CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 7959|Reply: 43

[Dunia] Ambil Gambar Kemalangan Dulu Sebelum Menolong Mangsa

[Copy link]
Post time 7-5-2014 12:56 AM | Show all posts |Read mode
ZAMAN sekarang, menolong orang juga perlu hati-hati. Contohnya dalam kemalangan lalu lintas. Ramai orang enggan menolong kerana seringkali dianggap penyebab kemalangan tersebut. Sedangkan maksud hati hanya ingin menolong saja.

Namun, ada seorang lelaki di China yang mempunyai muslihat unik untuk mengatasi perkara ini. Dipetik dari Rocketnews24, seorang lelaki di Jiangsu kelihatan mengambil gambar seorang wanita yang terduduk disebabkan kemalangan. Tak lama selepas mengambil gambar mangsa kemalangan itu, lelaki yang dikenali bernama Guohua Zhao tersebut membantu wanita mangsa kemalangan untuk berdiri.

Wanita yang ditolongnya jatuh akibat himpit kenderaan lain yang memandu dengan kelajuan tinggi dan meninggalkan wanita itu sendirian. Rupanya ini adalah helah lelaki tersebut agar kebaikannya tak disalah ertikan dan dimanfaatkan oleh orang yang kurang bertanggung jawab. Dengan mengambil gambar kejadian itu, Zhao ada bukti bahawa bukan dirinya yang melanggar wanita tersebut.

Zhao mengakui bahawa tindakannya adalah untuk melindungi dirinya sendiri sebelum ia menolong orang lain. Walaupun sedikit terasa janggal, namun ramai rakyat China yang memuji kewaspadaannya. kebelakangan ini menolong orang di jalanan malah boleh membahayakan diri sendiri.



Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-5-2014 01:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau tolong kena tnggung kos perubatan pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2014 01:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Betul..kt cina byk dah kes.. Org yg tolong plak kena byr n kena saman..
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2014 02:45 AM | Show all posts
Cam tu rupanya kat sana. Patut takut nak tolong. Ada jenis Bila dah tolong tuba pula dibalasnya.

Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2014 05:57 AM | Show all posts
bende pelik on in China
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2014 06:03 AM | Show all posts
undang2 membentuk karektor manusia...
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 7-5-2014 06:08 AM | Show all posts
kalau org tu lagi 5 saat nk mati, nk amik gmba bape saat lak..

Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2014 06:12 AM | Show all posts
munchkin posted on 7-5-2014 02:45 AM
Cam tu rupanya kat sana. Patut takut nak tolong. Ada jenis Bila dah tolong tuba pula dibalasnya.

...

lelaki ni berhati murni.....
bersungguh-sungguh nak tlg......

Apa nak heran.....cina mainland, dah ditolong di tikamnya pulak....

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-5-2014 06:14 AM | Show all posts
batmana posted on 7-5-2014 06:08 AM
kalau org tu lagi 5 saat nk mati, nk amik gmba bape saat lak..

Ambil gambar 5 minit lah.....
srbelum
& selepas mati......
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2014 06:39 AM From the mobile phone | Show all posts
macam astro je thread ni.
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2014 07:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Motorist memang tak pakai topi keledar eh kat china?
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2014 07:14 AM | Show all posts
wajar,tuk pertahan diri dari isu berbangkit..
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2014 07:36 AM | Show all posts
oo itu mcm kaa...
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2014 07:41 AM | Show all posts
Ohhhhh......like that one.....ah so desu ne

baguih2 Last edited by intriQue on 7-5-2014 07:46 AM

Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2014 08:10 AM | Show all posts
wise action. kalau takde bukti cmtu, yg tolong ni kena bayar saman and bear the cost hospital. tak gile cmtu? buatnya yg tlg tu orang miskin/kurang berkemampuan, cmner??

china mmg pelik2. dahla kurang ajar! ingat lagi masa g HK, tengah2 berjalan ni, tiba2 ade sorang terlanggar aku. pastu dia pulak marah aku dalam bahasa dorang. cilakeeeeeeee!!!
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2014 08:59 AM | Show all posts
1st start kat Rusia ...sebab tu majoriti kete rusia pasang Dashcam
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-5-2014 09:06 AM | Show all posts
sediakan payung sebelum hujan
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2014 09:10 AM | Show all posts
China
mmm....
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2014 09:13 AM | Show all posts
noor2 posted on 7-5-2014 06:03 AM
undang2 membentuk karektor manusia...

Ya jika undang2 yang salah membentuk karektor yang salah, justeru seharusnya dibetulkan...

Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2014 09:17 AM | Show all posts
jangan kata eksiden.....
myt yg tgh kapan pun ramai yg berQ nak ngambik gambo.....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-5-2024 12:59 PM GMT+8 , Processed in 0.149022 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list