Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
86845
View
73
Reply

Nak jahit keperluan baby ; tilam, bantal, selimut dll

[Copy link]

Author: shahana    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-5-2014 03:26 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Asalamualaikum... harap dapat bantuan dari forumer2 semua...

Saya bukan tukan jahit..tapi nak buat sendiri tilam kekabu, cadar, sarung2 bantal, comforter dll yang diperlukan untuk baby yang bakal lahir.

Saya dah google kat kt internet..tapi masih konfius...

Saya tengok kain2 yang dorang ada especially yang berniaga set tilam baby cantik2 sangat. Bila pergi kedai sendiri tengok cam tak cantik pulak..cam corak main2 je.. ke sebab dia jahit cantik nampak cantik?

Ada macam line kat tepi sarung yang mcm piping tu...ada tak sesapa boleh ajarkan macam mana nak buat piping tu?

Lepas tu tilam baby yang ada jahit kat tengah2 sampai ada bonggol2 tu sepatutnya jahit dulu baru isi kabu ke atau masuk kabu baru jahit?

macam mana nak buat perkiraan untuk beli kain cadar tu nanti?

Dan lagi satu... kalau buat comforter isi dalam die masukkan kabu jugak ke?

Terima kasih

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2014 12:50 PM | Show all posts
Shahana
Firstly - congrats sebab bakal dapat baby and good job sebab ingin nak jahit sendiri.

Akak selalu jugak buat baby quilt untuk anak2 buah sebagai hadiah - tak dpt jahit utk baby sendiri, jahit utk anak sedara pun puas hati.

Biasanya, kain yang diorg guna - either di beli secara panel or boleh jugak patchwork style. Kain yang paling sesuai is kain cotton. Kalau tgk grade kain cotton - american designer cotton coraknya cantik2 and warnanya terang and cantik esp utk babies. Selain tu english cotton or japanese cotton pun ok.

Kalau di kedai kain biasa macam kamdar or nagoya - biasanya kain tu corak penuh, takde panel2. kalau nak beli - ada beberapa kedai di PJ (Yee Button), Ampang (Cottage Patch) - yang akk selalu pergi.
Yee Button jual mostly American cotton - harga dia agak mahal - rm45 semetre - minimum beli suku meter.
Cottage Patch pun ok - murah sikit dari Yee tapi kain dia tak secantik.
Hari tu ada nampak panel siap2 sekali dgn pattern untuk bantal baby jual kat Yee Button.

Kalau tak leh dtg kedai - byk kedai online sekrg jual kain cotton utk buat tilam baby. Google je. Ada jugak yang beli direct dari overseas.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2014 12:54 PM | Show all posts
Kalau soalan buat 'piping' tu - nak kena tunjuk contoh lah apa yang shahana maksudkan.

Kalau akk buat quilt baby - selepas buat front panel dia, akk pilih kain backing yang sesuai (cotton pun boleh, flannel pun ok) - 'sandwich' kan batting material di tgh2 lepas tu jahit.
lepas tu tepinya akk binding.



atas nie contoh latest quilt yang tgh buat. lepas dah patchwork kan corak yang akk nak - nie muka depan dia.
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2014 12:57 PM | Show all posts
Kemudian akk pilih kain belakang yang sesuai - and potong 'batting' material utk letak kat tgh.

Batting material ada byk jenis. Kalau yg cotton lebih lembut and sejuk kalau nak buat selimut. and lebih mahal.

Polyester batting panas sikit tapi murah sikit.

Ada jugak yang boleh bagi effect 3d lepas kita quilt - tapi akk sendiri jarang guna yang nie - i think, it's called lofty fiber? Tak sure sgt.

lepas kita dah assemble tiga lapis nie, kita pun combine and bind tepinya.


Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2014 01:00 PM | Show all posts

untuk binding nie - ada org buat depan belakang sekali jahit.

Akak tak pandai sgt - so akk jahit belah depan dulu, lipat ke belakang and then kelim the whole length of the quilt.

nie hasil nya so far...

Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2014 01:03 PM | Show all posts
Nie quilt yang akk pernah buat a few years dulu.

isi tgh dia, akk guna comforter yang beli siap - masa g ikea dulu, di section AS IS, ada satu comforter baby dia nak tolak murah sbb ex display rasanya. dpt rm19.90 - dpt buat dua helai quilt baby.

Disebabkan comforter nie dah di pack dgn lofty fiber, dia ada effect gelembung2 sikit...so bila kita quilt, dia ada la nampak kembung2 and gebu2...

Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2014 01:05 PM | Show all posts

Nie satu lagi....

Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2014 01:10 PM | Show all posts

Akk dulu belajar sendiri slow2 lepas tgk youtube video, tutorial - and also trial and error.....masa nak belajar binding tu, especially nak jahit kat corner dia nak bagi cantik tajam - uih berpeluh pening mata gak....

tapi sekrg nie macam dah jadi ketagih pulak....

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-5-2014 03:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Ya Allah akak...cantiknya....seronoknya kalau dapat buat mcm ni....siap boleh campur2 kain lagi... aah akak..piping yg mcm akak buat tu la maksud saya...saya tak tau nak start macam mana...saya baru beli kain..tapi rasa nya saya tak beli kain panel kot...beli kat kedai biasa je...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-5-2014 03:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Leo_Tigris posted on 31-5-2014 01:00 PM
untuk binding nie - ada org buat depan belakang sekali jahit.

Akak tak pandai sgt - so akk jahi ...

Bab nak buat binding tu saya tak dapat tangkap...maksudnya akak potong panjang2 4 helai..pastu jahitkan sebagai border die ke kak?
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2014 04:35 PM | Show all posts

Oh - binding tu......biasa akak amik kain dua inci and buat sepanjang keliling quilt or tilam baby tu...

nak explain dlm ayat tak pandai la pulak...cuba google youtube - "How to bind a quilt"

http://www.youtube.com/watch?v=xWh90tXr7g4

video atas nie explain binding quite well
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-6-2014 11:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Terima kasih kak..dah tengok dah..sebelum ni ade jgk tgk video binding2 ni..tapi blurr sebab tak berapa jelas...

Yg link akak bagi ni jelas sangat..rasanya cam faham nak buat mcm mana..harap2 faham tu boleh la mendatangkan hasil masa menjahit nanti..hehehe

Tenkiu2 kak...
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2014 04:07 PM | Show all posts
Leo_Tigris posted on 31-5-2014 01:00 PM
untuk binding nie - ada org buat depan belakang sekali jahit.

Akak tak pandai sgt - so akk jahi ...

Kaka leo....nk tnya corak ni akak combine/cantum or memang beli yg panel cam ni? sbb xnmpk kesan cantuman tu....

Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2014 05:19 PM | Show all posts
Kiyudi
Semua patchwork - tak pernah try panel lagi
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2014 01:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Leo_Tigris posted on 31-5-2014 04:35 PM
Oh - binding tu......biasa akak amik kain dua inci and buat sepanjang keliling quilt or tilam baby ...

nak cuba buat jugak...dah siap buat tilam dan bantal..cuma sarung belum buat...nanti kalau tak faham nek tanya kaka Leo boleh?
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2014 05:16 PM | Show all posts
nenekdiva posted on 16-6-2014 01:15 AM
nak cuba buat jugak...dah siap buat tilam dan bantal..cuma sarung belum buat...nanti kalau tak fah ...

Nenek
Kalau boleh jawab, Leo jawab la....tapi sebenarnya, Leo pun beginner jugak. Semua belajar dari internet je.


Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2014 05:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Leo_Tigris posted on 17-6-2014 05:16 PM
Nenek
Kalau boleh jawab, Leo jawab la....tapi sebenarnya, Leo pun beginner jugak. Semua belajar d ...

kt kamdar ada jual tak kain utk buat sarung? corak comel2 cartoon?
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2014 06:00 PM | Show all posts
nenekdiva posted on 17-6-2014 05:24 PM
kt kamdar ada jual tak kain utk buat sarung? corak comel2 cartoon?

Nenek
Kat kamdar ada jugak collection cotton berpattern. and harga dia not bad. tapi corak cartoon utk buat sarung tilam or sarung bantal - tgk tempat kot. Jalan TAR punya cantik jugak.

Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2014 07:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Leo_Tigris posted on 17-6-2014 06:00 PM
Nenek
Kat kamdar ada jugak collection cotton berpattern. and harga dia not bad. tapi corak cartoo ...

hala jauhnyaaa...mahal tak? semeter berapa ye? hehe banyak tanya plak..
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2016 04:21 PM | Show all posts
kita dah daftar untuk join kelas jahit barang baby this Saturday....I'm so excited..






pening juga nak cari kain cotton cute cute...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.092682s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list