Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
54605
View
330
Reply

Dari Mata Kurator Muzium-oleh the flash---updte page 1

[Copy link]

Author: theflash    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-4-2014 01:38 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
- Nota kaki.
Semalam seperti biasa. Memang suka menonton Detik Jam 12 kat tv3. Teringat kawan yang berkerja di Muzium di negeri Melaka.
Kawan saya ni dah lama berkerja di bidang3 muzium. Dari Perak ke negri sembilan.ke johor dan sekarang ke melaka.
Kata dia
"Mana2 muzium aku pergi mesti ada benda pelik. Walaupun muzium pertanian sekali pun!"

Saya namakan kan dia sebagai Azlan

Cerita pendek saja ye?
Terus sampai kick.
Kan?

CERITA 1
kejadia ini berlaku di salah satu muzium di melaka. Muzium ini berbentuk kapal (konpom ramai tahu. Hahah) masa itu aku kena stay up.sudah 3 hari bahagian atas di tutup. Nak repair and nk ubah letak cara patung2 dan repair lighting. Aku sebagai kurator.nak taknak kene tunggu kontraktor selesaikan kerja. Jam 10pm. Melaka lengang.maklum lah..hari berkerja.
Masa tu aku nak turun bawah.nak keluar.
Dekat luar muzium.ala3 macam tempat dek kapal. Boleh pergi kalau nak rasa.aku pusing.nak amik kasut dan pakai.tiba tiba ada orang memanjat tangga.
Berpakaian segak .bertanjak dan bertengolok .bersongket! Naik dan lihat aku. Dan terus masuk dalam muzium! Aku terus cabut. Tak tutup pintu.tau dek bos. Mati aku
Pagi esok. Aku first sampai. Terkejut.tengok patung mannuquien Panglima Awang dan Ferdinand Magellan di luar muzium sedang melihat lautan!!maksud aku mengadap. Tangan Magelan menunjukk arah sungai melaka. Cepat3 aku taruh ke dalam. Aku rasa mcam ben stiller dalam cerite Night at the museum.

CERITA 2
ini kisah bersambung dengan kisah yang pertama.sejak kejadian itu.aku takut nak ke muzium itu tetapi apakan daya.atas sebab kerja.suatu malam.aku terpaksa.ini semua salah kawan aku;Ali yang tertinggal blue print di dalam. Bos nak blue print malam tu.katanya nk tnjuk kat MB Melaka utk mintak dana. Aku dan ali segera .masih awal kira2 jam 1040pm
Ali ke dalam.aku tunggu luar. Aku nyala rokok.tunggu.

pappp!! Bahu aku di tepuk!belakang aku ada lembaga berbadan besar.sama macam malam itu! Bertempik di telinga aku
"Labuhkan sauhhh!!
Aku terpempan.tertelan asap rokok.terus berlari ke bawah. Sampai di bawah.elok je aku tengok ali tunggu kt kereta
"Aku dah panggil ko masa keluar.aku ingt ko dengar.aku rasa seram
Tu yang aku turun cepat"ujar ali

Dalam hati aku menyumpah seranah

CERITA 3
Hobi aku. Download movie dan jual pada teman ofis.kadang2 siap amik job downlod kan cerita korea utk kakak3 di opis.hasil bleh dikatakan lumayan. Aku maksimakan kepandaian aku dalam bab komputer. Ak suka melepak dengan kawan aku yg menjadi Jaga/pak guard di salah satu istana
Eh. Silap. Muzium di negeri melaka
Besar muzium nya
Sebab utama.sebab situ wifi laju giler!
Dan aku tau pasword!
Malam tu. Adi.kawan aku tu ajak g ronda.aku malas.tengah download.dan kira3 5minit
Aku jadi bosan.jadinya.aku pun mencari Adi.
Kami berborak.
Dan adi ajak masuk dalam.. Tiba di dalam. Aku ni dari dulu nak pergi ke bailarung istana . Nak duduk kat kerusi sultan. Haha
Ada patung2 sedang mengadap sultan.konon3 nak bagi ufti .dah malam. Aku masuk dan terus naik ke kerusi sultan.
Adi hanya senyum
Dan aku malam itu sangat cabul. Aku usap3 rambut 'sultan' dan siap bertitah konon nya dengan delegasi dari Arab
Sambil aku memakai tanjak nya.ketat.sudah di jahit mati
"Beta xnk matawang buaya kamu pak aji. Beta mahu Ipad dan telaga minyak. Hahaha" berdekah2 aku ketawa.

Sejurus dari itu.terasa ada angin sayup3 masuk ke perkarangan istana.terus aku cuak.
Dan tiba tiba ada suara seperti berbisik di cuping telinga aku

"Diperkenankan. Daulat tuanku"

Spontan.aku tertolak mannuquien 'sultan'
Terjatuh
Dan tanjak sempat aku buang
Dan terus aku lari memanggil Adi. Dan sempat aku pandang ke belakang.
Perlahan3

'Sultan' itu bangkit dengan sendiri. Seperti di bangunkan oleh tangan ghaib.

CERITA 4
Masih di tempat yang sama.selepas kejadian itu.Adi mohon aku jaga tingkah laku.
Aku akur. Dan download movie. Tiba waktu rondaan.aku mmg follow adi.takut!

Ronda.
Kira kira 20min. Kami terpaku. Di hadapan pintu keluar.berselerak kepala kepala manuquien.kepala patung.dan dapat aku lihat.kesemua  patung dalam tu. Semua nya headless.!

Cepat2 aku lihat adi membaca ayat kursi dan terus menarik aku. Perlahan3 kami keluar.
Tiba di bilik pengawal.

"Dah selalu ar aku kena Lan. Kurator bagi tahu aku.. Ada sesetengah baju yg patong tu pki...memamg baju zaman3 dorang. Siap ad yg di basuh.sebab ad kesan darah dan ada yang di jahit..sebab ada kesan tusukan tombak..
Salah satunya..tanjak 'sultan' tu. Itu mmg penah di pakai oleh tuanku sultan melaka .." Ujar adi

Dan aku memang terkedu mendengar nya Last edited by theflash on 23-4-2014 07:20 AM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-4-2014 01:39 PM From the mobile phone | Show all posts
- CERITA 5
malam tu aku download movie lagi
Nak cakap serik. Tak jugak.
Dah memag minat aku download.
Padahal malam tu aku xda keje pun dalam muzium.
Malam tu aku bawakka adi KFC
Sebagai tanda terima kasih bagi aku lepak situ memalam
"Bagusla ko datang. Takla aku snyi smbil pelahap KFC"ujar adi
Habis makan.macam biasa.teman dia ronda.seram.tapi kami buat tak tau je.

Sampai di bailarung istana tu. Terkejut.
Kesemua patung2 kepalanya mengadap ke belakang!! Badan mngdap kami
Aku diam.rasa nak lari.
Dan adi suruh aku suruh betulkan balik
Katanya. Ini keje aku utk jaga harta muzium dan pameran.
Adui.
Perlahan aku melangkah tali keselamatan DILARANG MASUK....
Aku terus kr patung 'hang tuah'

Perlahan3 aku pegang kepalanya...dan semasa nak pusing. Memang ketat.
Dan tiba tiba
Mata ni menangkap sesuatu

Seakan3 senyum dan matanya ke arah aku!!

Arghhhh! Lari.
Adi lagi best.
Lari dulu.

CERITA 6
Serik
Aku selepas kejadian malam tadi yg pusingkn kepala tu.
Kene pergi ke muzium TLDM.
Ada barang baru nak msuk.so aku in charge.
Jam 2am.aku keluar masuk.yg sebenarnya nak push oT
Sedang leka aku membelek handfon.
Bunyi kaca pecah.

Cepat2 aku ke dalam.
Sebab dlu ada kejadian anjing liar masuk.abis kena samak. Siap jahanamkan barang

Alangkah terkejut nya aku.sewaktu itu. Bunyi itu datang dari tengah muzium
Dekat pameran uniform polis dari dulu hingga sekarang
Yang ada dalam balang kaca tu bukan nya patung

Tapi ada 6 ekor pontianak.berambut panjang
Sedang berdiri tegak.
Pantas.
Aku lari. Panggil kawan
Ajak teman
Last edited by theflash on 21-4-2014 05:14 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-4-2014 01:40 PM From the mobile phone | Show all posts
CERITA 7
Setengah org suka bila bos arahkan utk outstation.tp aku suke.tp bila tahu kene buat ujian radiasi utk pameran keranda di muzium negara. Lemah badan aku. Tp seronok.dapat jalan. Tiba di KL. Satu keranda pun xda. Kata dorang. Malam br sampai. Tiba malam.satu3 keranda di bawa masuk.dngn berhati2.yg best.ad seoranng senior kurator. Duduk kt pintu masuk kami selia urusan pindah masuk keranda. Khusyuk membaca ayat Qursi serta ruqyah. Serius.kami yg ada di situ seram.
Die hanya senyum .katanya. Benda ni orang yg dah pergi. Benar. Masa aku buat radi. (Utk nk tgk brapa lama artifak ni wujud) mmg ad yg smpai 100tahun.
3hari pembukaan. Takda apa yang jadi.aku masih di KL
Esok nye.hari ke 4.kawan aku yg bertugas kena.
Katanya ada satu bilik tu. Kacanya asyik berkabus bila malam hari. Padahal tak pasang aircond.dan yang best.sampai nampak peluh2 kat cermin.tp bkn sejuk..tapi panass!kawan aku masuk.dia kata.macam dalam oven! Bilik tu panas.kami talakan kipas.still panas.
Bila siang. Xda pun berkabus tingkap cermin. Alih3.kami buat diam je. Oh ye. Itu keranda batu orang asli....

CERITA 8
Masih setting pameran keranda. Ketika itu kawan aku ronda3. Lalu d kawasan keranda zaman3 England.zaman Victoria.tiba tiba berdikit. Bunyi macam pintu kayu di selak. Kawan aku paling.tekejut.ad objek perempuan berpakaian corset dan dress zaman2 victoria
Masuk dalam keranda tu dan sempat senyum kt member aku.katanya kawan aku. Muka minah tu cm dalam cite Hantu Adam Family.

CERITA 9
Malam tu malam minggu.aku pulak yang terkena.malam tu aku lepak dengan senior kurator
Haji majid(HM) dia ni mmg dah lama dalam dunia muzium dn arkelogi. Masa zaman punggah PerakMan.dia pun ada.
"Aku ni lebih ke arah sudut2 kerohanian. Benda dalam musium ni. Ada yang berpenjaga. Aku tau semua. Sebab aku banyak kali jmpa. "
Malam itu.sejuk. KL br lpas hujan. Jam 12 lebih. Kami si kejutkan dengan bunyi benda jatuh.cpat3 masum dalam.terus terkejut

Semua keranda bergegar!
Macam nak pecah gegendang telinga. HM rilek je. Bukak beg sandang dan keluarkan Yasin. Hulur pada aku
Patut la suh aku wuduk dlu smbang dengan dia.sbil hulur die cakap" bleh baca kan
Aku dh agak mesti jadi nye bende ni malam ni"
Patot la ramai malam tu dtg melepak dan surah yasiin HM bawak banyak. Kmi bersila dan baca. Time baca. Bunyi org bertempik.jerit. menangis
Kami buat pekak je
Selesai baca .HM stay. Suh semua balik

" dah kelua jangan tengok aku kt dalam ni.terus jalan pg ke motokar korang" tegas bunyi.
Sumpah
Sorang pn x pandang. Mencicit lari ada la

CERITA 10
last day aku di KL
Kena lagi malam tu. Masa tu ada HM. Macam biasa. Aku kene amik wuduk before nak sembang dengan dia

"Senang nanti nak Yassin kalo jadi apa3"senyum je HM time bercakap hal ni.
Masa nak pergi.kene lalu beberapa pameran.selesai.
Depan pintu toilet. Ada keranda batu. Yang di susun2.

Ada tangan berdarah3 terkapai3 dari celah batu. Aku terus lari. Dengan selamba HM tegur aku

"Hahaha. Ko pgil semua kt depn tu. Penat aku tiap4 malam agkat kubur batu malam3.suke bnor berjalan nya."
Aku menyumpah seranah dalam hati.
Ko kental Haji Majid
Ko kental!

Last edited by theflash on 22-4-2014 10:28 AM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2014 01:53 PM | Show all posts
MB melaka????
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2014 01:55 PM | Show all posts
xde ke citer psal patung hidu pdi mini malaysia
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-4-2014 02:00 PM | Show all posts
AbukRokok posted on 21-4-2014 01:53 PM
MB melaka????

Ketua menteri

Hehehehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2014 02:07 PM | Show all posts
sila sambung..
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2014 02:37 PM | Show all posts
last year aku gi melaka...mmg pegi la muzium kapal n muzium melaka serupa rmh  tu...
byk gak gmbr yg aku amek..
bila aku terbaca benang ni ...aku nk ttgk blk gmbo2 tu...
tgk2 dh xde dlm hp aku....errkkkk
apekaaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2014 02:40 PM | Show all posts
aku mmg takut nak pegi muzium..mcm scary tngok patung2 kt situ..
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2014 02:44 PM | Show all posts
last year aku pegi melaka ade meting....pegi bawak family pasal berhari-hari pehtu laki tak bg drive sorang2.. last day kat melaka sebelum balik aku singgah muzium kapal sbb nak bagi anak teruna merasa naik 'kapal'... kat luor elok je...masuk je dalam tak jauh dalam dua tiga langkah anak menjerit momokkkk....momokkkkk....antuuuuuu...siap nak dukung tak nak turun...berpeluh2... pelik gak manalah anak aku taw perkataan momok ngan antu sebab baru setahun lebih dan aku tak pernah sebut menda2 tu...asal tengok patung je dia jerit momok..padahal kalo kat mall elok je dia takde jerit2 tengok patung manequinn yang ade.... Last edited by kikuri on 21-4-2014 02:46 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-4-2014 02:51 PM From the mobile phone | Show all posts
fifie_olin posted on 21-4-2014 02:37 PM
last year aku gi melaka...mmg pegi la muzium kapal n muzium melaka serupa rmh  tu...
byk gak gmbr y ...

Bagusla awak merasa pengalaman seram hhehh
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2014 02:56 PM From the mobile phone | Show all posts
teringat movie night at museum...





**teringinnya nk p pesta buku lejen fixi... jauh...
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2014 02:59 PM | Show all posts
theflash posted on 21-4-2014 12:51 PM
Bagusla awak merasa pengalaman seram hhehh

serius gambo2 yg aku amek dlm muzium seme dh xde..
byk gmbo2 dgn patong2 dlm kapal tu...mn plak peginya...
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2014 03:20 PM | Show all posts
tak gune kau Ali! Lolllllllllllll
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2014 03:25 PM | Show all posts
hishh..kalau mcam ni agaknya anak kaka twins kalau gi museum ni harus terkaku terusss sebab dia tu senang nampak macam-macam....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-4-2014 03:31 PM From the mobile phone | Show all posts
fifie_olin posted on 21-4-2014 02:59 PM
serius gambo2 yg aku amek dlm muzium seme dh xde..
byk gmbo2 dgn patong2 dlm kapal tu...mn plak p ...

Tertukar mmc tu

*sedapkn hati






Hihihi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-4-2014 03:31 PM From the mobile phone | Show all posts
clarizsa posted on 21-4-2014 02:56 PM
teringat movie night at museum...



Xpyh pgi pesta.. Beli online je

Hihihi
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2014 03:32 PM | Show all posts

cerita 5 mane?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-4-2014 03:32 PM From the mobile phone | Show all posts
twins posted on 21-4-2014 03:25 PM
hishh..kalau mcam ni agaknya anak kaka twins kalau gi museum ni harus terkaku terusss sebab dia tu s ...

Wahh
Yeke ank cmtuuuuuu

Cerciterrr
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-4-2014 03:33 PM From the mobile phone | Show all posts
kasba posted on 21-4-2014 03:32 PM
cerita 5 mane?

Sabar ye kasba

Byk kj kt opis ni.
Mklumlhh

Isnin hihi
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list