Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123658
View
1068
Reply

ALL ABOUT BALI, INDONESIA PART 6

[Copy link]

Author: nashrudean       Show all posts   Read mode

Author
Post time 3-1-2014 04:10 PM | Show all posts |Read mode
Cobaan kali ke 100..
Harap momod @LelaRentaka7  tak tutup awai sgt...i update 1st page sikit2 la ok...   

PREVIOUS THREAD:


Part 5
Part 4
Part 3
Part 2
Part 1
http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=201561




GENERAL INFO

1)Kedutaan Malaysia

   
Honorary Consulate General of Malaysia, BALI
    Alamat :ALAM KUL KUL BOUTIQUE RESORT
                JALAN PANTAI KUTA,LEGIAN,BALI

    Telefon:
62361752520 / 62361 756856    

    Email   :
info@consulmalaysia-bali.com


2)Public Holiday

NameDateWeekday
New Years Day1 January 2014Wednesday
The Prophet Muhammad's Birthday14 January 2014Tuesday
Chinese New Year31 January 2014Friday
Nyepi31 March 2014Monday
Good Friday18 April 2014Friday
Labour Day1 May 2014Thursday
Waisak Day13 May 2014Tuesday
Isra Miraj27 May 2014Tuesday
Ascension of the Prophet29 May 2014Thursday
Eid al-Fitr28 and 29 July 2014Monday - Tuesday
Independence Day17 August 2014Sunday
Eid al-Adha5 October 2014Sunday
Muharram (islamic new year)25 October 2014Saturday
Christmas Day25 December 2014Thursday

3) Flight dari KL-Bali

  • Jarak Kuala Lumpur ke Denpasar(Bali) ialah 1,987 km
  • Masa penerbangan secara purata dari Kuala Lumpur keDenpasar (Bali) ialah 2j 55min
  • 4 syarikat penerbangan yang membuat penerbangan terus dari Kuala Lumpur ke Denpasar (Bali)

          a)MAS AIRLINE C 4X SEHARI
          b)AIR ASIA
          c)MALINDO AIR
          d)GARUDA AIR

  • Terdapat 75 penerbangan seminggu dari Kuala Lumpur ke Denpasar (Bali)

  • Tiket flight tidak termasuk cukai bandara dibayar semasa pulang ke KL

    BALI ISLAND TOURISM MAP




Last edited by nashrudean on 3-1-2014 05:04 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-1-2014 04:14 PM | Show all posts

  
4) Attractions































































































Last edited by nashrudean on 3-1-2014 04:57 PM

Comments

Happy Belated Birthday bro! Wasn't online on the 18th..many happy returns and may Allah bless you and murah rezeki sentiasa dan panjang umur ehehehehe   Post time 21-2-2014 07:37 AM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-1-2014 04:22 PM | Show all posts
HOTEL BAJET CERTIFICATE HALAL
1) http://spazziobali.com  > SKRG ADA PROMO 4H3M HARGA IDR999000 (lebih kurang RM270)
2) http://baytkabokihotel.com

HOTEL YG ADA CERTIFICATE HALAL YG BUKAN BAJET

1) Holiday Villa
2) Aston
3) Wina Holiday Villa
4) The Harmony
5) The Grand Santhi
6) Nirmala
                       tq to @sariimpian

LAIN-LAIN HOTEL BAJET

1) Hotel Ohana  (byk good reviews kat Hotels.com/Agoda etc) -walking distance to Kuta Beach
2) Hotel Bali Sorgawi-Waking distance to Kuta Beach
3) Tune Hotel
4) Lain-lain boleh search kat Agoda etc  



List bawah ni ialah Hotel-hotel yang serve halal breakfast.
p/s: jaminan HALAL saya x pasti tapi ni info daripada forummer @diamond

Wina Holiday Villa Hotel  
The Grand Santhi Hotel
Aston Hotel Denpasar
Aston Tuban Inn Bali
The Flora Kuta Bali Hotel   
Tune Hotel Kuta
Tune Hotel Legian
Diwangkara Holiday Villa Beach Resort & Spa Bali
Nusa Dua Beach Hotel
Bhuwana Ubud Hotel
Hotel Santhi (Denpasar Area)
Spazzio Bali Hotel
Bayt Kaboki Hotel
The Harmony
Nirmala Hotel
Hotel Bali Sorgawi


LAIN-LAIN TIPS

-BOLEH refer di blog ni.Agak detail n menarik >>  http://meyahoney.blogspot.com/20 ... ancong-ke-bali.html




Last edited by nashrudean on 15-9-2014 01:08 PM

Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2014 05:09 PM | Show all posts
penat mencari thread latest bali yg tidak dikunci.. akhirnya berjumpa jua..

nak tanya pendapat uols yg dah biasa ke bali.. ok tak kalau itinerary lebih kurang cam gini:

Day 1: arrive Bali dah malam..so, terus ke hotel aje lah. Hotel kat area Kuta.

Day 2: Ubud & kawasan sekitar - Tegalalang - Tanah Lot for sunset.

Day 3: snorkeling kat pulau serangan - Uluwatu - Jimbaran.

Day 4: check out hotel, ronda2 Kuta for shopping & spa, flight balik KL malam.

soalan 1: possible ke utk cover Ubud-Tegalalang-Tanah Lot dlm satu hari tu? sebab tgk kat google map macam tak jauh sgt tempat2 tu. Kitorg taknak pegi sampai ke Kintamanis sana. Kalau nak pegi Bedugul jugak agak2 cukup masa tak dlm sehari ni je?

soalan 2: ok ke aktiviti utk Day 3 tu? atau terlalu kosong, makna kata.. weols patut pegi ke tpt2 lain jugak?

soalan 3: kalau nak tengok kecak dance, kat mana yg highly recommended? di uluwatu atau di tanah lot?
kat mana yg tak berapa crowded dgn manusia?

terima kasih in advance kpd siapa2 yg tolong reply.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-1-2014 08:18 PM | Show all posts
lady_cactuss posted on 7-1-2014 05:09 PM
penat mencari thread latest bali yg tidak dikunci.. akhirnya berjumpa jua..

nak tanya pendapat uo ...

kecak dance tu kat uluwatu..
sambil tgk dance tu sambil tgk langit tgh sunset...kat cerun ...lawo...

tegalalang padi field tu bg saya biasa je..sekadar tgk sawah padi yg ditanam bertingkek2..x macam kat malaysia...
nk g April ni (2nd time) mmg nak skip la tegalalang tu..

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2014 04:23 PM | Show all posts
salam otai otai bali sekalian..

saya akan ke bali sabtu ini (11/01/14),berkelana seorang diri.hotel dah booked kat tune kuta.ada beberapa kemuskilan dan memerlukan input dari otai otai sekalian.

1)Ngurah Rai International Airport kat mana boleh dapatkan motor taxi/ojek/tut tut

2)saya merancang untuk menyewa motor sepanjang 4 hari disana,bagaimana keadaan trafik di bali?adakah sama seperti di malaysia..

thanks in advance..
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2014 09:28 PM | Show all posts
lady_cactuss posted on 7-1-2014 05:09 PM
penat mencari thread latest bali yg tidak dikunci.. akhirnya berjumpa jua..

nak tanya pendapat uo ...

1)Buat tour ubud - bedugul  C tanah lot sempat cover cuma penat sikitlahsbb nk ke bedugul tu jauh gaklah (boleh singgah Saranam Eco Resort tuk tgkview padi) lebih cantik dr tegallalang

2)Klu xtivity snorkeling tu sekejap rasanya cam awal sgt nakdinner ke jimbaran. Syok klu sampai sana dlm kol 5 baru dpt tgk sunset heheh

3)Kecak dance kat uluwatukat sini pon leh tgk sunset juga....


Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2014 09:30 AM | Show all posts
sariimpian posted on 8-1-2014 09:28 PM
1)Buat tour ubud - bedugul  C tanah lot sempat cover cuma penat sikitlahsbb nk ke bedugul tu ja ...

okay! terima kasih banyak2..  
nak kena revise itinerary nampaknya..

Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2014 04:39 PM | Show all posts
akak nak ke bali nov depan untuk weekend getaway jah.

ingat sehari itu akak nak sewa kereta dengan supir untuk jenjalan ke tanah lot etc.
berapa iya range harga sewa kereta dengan supir ini untuk sehari?
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2014 08:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada x no supir yg best utk direkemen? Nk g esok last minit plan
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2014 09:34 AM | Show all posts
nak booking kuta central park...sape penah stay situ? bfes situ halal x?
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2014 10:32 PM | Show all posts
tak sabarr nak ke bali 22 ni....supir book ngan pak isme.hotel chebot dah siap2 booking grand mega resort.tunggu masa nak fly jer.....
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2014 04:05 PM | Show all posts
harga standard sewa mobil di bali berapa ya? sekali dgn supir...

nak pergi bali ujung bulan ni... 4 org.
boleh tak kalau kita sewa kereta pandu sendiri?
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2014 04:17 PM | Show all posts
tgk website dkt http://kereta-api.co.id/, dari surabaya ke denpasar boleh book kat situ... ada sape2 tau x? train smpai banyuwangi je kan? pastu naik feri dan bas ke bali. harga tu termasuk feri dan bas ke?

sbb flight joe turun di surabaya, pastu nak ke bromo, then baru ke bali...
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2014 04:23 PM | Show all posts
Share sikit info untuk teman2.... Antara hotel yg ada certificate halal ialah holiday villa, aston, wina holiday villa, the harmony, the grand santhi, nirmala.... Tapi mungkin sedikit mahal.... boleh cuba yg budget2 nyer hotel .... http://spazziobali.com/ atau http://baytkabokihotel.com/.... Servis, bilik n makan sari bagi memuaskan.... Bezanya di bayt belom punya pool lagi..... So kalau yg tak kisah tak der pool boleh cuba hotel nie....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2014 08:39 PM | Show all posts
sariimpian posted on 12-1-2014 04:23 PM
Share sikit info untuk teman2.... Antara hotel yg ada certificate halal ialah holiday villa, aston,  ...

TQ...saya update kat atas yer..

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2014 08:40 PM | Show all posts
joejambu posted on 12-1-2014 04:05 PM
harga standard sewa mobil di bali berapa ya? sekali dgn supir...

nak pergi bali ujung bulan ni... ...

harga standard sewa mobil with driver di bali everage IDR 400K-500K per car (8 - 10 hours per one day trip)
if you need more info sila PM, thanks

Last edited by pram on 12-1-2014 08:43 PM

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2014 12:59 PM | Show all posts
hehehe tengkiu2 psl hotel yg ade certificate halal tu...rekomen kan spa yg best + xmahal sgt boleh....
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2014 01:30 PM | Show all posts
credit : sinarharian..

sronok bc catatan mcm ni.. ingat nk g sana dlm masa terdekat ni..

Indahnya Bali
NANI SAUDIAR ZAKIR
13 Januari 2014


Indahnya Bali Bali sentiasa dikunjungi pelancong kerana kaya dengan budaya dan tempat menarik.


PERGILAH ke Timur Pulau Jawa dan jangan kembali lagi untuk terus hidup dengan pegangan agama dan budaya buat selama-lamanya... begitulah diceritakan pemandu pelancong, Pak Nur Cahyo, yang membawa penulis dan dua teman menyelusuri keindahan bumi Bali apabila ditanya sejarah Bali. Ucapan itu diungkapkan pengasuh anak diraja Kerajaan Majapahit ribuan tahun yang lalu kepada pengikut-pengikut ajaran Hindu yang tidak mahu menerima ajaran agama Islam dalam hidup mereka. Lelaki daripada keturunan jin itu digelar Sabda Palon.

Mulanya Pak Nur bercanda dengan kami. Katanya Bali itu singkatan untuk Banyak Libur yang menjadi Bali apabila digabungkan. Ternyata, sendanya itu menggeletek hati, lantas membuahkan tawa pada kami bertiga. Itulah istimewanya Bali sebuah pulau terkenal di seluruh dunia. Punya landskap indah dan tempat berlibur yang mendamaikan.

Keindahan Bali tidak hanya terletak pada bentuk muka bumi dan alam semula jadinya, tetapi kaya dengan seni dan budaya yang sehingga kini dipertahankan meski menempuh arus pemodenan.

Bali mendamaikan  

Benarlah kata orang, jauh berjalan luas pandangan. Sejujurnya pengembaraan ke kota penuh adat dan tradisi, Bali membawa pengertian baru tentang hidup. Ya, hidup ini begitu indah dan wajar dinikmati sepenuhnya.

Usai tugasan di pejabat, penulis bersama dua rakan bergegas ke Lapangan Terbang Tambang Murah (LCCT) Sepang. Penerbangan ke Bali mengambil masa hampir dua jam. Pesawat mendarat sekitar jam 11 malam di Lapangan Terbang Antarabangsa Ngurah Rai di Denpasar. Lapangan terbang ini baru sahaja siap diubahsuai dan tampak lebih moden tapi masih mengekalkan ciri-ciri khas bermotifkan unsur budaya Bali.

Sejurus keluar, kami disambut pemandu pelancong, Pak Nur Cahyo. Sebelum mendaftar ke hotel, Pak Nur membawa kami menjamu selera di Restoran Plengkung Kuta-Bali, terletak berdekatan lokasi penginapan. Malam itu, kami menikmati mi goreng istimewa Bali. Usai menjamu selera, kami daftar masuk hotel dan menginap di Pondok Sari Kuta, kawasan tumpuan utama di Bali.

Hari kedua:
Teroka keindahan alam

Seawal jam 8.30 pagi, Pak Nur menjemput kami. Hari ini kami dibawa berkunjung ke beberapa tempat menarik. Selepas menjamu selera, kami menuju ke Denpasar Timur untuk menyaksikan pementasan teater Tari Barong dan Keris. Pertunjukan sejam itu dipersembahkan penuh dramatik dengan penampilan pelbagai karakter unik dan mencuit hati.

Dipentaskan dalam dialek Bali, penonton diberi sinopsis cerita untuk memudahkan pemahaman.  Sebaik tamat persembahan, kami bergambar dengan watak utama cerita ini iaitu Barong bersama dua pelancong wanita Lombok yang baru dikenali. Menurut empunya diri yang dipanggil Dewi, mereka juga tidak memahami bahasa yang digunakan kerana di Indonesia terdapat lebih 300 bahasa dan dialek yang dituturkan.

Hari ketiga:
Pesona tarian kecak

Selesai bersarapan masakan Jawa di warung Nasi Pedas Ibu Andika, kami menuju ke destinasi yang menjadi buah mulut ramai iaitu Tanah Lot. Perjalanan ke Tanah Lot agak jauh. Dalam perjalanan, sempat singgah membeli tapai goreng dan keledek goreng. Menariknya, tapai goreng ini, rasanya lemak manis, rangup dan mempunyai inti coklat di dalamnya.

Selesai di Tanah Lot, kami menuju ke Kuta semula dan singgah menjamu selera di Restoran Wong Solo. Perjalanan diteruskan lagi. Kali ini kami dibawa menuju ke sebuah daerah yang menjadi lokasi inapan dan tumpuan golongan elit dan berpengaruh serata dunia iaitu Nusa Dua. Dari Kuta, kami menempuh lebuh raya yang panjang. Di kiri dan kanan jalan pula tersergam indah pemandangan laut luas dan kepulan awan di dada langit yang membiru. Menariknya, Nusa Dua ini seumpama bandar elit kerana dipenuhi hotel dan resort bertaraf lima, enam bintang.

Setibanya di Nusa Dua, kami menuju ke Water Blow, di sini deruan ombaknya cukup kuat dan ganas menghempas batu-batuan. Selesai mengabadikan kenangan, kami bergegas ke Pura Luhur Uluwatu yang terkenal dengan Tarian Kecak.

Menghampiri jam 6 petang, kami ke tapak pementasan tarian kecak. Terdapat ratusan pelancong membanjiri tapak yang dibina persis stadium. Tarian ini dipersembahkan oleh 70 lelaki bersama pelakon yang membawa watak Rama, Sita, Hanuman dan sebagainya.

Keseronokan menyaksikan persembahan Tarian Kecak dan Ramayana itu ditambah lagi dengan keheningan alam saat terbenamnya mentari yang berlaku serentak dengan persembahan berlangsung. Seterusnya kami ke Pantai Jimbaran, lokasi menjamu selera popular di Bali pada waktu malam.

Hari keempat:
Dingin di Bedugul

Hari terakhir di bumi Bali. Kali ini, kami menikmati makanan Minang di Rumah Makan Minang Saiyo di Denpasar. Hidangan asli orang Minang ini kaya rempah dan begitu menyelerakan. Lokasi pelancongan terakhir adalah Bedugul. Ia sebuah lagi kawasan yang mempunyai kuil bertingkat dan tasik semula jadi yang indah. Cuacanya dingin dan nyaman. Air tasik yang kebiru-biruan membuatkan kami begitu teruja merakam momen indah sepanjang berada di sini. Penat berjalan terasa tubuh sedikit pegal. Kami ke spa untuk diurut. Kadar urut sejam lebih kurang RM20.

Selesai berurut, kami  ke pusat membeli belah Krisna dan Hawaii Bali untuk membeli ole-ole buat rakan dan keluarga.
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2014 03:50 PM | Show all posts
pavlova posted on 13-1-2014 12:59 PM
hehehe tengkiu2 psl hotel yg ade certificate halal tu...rekomen kan spa yg best + xmahal sgt boleh.. ...

One of my fav spa.... Blh try kat http://innerglowbalispa.com/ ...... Sari suka yg part jL benesari tu.... Harga mmg murah.... Last pakej rp130,000 tuk oil massage, body scrub, facial n creambath.... tp harga berubah2.... Nak senang pergi kat spa boleh tgk latest price.... But dun worry harga mampu spa...kikikiki   tP nak senang cari area kuta sT...sederet ngan sport station n coffee bean... Actualy byk sgt spa yg murah2.... Boleh pilih n try je bila tiba kat sana nnt...huhuhuhu
Last edited by sariimpian on 14-1-2014 12:12 PM

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.088504s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list