Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3963
View
14
Reply

[Edisi Math] Boleh tolong tunjuk solution soalan ini...?

[Copy link]

Author: si_wawa       Show all posts   Read mode

Author
Post time 3-3-2014 10:50 PM | Show all posts |Read mode
salam semua....
ada satu soalan dlm topik complex numbers...
simple saja bagi yg selalu practice....tapi yg jarang tak simple la pulak..

apakah value p dan q:
4p + 7 + 3qi = (p -qi)  -  2(1 +5i)

jawapannya p= -3 ......dan q = -5/2
macam mana Wa buat tau...sebab equation hijau ada 7  yg equation pink ada 2...
punya la bagi yg pink tu jadi ada integer 7, susun balik mana yg qi, mana yg p....susun cantik punya...
ingat boleh solve. Ye kat hujung ada 5i..hah maka merepek lah jadinya...

boleh sesiapa tunjuk solution nya?
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2014 11:25 PM | Show all posts
buat simultaneous pak ali equation

4p + 7 + 3qi = (p -qi)  -  2(1 +5i)

4p + 7 + 3qi = p - qi -2 -10i
4p + 7 + 3qi -p +qi +2+10i = 0
4p -p + 3qi + qi +10i +7 =0
3p +4qi +10i +7 =0

b(2) - 4ac = dy/dx

pecahkan p, qi dan i menjadi uknown

3p =10
p = 10/3
  = 3.333

4gi= 12
  gi= 12/4
     =3

i=3p +4qi +7 /10
  = 3(3.33) + 4(3) +7/10
  =2.9

so equation is solving

my observation is this simultanous can only solving by formula no differentiation..

so my opinion the best answer is

SYNTAX ERROR
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2014 11:27 PM | Show all posts
tt

apasal lah kau bebal sangat..

tengok buku jawapan belakang atau tengah..

lepas tu buatlah jalan kerja..

simple je add math ni. celah kacang..

pakai formula b2 - 4ac..

lepas tu differentiate dan masuk balik equation..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-3-2014 03:11 AM | Show all posts
AdamBillionaire posted on 3-3-2014 11:27 PM
tt

apasal lah kau bebal sangat..

la....sekali kena bebal la...
tanya baik2 pun kena, nak tanya macam &*&^%&..malu. Belakang skrin pun, adab tetap maintain.
Apa-apa je lah
in case kalau nak tahu....dah dapat dah. Dari forum err..bukan orang Malaysia.


Just split things into the parts multiplied by ı and those not.

4p+7=p−2

3p=−9

p=−3

ı3q=ı(−q−10)

3q=−q−10

4q=−10

q=−104=−52

Lambat lagi la negara nak jadi first world country. Tak tahu tak per, boleh belajar...yg sound gitu gini yg melewatkannya tempohnya tu..
nak reply ke...? baca sorang-sorang ye.... malas nak kena bebal lagi.



Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2014 08:25 AM | Show all posts
si_wawa posted on 4-3-2014 03:11 AM
la....sekali kena bebal la...
tanya baik2 pun kena, nak tanya macam &*&^%&..malu. Belakang skrin  ...

sorry.

eh.. asal tak guna formula?
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2014 02:17 AM | Show all posts
Last edited by berancuk on 19-3-2014 10:53 PM

Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2014 07:10 PM | Show all posts
berancuk posted on 17-3-2014 02:17 AM

betul jalan kerja. kena compare kiri dan kanan mengikut kumpulan. Kalau imaginary dengan imaginary
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2014 04:01 PM | Show all posts
AdamBillionaire posted on 4-3-2014 08:25 AM
sorry.

eh.. asal tak guna formula?


Soalan complex number kat atas tu tiada kaitan langsung dengan formula yang diguna untuk cari punca-punca (roots) persamaan kuadratik

Cuba fahamkan dulu apa itu complex number...







Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2014 04:14 PM | Show all posts
mnm77 posted on 26-3-2014 04:01 PM
Soalan complex number kat atas tu tiada kaitan langsung dengan formula yang diguna untuk cari pu ...

nk cari value unknown ada 3 forumula..

salah satunya b2 - 4ac, atau factorisation dgn pe lagi entah.. ingat2 lupa
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2014 04:19 PM | Show all posts
AdamBillionaire posted on 26-3-2014 04:14 PM
nk cari value unknown ada 3 forumula..

salah satunya b2 - 4ac, atau factorisation dgn pe l ...

Kena faham soalan dulu, complex number tu dah faham ke belum?

Nak cari unknown bukan semestinya kena guna formula b^2 - 4ac bagi segala macam jenis kes dan soalan... soalan tu takdak kaitan quadratic equation pun, takdak kaitan calculus atau differentiation pun....





Last edited by mnm77 on 26-3-2014 04:20 PM

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2014 04:22 PM | Show all posts
mnm77 posted on 26-3-2014 04:19 PM
Kena faham soalan dulu, complex number tu dah faham ke belum?

Nak cari unknown bukan semestinya ...

soalan tu nk cari value unknown kan??

dia nk cari value x? y? z? atau apa2 huruf yang tiada nilai kan?
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2014 04:26 PM | Show all posts
AdamBillionaire posted on 26-3-2014 04:22 PM
soalan tu nk cari value unknown kan??

dia nk cari value x? y? z? atau apa2 huruf yang tiada nilai kan?

Selagi tak fahamkan apa itu complex number, mungkin selagi itu Adam tak faham kehendak soalan tu. Guna formula yang tak berkaitan akan tambah bingung jadinya...

Soalan tu sebenarnya nak cari unknown p dan q yang nilainya malar. Itu sahaja.

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2014 04:32 PM | Show all posts
i dalam soalan tu merujuk kepada punca kuasa dua untuk -1.

Adam boleh baca yang ni dulu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Complex_number
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2014 05:55 PM | Show all posts
berancuk posted on 17-3-2014 02:17 AM

masa adam jawab soalan ni adam tgh mamai..

tak boleh fokus..

jadi anggaplah adam main2 je.. keep it change.. thankz u sudi jawabkan
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2014 05:56 PM | Show all posts
mnm77 posted on 26-3-2014 04:32 PM
i dalam soalan tu merujuk kepada punca kuasa dua untuk -1.

Adam boleh baca yang ni dulu:

ni lah sy nk terangkan..

cuma isunya cmne nk solving supaya dpt nilai tersebut..

banyak jalan. cuma jalan sy tgk jawapan belakang dulu baru buat equation
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.107049s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list