JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
100704
View
601
Reply

Seni Silat Melayu

[Copy link]

Author: PujaAn       Show all posts   Read mode

PujaAn This user has been deleted
Post time 6-12-2003 11:47 PM | Show all posts |Read mode
Salam pendekar kpd semua pengamal seni beladiri silat Melayu, warisan turun temurun.
Saya merupakan seorang pengamal seni silat Sendeng ingin berkongsi ilmu dan pengalaman serta ingin membahaskan isu semasa dengan para saudara serta saudari semua.
Saya bukanlah jenis yang terlalu formal hanya utk ikut aliran kesopanan semasa.:2cool:

Kpd pengamal seni beladiri lain yang bukan Melayu :sp: seperti Kalari Payat, Taekwondo, Aikido dan bermacam lagi anda di alu- alukan utk join sama berforum di thread ini.

Anda juga boleh menjemput kami ke demo2 yang anda adakan, majlis grad ke atau mana2 event. Semoga kita semua dapat memperluaskan pengetahuan dan pandangan kita dalam Seni Beladiri.

[ Last edited by  amazed at 18-3-2009 20:03 ]
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2003 02:43 PM | Show all posts

well...

bagos tu...
tak salah utk kiter sama2 kongsi all those martial arts 2gether...
i just like to see it...
Reply

Use magic Report

PujaAn This user has been deleted
 Author| Post time 8-12-2003 03:23 PM | Show all posts

Isu Hantu di dalam silat...

isu ni adalah antara sbb mengapa org Melayu cuba menjauhi silat itu sendiri,
kisah pesilat yg susah mati kerana ilmu kebal, susuk dan macam2 lagi telah menjadi bahan debat utama dalam memboikot silat.

tak dinafikan org dahulu handal2 belaka, bersilat atas pokok pisang, lompat melebihi pokok kelapa, ditetak tak putus... tapi itu semua kisah lama, di zaman moden yang mana kesedaran Islam telah semakin mendalam, banyak amalan telah dibuang.

Namun tak dinafikan masih ada lagi yang mencari dan mengamalkan ilmu ini. Saya pernah hadiri satu perhimpunan anak murid seorang guru silat.
Dalam majlis tersebut ada diadakan demo perlawanan batin. Tak salah kalau saya memberikan bayangan perlawnan tersebut seperti cerita Dragon Ball.

Seorang pesilat yang kecil badannya telah melambungkan lawannya dari jarak jauh setelah menerima suntikan Tenaga Batin dari Rakannya.

Namun begitu bagi kita di zaman sekarang, ilmu gerak itu lebih penting dari batinnya demi untuk kesihatan.
Batin boleh diperolehi melalui amalan ibadat kpd Allah yang mana itu lah yang sebaik baik nya.
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2003 03:39 PM | Show all posts
hmm.. menarik...
Reply

Use magic Report

PujaAn This user has been deleted
 Author| Post time 8-12-2003 11:49 PM | Show all posts
Originally posted by sesusah jer at 8-12-2003 03:39 PM:
hmm.. menarik...

awak ada blaja martial art?
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2003 02:01 PM | Show all posts
Excuse me, how can i've a chance to watch presentation of Silat Aliran Batin? It must be has Aiki no Waza right? Those pesilat can peform Aiki no Waza through their tenaga batin as i belief about, somebody says it can solves Muay Thai easily and simply.

I'm sorry because i just like to research about various arts, so please don't disqualify me at all.

Thanks!
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2003 07:17 PM | Show all posts
Originally posted by PujaAn at 8-12-2003 11:49 PM:
awak ada blaja martial art?


me..? am i...?
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2003 07:20 PM | Show all posts
Originally posted by Wong Onn Yong at 2003-12-9 02:01 PM:
Excuse me, how can i've a chance to watch presentation of Silat Aliran Batin? It must be has Aiki no Waza right? Those pesilat can peform Aiki no Waza through their tenaga batin as i belief about,  ...


yo bro... hey.. come on....
u deserve to observe...
well nowadays.. not all ppl can do that...
Reply

Use magic Report

PujaAn This user has been deleted
 Author| Post time 9-12-2003 11:44 PM | Show all posts

wong onn yong, i've been xpecting u ^^

Well actually if u really interested, first u must have a fren dat close to those who have this Ilmu Batin stuff.
if u r really interested i can help u to find chances near by here. anyway where do u leave?

And may I ask why r u so xcited about Muay Thai?
and what is the meaning of Aiki no Waza....
Reply

Use magic Report

PujaAn This user has been deleted
 Author| Post time 9-12-2003 11:55 PM | Show all posts

Seni Silat Sendeng

Seni Silat Sendeng berasal dari Kampung Sg Mati Muar dan telah diasaskan oleh Allahyrham
Haji Hamid. Seni Silat ini  telah diiktiraf sbg Seni Silat Warisan Negeri Johor pada tahun
2003.

Pada sambutan Kemerdekaan negara pada peringkat negeri yg di sambut di daerah Tangkak
telah menyaksikan demo yg dijayakan oleh 300 org pesilat.

Semasa perlawanan, Sendeng mengutamakan serangan yg meliputi 99% dan 1% pertahanan. Hampir
semua serangannya menggunakan penumbuk atau tinju.

Kuda2 Sendeng berbeza dari silat lain dari segi kedudukan peparu, Sendeng "menutup"
keseluruhan bahagian dada dan perut.

Antara senjata yang digunakan oleh Sendeng ialah Keris, Tumbuk Lada, Tekpi, Parang, Pedang,
dan Lambung.
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2003 03:11 AM | Show all posts
Originally posted by PujaAn at 9/12/2003 11:44 PM:
Well actually if u really interested, first u must have a fren dat close to those who have this Ilmu Batin stuff.
if u r really interested i can help u to find chances near by here. anyway where d ...


Thanks for your help! Well, i stay in Cheras. Actually, i'm no excited very much about Muay Thai because it known as No1 Killer (especially using knees).

Aiki no Waza isn't just appears as Aikido, other arts also has this kind of technique. Aliran Batin is gentle, smooth and has no ressistance with each other, just like taichi (but taichi is just an aerobic in this era). I'm not very sure about aliran batin actually then imagined about it's comprehension, it must be different pattern right?

Have a nice day!
Reply

Use magic Report

Mr.Forensics This user has been deleted
Post time 10-12-2003 09:45 AM | Show all posts
saya adalah salah seorang pesilat belebat tok perpat yang glemer kat terengganu.
Reply

Use magic Report

PujaAn This user has been deleted
 Author| Post time 10-12-2003 11:17 PM | Show all posts
well all i can say dat ilmu batin is used to boost the energy of a person,
there is one boy, a very fat boy who has this batin stuff and he can climb
3 storey building without exhausted..

and mostly the batin used to win matches in the short period, of course its like u r fishting hulk with bare hands.

if u know the story of Meor Rahman vs Bruce Lee, he also used this batin..
Meor Rahman is the Superior Guru of Seni Silat Gayong
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2003 11:07 AM | Show all posts
selamat bersidang...pujaan..aku pengamal seni silat cekak malaysia...utk pengetahuan pembaca sekalian..pada 21/12/03 bertempat di U.I.A gombak ..akan diadakan satu seminar seni mempertahankan diri anjuran PSSCM..tajuk seminar tersebut...'ULAMAK BERJIWA PANGLIMA'..semua yg berminat dijemput hadir..seminar ini terbuka kepada semua rakyat malaysia yg berminat..dan seminar pertama kali seperti ini diadakan di malaysia dan seluruh malaysia...
Reply

Use magic Report

PujaAn This user has been deleted
 Author| Post time 15-12-2003 04:45 PM | Show all posts
thanks bro, aku pun baru nak post pasal Seni Silat Cekak,
kalau ko yg nak bg info aku alu- alukan beb ;)
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2003 07:04 PM | Show all posts
hoo... bagos... bagos... bagoss....
Reply

Use magic Report

PujaAn This user has been deleted
 Author| Post time 16-12-2003 12:33 AM | Show all posts
sesusah jer, ko bg la info ttg judo.... aku pun nak tau gak.... jgn makan sorang beb, tak baik.... nnt boroi
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2003 12:30 PM | Show all posts
kita sebagai org melayu..kenape tak berbangga dgn seni warisan kita sendiri...kalo tak keerana panglima dan pahlawan melayu dulu mempertahankan tanahair kita ni..aku rasa kita dijajah dinegara sendiri..betul tak??..oleh itu berbanggalah dgn seni warisan budaya yg telah ditinggalkan oleh datuk nenek moyang kita...
Reply

Use magic Report

PujaAn This user has been deleted
 Author| Post time 16-12-2003 06:42 PM | Show all posts
yup betul, aku sokong tapi ada hikmahnyer, kita leh belajar move diorang and sebatikan ngan grakan kita...

cikgu aku motto dia "mana yang baik kita ambik"
tu la kat gelanggang aku kena belaja front kick, side kick, chop kick, chop stick, heh heh melalut lak...

ko slalu join kompetition? aku rapat ngan bebudak Cekak kampus aku, last diorang gi Uniten Wajadiri peringkat Kebangsaaan.... ko join?
bdk2 aku kontijen Segamat....

yowa2 tu bdk cekak gak.... heh heh sori aku kantol kan ko,,,,

bersama la kita perjuangkan warisan bangsa kita :cool:
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2003 01:51 PM | Show all posts
Salam,

Perguruan Cakra Alam menyalahi agama tak ? bukan ape saya teringin nak belajar ilmu teras tenaga dalam.

????
Reply

Use magic Report

PujaAn This user has been deleted
 Author| Post time 17-12-2003 11:07 PM | Show all posts
Hmmm soalan ni agak sensitif,,,,

akan tetapi kita sbg yg beragama Islam dah diajar,, kalau rasa was- was elok dijauhi,, akan tetapi lebih elok bertanya kepada mereka yang betul2 berilmu seperti guru- guru Agama yang mengamalkan silat..... atau pun tanyakan butir- butir amalan dalam mendapatkan amalan batin tersebut dan rujukkan kpd guru agama....:stp:

selagi tidak melanggar akidah dah iman kita leh laksanakan,,,,,;)

maaf takleh jawab soalan ni, tapi bagi sesiapa yg ada info tolong jawabkan leh?
Reply

Use magic Report

PujaAn This user has been deleted
 Author| Post time 17-12-2003 11:08 PM | Show all posts
Hmmm soalan ni agak sensitif,,,,

akan tetapi kita sbg yg beragama Islam dah diajar,, kalau rasa was- was elok dijauhi,, akan tetapi lebih elok bertanya kepada mereka yang betul2 berilmu seperti guru- guru Agama yang mengamalkan silat..... atau pun tanyakan butir- butir amalan dalam mendapatkan amalan batin tersebut dan rujukkan kpd guru agama....:stp:

selagi tidak melanggar akidah dah iman kita leh laksanakan,,,,,;)

maaf takleh jawab soalan ni, tapi bagi sesiapa yg ada info tolong jawabkan leh?
Reply

Use magic Report

PujaAn This user has been deleted
 Author| Post time 18-12-2003 11:49 PM | Show all posts

Seni silat Cekak

Seni Silat Cekak

Seni Silat ini berasal dari negeri Kedah telah diasaskan semula oleh Ustaz Hanafi. Pada umumnya
seni silat ini mempunyai dua cabang yang utama di Malaysia iaitu Seni Silat Cekak Ustaz Hanafi dan
Seni Silat Cekak Malaysia.

Seni Silat Cekak merupakan Seni Silat yang unik kerana semasa pertarungan ia mengamalkan 99%
pertahanan dan 1% serangan. Silat ini mengutamakan gerakan tangan untuk menangkap dan mematikan
gerakan lawan.

Antara pencapaian yang paling dibanggakan oleh Seni Silat ini ialah ia telah berjaya mencipta
nama dalam Malaysia World Book of Record kerana mengadakan demo silat terbesar dari segi jumlah
ahli di Malaysia.

Kpd pengamal Seni Silat Cekak yg membaca artikel ni, kalau ada salah silap harap betulkan
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2003 11:54 PM | Show all posts
Originally posted by PujaAn at 18-12-2003 23:49:
Seni Silat Cekak

Seni Silat ini berasal dari negeri Kedah telah diasaskan semula oleh Ustaz Hanafi. Pada umumnya
seni silat ini mempunyai dua cabang yang utama di Malaysia iaitu Seni Silat Ceka ...

memang ramai giler ahlinya...skrg ni kat IPTA byk yg join..kerana menjadi salah satu mata pelajaran wajib..tapi taklah semestinya kena masuk PSSCM..tapi PSSCM ni amat la mudah...mana taknye..belajar 7 bulan dah tamat..lepas tu kalo nak sambung..ambik kemahiran(sijil rendah)..takat tu je...tu yg ramai ahli tu..tak payah nak tunggu bertahun2..tu pun tak tamat2..sudahnya feed up..kalo belajar silat cekak..7 bulan je..pas tu pandai2 lah bawak diri...silat cekak ni tak payah nak lompat2..semuanya berdiri lurus je..tunggu orang serang...
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2003 12:01 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048819s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list