Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
106312
View
602
Reply

Seni Silat Melayu

[Copy link]

Author: PujaAn       Show all posts   Read mode

Post time 21-2-2004 08:32 AM | Show all posts
Ada banyak persatuan2 silat di Malaysia ... kenapa mereka tak banding bahu dan adakan pertandingan2 perlawanan persahabatan antara mereka?

Tentu menguntungkan kalau adakan pertandingan macam itu ... pemuda pemudi pun akan tertarik dan pada masa yg sama, para peserta dan pelatih juga dapat menganalisa kelemahan dlm pelajaran mereka.
Reply

Use magic Report

PujaAn This user has been deleted
 Author| Post time 21-2-2004 08:41 PM | Show all posts
lama tak masuk... sori mencelah...

tentang mewajibkan seni beladiri oleh kerajaan...Negara Brunei mempunyai seni silat Kebangsaan, means that all must learn this silat first before learning other stream of silat... but forgotten what is the name

and about competition between silat schools... actually there are plenty of them.. honest !!
for example: AwieJDH had announced that there was Silat Cekak Ust Hanafi competition at college part..
then there was Silat Seni Competition which was won mostly by Silat Sendeng, in Pahang there was Silat Kampung competition... it purpose was to keep the silat kampung exist..

and so on... but it was still not enough because if we look years by years.. the competitors was almost all the ssame...

this is what we have to correct..
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2004 01:01 AM | Show all posts
Originally posted by Sephiroth at 2004-2-21 08:32 AM:
Ada banyak persatuan2 silat di Malaysia ... kenapa mereka tak banding bahu dan adakan pertandingan2 perlawanan persahabatan antara mereka?

Tentu menguntungkan kalau adakan pertandingan macam it ...



yang aku nampak berpecah lagi adalah...
masing2 mendakwa yang terbaik...
patutnya dicari satu titik persamaan dan disitu boleh bersatu...
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2004 08:34 AM | Show all posts
by PujaAn

and so on... but it was still not enough because if we look years by years.. the competitors was almost all the ssame...


by anakomar

yang aku nampak berpecah lagi adalah...
masing2 mendakwa yang terbaik...
patutnya dicari satu titik persamaan dan disitu boleh bersatu...


Sebab itulah pertandingan persahabatan perlu diadakan dan Kerajaan perlu mainkan peranan. Sediakan hadiah serta anugerah tetapi ketatkan peraturan. Setiap persatuan silat yg ingin bergiat dlm seni bela diri harus bertanding dlm pertandingan persahabatan.

Mereka yg berjaya menundukan lawan mereka sahaja akan dibenarkan bergiat mengajar generasi muda dan pertandingan ini harus diadakan 5 tahun sekali.

Dan kumpulan yg berjaya menundukan semua lawan mereka dan muncul sbg juara boleh dibenarkan menwakili Malaysia ke arena antarabangsa.
Reply

Use magic Report

PujaAn This user has been deleted
 Author| Post time 25-2-2004 04:09 PM | Show all posts
hmmmm....

betul gak... tapi kadang tu yang aku kesal ialah mentaliti kaum Melayu ni gak... too much on pride... diorang sanggup gunakan ilmu batin dalam pertandingan.. semata- mata tak nak kalah...
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2004 08:42 AM | Show all posts
by PujaAn

betul gak... tapi kadang tu yang aku kesal ialah mentaliti kaum Melayu ni gak... too much on pride... diorang sanggup gunakan ilmu batin dalam pertandingan.. semata- mata tak nak kalah...

Ilmu Batin? :stp:
Reply

Use magic Report

PujaAn This user has been deleted
 Author| Post time 26-2-2004 12:08 PM | Show all posts
err yup...

have u ever been punched but it feels like being hit by a rock? or slap in the back then u feel dizzy?

ha tu la dia.. kekadang org guna ilmu penggerun... biar lemah semangat lawan.. tu la ilmu batin
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2004 10:26 PM | Show all posts
Originally posted by Sephiroth at 2004-2-25 08:34 AM:
by PujaAn

and so on... but it was still not enough because if we look years by years.. the competitors was almost all the ssame...


by anakomar

yang aku nampak berpecah lagi  ...



aku setuju cadangan ko tu...
kena ada orang tengah la...
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2004 10:27 PM | Show all posts
Originally posted by PujaAn at 2004-2-25 04:09 PM:
hmmmm....

betul gak... tapi kadang tu yang aku kesal ialah mentaliti kaum Melayu ni gak... too much on pride... diorang sanggup gunakan ilmu batin dalam pertandingan.. semata- mata tak nak kalah...



ada lagi ke zaman ni:stp::stp::stp:
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2004 01:41 AM | Show all posts
Originally posted by Sephiroth at 26-2-2004 08:42:
by PujaAn

betul gak... tapi kadang tu yang aku kesal ialah mentaliti kaum Melayu ni gak... too much on pride... diorang sanggup gunakan ilmu batin dalam pertandingan.. semata- mata tak nak k ...


manusia kan tak pernah puas...nak menang kena training, dah menang nak Maintain, nak maintain kena la cari idea camana nak Alwayss Be The Num One..
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2004 08:43 AM | Show all posts
by PujaAn

have u ever been punched but it feels like being hit by a rock? or slap in the back then u feel dizzy?

People who knows how to regulate the energy in their bodies wouldn't feel such effects. They could just absorb and change it or "dispel" it. Trying reading about Yin/Yang Principles about that.

ha tu la dia.. kekadang org guna ilmu penggerun... biar lemah semangat lawan.. tu la ilmu batin

Orang yg lemah semangat dr mulanya sahaja akan terpengaruh. Yg tidak gerun tak akan lemah semangat.
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2004 08:45 AM | Show all posts
by casio

manusia kan tak pernah puas...nak menang kena training, dah menang nak Maintain, nak maintain kena la cari idea camana nak Alwayss Be The Num One..

There is no such thing as Best of the Best or Number One. All that is just their Egos acting up.
Reply

Use magic Report

Sniper_Wolf7 This user has been deleted
Post time 27-2-2004 06:01 PM | Show all posts
Di dunia ini tiada orang yang terhebat ataupun "number one". jika ada orang yang kuat, pasti ada orang yang lebih kuat daripadanya. sejarah juga membuktikan iaitu satu ketika dulu, rome adalah negara terhebat dan tak mungkin akan dikalahkan. akhirnya kerajaan itu dijatuhkan. hanya orang yang sombong dan "hidung tinggi" saja akan mengatakan dirinya adalah yang terhebat.

Reply

Use magic Report

PujaAn This user has been deleted
 Author| Post time 27-2-2004 11:08 PM | Show all posts
yup.... its true guys
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2004 01:55 PM | Show all posts
Originally posted by Sephiroth at 27-2-2004 08:45:
by casio

manusia kan tak pernah puas...nak menang kena training, dah menang nak Maintain, nak maintain kena la cari idea camana nak Alwayss Be The Num One..

There is no such thing as ...


kalau egois tu dah tinggi ..automatik semuanya dikira..to manage tak susah tapi to maintain yang payah..
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2004 09:04 AM | Show all posts
by casio

kalau egois tu dah tinggi ..automatik semuanya dikira..to manage tak susah tapi to maintain yang payah..

Itu kerana Ego tu serampang dua mata. Kamu boleh "tikam" orang lain dan pada masa yg sama, boleh kena "tikam" diri sendiri.

Mereka yg ego tinggi akan memandang ilmu yg mereka ada itu lebih baik dr yg lain, mereka tak sanggup meletakan orang lain pada tingkat yg sama atau lebih dr mereka dan tak sanggup utk merendahkan diri utk belajar sesuatu.

Bila mereka memandang ilmu mereka sbg tinggi sangat, tetapi akhirnya kena belasah dgn orang yg lebih tinggi ilmu dr mereka, perasaan dengki dan marah akan timbul. Dlm keadaan ini, mereka sanggup buat apa shj utk menang, termasuk menggunakan cara2 tipu muslihat. Bila itu terjadi ... seni bela diri yg mereka belajari tu secara tidak langsung tak berguna kpd mereka dan dicemari di mata orang lain.

Jadi, kalau nak belajar lebih dr apa yg kamu ada sekarang, selalu merendahkan diri kpd semua. Jangan sampai orang pijak kepala dan jangan sampai memijak kepala orang lain.


PS : bagi mereka yg ada Astro ... di Channel National Geography (or Discovery) ada siarkan rancangan Asia Hour. Rancangan ini baik utk mengupas kehidupan di benua Asia. Semalam pukul 7.00, mereka menyiarkan rancangan tentang Muay Thai.
Reply

Use magic Report

PujaAn This user has been deleted
 Author| Post time 6-3-2004 11:36 PM | Show all posts
mmmm

selain dari kerajaan la kan.... apa lak peranan ibu bapa? kalau korang dah berkahwin pastu ada anak... adakah korang akan menghantar anak korang ker gelanggang seni beladiri?
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2004 09:07 PM | Show all posts
Originally posted by PujaAn at 2004-3-6 11:36 PM:
mmmm

selain dari kerajaan la kan.... apa lak peranan ibu bapa? kalau korang dah berkahwin pastu ada anak... adakah korang akan menghantar anak korang ker gelanggang seni beladiri?



:setuju: anak aku nanti aku ajar sendiri..
Reply

Use magic Report

PujaAn This user has been deleted
 Author| Post time 9-3-2004 12:03 AM | Show all posts
errr anakomar... awak ni dari aliran sendeng ker?
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2004 01:10 AM | Show all posts
silat apa yang ada lagi kat mesia ni... [ yang berdaftar la]?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.084598s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list