Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
88942
View
106
Reply

Selain LC motor kapcai apakah yg terbaik utk long distance?

[Copy link]

Author: boria    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 10-1-2014 10:45 AM | Show all posts
aku bubuh minyak enjin bwh ni kt LC aku..so far performance ok..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2014 11:26 AM | Show all posts
ejai601 posted on 10-1-2014 10:45 AM
aku bubuh minyak enjin bwh ni kt LC aku..so far performance ok..

eh sama la...akupun pakai minyak ni kat LC 5speed aku....

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2014 08:23 AM | Show all posts
tudiaa posted on 9-1-2014 09:29 AM
performance/ketahanan sama je cuma 4 speed ringan ckt berbanding 5 speed dan bunyi clutch pada 5 spe ...

akhirnya terbeli gak lc atas hasutan kiri kanan atas bawah.....
baru pakai 15km..ingat nak gi penang-kl balik jadi 1000km terus servis pertama,ok kan motor baru terus jln jauh?...leh ker pulass habis 110km all day way maklmumlah jauh..slow lambat lak sampai...

utk keselamatan motor ada org cadang pasang alat mati suiz start dan kunci cungkil camnepun takleh start yg berharga rm150,butang 'on' dia pasang kat mana2 tempat tersorok contoh sebelah tangki minyak bawah seat..dan pasang mangga mahal kat brek disk atau area spoket rantai....ada cadangan lain kawan2..risau gak bayangkan lc pak polisipun pun leh lesap...punya panas ada company insuran yg tak cover jika berlaku kecurian sebab byk sgt.

kalau kita beli minyak enjin kat stesen minyak suruh kedai tukarkan mereka nak ker...buat sendiri tak reti lagipun kena tukar filter sekali cam susah jer..
semi atau fully?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2014 06:26 PM | Show all posts
Wahhhhhhhhhhhh...nampaknya lebey ramai pilih LC...sampai ke minyak
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2014 01:03 PM | Show all posts
boria posted on 11-1-2014 08:23 AM
akhirnya terbeli gak lc atas hasutan kiri kanan atas bawah.....
baru pakai 15km..inga ...

Tahniahla dgn motor baru hang tu... tepekla gambor sket
amik 4speed ke 5 speed?
- pasal hang motor baru sgt elokla bawa bpantang sket...bawa below 100kmh..kalau geram sgt, boleh je pulas lebih tapi jgn lelama sgt...aku dulupun sama gak...
- pasal jalan jauh tu takde masalah, asalkan jgn pulas throtle habis dah ler..kang jem pula enjin...
- pasal beli minyak tmpt lain, tukar kat tmpt lain takde masalah...pomen charge upah je..(bro kena belajar DIY tukar minyak/oil filter..)menjimatkan..
- pasal additional lock tu aku tak boleh nak komen lebih2..pasal aku ni jenis tak suka lock moto byk2....aku lock pakai 1 mangga je..(tu pun jarang guna , lock tengkuk je dah..) sebab pada aku kalau dah tertulis rezeki aku...insyaallah takkan hilang...kalau hilang gak nak watcamner kan...takde rezekila namanye...lagipun insuran kan ade..

btw....aku nak follow hang balik penang bleh? hehe...  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-1-2014 08:25 PM | Show all posts
zulka posted on 13-1-2014 01:03 PM
Tahniahla dgn motor baru hang tu... tepekla gambor sket
amik 4speed ke 5 speed?
- pasal hang mot ...

Aku ambik 4speed color merah menyala..meriah kedai motor sekarang musim org beli motor sebab awal thn..macam aku gak ramai yg tunggu habis thn baru beli....ada beberapa org yg aku tenguk nak tukar cover lc 4speed merah dgn 5speed biru kena tambah rm150...
aku beli rm6600 siap insuran 1st party cover rm6.3k...dia bagi hadiah cikai aku mintak tukar helmet mhr (http://simtradingkarenteo.com/themes/blue1/show-item.asp?item_id=1903&ref=) dgn set baju hujan yahama riding gear dia mintak tambah rm80 oklah.

semalam pasang alarm yg ada remote rm100....tapi sensitif sgtlah org lalu sebelahpun bunyi,,pening aku lagipun risau gak bateri cepat kong ..ada member kata ada org pasang alarm leh menyebabkan short circuits betui ka?
ada plan nak beli kunci pula...kalau sesiapa ada cadangan minta reply...

motor masih pantang jgn full throtle all the way jer kan...tapi kalau dah sekali dua servis boleh dah kan kalau tidak lambatlah sampai ?..

nak follow aku balik penang..aku di penanglah sekarang dekat dgn kampung dollah badawi...cuma ada plan turun kl sebab ada rumah dan emak kat sana,tapi entah bila belum ada tarikh lagi...

motor aku sebijik camni hehehe




ingat nak belajar gaklah tukar minyak dgn filter... Last edited by boria on 14-1-2014 01:38 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2014 11:35 AM | Show all posts
zulka posted on 13-1-2014 01:03 PM
Tahniahla dgn motor baru hang tu... tepekla gambor sket
amik 4speed ke 5 speed?
- pasal hang mot ...

ada byk pendapat la pasal running-in... tempoh pantang punya speed...
ko ada idea?

apa yg aku praktik seblom ni..  terutama piston / block baru tukar...
1st 100km <60kmj...
500km <80kmj
1000km <100kmj
>1000km - sukahati lah

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2014 02:14 PM | Show all posts
boria posted on 13-1-2014 08:25 PM
Aku ambik 4speed color merah menyala..meriah kedai motor sekarang musim org beli motor sebab awal  ...

salam..
tahniah bro..!
akhirnya kena racun gak ! xpe plan2 kayuh kalo boleh khatam dulu buku manual yg dia bg.baca satu persatu jgn skip pulok !
nk beli minyak shj pon boleh cuma beli oil filtre(ori) je kt kedai tuh yg lain2 tu basic minyak x kisah semi/fully.kalo dia promote minyak dia bagus
bolayan je..jgn lupe simpan spray rantai kt bawah seat jenama MAXIMA harga rm25 sebotol setiap 500km kena lube dan cuci rantai bila anda ada masa lapang.
ini utk memanjangkan jangka hayat rantai dan x selalu kendur serta rim pon bersih
(suka sgt bunyi rantai dr bunyi enjin) lg satu cermin sisi beli yg biasa yg ori simpan dgr2 ada gak kena rembat xde
jual kt mana2 walupon kt Yamaha sg buloh.
org kepala bataih kaa..keluar kt bertam ye..sama laa kita x jauh dah teman tikam batu ja.tp dh duduk kl sejak kecik lg


more detail  http://malaysianbikers.com.my/forum/index.php?topic=87678.0

                  http://www.yamahat135.com/forums/malaysia-135lc-owners.13/


                   Last edited by tudiaa on 15-1-2014 03:06 PM

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2014 02:28 PM | Show all posts
tudiaa posted on 15-1-2014 02:14 PM
salam..
tahniah bro..!
akhirnya kena racun gak ! xpe plan2 kayuh kalo boleh khatam dulu buku man ...

ramai gak aku tgk lc yg duk pakai side mirror biasa..
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2014 09:45 AM | Show all posts
saya belasah minyak hitam lori (HDEO) petro-canada jer....hehehe...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-1-2014 01:01 PM | Show all posts
tudiaa posted on 15-1-2014 02:14 PM
salam..
tahniah bro..!
akhirnya kena racun gak ! xpe plan2 kayuh kalo boleh khatam dulu buku man ...

rantai kena lube dan cuci ker,camne tu...kedai yg aku beli motor ada jual minyak motul tak tahulah ori ker tak.

dekatlah rumah saya dgn kg awk..turun sini pm lah leh gi makan kat kiosk bertam perdana i belanja.


Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2014 11:05 AM | Show all posts
yup utk memanjangkan jangka hayat rantai,bersih dan smooth !
kalo pki minyak pelincir pon bole tp nampak kotor la..dkt cover rantai/rim

kalo nk pki motul pastikan penutup botol warna merah terang ada tulisan timbul(motul)

insyallah ! sy pon jarang balik sana









Last edited by tudiaa on 20-1-2014 11:17 AM

Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2014 11:19 AM | Show all posts
ejai601 posted on 16-1-2014 02:28 PM
ramai gak aku tgk lc yg duk pakai side mirror biasa..

mungkin side mirror lc v2 nampak lg lebar susah nk cilok selalu
gak berlaga mirror dgn keter
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2014 11:22 AM | Show all posts
viper_2803 posted on 18-1-2014 09:45 AM
saya belasah minyak hitam lori (HDEO) petro-canada jer....hehehe...


pehh..! patut lah cpt sampai top,red line pon pejam mate je
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2014 11:37 AM | Show all posts
tudiaa posted on 20-1-2014 11:22 AM
pehh..! patut lah cpt sampai top,red line pon pejam mate je

uishh...sy tak penah top pun. badan berat beb...hehehe, maksimum 100km/j jer...

Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2014 03:06 PM | Show all posts
tudiaa posted on 20-1-2014 11:19 AM
mungkin side mirror lc v2 nampak lg lebar susah nk cilok selalu
gak berlaga mirror dgn keter

tu mungkin jgk tu..aku penah berlaga dengan s.mirror kete ms mencilok
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2014 03:34 PM | Show all posts
ejai601 posted on 20-1-2014 03:06 PM
tu mungkin jgk tu..aku penah berlaga dengan s.mirror kete ms mencilok

pg tadi nk dtg koje pon kena sekali keter VW potong Q lalu emergency lane
cuma angkat tgn jee..
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2014 11:39 AM | Show all posts
tudiaa posted on 20-1-2014 03:34 PM
pg tadi nk dtg koje pon kena sekali keter VW potong Q lalu emergency lane
cuma angkat tgn jee.. : ...

kalo kete yg suke duk ptg Q kt emergency lane, mmg aku bg hon pjg jer..sbb menyusahkan aku nk lalu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-2-2014 08:31 PM | Show all posts
salam..

lepas 40hari beli baru jalan 500km...main beli jer minyak hitam motul gold 10w40 semi rega rm32..filter kena rm15...aku beli lagi stanby minyak rantai yamahalube botol halus rm10....
ok ker pilihan minyak aku ni?...

Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2014 10:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Motul bnyak yg tiruan punya
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
6.135147s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list