Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234
Return to list New
87331
View
73
Reply

Nak jahit keperluan baby ; tilam, bantal, selimut dll

[Copy link]

Author: shahana       Show all posts   Read mode

Post time 30-12-2016 06:26 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 29-12-2016 09:39 PM
thank you for the flowers, Hannah..

halalkan ye ilmu  yg Elle ajarkan kpd sy .

Comments

Sure hannah.. no problem.. :)  Post time 31-12-2016 09:15 PM
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2017 02:25 PM | Show all posts
Sekadar idea untuk sesiapa yang nak bagi hadiah untuk baby baru

Ada kot yang boleh ajar lebih detail camna nak jahit cover untuk baby dalam kereta

FC jahit jenis gunting gunting ja .. dan main agak-agak..
tak pandai dan sukat dan lukis atas kertas

Ni main redah ja jahit untuk anak kawan .. baby dia jenis tak tahan aircond kereta
tepek gambar yang sempat di snap

bb.jpg

bb2.jpg

mistake : klim kat leher terkeluar
bb3.jpg

bb4.jpg

ni kawan yang hantar gambar
bb5.jpg



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2017 01:44 AM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 23-3-2017 02:25 PM
Sekadar idea untuk sesiapa yang nak bagi hadiah untuk baby baru

Ada kot yang boleh ajar lebih de ...
baby ni boleh geng dgn kita la..tak tahan sejuk...  

material apa FC guna ya...yang warna putih tu? fleece ke...or flannel...
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2017 02:12 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 24-3-2017 01:44 AM
baby ni boleh geng dgn kita la..tak tahan sejuk...  

material apa FC guna ya...yang ...
Tocey sis Elle untuk tacang ... tapi kerja / jahitan tu tak memuaskan la.
Cuma teringat ada ambil gambar skit untuk bagi idea kat sesapa yang lebih terer menjahit sebagai hadiah untuk baby.

Sejujur nya .. FC guna apa ja yang ada
tu .. tu yang putih tu .. kain selimut lama ......
sini ulu banat la sis .. susah nak cari bahan / barang cukup untuk kelengkapan menjahit , memasak atau nak buat kraf
so .. kena pandai-pandai mencari dan menggunakan apa yang ada

bandar besar terdekat kat sini .. kena naik express boat selama 3jam



Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2017 09:54 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 24-3-2017 02:12 AM
Tocey sis Elle untuk tacang  ... tapi kerja / jahitan tu tak memuaskan la.
Cuma teringat  ...

hehe..sama-sama....   oh guna kain selimut ye...  pandai FC upcycle fabrik..kalau kita mesti fikir nak beli fabrik baru je..>.<

bandar besar terdekat kat sini .. kena naik express boat selama 3jam

jauhhnyaaaa....   3 jam perjalanan...  memang tak dan la FC nak selalu keluar kawasan kan...so far...  how about hal pos barang ye...I mean abg posmen  pos laju masuk tak kawasan rumah FC untuk delivery? wondering pula..
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2017 10:48 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 31-3-2017 09:54 PM
hehe..sama-sama....   oh guna kain selimut ye...  pandai FC upcycle fabrik..kalau kit ...
hahaha Thanks

kat rumah ni hampir semua FC try recycle .. sebab tu selalu nya bila beli kain dengan banyak  .. FC pastikan kain tu jenis boleh d ubah suai. Tak kira lah berbelanja lebih daripada beli yang murah tapi tak lama pakai dan pastu dan tak boleh guna lagi.

dan kalau ke bandar .. selalu FC akan masuk semua kedai crafts .. beli manik2 .. beli apa2 ja up to date untuk accessories .. kadang tu perangai jahat ni .. beli ja walaupun tak tahu guna nya .. tapi kadang tu hehe tetiba ja benda tu berguna selepas beberapa bulan.
selepas tu akan masuk kedai Reject.
Best baju baju reject ni ..
kalau kita tau target customer .. pastu beli dan ubahsuai or tambah sulaman or manik2 dan lain2
hehe masyuk juga buat kerja ni walaupun dulu nya sekadar hobi.
dari hanya rm10 .. FC boleh naik rega sampai rm50 - rm100

Untuk post .. ada 2 pilihan ..
samada P.O Box
atau guna alamat opis .. FC guna alamat abang FC untuk mana-mana yang FC beli secara online


Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2017 09:56 AM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 31-3-2017 10:48 PM
hahaha Thanks  

kat rumah ni hampir semua FC try recycle .. sebab tu selalu ...

kedai reject ni rasanya sama dgn kedai bundle...upcycle ni org yg kreatif dan otak berniaga je boleh terfikir...tak semua org terfikir idea2 mcm ni, sebab tu boleh buat duit...



Untuk post .. ada 2 pilihan ..
samada P.O Box
atau guna alamat opis .. FC guna alamat abang FC untuk mana-mana yang FC beli secara online
oh okay...new knowledge for me today.. ingatkan abg pos laju gigih naik bot hari2 hantar parcel sampai depan rumah...huhu...
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 05:20 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 8-4-2017 09:56 AM
kedai reject ni rasanya sama dgn kedai bundle...upcycle ni org yg kreatif dan otak berniaga je bol ...
Arini siap menjahit bantal dan erm.. tak tau nak panggil apa .. untuk baby pakai bila dia dah aktif meniarap
Esok kawan datang .. dia baru ja ada baby .. umur 5 bulan ..
pikir-pikir nak buat apa untuk baby tu ..
kebetulan kawan minat merah .. dan ada kain merah .. apa lagi

Tengok gambar jer la senang cita ( FC tak reti nak buat sukatan .. jahit gtu ja )

gunting gni
baby1.jpg

tali
baby2.jpg

siap tali .. masuk kan (sandwich) antara dua kain dan jahit keliling .. (jangan jahit abis .. lubang untuk terbalik kan nanti)
baby3.jpg

baby4.jpg

gunting gunting kat tempat ada melengkung
baby5.jpg

tu .. jangan jahit.. bila siap jahit keliling .. terbalik kan
baby6.jpg

jadi gni .. dan jahit lagi sekali keliling
baby7.jpg

Siap
baby14.jpg



baby8.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2017 05:26 PM | Show all posts
bantal baby

baby8.jpg

klim tepi guna roller hem sebab tak ada mesin jahit sisi
baby9.jpg

baby10.jpg

jadi gni
baby11.jpg

Siap
baby13.jpg

baby12.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2018 12:47 PM | Show all posts
saya wat juga utk selmut dan bedung bayi..2 dalam 1

Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2018 12:45 AM | Show all posts

wahh..FC guna tapak rolled hem..   kita tak pass lagi guna tapak gulung tu.. dulu pernah try nak kelim tepi tudung guna tapak tu tapi tak jadi..haha..
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 08:13 AM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 28-4-2018 12:45 AM
wahh..FC guna tapak rolled hem..   kita tak pass lagi guna tapak gulung tu.. dulu pernah  ...
Wah!!~ lama nya tak reply ..
tengok tarikh ..
FC dah mula sakit sakit masa ni..
agak lama juga pastu tak berporum ..
alhamdulillah.. sekarang makin ok

Tudung paling best guna tapak rolled hem ni..
kena banyak berlatih sebenar nya ..
dan tarikan tangan kena betul untuk membantu kain tu bergulung elok..

Tip kalo kita nak untuk tudung .. ( bersambung semua jahitan tepi tu .. )
mula kan dari tengah garisan tepi..
- selalu kita kat hujung sekali kan mula mrenjahit .. ni mula dari tengah

FC praktis guna kain cotton memula .. bila dah selesa .. baru guna kain licin.. satin and such


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 08:23 AM | Show all posts
FC jahit tilam .. bantal dan bantal peluk.. dan bantal lapik tangan masa bagi baby menyusu

s1.jpg


s2.jpg

bantal pelok
s4.jpg

bantal baby

s5.jpg

bantal ni boleh masuk kan tangan .. tak ler penat sangat tangan memangku kepala baby

s6.jpg

Buat semua ni untuk anakbuah tercinta


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.084568s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list