Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
57394
View
652
Reply

Kuching, Sarawak - Part 5

[Copy link]

Author: syue86       Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-3-2014 12:21 PM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum dan hai semua

Saya tolong buka rumah ke Kuching, Sarawak
Kepada yang ada info, silalah tambah bagi rumah ni informative gitew

ni rumah yang lepas
http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=588268
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-3-2014 12:22 PM | Show all posts
Where to go?

- Sarawak Cultural Village ( RM 60 )
- Clock Tower
- Charles Brooke Monument
- Muzium Sarawak
- Muzium Kucing
- Muzium Islam
- Muzium Semulajadi
- Muzium Tekstil
- City Mosque
- Kuching Waterfront
- City Tower
- Kuching Waterfront
- Giant Cat Monument
- Taman Orkid
- Annah Rais Longhouse ( RM 8 )
- Semenggoh Orang Utan Centre ( RM 5 )
- Jong's Crocodile Farm ( RM 16 )
- Gua Angin ( RM 1 )
- Gua Pari
- Tasik Biru
- Serikin


Last edited by syue86 on 19-3-2014 02:09 PM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-3-2014 12:22 PM | Show all posts
Where to stay?

- Tune Hotel
- Harbour View
- Hilton
- Grand Magherita
- homestay dekat heritage Faizal - 0128090165


Last edited by syue86 on 18-4-2014 05:34 PM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-3-2014 12:22 PM | Show all posts
Where to shop?

- Pasar Serikin (Sabtu dan Ahad sahaja)
* Tora Bika Cappucino
* Tikar evamatik
* Popia Cheese
* Kain pasang dan telekung
* Kerepek

- Pasar Satok (Sabtu dan Ahad sahaja)
* Terubuk Masin
* Bumbu bubur pedas
* Pes laksa

Kek Lapis
* Dayang Salhah
* Mira
* Zaharah

Kedai berdepan dengan Kuching Waterfront
* souvenir
* kain pua kumbu
* t-shirt

Where to rent car?

kch@hertz.simedarby.com
Last edited by syue86 on 18-4-2014 05:33 PM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-3-2014 02:06 PM | Show all posts
Where to eat?

- SCR Express
* nasi ayam

- Top Spot
* seafood

- Kopi O Corner
* burasak
* mee sapi

- RJ Ayam Bakar
* nasi ayam bakar
* nasi ayam penyet
* pisang cheese

- Station 12
* nasi ayam bakar
*nasi ayam penyet

- Serapi Corner
* mee kolok special

1. rojak kuchei. ni kedai gleme turun temurun. tgh hari tutup dah so boleh pegi for breakfast or brunch or tapau je la utk mkn kemudian. dari kuching(bulatan merdeka), direct sampai nampak wisma seberkas. u'll see traffic lights, lurus lagi. on ur right ada pejabat astro n sebelah kiri ada bus stop+deretan shophouses+shell. kedai rojak kuchei ni belakang deretan kedai tu. dia mcm foodcourt lama la. u might hv to go upfront n buat u turn tho. dah sampai area blkg shophouses tu, u'll see it. xkan miss sebab penuh org kat situ hari2. cina, dayak, melayu.... dont worry, tu kedai melayu, muslim.

2. selain kopi o corner, blh try liza's corner. dari kuching nak ke satok, u'll see MyBookstore. liza's ni deretan blkg sebelah mybookstore tu. special nya? tumpik lemantak berlauk. lempeng dari tepung sagu+kelapa parut, berintikan udang (mcm sambal but not sambal la hihi tatau nak explain)

3. bagi penggemar cafe, bolehla ke Bing!...ada byk, slh satunya di bwh bngunan The Hills/hotel Pullman. saya tak minum kopi but org yg minat kata sgt sedap sebab dorg guna kopi apa ntah...hihi...blh juga try brownie kat situ. sedap sangat!

4. if nak ke pantai damai/scv boleh singgah ke Warung Pak Amit. dia ada dua branches tp yg ori tu sedap gile. dari satok, lepas naik jambatan merentasi sungai tu, nanti akan jumpa bulatan besar kan? pusing bulatan tu, keluar simpang yang last sebelum simpang patah balik ke kuching. kalau ikut pusingan jam, 'pukul 5' dari simpang tu toleh kanan, terus nampak deretan kedai. Warung Pak Amit ada kat situ  JJCM pun pernah pgi sini. sedapppp!

credit - @brookemcqueen
Last edited by syue86 on 16-5-2014 05:27 PM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-3-2014 02:22 PM | Show all posts
Tips ke Kuching

1- Jangan takut sesat walaupun takde signboard sangat. Search tempat guna GPS then alert dekat arahan GPS and signboard. Yg penting konpiden.

2- Jangan takut sangat naik bot. yg penting relax and cuba imbangkan diri, jalan tengah2 bot. jangan MELOMPAT masa nak masuk n keluar bot. kesian pakcik tu nanti.

3- Depan orang utan, jangan nak minum ke makan. Kang die jemaah sekali ngan korang.

4- Minum air banyak2. Saya beli sebotol besar air Spritzer, cukup untuk 5 hari.

5- Kat sana banyak berjalan, pakailah kasut or selipar yg sesuai.

6- Kat kedai makan, diorg memang suke letak sudu garpu dalam bekas berisi air. Jadi jangan terkejut plak. Amik sudu garpu and lap dengan tisu, dah boleh makan.

7- Atas meja makan, selalu ade kicap. Rasa dulu tu kicap ape, mostly kicap masin. Memang pitam kalau dah tertuang banyak. hahaha

8- Mulut kena jaga terutama kalau dah masuk kawasan pedalaman, muzium and gua2.

9- Kek lapis tu, kalau boleh rasalah sepuas hati then baru decide nak beli. Saya order dulu and suruh die anta ke hotel. So dapat kek yg fresh2. Kalau yg beli banyak, pastikan kek2 tu ade label. Ade setengah kedai tak label kek die. Nanti pening nak tau perasa kek tu.

10- For me untuk souvenir, memang area waterfront dan kedai berdepan dengan waterfront tu murah. Pasar Satok tak berapa murah sangat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2014 05:16 PM | Show all posts
wah..umh baru

rindunya nk ke kucing..nk mkn laksa sarawak
jan lps pegi sini..rasa mcm xada kenangan lak
x sempat nk bergambar dgn replika kucing2 tu
ms hr last dh bgtau hubby nk posing situ..tp g waterfront dl carik baju2
last2 terlupa..trs ke epot
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2014 05:18 PM | Show all posts
syue86 posted on 19-3-2014 02:22 PM
Tips ke Kuching

1- Jangan takut sesat walaupun takde signboard sangat. Search tempat guna GPS the ...
2- Jangan takut sangat naik bot. yg penting relax and cuba imbangkan diri, jalan tengah2 bot. jangan MELOMPAT masa nak masuk n keluar bot. kesian pakcik tu nanti.

sbb ni la x berani naik bot. cemas semacam..hhahhaa
last2 pegi naik kereta jek
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-3-2014 05:22 PM | Show all posts
akudancinta posted on 19-3-2014 05:18 PM
sbb ni la x berani naik bot. cemas semacam..hhahhaa
last2 pegi naik kereta jek


tak boleh cemas klu nak naik bot
klu jenis cepat panik, kesian tgk pakcik tu tahan bot
huhuhu

owh..sy sempat bergambar 2 tempat
ade tiga kan sculpture kucing ni

tolong buka umah ni jek
sbb umah sana dh over page
tp xde momod lock
pastu nak susun info cantik2

klu ade gambo sila lah tepek
sy fail tepek gambo
hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2014 05:32 PM | Show all posts
syue86 posted on 19-3-2014 05:22 PM
tak boleh cemas klu nak naik bot
klu jenis cepat panik, kesian tgk pakcik tu tahan bot
huhuhu
...

tmbh ada ank yg takut jugak.mmg x bolehla naik
risau je klu2 jatuh.

gmbr ada..nnti free2 saya ltk
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-3-2014 05:37 PM | Show all posts
akudancinta posted on 19-3-2014 05:32 PM
tmbh ada ank yg takut jugak.mmg x bolehla naik
risau je klu2 jatuh.

owrite!
nanti sy tekan butang reward
kasi kacang kat awak
hahaha..pdhal dh byk kacang tuh

haah..kitorg ade jmpe
bdk tu nages2 xnak naik
smpai kek kedai Dayang Salhah die nages
pastu esoknye jmpe lagi
dh ok dah naik bot
hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2014 04:15 PM | Show all posts
Baru balik Selasa(18/3/2014) lepas. Pergi hari Sabtu, flight petang. Malam makan kat Topspot. Best sgt tapi lobster dah habis.

Hari Kedua / Ahad
Saya pergi santai2 je. X byk tempat pergi. Ambil pemandu dgn kete dr pukul 9.00am smp pukul 7.00 pm. Pergi Serikin, Tasik Biru, Tempat buat pasu Sarawak, tempat jual lada, Muzium Kucing, Kedai Kek Zaharah & Main Bazar.

Hari Ketiga / Isnin
Aktiviti bebas. Cari souvenir kat Main Bazar. Naik sampan pergi kg seberang. Rasa kek lapis Mira. Beli ikan terubuk.

Hari Keempat / Selasa
Balik. Flight awal pagi kol 8.45.

Member2 opis suka rasa kek Zaharah berbanding dayang Salhah. Mmg sedap. Tour guide tu yg rekomen Kek Lapis Zaharah.
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2014 07:29 PM | Show all posts
hihi...bulan empat ni akak nak gi kuching sekali ke miri ....akak akan pergi 4 dewasa 1 budak...mula2 memang teruja sangat....sekrg jadi kurang lak ...nak tanya kat mana yg boleh dpt homestay yg murah utk 3 mlm(14-15) kat kuching?
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2014 08:20 PM | Show all posts
jojo67 posted on 20-3-2014 07:29 PM
hihi...bulan empat ni akak nak gi kuching sekali ke miri ....akak akan pergi 4 dewasa 1  ...

homestay kalau budget dalam RM150/night rasanya boleh dapat area Matang.
how far from town? dekat je.....actually Matang ada township tersendiri dan tak jauh dari Medan Niaga Satok.
kalau homestay area Heritage Garden tak pasti pulak berapa per night tapi rasanya tak kurang dari RM200.
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2014 09:01 PM | Show all posts
dee556 posted on 20-3-2014 08:20 PM
homestay kalau budget dalam RM150/night rasanya boleh dapat area Matang.
how far from town? dekat ...

kira area matang ni dekat ngan airport tak ...dan ngan semua tempat nak jln2? rumah taman ka??...boleh bagi no  x? t.kasih
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2014 09:09 PM | Show all posts
nak tanya la.....
kalau dari kuching, camne nak pergi sarawak culture village ye?
ada shuttle bus ke?
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2014 08:32 AM | Show all posts
jojo67 posted on 20-3-2014 09:01 PM
kira area matang ni dekat ngan airport tak ...dan ngan semua tempat nak jln2? rumah taman ka??.. ...

Matang ni terletak di Petra Jaya, kena cross jambatan kalau dari arah bandar.
nak ke airport bukan jauh mana pun, yang buat jadi lambat sebab dah banyak trafik light dan banyak kereta masa tertentu.
actually Matang ni tak jauh dari taman perumahan saya, kami boleh sampai airport dalam masa 20-30min ikut trafik.
lalu jalan bandar je, tak ada highway bagai.

no untuk homestay boleh cari di mudah.com.
yang harga kurang dari RM200 tu memang saya tak ada.

Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2014 08:35 AM | Show all posts
chempaka_lily posted on 20-3-2014 09:09 PM
nak tanya la.....
kalau dari kuching, camne nak pergi sarawak culture village ye?
ada shuttle bus  ...

rasanya tak ada shuttle bus.
tapi kalau yg stay Grand Magherita ada shuttle service ke Damai tu free kalau tak silap.
mungkin boleh tanya situ.

Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2014 10:39 AM | Show all posts
dee556 posted on 20-3-2014 08:20 PM
homestay kalau budget dalam RM150/night rasanya boleh dapat area Matang.
how far from town? dekat ...

saya dulu p, dok Heritage....umah double storey 4 bilik. 3 bilik acond, ruang tamu aircond. bilik bawah ja kipas. rumah sgt  besar dan selesa. mini market pun dekat. semlam rm 250.

Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2014 10:44 AM | Show all posts
kalau yg ni dia bg diskaun kalau dok byk mlm..

012-8090165- faizal.

h/stay kt heritage.
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2014 11:39 AM | Show all posts
dee556 posted on 21-3-2014 08:32 AM
Matang ni terletak di Petra Jaya, kena cross jambatan kalau dari arah bandar.
nak ke airport buka ...

t.kasih dee....akak kalu boleh nk yg murah....sbb tiket kapalterbang akak berdua ngan anak mahaiii...cuma nk rekemen kat lead.....nk save bajet...dia dpt  yg smlm $250....
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2014 11:47 AM | Show all posts
saya nak cari kenderaan beserta driver. kitorang 6 dewasa 2 kanak-kanak.
avanza ok kot.
susah gak nk cari kereta sekali dengan driver. ada sesapa boleh bantu?
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2014 12:28 PM | Show all posts
ad_hoc79 posted on 24-3-2014 11:47 AM
saya nak cari kenderaan beserta driver. kitorang 6 dewasa 2 kanak-kanak.
avanza ok kot.
susah gak  ...

avanza cam tak selesa ja utk 6 dewasa. ada budak lg.

saya sewa starex dgn hertz. pandu sendiri. kami dulu 6 dewasa, 1 budak, 3 infants. selesa.

Last edited by Mas916 on 24-3-2014 12:30 PM

Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2014 04:11 PM | Show all posts
Mas916 posted on 24-3-2014 12:28 PM
avanza cam tak selesa ja utk 6 dewasa. ada budak lg.

saya sewa starex dgn hertz. pandu sendiri. ...

berapa sewa starex? pakai petrol ke diesel?
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2014 08:41 AM | Show all posts
Mas916 posted on 24-3-2014 12:28 PM
avanza cam tak selesa ja utk 6 dewasa. ada budak lg.

saya sewa starex dgn hertz. pandu sendiri. ...

owh ye ke.... camana nk dpt info nye
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053090s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list