Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
106311
View
602
Reply

Seni Silat Melayu

[Copy link]

Author: PujaAn       Show all posts   Read mode

Post time 8-1-2004 03:32 AM | Show all posts
Cuba perhatikan persatuan Tae Kwan do,Judo dan lain lain yang dibawa masuk oleh bangsa lain dan persatuan mereka berjaya:

mengembangkan seni tersebut
menarik minat anak2 mudai
organising diperingkat akar umbi sampai keperingkat national & antaraangsa

Persatuan seni2silat kita patut contohi.
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2004 07:34 AM | Show all posts
Saya akan lebih berminat kalau MA organizations macam TKD, Judo, Karate dll mengadakan perlawanan persahabatan utk menguji seni mereka. Ia akan menbantu menjadikan MA mereka lebih mantap dan "up to date".

Tetapi saya rasa kebanyakan mereka takut akan terasa kalau peserta mereka kalah kpd orang lain.
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2004 02:10 PM | Show all posts
Originally posted by Sephiroth at 2004-1-8 07:34 AM:
Saya akan lebih berminat kalau MA organizations macam TKD, Judo, Karate dll mengadakan perlawanan persahabatan utk menguji seni mereka. Ia akan menbantu menjadikan MA mereka lebih mantap dan " ...


Saya tak pasti seni MA lain tetapi pertandingan TKD sentiasa diadakan
mithalnya diperingkat pelajar2 sekolah,diperingkat negeri..dimana pemenang2nya diberi pingat emas,perak dan gangsa kepada pemenang2.
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2004 02:19 PM | Show all posts
by Ahihuh

Saya tak pasti seni MA lain tetapi pertandingan TKD sentiasa diadakan
mithalnya diperingkat pelajar2 sekolah,diperingkat negeri..dimana pemenang2nya diberi pingat emas,perak dan gangsa kepada pemenang2.  


Maksud saya, pertarungan sebenar ... Free Fight Match. Bukannya Friend Competition yg ada rules and regulations macam Tournaments tu.
Reply

Use magic Report

PujaAn This user has been deleted
 Author| Post time 9-1-2004 11:29 PM | Show all posts
ummmm ada soalan.....

maksud free fight tu caner? lawan sampai ngku kalah ker? hmmm macam tak selamat jer... bukan maksud pengecut tapi regulation tu kan bermaksud utk keselamatan.....

saya tahu ramai antara kita yg nak cuba ilmu di dada.... tapi ada satu cadangan dari pengalaman...
senior saya (org silat) pernah mengadakan pertarungan peribadi ngan persatuan Karate Do.... dia pergi ke gelanggang Karate tersebut......
pertarungan tersebut antara dia ngan murid senior Karate lah... tapi pertarungan itu still ada pengawasan dari guru Karate...

so why dont u give a try like my senior....
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2004 08:25 AM | Show all posts
by PujaAn

maksud free fight tu caner? lawan sampai ngku kalah ker? hmmm macam tak selamat jer... bukan maksud pengecut tapi regulation tu kan bermaksud utk keselamatan.....

Free Fight biasanya ada seorang pengawas. Rules dia senang sahaja - lawan sampai salah seorang mengaku kalah atau berundur. Tumbukan dan tendangan dia dilancarkan secara betul, bermaksud penumbuk tak terhenti sebelum kena pada badan.

Walaupun kelihatan tak selamat, ia sepatutnya "mimic" keadaan sebenar diluar gelanggan sekiranya berlaku pergaduhan yg sebenarnya.

saya tahu ramai antara kita yg nak cuba ilmu di dada.... tapi ada satu cadangan dari pengalaman...
senior saya (org silat) pernah mengadakan pertarungan peribadi ngan persatuan Karate Do.... dia pergi ke gelanggang Karate tersebut......
pertarungan tersebut antara dia ngan murid senior Karate lah... tapi pertarungan itu still ada pengawasan dari guru Karate...

so why dont u give a try like my senior....


Nak juga ... tetapi saya tak boleh pergi cabar orang dgn menggunakan nama persatuan saya sendiri. Persatuan tu bukan milik saya dan saya tak beri hak utk menggunakan namanya utk kegunaan periabdi.

Lainlah kalau kedua2 pencabar itu kenal antara satu sama lain dan ingin mencuba ilmu. itu boleh dikatakan pertarungan persahabatan dan tidak menjejaskan nama baik persatuan.
Reply

Use magic Report

PujaAn This user has been deleted
 Author| Post time 10-1-2004 10:36 PM | Show all posts
ha yer lah tu.. kira cam tandangan tanpa jemputan.... hanya bertujuan nak mencuba ilmu di dada... rasanyer takde apa yg salah... its on knowledge purpose
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2004 08:41 AM | Show all posts
Hmmm ... Apa nak buat kalau tak ada orang lain nak cuba ilmu di dada juga. Macam tepuk sebelah tangan je.
Reply

Use magic Report

PujaAn This user has been deleted
 Author| Post time 13-1-2004 12:03 AM | Show all posts
ha ha ha.... lawan jer la ngan member.... dapat gak skill fighting tu sikit2.... ha ha ha

rasanyer kita dah nak abis topik ni....

apa kata kita wat topik baru... spt usaha utk menyerbarkan MA di sekolah2... siapa yg bertanggungjwab?
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2004 08:13 AM | Show all posts
by PujaAn

apa kata kita wat topik baru... spt usaha utk menyerbarkan MA di sekolah2... siapa yg bertanggungjwab?

Tak tahulah samada ianya satu cadangan yg baik ke tak. Sekarang pun dah ada banyak kes gang fight di sekolah.
Reply

Use magic Report

Sniper_Wolf7 This user has been deleted
Post time 18-1-2004 12:16 AM | Show all posts
apa kata, kalau siapa nak cuba bertarung dengan mana-mana pihak, masukkan saja nama mereka di sini. bagi tempat dan masa. tetapi, kenalah ada pengawasan. itu kenalah cari orang yang mampu mengawas. macam di kolej saya dulu, kita ada juga buat macam tu. buat gelanggang sendiri. siapa nak cuba, masuk gelanggang. tetapi, ada pantang-larang nya.
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2004 09:41 AM | Show all posts
Cadangan yg baik ... bagi saya sebulan utk bersedia (sibuk dan badan agak naik sikit, tetapi penumbuk masih boleh gegarkan dinding ).

Kalau undang2, saya cadangkan lawan sampai :

1. Sesiapa yg berdarah dulu akan di kira kalah.

2. Sesiapa yg menarik diri dikira kalah.

3. Sesiapa yg tumbang dulu dikira kalah.
Reply

Use magic Report

PujaAn This user has been deleted
 Author| Post time 24-1-2004 08:29 PM | Show all posts
eh jap, before korang bergasak, aku ada sikit info utk korang, aku penah tengok vid clip member aku, rasanyer dia amik dari kaza,

vid clip ni pasal martial art competition kat either Sweden or Netherland, pertandingan akhir antara Muay Thai and Tae Kwon Do, Muay Thai menang, tapi yang saya perasan ialah, semua bukan orang Asia...

Try la cari... ni sekadar info sahaja... tapi gerek la sbb ada compietition like that, all martial arts gathered and show off their skills.... cool
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2004 07:32 AM | Show all posts
Kalau pertandingan diadakan di sweden atau Netherland, jarang ada orang Asia yg sanggup terbang ke sana semata2 utk berlawan.

Lagipun, bila bercakap tentang Muay Thai, orang bukan Thai spt orang kulit hitam dr US lebih "advantage" kerana dia tinggi, tegap dan kakinya lebih panjang dr orang Asia.

Asians are graced with speed, not strenght.
Reply

Use magic Report

PujaAn This user has been deleted
 Author| Post time 27-1-2004 11:33 PM | Show all posts
hmmmm, bagi saya saiz does not matter, asalkan kita hit pada weak point sudah cukup memadai..
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2004 08:26 AM | Show all posts
some people's weak points are protected by natural "armour" like fat. You cannot take down a Sumo wrestler the same way you could take down a TKD fellow.
Reply

Use magic Report

PujaAn This user has been deleted
 Author| Post time 1-2-2004 11:24 PM | Show all posts
ha ha ha sumo....

rikishi memang sumer berbadan besar... diorang tak punch tapi menampar...

agaknya kalau jumpa org sumo ni caner nak lawan yerk??

nak angkat konfem tak larat nyer
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2004 03:00 PM | Show all posts
Cut the head and the body will fall - Bruce Lee.
Reply

Use magic Report

PujaAn This user has been deleted
 Author| Post time 2-2-2004 11:49 PM | Show all posts
potong kepara?

kalau lawan pakai pedang memang le menang sephiroth oii.... he he he
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2004 08:49 AM | Show all posts
Sheesh ... :re:

Tempat yg paling lemah pd manusia adalah kepala dia. Tak kira berapa besar seseorang itu, kepala dia sentiasa menjadi kawasan yg paling kurang dilindungi oleh lemak dan otot. Simple Biology.

Jadi, tumpukan semua serangan anda ke kepala dia - spt telinga dan mata.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.081545s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list