pon bunyi jugak. mule dia ckp bearing . pastu dia ckp kene tukar kompressor pula. kompressor ade dua jnis ke.. xsure dia tukar kompressor mana 1.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-10-2013 12:29 PM | Show all posts
pomen tu blom buat obohol lg . n dia ada ckp la klo nak buat dia akan buat top obohol dulu . skg ni dia tukar kompressor tu lah . n dia ckp dia ada cuci ckit bahagian valve . xpasti valve apa sb sy 0 bab kete ni . sy harap sy boleh percayakan pomen tu . sblom ni dh buat repair kat dia , servis bagai .. tgk dia mcm boleh d percayai . mudah-mudahn
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-10-2013 12:31 PM | Show all posts
oo lupa wira TT tahun 95 . klo nk kira umur kete dh kira masuk Universiti . huhu
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2013 08:10 AM | Show all posts
TT stay mana? bengkel kat mana?
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2013 08:48 AM | Show all posts
harap2 lepas ni takde masalah lg ye..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-10-2013 12:49 PM | Show all posts
shah alam . bengkel kt sec15.
insyaAllah harap xbuat hal lg la.. last kot kuarkan kos repair untuk keta tu bg tahun 2013. hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2013 09:16 AM | Show all posts
harap-harap gitu lah.. kalau tak, tukar je seketul enjin.. haha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-11-2013 08:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Xmaula tukau enjin. Nk tukau sumer skli. Amik yg baru pula. :lol
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2013 07:41 AM | Show all posts
anishuda posted on 2-11-2013 08:44 PM
Xmaula tukau enjin. Nk tukau sumer skli. Amik yg baru pula. :lol

hehe.. dah settle dah masalah?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-11-2013 12:11 PM From the mobile phone | Show all posts
storyboard posted on 4-11-2013 07:41 AM
hehe.. dah settle dah masalah?

Alhamdulillah dh setle . Terbang 900. Waranty sebulan. Hrp xde mslh lg . Bosan dah .
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2013 06:24 PM | Show all posts
anishuda posted on 4-11-2013 12:11 PM
Alhamdulillah dh setle . Terbang 900. Waranty sebulan. Hrp xde mslh lg . Bosan dah .

buat apa ngan kos RM900 tu?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.134509s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list