Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
88862
View
106
Reply

Selain LC motor kapcai apakah yg terbaik utk long distance?

[Copy link]

Author: boria       Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-12-2013 08:14 PM | Show all posts |Read mode
Awal tahun depan aku plan nak beli motor baru...ramai cadang beli LC sebab aku plan sekali sekala dalam setahun utk long distance contoh dari penang ke kl dan sebagainya.
Tetapi sekarang masih ragu2 lepas ada membaca beberapa keburukan LC yg boleh di kategorikan motor manja juga.

Jadi pertanyaan aku pada member forum motor apakah yg patut ku sambar?
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2013 11:05 AM | Show all posts
satu lagi motor kapcai yg sesuai utk long distance.....honda future..

ape keburukan LC ni?aku pakai ok jer
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2013 12:33 PM | Show all posts
ada keburukannya juga cuba baca ni http://apieymarakmembakar.blogsp ... -yamaha-135-lc.html selain matainance paling tinggi dlm motor kapcai.

tapi masalah utama aku sebab lc ni menjadi favourite pencuri motor....risau bila blk rumah mak di kl tinggal motor di bawah mak tinggal rumah flat.

selain honda future,bagaimana dgn modenas 128gt atau suzuki shogun axelo?

Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2013 05:08 PM | Show all posts
moto kapcai paling sesuai utk long distance yg pakai Liquid Coolant...
aku tak taula Honda Future guna Liquid Coolant ke tak...tapi member aku duduk Tasik Puteri Rawang hari2 duk berulang KL baru lepas buat obohol moto Honda Future dia yg baru berusia 3 bulan...enjin jem katanya...
wallahualam......
so far aku pakai LC ok je...hari2 duk berulang Rawang-KL, ada sekali hilang akal ride gi panjat Genting Highland lepak kat KFC kejap pastu turun balik.. (sajer nak test...)  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2013 07:33 PM | Show all posts
zulka posted on 17-12-2013 05:08 PM
moto kapcai paling sesuai utk long distance yg pakai Liquid Coolant...
aku tak taula Honda Future g ...

tulah bro...aku pun dah start dapat masalah...gasket bocor...so minyak hitam leaking...

mesti member ko xperasan minyak hitam kering sebab leaking...

punca yang aku boleh agak jadi camni adalah, dok sesah full throttle sepanjang jalan and isi minyak hitam penuh...

ni lah masalah honda 4stroke skang ni...

btw, honda future xpakai liquid coolant.....

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-12-2013 08:03 PM | Show all posts
bagaimana pula dgn suzuki shogun axelo atau modenas 128gt?
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2013 08:18 AM | Show all posts
boria posted on 17-12-2013 08:03 PM
bagaimana pula dgn suzuki shogun axelo atau modenas 128gt?

suzuki shogun tu aku rekmen...pasal komponen enjin semua dtg dari japan...in fact pomen pun rekmen moto ni..
Modenas GT adnan sempit tu takyah la bro...aku baru tolong jual sedara aku punya...sama juga enjin jem...padahal moto baru 2 taun...

Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2013 10:58 AM | Show all posts
zulka posted on 17-12-2013 05:08 PM
moto kapcai paling sesuai utk long distance yg pakai Liquid Coolant...
aku tak taula Honda Future g ...

honda future ni x pakai liquid coolant..
aku suggest sbb tangki minyak dia bsr,xperlu la nk berhenti byk utk isi minyak..
tp LC jgk di hati kihkih
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2013 11:03 AM | Show all posts
boria posted on 17-12-2013 08:03 PM
bagaimana pula dgn suzuki shogun axelo atau modenas 128gt?

yg modenas ni aku sokong jgk kalo nk beli sbb enjin tahan lama..kalo pandai jaga minyak hitam la
sbb aku punya kriss dh 12 thn still ok lagi dan masih berkhidmat....
tp yg x tahan tu bab coil api,1-2 thn dah kaput....
sama je kot kriss ngan gt128 ni
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2013 11:04 AM | Show all posts
ejai601 posted on 18-12-2013 10:58 AM
honda future ni x pakai liquid coolant..
aku suggest sbb tangki minyak dia bsr,xperlu la nk berhe ...

aku beli LC aritu bukan sebab moto tu fofuler...or bukan sebab dia power ke laju...
tapi sebab dia guna Liquid coolant.....enjin tak panas...
nak kata laju, takde ar laju maner pun..laju sket ar pada Honda Future
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2013 11:09 AM | Show all posts
zulka posted on 18-12-2013 11:04 AM
aku beli LC aritu bukan sebab moto tu fofuler...or bukan sebab dia power ke laju...
tapi sebab di ...

hehe tp yg ramai yg beli sbb fofuler...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-12-2013 06:51 PM | Show all posts
zulka posted on 18-12-2013 11:04 AM
aku beli LC aritu bukan sebab moto tu fofuler...or bukan sebab dia power ke laju...
tapi sebab di ...

Agaknya LC memang ok..tapi dlm kes aku risau kena songlap di sebab masalah yg aku kata tadi selain kos maintanance lebih tinggi dari kapcai lain....di tempat aku dlm 10 motor 5 atau lebih adalah pemakai LC...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-12-2013 06:57 PM | Show all posts
zulka posted on 18-12-2013 08:18 AM
suzuki shogun tu aku rekmen...pasal komponen enjin semua dtg dari japan...in fact pomen pun rekmen ...

org kata motor suzuki bukan fav. pencuri motor tapi harga jual blk tahun pertama dah setengah harga kalau nak letgo kat kedai..sekali beli kena pakai sampai jadi tukun huhuhu....50-50 ni gt dgn suzy....
last beli moto thn 1997 ke 96 camtu pakai sampai 2002 sebelum letgo..ketinggalan sgt dlm bab motor ni...
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2013 08:48 PM | Show all posts
boria posted on 18-12-2013 06:57 PM
org kata motor suzuki bukan fav. pencuri motor tapi harga jual blk tahun pertama dah setengah harg ...

tu satu...
1 lagi kena ingat Suzuki ni spareparts dia agak mahal sket compare to Yamaha
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2013 10:21 AM | Show all posts
nape nk amek kapcai kalo moto2 naked kecik mcm keeway 200, demak  atau pon nimota ck9 ataupon fzi?
reg a around 6k lebih membawak ke 7k...

sedap sket bwk..xde le penat memulas trotel sgt....
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2013 12:06 PM | Show all posts
salam tuan tanah,

pasal beli motor ni ekceli mudah aje, ewah, mudah bg aku la. dulu nk beli motor pun pening pikir nk beli motor apa lol. anyway, ada few motor mmg sesuai utk jalan jauh kategori kapcai. motor ni pun ada kekurangan dn kelebihan. so kena tanya diri sendiri berani or not nk memiliki motor2 berkenaan.

1) Yamaha LC 135
op kos, best choice nak guna utk ulang alik jalan jauh, sbb dia ada liquid cool dan enjin diasil yg efficient utk transfer haba dari blok enjin ke udara. enjin LC dan FZ kategori long stroke plus blok diasil ni mmg seswai utk long distance. petrol pun jimat. maintenance keras sikit la sbb nk kena jaga coolant, nak tukar plug kena buka casing depan. dan motor ini motor panas. orang suka nak mencuri. anyway, LC baru meter lagi berat dan selesa di tunggang. saya pernah guna dua2 dan dua2 kawan punya.. saya suka lg LC baru.. rasa selesa.

2) GT 128
ni choice motor yg powerful dari modenas pakai enjin kawasaki cc 130. kategori long stroke juga cuma 2 valve sahaja. more fancy dan kurang panas dari LC, dan juga kurang power dari LC tapi still sufficient power untuk travel jauh2. saya pun ulang-alik rawang bandar tasik puteri hartamas, still ada nampak pengguna2 GT128 ulang-alik kerja jalan jauh hari2.. siap bawa bini lagi hehe..

3) Honda Future
model yg best dari honda. tak pasti enjin dia longstroke or short stroke. tapi successor to honda wave 125s. honda mmg enjin yg smooth dan sedap ride. even long ride. tapi saya takde pengalaman member2 yang guna honda future ni. cuma honda wave 125s ada. member pompuan dia ride balik ipoh-sungai petani relaks aje.. so it is good choice nk consider honda future ni. cuma harga dia jauh lagi keras dari motor GT128.

4) Suzuki Shogun Axelo
ni pun best choice juga. tade kawan guna axelo tapi shogun SP pakai clutch ada. saya dah penah ride. enjin mmg smooth. vibration kurang. member saya ni pakai dari tahun 2008 till now enjin masih in good condition. suprisingly no leaking. mungkin rezeki dia. ayah saya ada 2 ex5, pakai tak sampai setahun head dah leaking. lol. boleh consider cuma spare part tak sebanyak modenas, yamaha dan honda. tapi kilang dia ada dekat shah alam. boleh usahakan untuk cari original dkt sana.

err, semua motor ni kalau aku la aku pun rasa semua best. cuma concern aku bajet tight, value for money dan kepanasan motor tu. antara atas tu aku pilih either gt128 dan shogun axelo aje.. reliability? honda yamaha aku kerap gak baca dan member aku cerita macam2 pasal LC depa. dulu ada kawan kita buka thread pasal LC dia enjin jammed after 1 year pakai. so pada hemat aku, rezeki kita beli apa2 motor dapat yang elok atau tak. modenas, yamaha, honda dan suzuki antara 4 brand yang terunggul ada kat malaysia.

apa pun tengok dulu poket dulu, then sambar apa motor berkenan dkt hati. pandai jaga dan maintain insyaAllah tahan lama la motor tu. kriss 100 aku dulu sebelum jual pada kilometer 55000km, enjin still sedap  utk sesah laju2.. still jimat petrol, sbb pelincir aku pakai tak semi-sintetik, ada bajet aku masukkan full sintetik. dari labu N9 sampai gurun kedah aku dah travel dengan kriss aku. kesimpulannya, pandai jaga tahan lama.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-12-2013 09:28 PM | Show all posts
dune1989 posted on 19-12-2013 12:06 PM
salam tuan tanah,

pasal beli motor ni ekceli mudah aje, ewah, mudah bg aku la. dulu nk beli motor ...

tq amat menghargai pendapat tuan.....memang plan gt atau suzy jer...sebenarnya plan long distance tu bkn selalu mungkin setahun 2 ke 3x jer...tapi ulang alik 50ke 60km hari2 tu mungkin selalu...motor yg ada clutch macam fzi tak berapa minat susah nak cilok bila pelan..dulu pernah terbeli kawasaki kip victor pakai sebulan terus jual blk beli kapcai kriss.

Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2013 12:25 PM | Show all posts
boria posted on 19-12-2013 09:28 PM
tq amat menghargai pendapat tuan.....memang plan gt atau suzy jer...sebenarnya plan long distance  ...

kalo dh penah merasa pakai modenas,blh la pakai suzy plak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-12-2013 08:06 PM | Show all posts
ejai601 posted on 20-12-2013 12:25 PM
kalo dh penah merasa pakai modenas,blh la pakai suzy plak

cuma aku heran kenapa suzy axelo masih tak pakai tubeless..aku rasa motor sekarang better tubeless dari tak ....agaknya berapa kos kalau kita terus nak tukar ke tubeless depan/blkang lepas baru beli ada rm300?
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2013 11:34 AM | Show all posts
boria posted on 20-12-2013 08:06 PM
cuma aku heran kenapa suzy axelo masih tak pakai tubeless..aku rasa motor sekarang better tubeless ...

dalam rm150 dah blh dapat dah...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.100888s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list