Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
32867
View
29
Reply

[Seni] Macam mana tulisan anda boleh lawa? Bagi tips kat akak?

[Copy link]

Author: BurningTimes       Show all posts   Read mode

Author
Post time 24-4-2014 12:32 PM | Show all posts |Read mode
Akak nak tanya pada sissy2 and abang2 yang tulisan cantik tu.
akak nak tanya macam mana tulisan korang boleh cantik?

Apakan tips nak bagi tulisan cantik? Akak dah pernah try nak ubah tulisan tapi susah,
sebab dari belajar lagi kita dah start tulisan hodoh yang sedih di aidilfitri,
maka terikut lah sampai tua, tapi ada sissy2 ni start tulisan hodoh mengalahkan tenuk tapi still boleh ubah tulisan jadi cantik?
Apakah tips sissy2 ini?

Satu lagi, akak2 dan abang2 lebih suka tulis dengan pensel atau pen?
apakah pen and pensel jenama yang akak2 dan abang2 suka beli dan selesa untuk menulis?
serta jenama apa yang paling elok untuk tulisan lawa?
pen dan pensel tu pula jenis apa? (Khot, ball point, fountain pen, dakwat basah?)

Kalau nak tahu tulisan akak macam mana, tulisan akak macam doctor writing (boleh google),
akak start tulis macamni ketika nak belajar sebab nak cepat tulis.

Last edited by BurningTimes on 24-4-2014 02:31 PM

Single Polls, Total 175 Users voted
13.71% (24)
45.14% (79)
29.71% (52)
11.43% (20)
Your User group have no permission to vote

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2014 12:58 PM | Show all posts
tulisan sy bulat2..kwn2 memg ckp tulisan cntik and kdg2 nmpk mcm type gune pc..
xtaula tips nye ape...
sy suka guna pen...
semua pen pon sama je..tp sy xsuka pen yg tajam sgt..nnt tulisan sy tak cantik..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2014 01:03 PM | Show all posts
tulisan saya kemas dan bulat2, ramai ingat tulisan perempuan

tapi jika tulis kat vvhiteboard atau blackboard, ada cakap xboleh dibca

suka pen yg tajam, paling kurang 0.5, jenama steadler

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-4-2014 01:29 PM | Show all posts
reply hakak2 dan abang2 @vespa_oren @Lula2 sangat menarik dan membantu hokey.
akak tak sabar nak tunggu reply orang lain.
buat masa ni tulisan bulat2 memang lawa la ye?
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2014 01:44 PM | Show all posts
tulisan sy sebijik-sebijik. macam budak tadika pun ada. bulat-bulat kecik-kecik. so kalu nak tulis borang ke apa, orang selalu suruh sy yang tulis pasal gerenti muat compare dengan dorang, habis terlajak laris..

pernah cuba tulis laju-laju. jadi jugak la nampak sambung-sambung tapi susah nak dibaca

pen sy paling suka mata 0.7mm. sedang elok je. kalu guna lagi halus, memang tak cantik dan silap-silap berlubang kertas pasal sy tulis jenis menekan. pensel pun sy suka. sebab nampak smooth je..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-4-2014 01:50 PM | Show all posts
prettyuglybabe posted on 24-4-2014 02:44 PM
tulisan sy sebijik-sebijik. macam budak tadika pun ada. bulat-bulat kecik-kecik. so kalu nak tulis b ...

Akak pula jenis boleh tulis laju, memang jenis di latih tulis untuk kejar masa punya,
tapi tulisan memang macam doctor punya tulisan lah,
orang yang biasa dengan tulisan doktor mesti boleh baca,
tapi kalau jenis tak biasa dengan tulisan doktor ni memang mati lah beliau nak translate,
ujung ujung di klaim nya bahasa sanskrit.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2014 01:57 PM | Show all posts
BurningTimes posted on 24-4-2014 01:50 PM
Akak pula jenis boleh tulis laju, memang jenis di latih tulis untuk kejar masa punya,
tapi tulisa ...

lagi satu, cara kita pegang pen atau pensil mungkin ada kesan juga. pernah dulu sy pergi library. orang library tu tegur cara sy pegang pen tak betul. dia cakap kalau pegang pen cam tu, nanti tulis lambat. mungkin betul apa yg dia cakap tu. sy cuba ubah cara pegang tapi tak boleh. dah terbiasa.. dan sy notice, cara pegangan juga buat sy tak boleh menulis terlalu lama dan laju. nanti jari sy sakit

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-4-2014 02:08 PM | Show all posts
prettyuglybabe posted on 24-4-2014 02:57 PM
lagi satu, cara kita pegang pen atau pensil mungkin ada kesan juga. pernah dulu sy pergi library.  ...

mesti sis pegang tang hujung kan? memang akak dulu pegang kat hujung tu jugak.
Masatu memang slow gila, lepastu bila cikgu bagi tahu cara pegangang yang betul,
baru akak tahu kita kena pegang kat hand grip yang di sediakan tu.
Nasib baik akak kecik2 dah start pegang kat handgrip, kalau tidak memang sampai sekarang akak pegang tang hujung.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2014 02:33 PM | Show all posts
BurningTimes posted on 24-4-2014 02:08 PM
mesti sis pegang tang hujung kan? memang akak dulu pegang kat hujung tu jugak.
Masatu memang slo ...

tak tau macam mana nak explain kaka.. untung la cikgu kaka ada ajar cam mana nak pegang pen dengan betul
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2014 03:07 PM | Show all posts
guna pen ni .. biasa beli yg 0.7 nye .. 1.0 pun ok, tapi ianya buat tulisan saya jadi makin susah nak baca


bagi saya, pen ni^ yg paling selesa untuk saya guna .. masa sekolah takleh guna sbb dakwat basah kan, cikgu marah so dah habis sekolah memang guna yg ni je aa

saya ada 2 jenis tulisan .. tulisan asal jenis condong, bersambung & agak susah nak baca .. lagi satu jenis casual & besarkecikbesarkecik .. tapi 90% masa - akan guna tulisan yg asal tu aa

kalau bab kaligrafi & khat - saya guna pen yg ni :



tak rajin nak isi ink/catridge kat calligraphy pen .. so guna je aa yg instant camni biasanya beli/guna yg size 20

kalau pensel, saya jenis tradisional yg rajin nak asah2 pensel .. so untuk menulis+drawing, saya guna staedtler lumograph .. yg ni :

^paling suka+kerap guna yg 3H+3B .. dunno why

tips untuk tulisan cantik tu saya takleh kasi aa sbb tulisan saya jenis macam condong-bersambung-macam.konon.artistik sikit tapi awak boleh cuba berlatih pegang pen .. sbb cara kita pegang pen akan tentukan kita nye tulisan camana rupanya aa .. so cuba try test ikut cara bagaimana yg awak paling selesa, pastu berlatih aa slow2

yg paling penting sekali masa menulis (or melukis, +calligraphy/khat) adalah cara kita pegang pen tu ..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2014 07:42 PM | Show all posts
i boleh buat mcm2 jenis tulisan
juga brgantung atas mood.. kecik2, sambung2 ke condong.. tulis satu satu ke
hahha
aku mmg pndai meniru..hoho
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2014 07:45 PM | Show all posts
ada yg xboleh fhm apa aku tulis, kene refer blk kt aku..haha
yg penting tulisan tu tuan dia sendiri boleh tahu ape yg dia tulis
kalau sendiri xfhm, tu mmg fail lah
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2014 09:44 PM | Show all posts
kdg2 tulisan cantik ,org tanya 'tulisan ko ke ni?..ye ke?mesti tipu,tulisan org lain kan'
kdg2 'humangaihhhh.. odohnya tulisan... tp mmg tulisan ko odoh kan.. '... haduihh..
nk tahu jgk cmana nk buat tulisan jd santek..
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2014 04:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Kat opis lama...
Kalau PT terdesak / hal2 emergency...
Akan datang jumpa aku untuk tiru sign anak buah...

Tapi tiru tulisan orang memang fail sebab tulisan ku pun kadang2 main tarik j...

Kat opis baru ni xde sapa tau kelebihan tiru meniru sign ku...
So selamat
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2014 12:57 AM From the mobile phone | Show all posts
bukanke selalunya org yg pandai melukis tu tulisan cantik?

i x pandai, dulu tulisan buruk sgt, skrg klu relax, tulisan sederhana, klu kalut or wat karangan, mmg tulisan doctor...
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2014 10:10 AM | Show all posts
<<<---- Semua orang selalu hina aq coz tulisan buruk, nie nasib baik forum nie pakai komputer, lau tak comfirm korang tak leh bacanyer
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2014 04:27 PM | Show all posts
tulisan saya panjang2 dan tegak2 kesemuanya...org kata tulisan saya nie menujukkan saya nie tegas entahla....kalau try buat tulisan lain terus sakit tangan tak boleh tulis banyak2...
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2014 10:46 PM | Show all posts
dulu masa sekolah rendah ramai cikgu kata tulisan aku lawa.. siap cakap sape nak tulisan cantik belajar dari aku..

sygnya bila dah besar ni makin jarang menulis so tulisan pun agak sedih di aidilfitri..

but kalau tulisan cantik pun apa guna?

aku pernah mintak keje promoter isi borang tulis sekemas2nya masa inteview last2 tak dpt keje gak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2017 01:43 PM | Show all posts
asteruk replied at 29-8-2014 10:46 PM
dulu masa sekolah rendah ramai cikgu kata tulisan aku lawa.. siap cakap sape nak tulisan cantik bela ...

hehee..belum ada rezeki la tu..sabar la..Insya'Allah..Allah s.w.t akan gantikan dengan keje yg lebih baik lagi..huhuu
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2017 06:41 PM | Show all posts
tulisan ai ikut mood jugak sbnrnya, kalau tetiba mood baik, cantik lah kot. kalau tak, boleh2 laa... tp rasanya pen pun plays the role kan. better pakai ballpen saiz 0.7mm ke atas. kalau mata dia halus, mmg kena effort lebih nak dptkan tulisan cantik..

kalau nak cantik time tulis cepat, kena practice, practice, practice..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.106565s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list