Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
5152
View
53
Reply

Kenapa ramai orang melayu kena histeria, bunuh anak , amuk dan lain

[Copy link]

Author: Truth.8       Show all posts   Read mode

Author
Post time 31-1-2014 10:42 AM | Show all posts |Read mode
kenapa ramai orang2 melayu selalu mengalami histeria, bunuh anak , amuk dan lain?
baru2 ini melayu ini yg kuat sembayang tapi bunuh anak dan pelajar melayu  yg kena histeria??
sekolah tamil atau cina tidak pernah aku dengar kena histeria atau bapak bunuh anak kecuali minum arak...


macam kena sumpah pula

Alor Setar: Anak saya beritahu dia ternampak kelibat lembaga wanita merayau-merayau di kawasan tangga sebuah blok bangunan berhampiran kelas mereka sambil mengajaknya bermain-main menyebabkannya terus menjerit dan ia berjangkit kepada pelajar lain.
  Ibu kepada seorang pelajar perempuan berusia 15 tahun yang enggan dikenali itu berkata, anaknya tidak sedarkan diri selepas mendakwa melihat kelibat berupa wanita berkenaan. link : http://www.hmetro.com.my/article ... Article?BeritaUtama


Budak perempuan mati dikelar bapa kandung
Seorang lelaki mengelar hingga mati anak perempuannya yang berusia tujuh tahun dan mencederakan dua lagi anak perempuannya di rumah mereka di Seksyen 4 Bandar Baru Bangi petang tadi.
   
Timbalan Ketua Polis Selangor Datuk Abd Rahim Jaafar berkata dalam kejadian jam 4.15 petang itu, lelaki berkenaan mencederakan anak-anak perempuannya yang berusia 10 dan 12 tahun di tengkuk dan tangan hingga menyebabkan seorang daripadanya putus jari.
    http://www.malaysiakini.com/news/253234




Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2014 10:57 AM | Show all posts
sama dengan melatah juga.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2014 12:12 PM | Show all posts
munchkin posted on 31-1-2014 10:57 AM
sama dengan melatah juga.

yup...melayu pun  kuat melatah ...kalau usik badan tertentu...mereka melatah entah apa2...
tak pernah saya tengok india, cina atau mat salleh...
ada kah  orang2 melayu ini jiwa lemah??
.....pelik betul....
apa punca ? boleh tak  satu kajian di buat atas orang melayu ini....

Last edited by Truth.8 on 31-1-2014 12:28 PM

Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2014 12:15 PM | Show all posts
Betul jugak pasal histeria tu. Selalu Melayu yang kena.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2014 12:18 PM | Show all posts
FadzilahMamat. posted on 31-1-2014 12:15 PM
Betul jugak pasal histeria tu. Selalu Melayu yang kena.

tak pernah aku dengan pelajar tamil atau cina kena...

mungkin filem2 melayu  skr banyak berunsur seram seperti hantu , ghaib dan mistik merosak mindah  mereka sehingga mereka mengalami halunasi
ya lah...filem bercorak membina mindah kurang.....asyik filem seram aja...sekaligus ia  merosak mindah muda mudi skrg
Last edited by Truth.8 on 31-1-2014 12:22 PM

Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2014 12:40 PM | Show all posts
Memang betul. Banyak sangat drama @ filem seram yang bodoh dan membodohkan.
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2014 12:47 PM From the mobile phone | Show all posts
teringat insiden 7-8 tahun dulu di kota masai, pasir gudang. aku menyewa area situ. jiran yg memang kalo kita kenal nampak normal & tak nampak bermasalah. tapi tiba satu hari dia capai sebilah parang sembelih semua ahli keluarga dia. dah selesai, dia call polis. semua kejiranan terkejut ya amat dgn insiden tu..

habis semua anak yg masih kecik & isteri dia disembelih. than dia serah diri.. ada jiran yg kata dia balik ptg tu pun xde gaduh/bising dlm rumah, tau polis dah dtg. tgk dlm rumah semua dah meninggal
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2014 02:20 PM | Show all posts
MomoKuntau posted on 31-1-2014 12:47 PM
teringat insiden 7-8 tahun dulu di kota masai, pasir gudang. aku menyewa area situ. jiran yg memang  ...

tiba masa utk membuat kajian terhadap orang2 melayu ini...kenapa ia berlaku pada kaum ini aja...kalau minum arak... lain cerita tapi ini fikiran waras lagi ...apa punca nya? filem? agama ? atau hasutan syaitan??? atau benda2 lain...

Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2014 03:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Truth.8 posted on 31-1-2014 02:20 PM
tiba masa utk membuat kajian terhadap orang2 melayu ini...kenapa ia berlaku pada kaum ini aja...ka ...

susah nk ckp. jiran sendiri tu. kita biasa begaul. langsung x nampak apa2 yg negative. anak2 pun manja mcm biasa. isteri pulak yg jenis isteri mithali. memang x boleh jangka langsung. tau2 kena sembelih??????? xtau apa perkembangan jiran ni coz kami sekeluarga pindah dari sana sebulan selepas kejadian..

~syaitan sentiasa berbisik & menghasut kpd hamba2NYA yg patuh~
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2014 03:19 PM | Show all posts
Truth.8 posted on 31-1-2014 12:12 PM
yup...melayu pun  kuat melatah ...kalau usik badan tertentu...mereka melatah entah apa2...
tak pe ...

Tak payah kajian. Mulanya trend utk melatah. Try buat utk suka2 kononynya. Lama2 lekat jadi habit. Makin org usik makin dia buat makin orang bersorak mkain dapat attention.

Ada hari tu gathering sedara. Kebetulan ada makcik ni dikatKan kuat melatah. Selesai makan mula lah sesi menyakat dia. Siap semua tu explain pada saya yang dia ni keturunan melatah. Which i thought betul2. Mereka sakat macam2. Dia pun buat macam2 yang disuruh oleh orang. Makin lama makin kuat dia buat. Saya kat situ dah buat muka menyampah (masa dia melatah). Pastu saya buat tak tahu. Dia boleh cakap eh ada orang cam tak suka lah. Kalau melatah maksudnya dia dah tak aware sekeliling. Dari situ saya terpikir. Kemudian, ada sedara kata ko buat cam ni nanti laki ko cari lain cuba ko tampar laki ko. Dia pergi kat laki dia tapi tak tampar pulak. Haaa dari situ saya tahu dia ni buat2 je utk attention.

Ada bbrp pengakuan dari bekas pelatah ni bila pergi kat tempat lain yang orang tak tahu dia melatah or malas nak layan, jadi latah tu terus hilang. Jadi tiada keperluan utk buat kajian utk latah ni. It's a habit yang brain dah trigger to spontaneously respond.
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2014 03:23 PM | Show all posts
Truth.8 posted on 31-1-2014 02:20 PM
tiba masa utk membuat kajian terhadap orang2 melayu ini...kenapa ia berlaku pada kaum ini aja...ka ...

Itu penyakit skizo. Nampak normal, tapi chemical imbalance dlm brain and body buat tak boleh berpikir. Campur lagi dgn halucination. Rmai yang tak sedar and tak report pada doktor pakar jiwa. Tu pasal bunuh orang cederakan orang. Kalau pi tanya mereka balik, ada yang tak sedar.

Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2014 04:02 PM | Show all posts
pendapat ai la kalau kuat didikan agama, solat x tinggal, ngaji al-quran n ni adalah salah satu kekuatan dalaman klu xd senang la dirasuk n histeria bagai...
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2014 05:33 AM | Show all posts
Kna kaji tebiat dan genetik kot...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-2-2014 11:19 AM | Show all posts
xtw posted on 31-1-2014 04:02 PM
pendapat ai la kalau kuat didikan agama, solat x tinggal, ngaji al-quran n ni adalah salah satu keku ...

saya  kurang setuju ...sebab suami yg bunuh anak baru2 ini kuat sembayang dan kerap ke masjid bersama anak2 dan isteri.

ini mungkin bukan berkaitan dgn agama ...mungkin ethnic melayu....
saya tahu  orang2 melayu ini jenis yg pemurah...dan mereka juga jenis mudah percaya orang....lemah dlm jiwa...
contoh...saya meniaga ...orang2 melayu mudah dengar sekiranya kita jual barang tanpa menilai samada barangan itu berkesan atau sebaliknya....orang2 cina dan  india pula...akan fikir dua kali dan memberitahu keputusan dlm seminggu hendak beli atau tidak... pelanggan melayu kerap kali kena tipu dgn skim cepat kaya, langsing badan dan lain2...cina dan india boleh di kira...tak ramai...
saya kerap kali dengar dari pelanggan melayu yg kena tipu dgn pusat pelangsing badan, rawatan rambut , melabur skim cepat kaya ....

jadi...orang2 melayu jenis yg lemah dlm jiwa dan kuat emosi ...sebab itu benda2 halus atau syaitan mudah merasuk mereka...itu pandangan saya...

Last edited by Truth.8 on 1-2-2014 11:26 AM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-2-2014 11:28 AM | Show all posts
Dzulqarnain posted on 1-2-2014 05:33 AM
Kna kaji tebiat dan genetik kot...

mungkin kot.....selain dari itu ...sifat malas.....sebab itu lah orang2 putih kata mereka malas dan Che dey kata melayu perlukan  tongkat...
ini mungkin tidak boleh di ubah....sebab itu  malaysia kena ambil pekerja asing dari negara islam...orang indon dtg sini sudah kaya...

selain dari itu...suka sangat buang  masa di kedai2 kopi ...sembang berjam-jam...kalau kita nak nasihatkan mereka utk ubah...percaya lah...ia tidak boleh di ubah...sebab sudah  jadi tabiat mereka...

Last edited by Truth.8 on 1-2-2014 11:31 AM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-2-2014 11:34 AM | Show all posts
munchkin posted on 31-1-2014 03:23 PM
Itu penyakit skizo. Nampak normal, tapi chemical imbalance dlm brain and body buat tak boleh berpi ...

saya rasa ada dua cara : dptkan rawatan secara moden atau dari bomoh...punca orang2 melayu sering kali amuk, histeria dan lain2

adakah ianya sumpahan atau sebaliknya...

Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2014 11:38 AM | Show all posts
Truth.8 posted on 1-2-2014 11:34 AM
saya rasa ada dua cara : dptkan rawatan secara moden atau dari bomoh...punca orang2 melayu sering  ...

banyakkan exercise. untuk tingkatkan endorphine. tenangkan diri dgn beramal zikir, solat. elakkan stress. kalau rasa nak stress tu cepat2 solat. kalau tak boleh, pergilah jumpa doktor jiwa dulu. or hynotherapist. kalau tak jalan juga barulah guna kaedah spiritual berjumpa dgn ustaz. tapi start with pakar jiwa dulu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-2-2014 11:53 AM | Show all posts
munchkin posted on 1-2-2014 11:38 AM
banyakkan exercise. untuk tingkatkan endorphine. tenangkan diri dgn beramal zikir, solat. elakkan ...
banyakkan exercise. untuk tingkatkan endorphine. tenangkan diri dgn beramal zikir, solat. elakkan stress. kalau rasa nak stress tu cepat2 solat. kalau tak boleh, pergilah jumpa doktor jiwa dulu. or hynotherapist. kalau tak jalan juga barulah guna kaedah spiritual berjumpa dgn ustaz. tapi start with pakar jiwa dulu.


saya rasa program2 membina minda, keagamaan juga memainkan peranan penting....skr ini banyak filem2 karut dan merosakan minda ...kalau jiwa yg lemah...mudah utk percaya cerita2 mistik dan hantu...

Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2014 11:56 AM | Show all posts
Truth.8 posted on 1-2-2014 11:53 AM
saya rasa program2 membina minda, keagamaan juga memainkan peranan penting....skr ini banyak f ...

malaysia ni banyak hasilkan filem filem yang budaya tak baik. crime, gangster etc. remaja yang tak strong dari segi akal mudah terpengeruh. cerita bermesej sukar didapati. anyway cerita bermesej dianggap tiada thrill dan membosankan.
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2014 12:12 PM | Show all posts
munchkin posted on 1-2-2014 11:56 AM
malaysia ni banyak hasilkan filem filem yang budaya tak baik. crime, gangster etc. remaja yang tak ...

Habis, negara-negara lain tak ada filem budaya tak baik, gangsterisme, hantu dan crime? Tengok lah Hollywood, Hong Kongwood, Bollywood dll.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.108187s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list