JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
79555
View
73
Reply

Nak jahit keperluan baby ; tilam, bantal, selimut dll

[Copy link]

Author: shahana       Show all posts   Read mode

Post time 4-2-2016 05:25 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 2-2-2016 01:30 PM
no problem..boleh je share...  nanti I letak pola dan ukuran kat sini...
semalam kak S ...

Amboi kemain lagi cikgu tu ajar murid2 dia. mmg dr a-z la kan elle. mcm ni la bagus, lebih mudah paham & hadam ape yg kte blajar. berbaloi bayar mahal.
lps ni selalu bersin la sbb syok buat tilam utk fmly

Elle, bg pendapat u mana better. Brother GS2700 @ Singer 8216. since i dah google berminggu2 psl mesin jahit yg the best utk beginner.  i nak beli gs2700 kat lazada plus ada SALE. hehe. bnyk +ve review psl mesin ni. TAPI td i kuar pekan, jmp kedai singer. yg paling murah singer 8216 (harga rm800), kakak kedai tu ckp kalau beli mesin dari dorg, dorg akan bagi demo cara2 nak pasang jarum,benang n lain2. plus kalau ada apa2 prob, boleh teros refer dorg sbb 1 year warranty kan. owner kedai tu plak boleh ajar customer cara2 nak buat baju kurung ke, jubah ke, apa2 la (tapi berbayar).


so now, i dilemaaaaaa yg mana patut i beli help meeeeeeeeeeee.
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2016 01:56 PM | Show all posts
baby_bebot replied at 4-2-2016 05:25 PM
Amboi kemain lagi cikgu tu ajar murid2 dia. mmg dr a-z la kan elle. mcm ni la bagus, lebih mudah p ...
lps ni selalu bersin la sbb syok buat tilam utk fmly
haha.. kena pakai mask uols lepas ni kalau nak buat..hazardous..>.<
yang soalan pasal mesin jahit tu kita reply kat thread mesin jahit ni ye..

http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=875764&pid=61556698&page=3&extra=page%3D1#pid61556698




Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2016 02:19 PM | Show all posts
wow!.. tapi kalau tak mau pakai kekabu, boleh cuba guna span je dulu..
senang sikit nak jahit cross sana sini tu..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2016 09:05 AM | Show all posts
Note: Thread has been banned by manager
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2016 10:18 PM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 28-8-2016 10:20 PM
Tutorial Barut Bayi (Bertali)
Oleh Juliet Kiefli . FB :  https://www.facebook.com/juliet.kiefli




















Source : https://www.facebook.com/juliet.kiefli/posts/875427799148099





Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2016 07:19 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 28-8-2016 10:18 PM
Edited by Elle_mujigae at 28-8-2016 10:20 PM
Tutorial Barut Bayi (Bertali)
Oleh Juliet Kiefli .  ...

Thank you dear....

Nanti akak akan cuba upload gambor kat tered work in progress tu...


Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2016 10:00 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 2-2-2016 01:58 PM
Edited by Elle_mujigae at 2-2-2016 02:08 PM
Some of the pics I sempat snap masa kelas..

Salam ...........


ko belajar dimana buat set baby ni ?!!
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2016 11:10 AM | Show all posts
kak_sue replied at 29-8-2016 07:19 AM
Thank you dear....

Nanti akak akan cuba upload gambor kat tered work in progress tu... ...

welcome kak sue...  okay, would love to see the barut kak sue buat...
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2016 11:11 AM | Show all posts

Waalaikumussalam warahmatullahi wabaraktuh hannah...

kita belajar dengan kak Sharini, owner Feltaholic...

https://www.facebook.com/feltaholics/?fref=ts


Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2016 05:39 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 2-9-2016 11:11 AM
Waalaikumussalam warahmatullahi wabaraktuh hannah...

kita belajar dengan kak Sharini, owner Fel ...

masa ko ckp ko buat tilam ada 2 caranya , pertama ko kata sumbat kekabu sikit2 .....kedua ko ckp jahit kan ditengahnya X kemudian masukkan ke kakabu ,

nak tanya saiz bantak tidur baby berapa ?

dan bolster baby size berapa panjang dan diameter nya?


Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2016 05:38 PM | Show all posts
HannahMontana replied at 2-9-2016 05:39 PM
masa ko ckp ko buat tilam ada 2 caranya , pertama ko kata sumbat kekabu sikit2 .....kedua ko ckp j ...

ya, ada dua cara..

cara pertama, masuk kekabu dulu baru tikam... tutorial kat fb kita jumpa..

https://www.facebook.com/juliet.kiefli/posts/860824590608420


cara kedua..yang kak Sha ajar, jahit x dulu kat kain baru masukkan kekabu..

yg ukuran tu nanti malam kita post ye, nota ada kat rumah....
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2016 08:46 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 7-9-2016 05:38 PM
ya, ada dua cara..

cara pertama, masuk kekabu dulu baru tikam... tutorial kat fb kita jumpa..
...

mana better? dan hasil tilam lebih cantik dan mudah dan cepat ?
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2016 11:36 PM | Show all posts
HannahMontana replied at 2-9-2016 05:39 PM
masa ko ckp ko buat tilam ada 2 caranya , pertama ko kata sumbat kekabu sikit2 .....kedua ko ckp j ...

Semua ukuran dalam inci..
Saiz bantal tido baby : 16 x 13 ...

Saiz bolster baby : 8 x 21

Untuk style macam ni, ada extra kain kat tepi bolster dan bantal...



so ukuran kain untuk dipotong,

Bantal baby : 21 x 18


Bolster : 17 x 26
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2016 11:37 PM | Show all posts
HannahMontana replied at 7-9-2016 08:46 PM
mana better? dan hasil tilam lebih cantik dan mudah dan cepat ?

susah juga nak cakap mana better sebab kita tak pernah try cara pertama tu..huhu..

Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2016 12:08 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 7-9-2016 11:36 PM
Semua ukuran dalam inci..
Saiz bantal tido baby : 16 x 13 ...

ending bolster tu ko letak butang ketet atau butang kepit ye ?

sesetengah buatkan mcm tarik tali jerut sehingga diameter di ending bolster membulat

mcm mana cara ukur sarung bantal babay berpandukan bantal bayi tu?

cth , mcm nak ambil kain extra ke ,





Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2016 12:09 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 7-9-2016 11:37 PM
susah juga nak cakap mana better sebab kita tak pernah try cara pertama tu..huhu..

ya..................
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2016 03:24 PM | Show all posts
HannahMontana replied at 8-9-2016 12:08 AM
ending bolster tu ko letak butang ketet atau butang kepit ye ?

sesetengah buatkan mcm tarik tal ...

hujung tu kita letak butang ketip... snap button plastic...
mcm mana cara ukur sarung bantal babay berpandukan bantal bayi tu?

cth , mcm nak ambil kain extra ke ,


panjang ukur dari hujung atas ke hujung bawah..
untuk lebar, ambil ukuran ukur lilit bolster tu..
kain extra untuk ease tambah 1 inci untuk panjang dan 1 inci untuk lebar...






Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2016 08:20 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 20-9-2016 03:24 PM
hujung tu kita letak butang ketip... snap button plastic...

yg bantal bentuk U tu ko sumbat fibre ke sumbat kekabu juga ?
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2016 04:38 PM | Show all posts
HannahMontana replied at 20-9-2016 08:20 PM
yg bantal bentuk U tu ko sumbat fibre ke sumbat kekabu juga ?
yang bantal bentuk 'U' tu sumbat kekabu...yang bantal owl tu baru letak fibre je...

Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2016 04:43 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 28-9-2016 04:38 PM
yang bantal bentuk 'U' tu sumbat kekabu...yang bantal owl tu baru letak fibre je...

Bantal U tu  buat sarung ke?

sebab kata letak kekabu ?

maknanya buat bantal U then buat sarung bantal U


begitukah Elle ?
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2016 04:56 PM | Show all posts
HannahMontana replied at 28-9-2016 04:43 PM
Bantal U tu  buat sarung ke?

sebab kata letak kekabu ?

yezza..betul tu... yg luar tu sarung dia..ada zip sorok.. yg nak letak kekabu guna kain cotton putih..sama macam tilam dan bantal....
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2016 04:59 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 28-9-2016 04:56 PM
yezza..betul tu... yg luar tu sarung dia..ada zip sorok.. yg nak letak kekabu guna kain cotton put ...

selain drp cotton putih ,memadai ke tidak jika letak cotton warna lain seperti biru ke ,kuning ke?
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2016 05:02 PM | Show all posts
HannahMontana replied at 28-9-2016 04:59 PM
selain drp cotton putih ,memadai ke tidak jika letak cotton warna lain seperti biru ke ,kuning ke? ...

boleh je nak cotton kaler lain...
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2016 05:45 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 28-9-2016 05:02 PM
boleh je nak cotton kaler lain...

Terima Kasih Elle ,sudi jawab pertanyaan aku .


Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2016 05:51 PM | Show all posts
HannahMontana replied at 28-9-2016 05:45 PM
Terima Kasih Elle ,sudi jawab pertanyaan aku .

Sama-sama Hannah..no problem..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048331s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list