Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
86816
View
73
Reply

Nak jahit keperluan baby ; tilam, bantal, selimut dll

[Copy link]

Author: shahana       Show all posts   Read mode

Post time 25-1-2016 04:34 PM | Show all posts
i think will go popular fabric la or yee's button kalau tak jumpa kat situ...



http://www.popularfabric.com/en/buy/c/Fabric/Art_Gallery_Fabrics
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2016 09:26 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 25-1-2016 04:21 PM
kita dah daftar untuk join kelas jahit barang baby this Saturday....I'm so excited..

wah seronoknya elle jeles hokeh. teringin gak nak blajar jahit especially barang baby sbb sumenye cute miut.
nnt share la ilmu2 yg dpt kt iols yer. kihkih. org bayar mahal2, iols nak free je.
btw, i baru nak belajar menjahit. smlm nk beli dah mesin jahit kat lazada, skali out of stock.frust menonggeng.
hope plan i nak jahit ni berjaya wlpn zero. pgang mesin jahit pn xreti
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2016 01:30 PM | Show all posts
baby_bebot replied at 31-1-2016 09:26 PM
wah seronoknya elle  jeles hokeh. teringin gak nak blajar jahit especially barang baby ...
no problem..boleh je share...  nanti I letak pola dan ukuran kat sini...
semalam kak Sha ajar dari basic..I ingat kelas ni belajar jahit cover je ..rupanya totally dari asas gitu...awesome sangat...buat tilam, bantal, bolster, nursing pillow sendiri guna kekabu asli.. main kekabu semalam sampai terbersin-bersin iols...>.<


btw, i baru nak belajar menjahit. smlm nk beli dah mesin jahit kat lazada, skali out of stock.frust menonggeng.
hope plan i nak jahit ni berjaya wlpn zero. pgang mesin jahit pn xreti
bagus tu nak belajar menjahit..saya sokong..


you plan nak beli mesin jahit apa ye kat Lazada tu?


Insyaallah...boleh tu menjahit nanti... aza aza fighting..^^
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2016 01:36 PM | Show all posts
Ni masa tengah buat tilam.... tikam kat bhgn tilam tu Kak Sha ajar teknik guna mesin..^^ kalau cara tradisional , isi kekabu dulu pastu tikam guna jarum panjang, jahit tangan..cara beliau ajar ..jahit X kat beberapa point di kain dulu, pastu baru masukkan kekabu...




Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2016 01:58 PM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 2-2-2016 02:08 PM
Some of the pics I sempat snap masa kelas..

Sarung tilam..bahagian depan...



Sarung tilam bahagian belakang..style selisih kain mcm cushion cover..so tak guna zip...



Bolster..kat dua2 hujung guna snap button..



Owlie pillow in progress...





Barut baby..guna teknik pleat nak sorokkan hujung tali barut yg dicantum kat bahagian kain barut...



Barang2 yg sempat siap jahit...





yang tak sempat jahit sbb dah lewat sgt...
-bibs
-dimple pillow...

tapi cikgu ada beri pola dan tunjuk cara jahit...
penat betul jahit satu set barang baby ni..masa paling lama nak masukkan kekabu tu la..
boleh je beli set kekabu basic yg dah siap tapi bila buat sendiri dapat jimat banyak la in term of cost... dan boleh guna kain dan kekabu yg berkualiti...



Set tilam ni untuk anak saudara kita yg belum lahir lagi.. early present kekdahnya..hehe...
jantina pun belum tahu so tu yg beli kain kaler rainbow....baby boy or baby girl dua2 sesuai I think...
Kain beli kat Spotlight..
Yg stripes tu RM27 semeter... yg plain purple RM14 semeter..
Kita beli 2m stripes dan 2m plain..habis kain guna utk set tilam ni..tinggal perca2 je..


Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2016 05:25 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 2-2-2016 01:30 PM
no problem..boleh je share...  nanti I letak pola dan ukuran kat sini...
semalam kak S ...

Amboi kemain lagi cikgu tu ajar murid2 dia. mmg dr a-z la kan elle. mcm ni la bagus, lebih mudah paham & hadam ape yg kte blajar. berbaloi bayar mahal.
lps ni selalu bersin la sbb syok buat tilam utk fmly

Elle, bg pendapat u mana better. Brother GS2700 @ Singer 8216. since i dah google berminggu2 psl mesin jahit yg the best utk beginner.  i nak beli gs2700 kat lazada plus ada SALE. hehe. bnyk +ve review psl mesin ni. TAPI td i kuar pekan, jmp kedai singer. yg paling murah singer 8216 (harga rm800), kakak kedai tu ckp kalau beli mesin dari dorg, dorg akan bagi demo cara2 nak pasang jarum,benang n lain2. plus kalau ada apa2 prob, boleh teros refer dorg sbb 1 year warranty kan. owner kedai tu plak boleh ajar customer cara2 nak buat baju kurung ke, jubah ke, apa2 la (tapi berbayar).


so now, i dilemaaaaaa yg mana patut i beli help meeeeeeeeeeee.
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2016 01:56 PM | Show all posts
baby_bebot replied at 4-2-2016 05:25 PM
Amboi kemain lagi cikgu tu ajar murid2 dia. mmg dr a-z la kan elle. mcm ni la bagus, lebih mudah p ...
lps ni selalu bersin la sbb syok buat tilam utk fmly
haha.. kena pakai mask uols lepas ni kalau nak buat..hazardous..>.<
yang soalan pasal mesin jahit tu kita reply kat thread mesin jahit ni ye..

http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=875764&pid=61556698&page=3&extra=page%3D1#pid61556698




Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2016 02:19 PM | Show all posts
wow!.. tapi kalau tak mau pakai kekabu, boleh cuba guna span je dulu..
senang sikit nak jahit cross sana sini tu..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2016 09:05 AM | Show all posts
Note: Thread has been banned by manager
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2016 10:18 PM | Show all posts
Edited by Elle_mujigae at 28-8-2016 10:20 PM
Tutorial Barut Bayi (Bertali)
Oleh Juliet Kiefli . FB :  https://www.facebook.com/juliet.kiefli




















Source : https://www.facebook.com/juliet.kiefli/posts/875427799148099





Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2016 07:19 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 28-8-2016 10:18 PM
Edited by Elle_mujigae at 28-8-2016 10:20 PM
Tutorial Barut Bayi (Bertali)
Oleh Juliet Kiefli .  ...

Thank you dear....

Nanti akak akan cuba upload gambor kat tered work in progress tu...


Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2016 10:00 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 2-2-2016 01:58 PM
Edited by Elle_mujigae at 2-2-2016 02:08 PM
Some of the pics I sempat snap masa kelas..

Salam ...........


ko belajar dimana buat set baby ni ?!!
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2016 11:10 AM | Show all posts
kak_sue replied at 29-8-2016 07:19 AM
Thank you dear....

Nanti akak akan cuba upload gambor kat tered work in progress tu... ...

welcome kak sue...  okay, would love to see the barut kak sue buat...
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2016 11:11 AM | Show all posts

Waalaikumussalam warahmatullahi wabaraktuh hannah...

kita belajar dengan kak Sharini, owner Feltaholic...

https://www.facebook.com/feltaholics/?fref=ts


Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2016 05:39 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 2-9-2016 11:11 AM
Waalaikumussalam warahmatullahi wabaraktuh hannah...

kita belajar dengan kak Sharini, owner Fel ...

masa ko ckp ko buat tilam ada 2 caranya , pertama ko kata sumbat kekabu sikit2 .....kedua ko ckp jahit kan ditengahnya X kemudian masukkan ke kakabu ,

nak tanya saiz bantak tidur baby berapa ?

dan bolster baby size berapa panjang dan diameter nya?


Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2016 05:38 PM | Show all posts
HannahMontana replied at 2-9-2016 05:39 PM
masa ko ckp ko buat tilam ada 2 caranya , pertama ko kata sumbat kekabu sikit2 .....kedua ko ckp j ...

ya, ada dua cara..

cara pertama, masuk kekabu dulu baru tikam... tutorial kat fb kita jumpa..

https://www.facebook.com/juliet.kiefli/posts/860824590608420


cara kedua..yang kak Sha ajar, jahit x dulu kat kain baru masukkan kekabu..

yg ukuran tu nanti malam kita post ye, nota ada kat rumah....
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2016 08:46 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 7-9-2016 05:38 PM
ya, ada dua cara..

cara pertama, masuk kekabu dulu baru tikam... tutorial kat fb kita jumpa..
...

mana better? dan hasil tilam lebih cantik dan mudah dan cepat ?
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2016 11:36 PM | Show all posts
HannahMontana replied at 2-9-2016 05:39 PM
masa ko ckp ko buat tilam ada 2 caranya , pertama ko kata sumbat kekabu sikit2 .....kedua ko ckp j ...

Semua ukuran dalam inci..
Saiz bantal tido baby : 16 x 13 ...

Saiz bolster baby : 8 x 21

Untuk style macam ni, ada extra kain kat tepi bolster dan bantal...



so ukuran kain untuk dipotong,

Bantal baby : 21 x 18


Bolster : 17 x 26
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2016 11:37 PM | Show all posts
HannahMontana replied at 7-9-2016 08:46 PM
mana better? dan hasil tilam lebih cantik dan mudah dan cepat ?

susah juga nak cakap mana better sebab kita tak pernah try cara pertama tu..huhu..

Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2016 12:08 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 7-9-2016 11:36 PM
Semua ukuran dalam inci..
Saiz bantal tido baby : 16 x 13 ...

ending bolster tu ko letak butang ketet atau butang kepit ye ?

sesetengah buatkan mcm tarik tali jerut sehingga diameter di ending bolster membulat

mcm mana cara ukur sarung bantal babay berpandukan bantal bayi tu?

cth , mcm nak ambil kain extra ke ,





Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.096461s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list