JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
50564
View
236
Reply

MEMANAH WARISAN / SUNNAH MEMANAH / MEMANAH TRADISIONAL (MALAY ARCHERY)

[Copy link]

Author: HangPC2       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 8-6-2014 02:35 PM | Show all posts
Memanah demi warisan Melayu



Oleh RAJA INTAN dianna raja azaham




KELAB memanah Keris Warisan Subang mahu seni memanah tradisional Melayu diteruskan dan diperturunkan kepada generasi akan datang.


MELIHAT kumpulan yang berbusana Melayu lama lengkap dengan tanjak dan sampin sedang mengadakan latihan memanah di pinggir hutan Kampung Melayu Subang Tambahan, Shah Alam, pasti ada yang merasakan ia satu `kerja gila’.

Setiap Ahad bermula 8.30 pagi, ahli Kelab Memanah Keris Warisan Subang di bawah komuniti Pencinta Warisan Melayu Keriswarisan.com (Keris Warisan) akan berkumpul di sana dan melakukan latihan yang amat berbeza dengan sukan memanah moden.

Jika memanah moden lebih mengharapkan ketepatan sasaran dengan bantuan kecanggihan peralatan, memanah tradisional lebih mengharapkan kemampuan dan kebolehan diri pengguna dengan tidak mengharapkan peralatan canggih sebagai kekuatan utama, membuatkan ia lebih mencabar.

Latihan memanah tradisional Melayu amat lasak dan mempunyai lebih banyak teknik memanah seperti semasa bergerak, berdiri setempat, duduk, baring dan sebagainya, berbeza dengan memanah moden yang hanya memanah sasaran lurus dan tidak bergerak.


© Utusan Melayu (M) Bhd




Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-6-2014 02:50 PM | Show all posts
Edited by HangPC2 at 29-10-2017 10:23 AM

The 9th World Horseback Archery Championship, Sokcho South Korea (2013)



http://www.whaf.net















Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2014 03:19 PM | Show all posts
dari rasa nak reply, terus jadi takde mood tengok orang2 yang off-topic terover-over.
Meluat pulak.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-6-2014 06:34 PM | Show all posts
Uluslararasi Geleneksel Okçuluk Festivali 2014 (International Traditional Archery Festival 2014)







Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-6-2014 09:40 PM | Show all posts
Uluslararasi Geleneksel Okçuluk Festivali 2014 (International Traditional Archery Festival 2014)






















Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-7-2014 01:45 PM | Show all posts


Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2014 03:44 PM | Show all posts
Orange1 posted on 20-5-2014 01:31 AM
Sunnah kawin 4 lagi best dpt celop sana sini.

kalo camtu menunggang kuda jgn tinggalkan... baru urat jd kuat
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2014 06:26 PM | Show all posts

..yang ni pon juara memanah gak...



Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2014 02:49 AM | Show all posts
aku heran laa
ada yg komplen kxtxy laki melayu kecik
dah sapa suruh kau berlaki dgn laki kxtxy kecik
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2014 02:50 AM | Show all posts
betul la org kata
bangsa melayu memang dengki
org cerita pasal memanah, dia cerita pasal sex, pasal panah anjing
patut la tak maju2
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2014 03:27 AM | Show all posts
sekngucing posted on 4-7-2014 02:49 AM
aku heran laa
ada yg komplen kxtxy laki melayu kecik
dah sapa suruh kau berlaki dgn laki kxtxy kec ...

masa hari menikah bukan boleh tunjuk pun batang zakar tu dekat tok kadi pendek ke panjang
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2014 03:31 AM | Show all posts
kakikuDibibirmu posted on 4-7-2014 03:27 AM
masa hari menikah bukan boleh tunjuk pun batang zakar tu dekat tok kadi pendek ke panjang

takkan la masa menikah tu si bini baru nak tgok kot?
pompuan melayu sekarang kan belum kawin lagi dah bolos

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-7-2014 12:55 PM | Show all posts
Uluslararasi Geleneksel Okçuluk Festivali 2014 (International Traditional Archery Festival 2014)


















Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2014 01:07 PM | Show all posts
HangPC2 posted on 4-7-2014 12:55 PM
Uluslararasi Geleneksel Okçuluk Festivali 2014 (International Traditional Archery Festival 2014 ...

gambar hang ka tu hang?

btw, memanah memang salah
satu seni kemahiran warisan melayu

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-7-2014 06:14 AM | Show all posts


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-7-2014 05:58 PM | Show all posts
Panahan Mamluk
















Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2014 07:01 PM | Show all posts
warisan freemason ??






Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-8-2014 06:32 PM | Show all posts
Memanah Warisan di Taman Tasik Taiping (3/8/2014)




















Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-8-2014 01:44 AM | Show all posts
Edited by HangPC2 at 29-10-2017 11:21 AM

The 10th World Horseback Archery Championship, Sokcho South Korea (2014)



http://www.whaf.net









Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-8-2014 08:17 PM | Show all posts
Pertubuhan Permanah Traddisional Malaysia (PERTAMA)








Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.043199s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list