Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
145579
View
1965
Reply

All about KANSAI and CHUGOKU area, JEPUN (OSAKA,KYOTO,HIROSHIMA etc..)PART 2

[Copy link]

Author: miyoma       Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-5-2014 12:49 AM | Show all posts |Read mode
みんなーさん こんにちわ。Konnichiwa semua.

Thread baru mengenai Kansai sebab thread lama sudah sampai page 100.

Thread lama = http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=262717&extra=page%3D1

All about KANSAI(Osaka, Kyoto, Nara, Kobe etc..)

GENERAL INFORMATION

Malaysian embassy

Malaysian Embassy in Tokyo, Japan20-16 Nanpeidai-Cho
Shibuya-ku
Tokyo 150-0036
Japan

Tel (+81) 3 3476 3840
Fax(+81) 3 3476 4971
email maltokyo@kln.gov.my


Mengenai Kansai region, Jepun

Kansai region merupakan salah satu regionyang terdapat di Jepun. Kansai region boleh dibahagikan pula kepada 7 bahagianantaranya ialah Osaka, Kyoto, Nara, Hyogo(Kobe), Mie, Shiga dan Wakayama.



Temperature/Weather

Seperti bahagian-bahagian lain di Jepun,Kansai region mengalami empat musim,
Spring(Haru), Summer(Natsu), Autumn(Aki)dan Winter(Fuyu).

Winter: December-February
Spring: March-May
Summer: June-August.
Autumn: September-November


Matawang : Yen (円, en)..100 yen = Rm 3.2-3.3

Visa : Tidak perlu visa untuk passport yang mepunyai cip matrik di depan.

From 1st July 2013, the Government of Japan has decided to abolish the requirement of short-term visa for Malaysian Nationals who hold ordinary biometric passports with embedded microchip that is compliant with ICAO standards(issued since February 2010) who wish to enter Japan for short-term stay.

However, this visa exemption only apply to Malaysian Nationals holding ordinary biometric passport with embedded microchip that is compliant with ICAO standards. Malaysian Nationals who do not hold ordinary biometric passport with embedded microchip that is compliant with ICAO standards remain advised to obtain a visa to enter into Japan.
(dari laman rasmi http://www.my.emb-japan.go.jp/English/visit.html)


Power Voltage:

Rice cooker @ any electrical appliances drmsia takley pakai kat jepun kec yg dual volt/ multivolt.. tak silap jepun pkai100v, kita nyer appliance lam 220-240v..





Last edited by miyoma on 13-11-2014 01:11 AM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2014 12:49 AM | Show all posts
Ketibaan
Hub masuk ke Kansai melalui:-

Udara :

Melalui Kansai International Airport(KIX) – International anddomestic flight
*MalaysiaAirlines dan Air Asia direct flight, airlines lain kena transit. Sekarang niAirasia ada buat laluan turun di Nagoya. Nagoya ke Osaka dengan Shinkansendalam satu jam


Itami airport(Osaka) dan Kobe airport – Domestic flight(JAL,ANA,skymark,Starflyer)

Darat:

Train.Hampir semua area dekat Jepun ini boleh diakses melaui kereta api. Sama ada kereta api laju atau yang biasa
Contoh
Tokyo-Osaka dengan shinkansen dalam 2.30-3 jam ++


Nagoya-Osaka dengan shinkansen 50 minit


Kansai International Airport

Ketibaan di Kansai Aiport ialah di 1st floor.
Prosedur ketibaan
http://www.kansai-airport.or.jp/en/route/intarr/index.html
*Jangan takut jika anda disapa oleh polis2 jepon waktu tiba di Kansai.Kadang2 dia saja tanya2 untok rekod diorang.

Prosedur pelepasan
http://www.kansai-airport.or.jp/en/route/intdep/index.html

Kemudahan di Kansai Aiport
http://www.kansai-airport.or.jp/en/service/index.html
*surau dan Halal food available at KIX.Tahun ni surau akan ditambah di KIX.
Article about this : http://www.nst.com.my/life-times/holiday/more-facilities-for-muslim-visitors-1.457963

Information centre at KIX

*Kat sini boleh nak beli Kansai thru pass, osaka unlimited pass atau pass2 lain.Nak amik map ke bnyk dekat sini
http://www.kansai-airport.or.jp/en/service/general/index.html#_02
http://www.kansai-airport.or.jp/en/travelspot/

Dari Kansai Aiport ke Bandar2 terdekat(Osaka,Kyoto etc..)
http://www.kansai-airport.or.jp/en/access/index.html
*Nak naik train ke mana2 bandar di Kansai..sebagai contoh nak pergi ke Osaka(umeda or Namba)..Dekat airport perggi 2nd floor..Ikot je signboard dan kan jumpa 2 train company(JR dan Nankai)

Nankai

JR

Route finder
http://www.hyperdia.com/
http://www.jorudan.co.jp/english/
*How to use(Hyperdia) - Credit to linOme

Step 1: pegi ke www.hyperdia.com .Kat sebelah kiri boleh search column

Step 2: key-in desired route.kalau nak more specific,click search details,dan akan kluar more option,mcm kat gambar kat bawh ni

*JR pass tak cover nozumi dan Mizuho,tapi cover Hayabusa. route Nozumi adalah Tokyo-Hakata dan Mizuho adalah Shin Osaka-Kagoshima. Hayabusa route Tokyo-Shin Aomori.

*sebagai contoh untuk route Tokyo station-Nippori,

sekiranya cuma letak start point dan end point,

tapi kalau berhasrat utk singgah ke Shinjuku terlebih dahulu,so letak Shinjuku di Pass 1,



Hyperdia akan bagi pilihan untuk route yang kita pilih,so dari situ boleh pilih yang mana bersesuaian dgn own preference.untuk route2 tersebut,boleh check detail train:


sekiranya nak check route untuk train tersebut,just click train timetable,
dan kalau nak check train lain yang route sama, click interval timetable


Train pass ada bnyk jenis,so pilih ikut route yg kita nak supaya tak membazir.boleh check type utk pass kat sini>
http://www.japan-guide.com/e/e2357.html

information untuk train pass under JR sila check website :http://www.japanrailpass.net/eng/en001.html
IMPORTANT NOTE:  *A JAPAN RAIL PASS cannot be purchased inside Japan* so kalau nak beli,sila beli sebelum trip



List of the train that can be use for JR Pass


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2014 12:50 AM | Show all posts
All about PASS available
-credit to lin0me-

Kat jepun ada bnyk rail pass khas untuk pelancong. Rail pass ni sebab bnyk sngt, so better 1st step rancang dulu nak pegi ke mana dan rough ininteary dan lepas tu baru cari pass yg plng effective. Oleh kerana pengangkutan awam terutamanya train sngt2 la meluas dan hampir semua attraction place accessible by public, so unless ada kekangan seperti family trip yg lebih prefer untuk sewa kereta adalah mencukupi kalau just naik public transport untuk pegi ke mana2.

Kansai ni prefecture yg meliputi Osaka, Hyogo, Kyoto, Shiga, Nara, Wakayama, Mie dan Tokushima, tp as usual la yg paling fames adalah osaka dan kyoto.Kansai International Airport (KIX) terletak di Osaka.

picture credit: http://www.biobridge-kansai.com/about/outline.php

Kalau baca2 kan ada bnyk jenis rail pass..so mesti ada yg terfikir kenapa perlu ada bnyk jenis pass?dan kenapa ada tren yg boleh naik dan apa yg takleh naik. SEbenarnya train2 pass ni adalah bergantung kepada pengendali perkhidmatan tren. sebab dorang adalah lain2 syarikat,so xkan dorang nak offer pass yg turut cover company lain lak kan. Tp dorang ni ada part baik ati gak,siap advertise pass under company lain kat page website dorang untuk route yg company dorang xcover..

Sebagai contoh, klau naik Komuter ada pass mingguan komuter dan kalau naik lrt ada rapid pass. pass mingguan komuter tu cuma boleh guna utk naik komuter jer dan rapid pass utk naik putra lrt,star dan monorail. EXAMPLE: dari Bandar Tasik selatan nak ke Bukit Bintang. Klau nak star lrt, tukar ke monorail kat bukit bintang..walaupun tukar tren,ke monorail xyah kluar dari stesen dan klau ada rapid pass,dia cover semua. Tapi kalau naik komuter, akan berenti kat KL Sentral dan tukar ke monorail. so pass mingguan komuter just cover sampai ke kl sentral dan perlu bayar lagi untuk naik monorail ke bukit bintang. Kalau tak faham2 lagi..den mintak maaf..tak tahu gi nak terang mcm mana

Train2 company di area Kansai:

Japan Railway Company, atau lebih fames dgn singkatan JR
Semua tren yg ada singkatan JR kat depan adalah under this company. JR train cover whole Japan.so sbb tu dorang pun tawarkan bnyk jenis pass, bergantung kpd region yg kita nak pegi.

Picture credit: http://trailblazer-guides.com/book/japan-by-rail

Osaka Municipal Subway
Yg ni semua tren kat underground dan cover whole Osaka

Picture credit: http://www.kotsu.city.osaka.lg.jp/foreign/english/subway

Nankai Electric Railway
Nankai strat dr namba station di osaka dan pegi ke KIX airport,wakayama dan koya san.

picture credit: http://www.1999.co.jp/eng/blog/100527

Hankyu Railways
Hankyu tren ni main station kat osaka, dan cover perjalanan dari Osaka ke Kobe, Takarazuka dan Kyoto. Signature look untuk Hankyu tren adalah tren2 dorang semua warna maroon.The name Hankyu stands for Keihanshin Kyūkō (京阪神急行). Keihanshin (京阪神) means the cities of Kyoto (京都), Osaka (大阪), Kobe (神戸), and the suburbs of theirs. Kyūkō (急行) means express train.

Picture credit:http://www.hankyu.co.jp

Hanshin Electric Railway
yg line ni cover Osaka ke Kobe

Picture Credit: http://www.hanshin.co.jp/global/en/

Keihan Electric Railway
Keihan cover between Osaka ke Kyoto dan Shiga

Picture credit: http://www.keihan.co.jp/en/

Kintetsu
Kinsetsu cover Osaka ke Nara, kyoto,Mie dan Nogoya.

Picture credit: http://www.kintetsu.co.jp/foreig ... p/railway-map2.html

So conclusionnya hampir semua tempat boleh kena reach dgn train,sbb tu org ckp just pegi mana2 dgn train pun xde masalah...hopefully skarang semua boleh faham kenapa ada bnyk sngt pass dan nanti next post adalah untuk penerangan pasal jenis2 pass yg wujud dan route yg pass2 tersebut cover.





Last edited by miyoma on 13-6-2014 10:20 PM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2014 12:50 AM | Show all posts
Osaka Amazing Pass
http://www.osaka-info.jp/osp/en/index.html


Osaka Amazing Pass ni adalah untuk naik semua subway di osaka city.pass ada dua la, yg 1 hari dan 2 hari.
Nanti bila beli pass ni, dia akan bagi pass, coupon dan map subway yg boleh naik..so xyah penat2 pi donlot map dan print


Kalau just nak jenjalan di dalam osaka, pass ni jer dah cukup. dan ada bnyk discount dan free entrance ke attaction di osaka mcm yg ferris weel, umeda float garden dan mcm2 lagi..senarai tmpt2 yg boleh masuk free ada dlm website,bnyk sngt,tak larat den nak copy paste.

Untuk saja memeningkan kepala otak,berikut merupakan route yg dicover oleh pass ini so untuk menyenangkan kepala otak,nanti kat guide book,just tgk detail utk tempat yg korang nak pegi,dan kat situ ada bgtau detail satu2 mcm mana nak pegi situ..so xyah penatkan kepala otak pi hafal line2 train yg berselirat tu


IMPORTANT NOTE: kebanyakan tempat2 attraction ni mcm museum, off day nya ari Isnin..so sila rancang elok2,dan recheck attraction tu punya closing day,kang nanti kecewa tmpt tutup.

IMPORTANT NOTE2: 1day pass turut cover privite railway lain seperti keishin dan hankyu tapi 2day pass tak cover private railway tau..so jgn lak nak marah pak cik guard kalau pakcik guard tak bagi korang lepas masuk.. dlm map yg disertakan bila beli pass nanti ada ditunjukkan yg mana boleh naik.

IMPORTANT NOTE 3: A big change is that a separate book of coupons is no longer necessary.There is a bar-code on the pass for admissions to free sightseeing facilities so you can enter those facilities and ride trains and buses with only one pass. So the separate book of coupons became the thing of the past. *Jadi jgn terkejut bagi yg dah pernah pegi sebelum ni,dah xwujud lagi tau kupon book tu

Yokoso Pass
http://www.howto-osaka.com.e.iv. ...railway/yokoso.html


file:///C:\Users\izat\AppData\Local\Temp\msohtmlclip1\01\clip_image002.jpg
Perbezaan di antara Amazing Osaka san Yokoso Osaka Pass

1. Yokoso cover tiket
Nankai Electric Railway's Limited ExpressRapi:t one-way ticket
(tren dr airport ke namba=1,130yen) tp Osaka pass xcover.

2. Yokoso cuma ada 1-day pass=1500yen, tapi osaka pass ada 2 jenis pass, 1daypass=2,300yen dan 2-day pass=3,000yen

3. Yokoso pass kelebihannya cover tren dari airport ke osaka(namba station) dankelebihan Amazing osaka pass lak dia cover attraction di osaka,contohnya FerrisWheel, Cruise Ship, HEP wheel, Osaka castle, Science Museum, etc.

4. Yokoso Pass cuma boleh beli outside japan dan klau dah sampai kat sana,cumaboleh beli melaluwebsitedan kalau osaka pass, cumaboleh beli klau dah ada kat jepun dan boleh beli di stesen2 utama dan di kansaiairport.




Last edited by miyoma on 26-6-2014 12:17 AM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2014 12:50 AM | Show all posts
Phrase yg basic leh guna kat jepon..
        Ano,sumimasen(excuse me)-macam nak start Tanya org. Nak start perbualan.Lepas tanya2 cakap arigatou gozaimasu(thanks) dan nak blah cakap shitsuree shimasu.

        Konnichiwa(selamat tengah hari)

        Konbanwa(selamat ketika malam)

        Tokyo eki dochira desu ka(tokyo station dimana)-sebut je nama tempat nak pergi dan belakang ckap dochira desu ka?atau doko desuka?

        Hai(ya),iie(No),chigaimasu(tak nak/tak ada apa2)

        Migi(kanan),hidari(kiri),massugu(terus)

        Eigo(English) nga dekimasu ka?(boleh ckp English ke tak?). Bnyk nihonjin(org jepon) ckap wakarimasen(tak tahu) atau pon chotto/sukoshi(sikit-sikit).

        Ikura desuka (berapa harga),kaimasu(beli),kaimono(shopim)

        Ichi(satu),ni(dua),san(tiga). Tpi kalo nak beli barang hitotsu(satu),futatsu(dua),hitori(seorang),futari(dua org).

Orang jepon sekarang boleh je cakap English..



Last edited by miyoma on 19-6-2014 10:45 PM

Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2014 09:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Akhirnye..ada gak yg bukak thread..tq miyoma
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2014 10:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Makan-makan


Takoyaki..lain dengan malaysia punya..makan ada perasa TAKO je kot..Sedap..harga range dia macam2 200yen hingga ke 600 yen..


Okonomiyaki..osaka punya specility




Tempura udon dengan soba..harga set ni 780 yen kot..lupa..



Sushi..ni keda semua sushi 130 yen..sedap nya.. Last edited by miyoma on 19-6-2014 10:46 PM

Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2014 08:49 PM From the mobile phone | Show all posts
tak puas gi jepun
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2014 09:26 PM | Show all posts
yeay TQ miyoma.. harap2 info2 yg berguna bley share kat page dpn ni.. so senang nak rujuk
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-5-2014 01:37 PM From the mobile phone | Show all posts
cendana_am posted on 24-5-2014 08:49 PM
tak puas gi jepun

Pergi lagi..haha
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2014 02:58 PM From the mobile phone | Show all posts
kena simpan duit lagi..nak gi sapporo pulak
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2014 05:26 PM | Show all posts
Good info (summary). Thanks Miyoma.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-5-2014 08:51 PM From the mobile phone | Show all posts
cendana_am posted on 26-5-2014 02:58 PM
kena simpan duit lagi..nak gi sapporo pulak

Hokkaido cantik2 lebih2 lagi area otaru ngan furano...haha
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2014 07:42 PM | Show all posts
wahhh.... dah ade benang baru....
@miyoma time awk pi area kansai, pernah guna tak PiTaPa/ICOCA Card ?

nak terbang minggu ni, ape pun tak prepared lagi..... Last edited by rheafly on 2-6-2014 07:43 PM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-6-2014 10:29 PM | Show all posts
rheafly posted on 2-6-2014 07:42 PM
wahhh.... dah ade benang baru....
@miyoma time awk pi area kansai, pernah guna tak PiTaPa ...

tak guna pon..sy guna pass..(kansai thru pass dengan osaka unlimited pass)..

sebab kira2 lagi jimat guna pass..berbanding guna kad ni(yg kena top up)..
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2014 10:54 PM From the mobile phone | Show all posts
miyoma posted on 2-6-2014 10:29 PM
tak guna pon..sy guna pass..(kansai thru pass dengan osaka unlimited pass)..

sebab kira2 lagi j ...

Miyoma..boleh ke leni nk tanya ni..plan nk g jepun next year. Dlm 7hari. Nk g osaka kyoto nara dan nagoya saje. Nagoya bkn kansai kan? Apa pass nk ambik? Klau dlm 5org drive better ke beli pass?
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2014 10:13 AM | Show all posts
wah..dah ada benang baru! bila la gamaknya dpt pegi jepun lagi. rinduuuuu!
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2014 04:25 PM | Show all posts

a

miyoma posted on 2-6-2014 10:29 PM
tak guna pon..sy guna pass..(kansai thru pass dengan osaka unlimited pass)..

sebab kira2 lagi j ...

thanks..... sy akan ke sana seminggu, 2day nak amik osaka unlimited pass 2700¥....
balance lagi 3.. 4 ari kalau amik
kansai thru pass 5200¥ rasa cam tak berbaloi laa pulak....
actually kalau dpt beli card tu, cepat sikit n terus pi scan ajeee...   tak payah nak beli kat mesin....

Last edited by rheafly on 3-6-2014 04:27 PM

Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2014 04:33 PM | Show all posts
leni posted on 2-6-2014 10:54 PM
Miyoma..boleh ke leni nk tanya ni..plan nk g jepun next year. Dlm 7hari. Nk g osaka kyoto nara dan ...

sy tolong jawab kan...

rasanya awk leh guna KINTETSU RAIL PASS
....



Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2014 06:45 PM | Show all posts
rheafly posted on 3-6-2014 04:33 PM
sy tolong jawab kan...

rasanya awk leh guna KINTETSU RAIL PASS....

Tq rheafly...leni kena study pass yg ni la ye

mahal ke pass ni ye...(ngapa la saya slalu failed bab2 belajar pass train route ni semua....)
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2014 04:23 PM | Show all posts
leni posted on 3-6-2014 06:45 PM
Tq rheafly...leni kena study pass yg ni la ye

mahal ke pass ni ye...(ngapa la saya slalu failed ...

take time leni.... sy pun fail jugak nak study japan punye train... trlampau byk sgt train route...
awk leh refer link ni
http://www.kintetsu.co.jp/foreig ... /ticket/rpw1-3.html

Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2014 05:40 PM | Show all posts
miyoma posted on 27-5-2014 08:51 PM
Hokkaido cantik2 lebih2 lagi area otaru ngan furano...haha

Tiada flight AA ke Hokaido kan? so nak ke Hokaido amik flight ke Tokyo atau Nagoya mohon pencerahan. Blur sekejap. Plan nak ke Hokaido thn depan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-6-2014 08:54 PM | Show all posts
leni posted on 2-6-2014 10:54 PM
Miyoma..boleh ke leni nk tanya ni..plan nk g jepun next year. Dlm 7hari. Nk g osaka kyoto nara dan ...

Dalam 7 hari tu..awk kena plan brapa hari di nagoya,osaka,kyoto n nara tu..

lpas tu bru boleh tgok pass mana yg berbaloi..sebab ada pass tu cover certain train je..ada pass tu cover train ngan attaction kawasan tu sekali..

mcam ke awak ni..mcam yg @rheafly jawab sy rasa kintetsu rail pass ni lebih berbaloi untok digunakan..pass ni yg sy faham..dia ada 2 jenis..
kintetsu rail pass(3800 yen) satu lagi kintetsu wide rail pass(5700 yen)..dengan pass ni awak leh guna sampai ke osaka,nara,kyoto..pass ni once awk guna valid untok 5 hari yg berikutnya..

Contoh if awak amik kintetsu wide rail pass(5700 yen)
touch down(NGO) ----> nagoya station(by meitetsu line,1230 yen)*Disini tak kira lagi 5 hari tu---->spend dekat nagoya---->lpas tu naik train kintetsu dari kintetsunagoya station ke mana awak nak pergi dulu(contohsaka-namba station) ;fare : 4260 yen*disini baru start yg 5 hari tu
---->dari osaka awak leh akses ke nara(kintetsu nara line);fare:560 yen dan terus ke kyoto; 1130 yen.

Total : 7180 yen ni pon baru oneway..tak masok kos otw back to nagoya..kalau awk guna pass ni baru 5700 yen..

*btw ni trip sy assume yg awk akan turun dari Nagoya..klo turun di Kansai pon berbaloi nak guna pass ni ke nagoya..


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-6-2014 09:00 PM | Show all posts
rheafly posted on 3-6-2014 04:25 PM
thanks..... sy akan ke sana seminggu, 2day nak amik osaka unlimited pass 2700¥....
balance l ...

ye kalo ada kad pitaca ni senang je..top4 dan swipe je....kira 6 hari full la di Kansai nanti ni..
sebab kansai thru pass ni berbaloi untok macam klo ada plan nak pergi himeji,kobe..

sebab osaka-himeji return dah 3000 yen..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-6-2014 09:06 PM | Show all posts
tia1960 posted on 4-6-2014 05:40 PM
Tiada flight AA ke Hokaido kan? so nak ke Hokaido amik flight ke Tokyo atau Nagoya mohon penceraha ...

yup..takde..kena trun di Tokyo(haneda) dan boleh amik flight trus ke Hokkaido(new chitose)..
atau
by train(shinkanse and limited express train) 9 hingga ke 10 jam perjalanan..tpi best by train sebab boleh singgah mana2 tempat dulu..mcam sendai,akita,hakodate..then baru pergi sapporo..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.064548s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list