Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
57433
View
652
Reply

Kuching, Sarawak - Part 5

[Copy link]

Author: syue86       Show all posts   Read mode

Post time 25-3-2014 10:51 AM | Show all posts
WSY8724 posted on 24-3-2014 04:11 PM
berapa sewa starex? pakai petrol ke diesel?

starex guna diesel. dia ada 8 seater. so tempat brg luas.

Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2014 10:54 AM | Show all posts
ad_hoc79 posted on 25-3-2014 08:41 AM
owh ye ke.... camana nk dpt info nye

email kch@hertz.simedarby.com minta quote.

haritu saya sewa 4 hari....amik kereta jam 10 pagi, return pukul 2 ptg

Rental Charge Amounts (MYR)
Rental (4 Days) 716.40
Fuel 19.74 (saya kena charge sebab minyak kurang masa return kereta)
Sub Total 716.40
GST (%) 6.00 42.98
Insurance 82.80
Liab. Reduct Option 54.00
Personal Accident 28.80
Rounding Difference -0.02
Total Charges 861.90

Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2014 10:56 AM | Show all posts
dekat Hana pun ada starex....bole try ctc dia. haritu ada tanya dia...tp masa tu starex dh ada yg booking.
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2014 11:37 AM | Show all posts
tanx ye Mas916
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2014 02:40 PM | Show all posts
sendu sungguh umah ni....nak tanya sikit...akak nak p ke kuching dan kemudian akan ke miri selama 2 ari dan hari ke 3 baru balik  penang.......akak nak beli ikan terubuk masin ngan kek lapis sarawak ( beli kat kuching)....ada masaalah x??...takut ikan ngan kek tu rosak
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2014 05:06 PM | Show all posts
jojo67 posted on 28-3-2014 02:40 PM
sendu sungguh umah ni....nak tanya sikit...akak nak p ke kuching dan kemudian akan ke miri selama ...

kalau setakat 1 malam di Miri lepas tu baru balik Penang, no harm segala ikan dan kek tu.
ikan tu kalau dapat, simpan dlm fridge bila di Miri.

Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2014 10:44 AM | Show all posts
dee556 posted on 29-3-2014 05:06 PM
kalau setakat 1 malam di Miri lepas tu baru balik Penang, no harm segala ikan dan kek tu.
ikan tu ...

temakasih dee....risau gak ngan ikan terubuk tu...dah la susah nk dpt kat semenanjung(kalu ada pun mcm x best ja )...ingat nk beli bnyk....ikan tu kena boh kat bahagian frozen ka atau mcm kita simpan ikan pekasam tu???sori dee ,akak bnyk tanya...dlm thread 4 tu x da pun ...dlm umah3 tu x abih baca lagi....kek tu x payah boh dlm peti sejuk ka? ada yg habaq suruh boh dlm peti sejuk utk tahan lama...akak dok 2 hari kat miri dan hari ke 3 baru naik flight ke kl  petang dan ke penang flight malam....dan lagi satu tora bika( betui ka akak sebut ni) selain kat serikin ada x??? akak x singgah situ ,depa bukan kaki sopping mcm akak.... Last edited by jojo67 on 30-3-2014 10:47 AM

Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2014 09:11 AM | Show all posts
jojo67 posted on 30-3-2014 10:44 AM
temakasih dee....risau gak ngan ikan terubuk tu...dah la susah nk dpt kat semenanjung(kalu ada pun ...

ikan tu simpan tempat biasa je dalam peti tu....tak payah frozen bagai.
kek pun sama jugak.......tak simpan dalam peti masih ok lagi kek ni.
torabika tu biasa beli di Serikin je. kedai2 dalam bandar tak perasan pulak.
saya ni jenis jarang merayap di Kuching, weekend lebih suka ddk rumah je
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2014 09:00 PM | Show all posts
dee556 posted on 31-3-2014 09:11 AM
ikan tu simpan tempat biasa je dalam peti tu....tak payah frozen bagai.
kek pun sama jugak....... ...

oooo...mcm tu,nampak gaya x merasa la torabika tu....x sabaq nk ke kuching....harapnya belum musim ujan lagi....kat belah utara ni dah mula hujan turun........t.kasih dee atas penjelasan yg berguna tuu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-4-2014 08:58 AM | Show all posts
jojo67 posted on 30-3-2014 10:44 AM
temakasih dee....risau gak ngan ikan terubuk tu...dah la susah nk dpt kat semenanjung(kalu ada pun ...

klu mak saya
die cakap jgn letak ikan tu dlm peti ais
die suke perap ikan tu
so, jd terubuk masam

hari tu baru makan yg beli bulan feb tu
walah!mmg sedap!
tp kena rajin tukar surat khabar lah
klu tak, bau die mgancam
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2014 09:07 AM | Show all posts
syue86 posted on 1-4-2014 08:58 AM
klu mak saya
die cakap jgn letak ikan tu dlm peti ais
die suke perap ikan tu

syue....jojo67 tu nak singgah Miri utk 2 malam lagi.
so kena simpan dlm fridge utk elak bau ikan tu.
lagipun dia mana ada masa nak tukar newspaper tu.



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-4-2014 10:14 AM | Show all posts
dee556 posted on 1-4-2014 09:07 AM
syue....jojo67 tu nak singgah Miri utk 2 malam lagi.
so kena simpan dlm fridge utk elak bau ikan  ...

tu la..
klu kes jojo67 ni mmg tpaksa simpan fridge
klu tak, bau ahcem keluar
tp mak kata, ikan ni kureng best smpan dlm fridge
tp mmg berbza la rasa die
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2014 12:31 PM | Show all posts
@harimau76 aritu amik kereta sewa dr mudah.my kan...
ok x kereta nye...
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2014 03:05 PM | Show all posts
salam semua , terima kasih for all info yang bayank membantu pengalaman kenangan manis selama 4 hari yang tidak boleh dilupakan.

Day 1
Tiba airport kuching 11.25 - pick up by van transfer to Hotel
Hotel check in
Jalan waterfront
Kg Boyan minum petang / Test Mira & Dayang Saleha Kek
Dinner - Topspot (Bukit Mata)

Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2014 03:09 PM | Show all posts
Day 2
Breakfast - Kopi O Corner - Sangat recommended
Jong Crocodile - Mesti pergi
Orang Utant - Tak pergi sebab hujan
Lunch Serapi Corner - Tak pergi sebab masih kenyang
Kilang Pasu - Ok tengah sale sekrg
Kilang Lada Hitam - semua mahal
Kedai Tikar - tak sure murah ke mahal tapi dah beli 2 keping termasuk post besar Rm450 Medium Rm250
Back to Hotel 6pm
Dinner at Kg Boran fgoodcourt - seafood not bad.

Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2014 03:15 PM | Show all posts
Day 3
SCV - Adult RM 60 Kids RM30 (sila mintak discoutn kalau ada orang yang bawak kan, Senior Citizen sepatutnya dapat harga kids) to take note.
Lunch Damai (depan SCV tu je)
Tip : setengah hari kena spent kat situ approximate gerak dari situ about 3.00 pm
Muzium kuching 0 muzium lain tak sempat sebb dah tutup
Monumen cat - mmg tak boleh nak parking tepi, unless ada driver
Indian Street. - Sapa stay kat Waterfront boleh je walk from your hotel dekat kepada yang larat berjaln. since kami mcm dah nak pengsan kami soh driver van hantar. is actually repeat 2nd time pergi. Day 2 sempat pergi juga.
Dinner - Barok Bistro - food ok la.
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2014 03:15 PM | Show all posts
pearl.silver posted on 1-4-2014 12:31 PM
@harimau76 aritu amik kereta sewa dr mudah.my kan...
ok x kereta nye...

kereta yg I dpt tu Myvi.. ok la keretanya.. biasa jer la macam myvi yg lain2..
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2014 03:18 PM | Show all posts
Day 4
Free n easy
pagi pergi Kg Boyan beli kek yang lupa nak beli, beli ikan masin depan seberang jln kedai kek Saleha
Oh ya, kek kami beli di Zaharah on 3rd day. pagi on Day 4 zaharah deliver kek di lobby hotel. dan kotak kek tulis nama orang lain tapi bila call kedai kata memang saya punya... kebenaran yang sangat sangsi... sebab list kek dan resit dorang tak bagi. peringatan sapa yang buat order dan suruh antar ke hotel sila simpan list order ya. saya mana nak ingat kek apa. lagipun zaharah punya kek tiada label nama kek... almost the same for all cakes cuma diff color je.
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2014 04:37 PM | Show all posts
syue86 posted on 1-4-2014 08:58 AM
klu mak saya
die cakap jgn letak ikan tu dlm peti ais
die suke perap ikan tu

hihi dah jadi cam ikan pekasam la no......memang sedap....dan dan melelelih air liurr...tak sabaq nak pi borong  ikan terubuk tu buat stok....kena tukaq paper selalu ka?...jiran pernah bagi dan akak letak kat bah frozen sbb tak tau boleh boh kat bahagian bawah...
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2014 04:47 PM | Show all posts
nyr posted on 1-4-2014 03:18 PM
Day 4
Free n easy
pagi pergi Kg Boyan beli kek yang lupa nak beli, beli ikan masin depan seberang ...

kedai kek sarawak ni yg mana paling sedap???...akak dah susah hati ni sbb pegi ngan org bujang ...depa bukan nak pi masuk semua kedai utk buat perbandingan yg mana baru sedapp....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-4-2014 05:16 PM | Show all posts
jojo67 posted on 1-4-2014 04:37 PM
hihi dah jadi cam ikan pekasam la no......memang sedap....dan dan melelelih air liurr...tak saba ...


haah
akak bahagi dua la ikan tu
satu buh kat luar - terubuk masam
syue smpan nk dekat sebulan sbb ikan tu fresh lg ms beli
satu lg smpan dlm peti ais - terubuk masin
huhuhu..letak kat frozen, mcm ikan terubuk segar gituh
hehehe

bila akak smpai semenanjung t
tukar la paper
sbb selalunye paper tu mmg basah habis
dh tukar baru kurang bau achem die

akak, syue ni bujang
rela jek msuk sume kedai kek
rasa smpai pening kepala
siap 3 hari berturut2 dtg
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2014 10:52 AM | Show all posts
nak pegi 1-4/5...bln dpn...xpenah g srwk...xsbr rasanya...klu dh jejak kaki kat srwk maknanya semua negeri dlm msia sy dh jejak...
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2014 02:37 PM | Show all posts
jojo67 posted on 1-4-2014 04:47 PM
kedai kek sarawak ni yg mana paling sedap???...akak dah susah hati ni sbb pegi ngan org bujang ... ...

hi, kalau you tanya saya mana 1 sedap, saya pun tak tahu hihih, untuk puas kan hati sendri u pergi je 3 , 3 kedai yang famous ni. semasa saya di kedai Mira, ada customer ni recommend suruh beli dari Dayang Saleha. Kedai 2 ni berdekatan je.. sebenarnya terpulang pada tekak masing masing. Saya beli dari semua kedai yang saya pergi, dengan jujur nya saya nak komen,  kek semua tak boleh tahan lama. walaupun di simpan dalam fridge, jadi u all tak payah nak beli banyak simpan stock. Saya rasa kek kek ni hanya boleh simpan max 3 hari. this is so true, dari pengalaman saya. kek yang saya beli cuma dapat makan 2,3 jenis je lepas balik dari sarawak yang lain kena buang sebb bercendawan.



Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2014 02:45 PM | Show all posts
transport sewa di sana agak mahal .. semasa saya kat sana dari pukul 8 hingga pukul 6petang bayar Rm280 untuk 1 hari. Driver ni dah tau  budget  time  dan hantar ke hotel on time tak nak lebih sikit pun . ada kala belum masa pukul 6 dah nak hantar ke hotel. so sad and calculative. u all kena la bijak guna kan masa sebaik mungkin. i rasa i have to give honest komen supaya u all tahu bila berada di sana. tapi jangan salah sangka tak semua driver teruk ok. nasib masing masing
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2014 08:05 PM | Show all posts
nyr posted on 7-4-2014 02:37 PM
hi, kalau you tanya saya mana 1 sedap, saya pun tak tahu hihih, untuk puas kan hati sendri u pergi ...

nyr..............kek kalau commercially produce memang kurang tahan.
sebaliknya kalau homemade bakers yang buat, insyaallah berbulan tahan dalam fridge.
akak bercakap dari pengalaman sendiri dan akak memang dulu sebelum segala penjual kek sekarang naik, akak dah lama buat.
cuma sekarang faktor masa, kerajinan je yang tak dapat nak ligat macam dulu.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.046602s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list