Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
30263
View
238
Reply

AYAH CURANG update page #217

[Copy link]

Author: honey_bee       Show all posts   Read mode

Post time 22-10-2013 09:11 AM | Show all posts
wa'alaikumussalam,..

ai rase, elok u bitau ibu u hal ni.. supaye dia tau hal sbenar.. takla nnti dia rase tertipu dgn sume org.. apepon keputusan ibu u nanti korang trime la elok2.. biar dorang yg tentukan ape yg dorang nak..
bersabar k, bertenang.. ingat ur ibu n adek2 perlukan u..  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2013 09:13 AM | Show all posts
In my humble opinion,

U shouldn't be the one yang suffer.
Pergi jumpa dengan mak adik dan bagitahu semua yang adik tahu.
Bukan kerana mahu memecah belahkan rumahtangga, tapi kerana AGAMA.
Sebab takut nanti jatuh cerai taklik.

Soalan samada emak adik dapat terima atau tidak, itu bukan tanggungjawab adik.
Sebab in the first place, taklik tu emak adik yang request, so she should have known the consequences.

Soalan samada adik hilang hormat pada ayah.
Yes, you're losing your respect because kecurangan ayah dan sedih dan sedih tengok mak menderita .
BUT, itu antara ur mum n ur dad. Adik boleh membenci PERBUATAN ayah, tapi tak boleh membenci ayah adik.
What u need to do is stay focus on the core problem, lafaz taklik.
Then perkara2 lain tu buat satu persatu.
In the meanwhile, show that u sebagai anak sudah dewasa dan boleh bertindak matang.
Convince ur mum that whatever decision that she makes later on, semua adik beradik akan support and u guys will be able to go through with it.
Ur mum need to know that dia perlu buat keputusan terbaik untuk DIRI dia, not for the kids.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2013 11:11 PM | Show all posts
TT... walopun uols concern ttg family & rasa bertanggungjawab, tp hal-ehwal rumahtangga parent jangan sekali2 masuk campur or jadi batu api. Biar your parent settle sendiri... usah memandai-mandai nk membela salah seorang drp parent uols tu.

Even kalo uols tanya ustaz ke, diaorg akan beri jawapan yg sama : JANGAN MASUK CAMPUR HAL RUMAHTANGGA ORANG LAIN WALAUPUN ORANG ITU ADALAH IBUBAPA KITA SENDIRI.

Walopun pahit utk ditelan, anggap saja ini ujian Allah terhadap keluarga uols. Segala yg berlaku ada hikmahnya. Daripada menuding jari menghukum sesiapa, better muhasabah diri sendiri. Perkara dh berlaku, even uols cuba betulkan keadaan, at the end x akan sama seperti keadaan asal.

Satu2nya perkara yg uols boleh lakukan ialah: keep on berdoa utk kedua2 ibubapa uols.

Sekian pendapat ai yg x seberapa ini.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2013 11:29 PM | Show all posts
Hello! Kalau bapak u dah kahwin sama perempuan dasar perampas itu..u menangis air mata darah sekalipun dah tak guna okay! ..

Better u check for confirmation, bapak u dah kawin kat selatan Thai ker?? and by the way, kalo dah kahwin, dah HALAL pun.. u suka or tak suka, nak mengamuk bagai pun u takde hak lagi..dah jadi mak tiri pon.. Mak u pulak, main lepas cakap jer provok nak cerai bagai.. kan sekarang dah kena check, jatuh talak ke belum!

Please lah, suruh mak u pegi mahkamah.. u nak buat tanggungjawab jaga mak u?, tu lah yg bole membantu mak u besok.. ni tak, mak u dok berpisah tidor dgn si bapak curang u saja pun tak guna...dpt dosa saja tak layan suami di ranjang... lgpun lelaki tak bertanggungjwb mcm tu harus di heret ke mahkamah!..

let say bapak u tak kahwin.. apsal u tak call JAIS?.. biar diorg tangkap bapak u berkhalwat.. u nak ker bapak u dok buat dosa bertahun2?..
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2013 12:30 AM | Show all posts
tetiba aku terkenang peristiwa lama..

dulu, aku pun meroyan jugek.. lebih2 lagi bila pompuan tu dtg menyerang ke rumah mak aku. apa hal nak rebut-rebut bapak aku yg dah tua ganyut 70 tahun tu? ambik jek la bwk balik rumah dia.. tp kalau bapak aku tak nak balik, tak kan nak ikat tali kat leher, tarik2  mcm lembu?
kalau bapak kita mampu berpoligami, biarlah hubungan tu jd halal. sebab kita tak nak subahat dgn maksiat.
mak aku punya prinsip, senang. kalau dah takdir bermadu, terima aje lah.. itu ckp dia masa mula2..
lps tu 2 tahun jugek mak usaha mintak  fasakh dan bicara dijalankan di 3 mahkamah syariah di selangor ni.. pompuan kan, ckp lain, buat lain..

isu nya, bapak tetap bapak..  kita tetap anak. aku fikir, bapak aku dulu, lebih takutkan aku dari mak klu disebut hal2 affair dia laa..  sebab aku takde komen byk cuma aku mintak bapak pindah rumah bini muda sebab tak larat la tgk bini muda dia selalu jerit2 kat pagar rumah.

ironi nya slps beberapa tahun, kami( aku & mak) akan berpindah dan tinggal satu taman dgn rumah bapak & bini muda dia..
rasa amarah tu sekejap aje.. tp yg penting, duduk berbincang, cari penyelsaian yg dipersetujui ke dua-dua belah pihak. jgn kerana kita marah, kita mintak mak bapak bercerai. tak patut lah kan...

proses nak bercerai bukannya senang.. tanggungjawab menjaga kebajikan mak slps bercerai tu bukannya mudah. nasib baik aku dah kerja. kalau anak2 pun takde pendapatan, mcm mana nak sara mak?

bersedia lah melepaskan impian hidup kita kerana nak menjaga kebajikan org tua. jgn pulak masing2 lps tangan. kesian kat mak.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-10-2013 01:51 PM | Show all posts
Sorry x update .. banyak keje sgt.. urm lepas baca satu persatu dari komen semua.. terima kasih banyak2 atas segala nasihat dan pandangan yang telah diberikan..

betul saya takda hak untuk masuk campur hal rumah tangga ibu bapa, betul saya tak patut nak meroyan pasal ni.. tapi saya manusia biasa.. lebih2 lagi yang menderita tu ibu yang melahirkan saya, yang besarkan saya.. memang betul dia ayah saya, tapi buat masa ni.. saya masih belum boleh maafkan dia..doakanlah 1 hari nanti pintu hati saya terbuka untuk kembali menjadi anak yang seperti dulu.. terlalu banyak luka yang saya pendam sampai memakan diri sendiri..dan saya betul2 perlukan waktu untuk lupakan semua...

Bukan ibu saya provoke ayah atau apa.. tapi memang ayah suka bersumpah dan berbohong..saya tak jadi batu api atas perhubungan ibu bapa saya.. tapi saya dah terlalu banyak melihat perkara2 yang tak sepatutnya terjadi.. ayah pernah pukul ibu, maki ibu semua depan mata saya.. atas sudut dan faedah apa yang saya dapat untuk jadi batu api? yang hak saya kena cakap hak, dan yang bathil saya kena cakap bathil.. dan atas sebab itu saya ada untuk ibu saya..dan apa yang saya tengok penceraian adalah jalan terbaik.. anak mana nak tengok ibu bapa bercerai berai? takde.


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-10-2013 02:40 PM | Show all posts
saya ada pergi ke apartment perempuan tu .. dan saya memang jumpa kereta kancil lama ayah saya saya snap pic gambar kereta tu..balik dari tempat tu saya cari gambar lama2 waktu saya kecik yang ada gambar kereta and no plat kereta tu.. saya simpan untuk bukti..

saya dengan adik dah berbincang, diorang cakap kalau kami bagitahu ibu kami sekarang.. ayah pasti akan cari jalan untuk berbohong.. jadi buat masa ni biar dapat tangkap depan2.. baru ayah tak boleh nak cakap apa2..

sekarang baru saya faham kenapa atuk saya selalu cakap dekat ibu supaya sabar.. sampai ibu cakap .. apelah maksud atuk tu. tapi saya rasa nenek dan atuk saya mesti tahu hal ni.. serta abang dan adik beradik dia.. ayah pandai dia tak bagi ibu keluar rumah, aktif dengan kawan2..mungkin inilah sebab ayah suruh ibu duduk rumah.. supaya rahsia dia tak pecah.. dan kami pulak dari kecil form 1 smpilah belajar kami duduk asrama jadi kurang berjalan2 di area kami ni..jiran2 pon kami tak kenal sangat..

malam tadi lepas saya balik kerja ibu sediakan makan untuk ayah.. ayah cakap ibu masak semua masin, merungut lah dr suap yang pertama sampai yang terakhir.. Masin Masin..ibu pulak asik cakap..sorrylah sorrylah..betul apa yang ibu buat tu, tu suami dia.. tapi saya pulak yang geram..sampailah giliran saya makan lepas ayah selesai..saya makan makanan yang sama.. demi Allah makanan yang ibu masak tu tak masin... lansung tak masing.. saya pandang ibu..ibu angguk kepala je.. dia faham.. lepas 5 minit adik saya pulak makan.. saya tanya "masin ke?" dia cakap "kak, kalau hati kita tak suka, sedap macam mana pon semua salah.." kami adik beradik makan lah sambil menangis2.. huhuhuu kadang2 bila waktu macamtu barulah kita sayang dan hargai ibu dan adik beradik kita.. sebab waktu ni kita perlukan each other..
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2013 03:14 PM | Show all posts
honey_bee posted on 23-10-2013 02:40 PM
saya ada pergi ke apartment perempuan tu .. dan saya memang jumpa kereta kancil lama ayah saya saya  ...

apepun honey....taklik telah pun dilafazkan
sekiranye betul ayah honey dh kahwen ngan pompuan tu, maknenye talak dh jatuh
jadik pendapat saya, setelkan hal yg ni dulu

bagaimana bencinye honey ngan ayah, kne ingat die tetap wali honey
so, jgn tunjuk sgt kebencian tu depan ayah
takut plak die berdendam nanti, x mau jadi wali, susah jugak tu


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-10-2013 05:04 PM | Show all posts
edoraixora posted on 23-10-2013 03:14 PM
apepun honey....taklik telah pun dilafazkan
sekiranye betul ayah honey dh kahwen ngan pompuan tu, ...

Saya mmg aware yang saya kena ambik tahu pasal tu.. saya cuba cari jawapan.. hal talak bukan main2..saya tahu tu.. saya dah sms ayah dan perempuan tu ttg status diorang.. abah macam biasa .. diam membisu dan juga perempuan tu.. dalam sms tu saya ckp

sms ke ayah
"kalau dah kawin terus teranglah,,jangan  main2 dgn hal macamni..kalau betul dah kawin kira dah jatuh talak dengan ibu..dosa sebumbung..satu rumah berdosa bersubahat.. ayah tau pasal agama n dosa pahala lebih dr kakak"

sms ke pompuan tu
"kau nak ayah aku, kau ambik tapi jangan nak libatkan ibu aku berdosa pasal hal korang. kalau dah kawin bgtau, aku taknak ibu aku sebumbung dengan ayah aku sebab dah jatuh talak..kalau ko rasa ko beragama ko jawab.. ko kene tanggungjawab ngan ape ko buat.. ko nak bahagia ko punye pasal tapi jangan nak aniaya org"

rasa nak pijak je perempuan tu kalau depan2.. masyallah geramnya...

Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2013 05:29 PM | Show all posts
hmm bapak curang.. benci aku dengar ni.. bapak aku.. dah kawin lain dengan indon tapi tak nak ceraikan mak aku.. lagi susah.. balik umah 1 jam jer itu pun 2 hari sekali , 3 hari sekali... dah lama tak tdo sekatil ngan mak..  sejak aku kecik dia buat perangai.. aku lagi tak dapat rasa kasih sayang bapak tu.. dan aku tak tau macam mana rasanya ada bapak.. ada dengan takde sama jer.. dulu masa mula2 kantoi bergaduh aku ni ngan adik badik aku yng kecik menangis sampai kena tekanan perasaan..satu kampung dengar family aku bergaduh.. malu sangat rasa mcam nak lari dari rumah je.. anak 11 orang tapi masih nak kawin ngan indon cilake tu... aku sampai trauma.. sampai sekarang aku susah nak percaya lelaki.. aku susah nak percaya semua jantan.. seriusss ..sekarang ni kalau sakit bapak aku mula lah menangis anak2 tak jenguk dia kat hospital.. dulu kitorang mcm mana pulak? grrr

So aku faham ko TT apa yang aku boleh cakap ko sabar jer.. mungkin mak ko dah tau ni TT tapi dia sayang kan bapak ko.. ko bincang ngan mak ko baik2 yer .. kalau bapak TT dah tak suka kat mak TT.. baik suh dia lepaskan jer.. dari semua benda tak betul.. menyiksa mak TT je nanti..
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2013 06:08 PM | Show all posts
honey_bee posted on 23-10-2013 02:40 PM
saya ada pergi ke apartment perempuan tu .. dan saya memang jumpa kereta kancil lama ayah saya saya  ...


faham dik..been there..done that percayalah..time will heal..lama2 adik pon mls nk layan amarah tu..i sekarang ni aman2 saja..
kalau diingat perkara tu pun..hurm..rasa marah tu dah tak ada..cuma terkilan ada lah...sbb kita mesti mak nk kita yang terbaik..happy2..tp mak terpaksa went through that phase..nasib baik sekarang pon mak i dah biasa2..enjoy aje berjalan ke sana ke mari ke rumah anak cucu dengan my dad bila my dad balik ke kg...
dulu time my dad mmg betul2 tengah rancak dengan bini muda...time raya selalu takde..berapa tahun kitorang raya dengan mak..berapa tahun jugak la mengadap mak dok melalak2 time pagi raya..sedih gile..malu dengan semua org..jiran2 sedara mara pulak dok perli2..ckp busy benar ayah..sampai pagi raya tak gheti2 nk balik kg...

anyway..fast forward..sekarang ni..bila dah aman2 aje..elok ler pulak time raya ke..time celebration ke..time kenduri kendara ke..my dad selalu ade..maybe die pon dah happy nk balik rumah sbb tak payah dengar anak2 dengan bini dok bertempik2 dekat dia..

so sabar..amik tindakan dengan rasional k... since ur dad pernah lafazkan taklik tu..better check dengan pejabat agama..which means...mcm2 mana pun u kene bagitau dekat mak dulu..tak perlu nk sms bini muda tu...bagus u remind ur dad psl taklik tu..now u kena bagitau mak aje..supaya mak pun aware psl taklik tu..takut bersambung2 dosa kalau betul dah jatuh talak..after dah check dengan pej agama..tau result die..baru leh proceed ke next step..

and i sangat setuju dengan forumer2 kat atas..jangan benci ayah u...benci kat perangai die tu...

dulu bila forumer nasihat ni kat i..i melenting sbb bagi i..orang tak faham perasaan i...bagi i..i dah tak de ayah..kalu die sakit ke nk mati..boleh pegi rumah bini muda dia..i tak akan tengok dia.....tp as time goes by.. yes..i tak benci ayah i..die tetap ayah i..kalau die sakit i akan jaga die..tp i mmg benci sikap dia yang pernah tipu belit2 fakta kat mak i...

bykkan sabar ye selalu2 gembirakan mak...bagi mak tau..yang apa jadi..anak2 die tetap di belakang dia..tu aje harapan seorang isteri bergelar ibu bila diri dibuang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-10-2013 06:16 PM | Show all posts
aini_peza posted on 23-10-2013 05:29 PM
hmm bapak curang.. benci aku dengar ni.. bapak aku.. dah kawin lain dengan indon tapi tak nak ceraik ...

awak pon sabar ea..11 org anak pon macam tu.. hurm..bukan senang nak lahirkan seorang anak.. ini lagi 11 orang..moga syurga lah tempat mak kamu..insyallah..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-10-2013 06:18 PM | Show all posts

ayah saya ni suka la sangat dgn badminton sampai lawan sana sini dan jadi jurulatih..masa kat gelanggang badminton kus semangat sehat macam masuk jin..bila balik umah sakit itu ini.. bila sakit kami nilah yang hantar pergi hospital sampai pukul berapa pagi..sayang dengan ayah tu..kami nilah yang urut.. dan masa sakit jelah dia duduk rumah.. pagi pegi keja.. tengah hari balik.. pastu keluar keje smpi petang.. kadang keje kadang tak taula pegi mana.. maghrib balik.. sat gi lepas isyak pergi lagi main badminton pastu pg sblum pukul 2 balik...rutin macam tu lah.. takkan hari2 main badminton.. ade jugak yang nak kene smash dengan racket badminton tu.. gerammmmmmmmmmm.. benci betol sy dengan badminton sbb atas alasan badmintonlah dia selalu outstation n bila check dia dengan perempuan tu... hazabedah kan...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-10-2013 06:23 PM | Show all posts
siputsedut posted on 23-10-2013 06:08 PM
faham dik..been there..done that  percayalah..time will heal..lama2 adik pon mls nk layan amar ...

Tq..saya cuba yang terbaik.. Allah nak uji saya dan family..lebih-lebih mak saya..macam akak cakap.. masa je yang boleh buat luka sembuh.. semua perlu waktu.. hanya Allah sajalah yang membalas apa yang ayah buat

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-10-2013 06:32 PM | Show all posts
aini_peza posted on 23-10-2013 05:29 PM
hmm bapak curang.. benci aku dengar ni.. bapak aku.. dah kawin lain dengan indon tapi tak nak ceraik ...

saya pon ada masalah dengan laki..
lagi 1 .. ayah saya tu macam nak saya kawin cepat2...macam nak cepat lepaskan tanggungjawab.. ntahla..
saya ada kenal 1 laki ni.. dia lamar saya dan dah jumpa family umur dia jauh lebih tua dari saya, ada bisnes sendiri n ayah sgt suka dia.. saya suka dia walau umur tu terlalu jauh bukan sbb harta dia..tp sbb dia nak didik saya dalam islam.. kata dia.. wallahualam.. tapi bila saya ingat ayah.. saya rasa trauma takut semua bende yang jadi dekat ibu tu jadi dekat saya..akhirnya.. saya tinggalkan laki tu.. saya tak sedia lagi dan takut dengan apa yang akan berlaku.. saya nak keje dulu..nak bahagia ibu dengan adik2 dulu.. baru saya nak fikir pasal saya..

Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2013 06:32 PM | Show all posts
bg aku..part kawen tuh kena confirmkan cepat2..
sbb kalau btol bapak ko dah kawen, kira dah jatuh talak kat mak ko tuh..
benda tuh takleh buat main2..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-10-2013 06:33 PM | Show all posts
baby_pingu posted on 23-10-2013 06:32 PM
bg aku..part kawen tuh kena confirmkan cepat2..
sbb kalau btol bapak ko dah kawen, kira dah jatuh t ...

huuh.. saya tgh usahakan untuk dapatkan jawapan.. doakan sy ye..

Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2013 06:55 PM From the mobile phone | Show all posts
sedihnye kisah tt
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-10-2013 07:01 PM | Show all posts
yayah8989 posted on 23-10-2013 06:55 PM
sedihnye kisah tt

Allah nak uji saya n family..

Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2013 07:03 PM From the mobile phone | Show all posts
honey_bee posted on 23-10-2013 07:01 PM
Allah nak uji saya n family..

yah pnah hadapi yang mane ayah ade pmpuan lain. tp rupenya ayah kene sihir senyoyot.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-10-2013 07:13 PM | Show all posts
yayah8989 posted on 23-10-2013 07:03 PM
yah pnah hadapi yang mane ayah ade pmpuan lain. tp rupenya ayah kene sihir senyoyot.

bukan sy tak pecaye sihir2 ni.. cuma bg saya hal2 gini sy pikir yang lasttttttt sekali..hurm.. ntahla
adei..dah la kat ofis lom balik huhuh.. banyak kerja jap gi kul 8 baru gerak..tamo citer sihir n puhake.. atut,,hahah

Last edited by honey_bee on 23-10-2013 07:16 PM

Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2013 07:20 PM | Show all posts
yayah8989 posted on 23-10-2013 07:03 PM
yah pnah hadapi yang mane ayah ade pmpuan lain. tp rupenya ayah kene sihir senyoyot.

nyonyot la sangatttttt ...
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2013 07:53 PM From the mobile phone | Show all posts
kudajantan77 posted on 23-10-2013 07:20 PM
nyonyot la sangatttttt ...

kalo x berubat x tahu
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2013 07:55 PM From the mobile phone | Show all posts
honey_bee posted on 23-10-2013 07:13 PM
bukan sy tak pecaye sihir2 ni.. cuma bg saya hal2 gini sy pikir yang lasttttttt sekali..hurm.. nta ...

mula x caye gak tp dh kene sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2013 08:27 PM | Show all posts
honey_bee posted on 23-10-2013 05:04 PM
Saya mmg aware yang saya kena ambik tahu pasal tu.. saya cuba cari jawapan.. hal talak bukan main2 ...

aku dengar ni pun geram....sa bar...ambik tindakan yang bijak..kalau ada lagi atuk nenek..try berbincang dengan mereka....jangan beremosi masa bincang...atok nenek ni lagi sensitif...isi perbincangan tentang taklik...ketepikan dulu isu rampas merampas...

ayah ko ni pengecut...p sana takut...balik sini takut...lama2 biul..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.058211s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list