Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2183
View
14
Reply

[Edisi Math] math !! pening

[Copy link]

Author: bella5424       Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-12-2013 03:38 PM | Show all posts |Read mode
Hi ..

Sy nk tanya kalo kira tok public holiday 1.5 mcm mna nk kira yg betol?

contoh : rm 27.98 / 1.5 @ rm 27.98 /2

M'ikut kata org atasan sy .. Dorang suh kira rm 27.98/2 ..


Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2013 03:51 PM | Show all posts
cuba ko guna pi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-12-2013 04:43 PM | Show all posts
pakwetizzaqyah posted on 18-12-2013 03:51 PM
cuba ko guna pi

maksud yer ..


Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2013 08:13 PM | Show all posts
Sy nk tanya kalo kira tok public holiday 1.5 mcm mna nk kira yg betol?

contoh : rm 27.98 / 1.5 @ rm 27.98 /2

M'ikut kata org atasan sy .. Dorang suh kira rm 27.98/2 ..

Ni bukan masalah math. Ni masalah tak tahu 1.5 tu ikut aturan kiraan public holiday, dikira 1.5 atau dikira 2?

Maka kena lah rujuk dulu peraturan pasal public holiday di tempat kerja....

Math tu senang aja, tak pening langsung pun. Yang jadi penin tu sebab tak tahu peraturan...

Satu lagi, sekali lalu saya baca soalan ni memang saya tak faham langsung, sebab guna campuran loghat bahasa sms menjadikan saya sukar nak faham apa persoalan yang sebenarnya?


Last edited by mnm77 on 18-12-2013 08:17 PM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-12-2013 08:18 PM | Show all posts
mnm77 posted on 18-12-2013 08:13 PM
Ni bukan masalah math. Ni masalah tak tahu 1.5 tu ikut aturan kiraan public holiday, dikira 1.5 at ...

Maafkan saya .. Math bukan susah ke? Banyak sangat nak di kira ...

Memang saya tak faham 1.5 kalo kita kira dalam 2 itu memang di kira 1.5 jugak ke ?
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2013 08:20 PM | Show all posts
bella5424 posted on 18-12-2013 08:18 PM
Maafkan saya .. Math bukan susah ke? Banyak sangat nak di kira ...

Memang saya tak faham 1.5 kalo kita kira dalam 2 itu memang di kira 1.5 jugak ke ?

Math pasal bahagi ni senang sangat, tekan kalkulator selesai.

Kalau advance calculus, vector, integral, differentiation... tu yang jauh lebih susah....

Masalahnya saya tak faham soalan yang ditanya? Apa 1.5 tu? Apa 2 tu?

rm 27.98 tu apa pula?

Last edited by mnm77 on 18-12-2013 08:23 PM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-12-2013 08:25 PM | Show all posts
mnm77 posted on 18-12-2013 08:20 PM
Math pasal bahagi ni senang sangat, tekan kalkulator selesai.

Kalau advance calculus, vector, i ...

Okey saya cite ...

Gaji pemandu lori ...

public holiday kira 1.5

Biasa yer saya kira rm 27.98 (harga trip) / 2 : rm 13.99

atau nak kena kira rm 27.98 / 1.5 : rm 18.65

Mana satu yang betul untuk kira 1.5
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2013 08:27 PM | Show all posts
M'ikut kata org atasan sy .. Dorang suh kira rm 27.98/2 ..


Kalau dorang suruh kira macam tu, jawapannya rm13.99, tak guna kalkulator pun boleh kira.

Ni bukan masalah math...

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-12-2013 08:30 PM | Show all posts
mnm77 posted on 18-12-2013 08:27 PM
Kalau dorang suruh kira macam tu, jawapannya rm13.99, tak guna kalkulator pun boleh kira.

Ni ...

Okey .. Terima kasih banyak2 ...

Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2013 08:36 PM | Show all posts
bella5424 posted on 18-12-2013 08:25 PM
Okey saya cite ...

Gaji pemandu lori ...

public holiday kira 1.5

Biasa yer saya kira rm 27.98 (harga trip) / 2 : rm 13.99

atau nak kena kira rm 27.98 / 1.5 : rm 18.65

Saya nak cuba tolong, tapi saya kena faham dulu masalah ni.

Saya masih kurang jelas 1.5 tu merujuk kepada apa? Adakah hari? Kenapa harga trip kena bahagi dengan public holiday?

Yang mana satu betul antara bahagi 1.5 dengan bahagi 2, tu bergantung kepada polisi syarikat... tak sama bahagi 2 dengan bahagi 1.5

Mesti ada peraturan yang menentukan cara kiraan yang betul.....


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-12-2013 08:51 PM | Show all posts
mnm77 posted on 18-12-2013 08:36 PM
Saya nak cuba tolong, tapi saya kena faham dulu masalah ni.

Saya masih kurang jelas 1.5 tu meru ...

Okey ...

Gaji pemandu lori 1 trip company akan bayar rm 27.98

Sekira yer driver jalan hari ahad company akan bayar rm 27.98 tambah sekali dengan 1.5

Mengikut polisi syarikat akan membayar 1.5

Tapi bila saya tanya dengan bos saya

Dia cakap 1.5 tu kita kira rm 27.98/2 bukan rm 27.98/1.5

Kalo rm 27.98 / 2 : driver akan dapat RM : 41.97 (rm 27.98 + 13.99)

kalo rm 27.98 / 1.5 : driver akan dapat : rm 46.63

sekarang saya cuma nak tau cara awak kira dan pemahaman awak , cara awak kira untuk 1.5

Dah banyak kali saya tanya dengan bos saya ,dia cuma cakap bahagi dengan 2 je ..

Tp bila saya tengok polisi syarikat,ia akan di kira 1.5

Benda ini menganggu saya sangat,bila hujung bulan driver akan bising sebab gaji dorang lain berbeza dari ape yang company kira ..
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2013 09:10 PM | Show all posts
bella5424 posted on 18-12-2013 08:51 PM
Okey ...

Gaji pemandu lori 1 trip company akan bayar rm 27.98

Sekira yer driver jalan hari ahad company akan bayar rm 27.98 tambah sekali dengan 1.5

Mengikut polisi syarikat akan membayar 1.5

Tapi bila saya tanya dengan bos saya

Dia cakap 1.5 tu kita kira rm 27.98/2 bukan rm 27.98/1.5

Kalo rm 27.98 / 2 : driver akan dapat RM : 41.97 (rm 27.98 + 13.99)

kalo rm 27.98 / 1.5 : driver akan dapat : rm 46.63

sekarang saya cuma nak tau cara awak kira dan pemahaman awak , cara awak kira untuk 1.5

Dah banyak kali saya tanya dengan bos saya ,dia cuma cakap bahagi dengan 2 je ..

Tp bila saya tengok polisi syarikat,ia akan di kira 1.5

Benda ini menganggu saya sangat,bila hujung bulan driver akan bising sebab gaji dorang lain berbeza dari ape yang company kira ..

Baru selesai solat Isyak...

Ni dah nampak clear sikit apa masalahnya, cuma ada sikit lagi... cik masih belum jelaskan:

1.5 tu apa? pekali kepada gaji setiap trip bila buat trip waktu holiday?

Bila disebut tambah sekali dengan 1.5 kenapa kiraan dibahagi pula?


*****
Kiraan saya ni bukan berdasarkan polisi syarikat cik...sekadar contoh..

Secara umum, kalau kerja waktu hujung minggu, biasanya gaji jadi double (digandakan), maka sepatutnya didarab bukannya dibahagi.

Contoh:
Gaji 1 trip pada hari biasa: RM27.98
Gaji 1 trip pada hujung minggu: RM27.98 x 2 = RM55.96

Maka kalau buat 1 trip hari biasa campur 1 trip hari minggu sepatutnya gaji dalam minggu tersebut
= RM27.98+RM55.96
= RM83.94

Jika polisi syarikat guna pekali 1.5 kepada gaji hari biasa untuk hari minggu, maka:
Gaji 1 trip pada hari biasa: RM27.98
Gaji 1 trip pada hujung minggu: RM27.98 x 1.5 = RM41.97

Maka kalau buat 1 trip hari biasa campur 1 trip hari minggu sepatutnya gaji dalam minggu tersebut
= RM27.98+RM41.97
= RM69.95

Bila bahagi tu yang gaji jadi semakin kecil, dan sebab tu lah pemandu rasa tak puas hati kot? Dah salah kira?


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-12-2013 09:22 PM | Show all posts
mnm77 posted on 18-12-2013 09:10 PM
Baru selesai solat Isyak...

Ni dah nampak clear sikit apa masalahnya, cuma ada sikit lagi... ci ...

Selamat bersolat ...

Cara awak terangkan buat saya rasa malu nampak sangat awak terangkan secara details ...

Dari cara penerangan awak, saya dah faham .. Makna ye kena darab la bukan bahagi ..

Tak pasti la saya dah salah kira ke tak, nanti saya akan check balik la ..

ape pon saya sudah boleh faham jawapan yer ...

Saya sangat terhutang budi dengan awak ...

Di harap di masa akan datang awak boleh membantu saya lagi ...

Comments

Alhamdulillah... saya hanya berkongsi ilmu dan pandangan, semoga bermanfaat. Bukan tujuan untuk memalukan..... setiap kita ada kelebihan dan kekurangan masing-masing  Post time 18-12-2013 09:24 PM
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-12-2013 09:27 PM | Show all posts
mnm77 posted on 18-12-2013 09:10 PM
Baru selesai solat Isyak...

Ni dah nampak clear sikit apa masalahnya, cuma ada sikit lagi... ci ...

Sambung lagi ...

Yang untuk gaji double yang mula2 awak tulis
rm 27.98 x 2 : rm 55.96

gaji di atas nie hanya di kira atas arahan bos saya .. Kalo macam hari raya atau tahun baru cina ...

Saya dah faham ...

Dan malam nie saya boleh tido dengan lena yer ..
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2014 09:12 PM | Show all posts
mnm77 posted on 18-12-2013 08:20 PM
Math pasal bahagi ni senang sangat, tekan kalkulator selesai.

Kalau advance calculus, vector, i ...

setuju!!!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.087305s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list