Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
24497
View
11
Reply

Engine kerap mati dengan tiba-tiba

[Copy link]

Author: sinarfm       Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-10-2013 01:16 PM | Show all posts |Read mode
Salam Otai cari.com

Saya ingin bertanya pada otai semua. Kereta saya wira 1.5 manual injection. Bila saya on air-cond ,rpm akan drop sedikit.Kadang2 masa sedang memandu tiba2 ada lampu isyarat @ bendul @ apa saja yang memerlukan saya break kereta , engine akan terus mati dengan sendirinya. Kadang-kadang tanpa on air-cond pon boleh mati gak masa emegency break..Kenapa.

Pomen 1..kata trottle body kotor..sudah cuci elok sehari jer lepas tu jadi balik.
Pomen 2..kata kena pasang vakum...dah pasang sama jer ...mati gak
Pomen 3..kata engine injection x bole guna vakum...patah balik asal.buang vakum
Pomen 4 ..kata trottle body rosak ...belum buat lagi...

Dah naik fed -up dah...agak2nya kenapa ye....TQ

Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2013 03:30 PM | Show all posts
Pomen 1..kata trottle body kotor..sudah cuci elok sehari jer lepas tu jadi balik

memang tanda2 Throtlebody dh rosak...betulla dah rosak ni sebab cucipun tak elok gak...
kena tukaw baru..
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2013 05:20 PM | Show all posts
bukan setakat cuci tb jer,kena buat tuning balik.pegi kat sc cuci+tuning RM50
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2013 07:17 AM | Show all posts
wak_parjo posted on 21-10-2013 05:20 PM
bukan setakat cuci tb jer,kena buat tuning balik.pegi kat sc cuci+tuning RM50

cuci + Tuning RM50,,btul ke wak?
kate sy pn ade mslh gak,, maap le tuan tanah,,topang thread kjap,
kate sye satria neo thun 2011(NON-CPS), dlu mse mule2 beli ok la,,,tp lame2 lpas tu,, die dh mle mnunjukkan problem die,
enjin ssh nk start, jgn katekan pagi, dh pnas pn ssh jgk, trpksa la tekan padel sket nk bg hidup, bnd kadang2 die jdi,,kdang2 die ok,
service on time,, cme kdang2 tu ade jgak la telajak smpai 10,000km,
dah di buat mcm2,,gnti air filter K&N, pkai plug iridium,,pn same jgk,
pandangan dan pendapat otai2 sekalian amatlah di hargai
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2013 08:27 AM | Show all posts
setahu aku Throtlebody kalau dah rosak sebisla mcmanapun tak guna dah....kena tukar TB seketul..
selalunya selenoid plastik tu yg lebur...lainlah kalau ada spare part khas utk tukar selenoid plastik tu je...
btw....TB rosak ni common problem utk wira...dulu wira akupun alami benda yg sama, berlanjutan smpai lah aku tukar ke enjin lain..
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2013 09:12 AM | Show all posts
Throttle body rosak dah tu. Kena tukar baru. Jgn beli recond. Aku pernah beli recond (wira 1.6xli) - 11 bulan je tahan. Recond rega RM350. Lepas tu aku angkat brandnew (APM) - RM800!!! puas hati aku. Skrg kereta tu dah jual kat ipar - masih takde problem dgn throttle body. Umur keta tu dah 17 tahun.

Kesimpulan:- throttle body recond is big  no no. Just an absolute waste...

Comments

haha..masa aku pakai wira dulu pantang nampak TB besar kat mudah.com, mesti beli... konon2 nak bagi power...  Post time 23-10-2013 10:33 AM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2013 09:09 AM | Show all posts
macam sama masalah keta  wira abg aku jer.... asyik2 nak mati jer bila stop ker.. tgh berjalan ker... kekadang tengah driving mcm xder power.. baru hari ni antar ker bengkel...
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2013 02:16 PM | Show all posts
dulu wira saya pun kene mcm ni, kdg2 bila tekan clutch je enjin mati. pernah jadi masa kat selekoh enjin mati pastu stering ter lock, bahaya beb.
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2013 05:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam.

Jentera aku berpenyakit sama dengan TT.adakala bila tengah bawak,boleh enjin mati dengan sendiri. Nasib aku ni bukan jenis yang bawa laju dan memandu 100% di lorong kanan jalan.
Antara usaha yg aku dah buat sepanjang tiga tahun mengidap penyakit ni:
1) cuci TB.result: elok utk beberapa hari.
2) reset ecu. Result: elok utk beberapa jam
3) tukar penapis minyak.result: elok utk beberapa bulan (2 bulan ++)
4) tukar bateri yg tak berapa kena mengena.result: elok utk beberapa ketika.

Aku ada buat sedikit research dalam forum permotoran tempatan dan antarabangsa berkenaan punca penyakit ini (+susah nak start) dan hasilnya seperti berikut:
1) fuel pump rosak(diganti) atau perlu diservis.
2) mass A/F sensor rosak(diganti) atau perlu diservis dengan menggunakan penyembur khas (disebabkan kotor).
3) lack of engine oil melalui indikasi lampu pada dashboard.samada perlu ditambah atau ianya kurang disebabkan kebocoran.
4) blocked fuel engine.perlu diservis.
5) fuel filter rosak.samada diservis atau diganti.
6) TB kotor.
7) EGR valve kotor atau rosak.
8) fuel injector faulty
9) ECI faulty
10) distributor,distributor cap,wire,rotor,coils faulty.
11) fuel pump relay rosak.
12) idle stepper motor rosak
13) fuel injector relay (fuse dalam relay box)
14) immobilizer alarm faulty
15) gasket plate insulator worn out.
16) ignition relay faulty.
17) ignition switch faulty.

Kalau nak cuba selesaikan kesemua masalah diatas memang banyak kos.tp ia berbaloi utk jentera yg ada sentimental value pd owner mcm aku(bukan R34)..

Ps:mohon bantuan daripada oldtimer.. :Q
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2013 05:19 PM | Show all posts
katakpuruz posted on 5-11-2013 05:54 PM
Salam.

Jentera aku berpenyakit sama dengan TT.adakala bila tengah bawak,boleh enjin mati dengan s ...

TB dah rosak tu.. setakat sebis TB tak guna, kena tukar terus..
sekian

Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2013 12:36 PM | Show all posts
Tukar tb je
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2017 01:00 PM | Show all posts
cube cek wayer crank sensor... takot wayer tu putus dalam... cube hidopkan enjin dan sentoh2 wayer tu... kalau mati2 tu lah sbb nye... blh whatsapp sye 0177787059..

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.131908s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list