JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
179868
View
2453
Reply

All about KANSAI and CHUGOKU area, JEPUN (OSAKA,KYOTO,HIROSHIMA etc..)PART 2

[Copy link]

Author: miyoma       Show all posts   Read mode

Post time 13-6-2014 09:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Saya nk tny pd mereka yg tahu... saya beli tiket kl-osaka... tp saya nk sgt try hakone day trip tu..ade cara x saya blh ke hakone tanpa ke tokyo? Atau mmg perlu juga ke shinjuku br blh? Saya try bt itternary x ke tokyo...sbb trip lps dh ke tokyo tp hakone terlepas xdpt pg..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-6-2014 10:37 PM | Show all posts
MissN-ny posted on 13-6-2014 09:17 AM
Saya nk tny pd mereka yg tahu... saya beli tiket kl-osaka... tp saya nk sgt try hakone day trip tu.. ...

macam mustahil je kalo nak buat day trip ke hakone dri osaka..sebab jaraknya gak jauh..dan nak habiskan attraction di hakone dalam masa satu hari gak..dan patah balik ke osaka..

klo by train yg pling cepat kena amik shinkansen dari shin-osaka dan trus ke odawara,,dan kat sini bole bli pass(Hakone pass)..dan amik train ke hakone-yumato..dan leh la ke mana di hakone-sumer ni cover dlam pass tu..
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2014 09:09 PM From the mobile phone | Show all posts
lin0me posted on 12-6-2014 07:57 PM
Osaka Amazing Pass
http://www.osaka-info.jp/osp/en/index.html


Gilerr superb pencarian...terima kasih sgt2.....sgt berguna utk org cam saya yg gagal faham pass2 nih
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2014 06:03 PM | Show all posts


try masuk link ni mungkin sesuai yg berkeluarga ekkkk

http://www.japan-experience.com/ ... -japan/kyoto-houses
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2014 10:35 AM | Show all posts
Salaam,

Saya tengah pening buat itinerary nak ke OSAKA, sekitar KYOTO dan sekitar NARA utk 7d6n lebih kurang dlm 12-15 org.

Thread ini sangat membantu. Thanks.. Kena follow update thread kerap2 ni...
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2014 06:46 PM | Show all posts
AUGY posted on 19-6-2014 10:35 AM
Salaam,

Saya tengah pening buat itinerary nak ke OSAKA, sekitar KYOTO dan sekitar NARA utk 7d6n  ...

mak oi 12-15 org! ramainyer..good luck eh! kat nihon ni, kene banyak berjalan kaki dari satu tempat ke tempat lain..ada org mmg tak tahan..so make wat preparation seeloknya yer..
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2014 10:14 PM | Show all posts
salam everyone ... boleh x share tips. wl be going kl-tokyo on 25/3/2015. n blk from osaka-kl on 2/4/15
still x sure how long nak stay kat tokyo n osaka. thought to jln2 at kobe and kyoto.

Tx
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-6-2014 04:19 AM From the mobile phone | Show all posts
wonderwomen posted on 20-6-2014 10:14 PM
salam everyone ... boleh x share tips. wl be going kl-tokyo on 25/3/2015. n blk from osaka-kl on 2/4 ...

Setiap tempat ad tarikan sendiri..dan itineary kena bergantung apa yg minat..
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2014 10:14 PM | Show all posts
Assalamualaikum..hi suma..

yiha...insyaAllah nx march ke Japon ...ke selatan, central dan naik utara sikit.
tiket ke osaka dah beli...tp dari tokyo balik ke kl..lom..uwaa..gigih monitor price..

amazing pass tu tuko yokoso pass ehh..
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2014 11:29 PM | Show all posts
Anakpencen posted on 17-6-2014 06:03 PM
try masuk link ni mungkin sesuai yg berkeluarga ekkkk

http://www.japan-expe ...

bro...tx for the info...tp min 4 mlm ..adehh, xpe..ngat nak try. Last time pi Kyoto stay hotel area JR Kyoto.
so..bro..bley recc cikit umah mana yg sesuwei utk wa masak2 dan senang jenjln, ...wa tgk byk choice, penin plak nk pilih..hehe ..arigatou
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2014 12:04 PM | Show all posts
AUGY posted on 19-6-2014 10:35 AM
Salaam,

Saya tengah pening buat itinerary nak ke OSAKA, sekitar KYOTO dan sekitar NARA utk 7d6n  ...

Kenapa tak cuba drive dan sewa kereta kalau cukup 4-5 orang. Kalau sewa kereta lebih dari 3 hari biasanya ada discount diberi. Malah anda juga boleh discover outskirt area yang lebih menarik. Saya dah dua kali ke Jepun dengan drive sendiri. Kalau dalam Tokyo (bandar sahaja) lebih baik guna public transport. Tetapi kalau nak cover banyak tempat dengan bebas tanpa terikat dengan masa saya cadangkan sewa kereta.

GPD map biasanya alat wajib dalam semua kereta sewa. Saya hanya pernah sewa dari syarikat Toyota dan gps map yang disediakan accurate. Cuma sebelum pergi tu kena dapatkan no telefon tempat yang hendak dituju dan no telefon itulah gps dia orang. InsyaAllah saya ke Jepun kali ketiga November ini.
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2014 09:33 AM | Show all posts
miyoma posted on 12-6-2014 11:57 PM
Mintak izin kopi pes kat page 1..haha

sila sila..kejap gi den tambah jenis pas2 yg ada..tensen 2-3 kali taip tp xleh nak post sbb internet problem,trus malas nak sambung..baru ada masa nak sambung balik ni
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2014 09:53 AM | Show all posts
IDMJ posted on 21-6-2014 10:14 PM
Assalamualaikum..hi suma..

yiha...insyaAllah nx march ke Japon ...ke selatan, central d ...

eh tidak..yokosa pass tak sama dgn amazing osaka pass..

Yokoso Pass
http://www.howto-osaka.com.e.iv. ... railway/yokoso.html



Perbezaan di antara Amazing Osaka san Yokoso Osaka Pass

1. Yokoso cover tiket Nankai Electric Railway's Limited Express Rapi:t one-way ticket (tren dr airport ke namba=1,130yen) tp Osaka pass x cover.

2. Yokoso cuma ada 1-day pass=1500yen, tapi osaka pass ada 2 jenis pass, 1day pass=2,300yen dan 2-day pass=3,000yen

3. Yokoso pass kelebihannya cover tren dari airport ke osaka(namba station) dan kelebihan Amazing osaka pass lak dia cover attraction di osaka,contohnya Ferris Wheel, Cruise Ship, HEP wheel, Osaka castle, Science Museum, etc.

4. Yokoso Pass cuma boleh beli outside japan dan klau dah sampai kat sana,cuma boleh beli melalu websitedan kalau osaka pass, cuma boleh beli klau dah ada kat jepun dan boleh beli di stesen2 utama dan di kansai airport.



yokoso.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2014 10:23 AM | Show all posts
Pintu masuk utama ke Kansai adalah Kansai International Airport (KIX)...maaf, tak ikut turutan,patutnya perkenalkan pass yang start dr airport dulu,baru pegi ke pass2 yg lain...

Dari airport jer dah perlu pilih jenis train yg nak naik..berikut adalah jenis2 tren yg ada access ke KIX

JR Train
JR West Haruka
Limited expresses run from the airport to Tennoji (29 min, ¥1,760), Shin-Osaka (45 min, ¥2,470) and Kyoto (73 min, ¥2,980)

JR Rapid Service  
Same tracks with JW west haruka to Tennoji (43 min, ¥1,030), tapi instead pegi shin osaka, tren ni masuk Osaka Loop Line to Osaka station (63 min) and terminus Kyobashi (72 min, ¥1,160)

Nankai
Nankai rapi:t

Dari KIx ke Namba(osaka), cost 1,430 yen (29-34min journey) (include 510 yen reserve surcharge)

Nankai Rapid Service
lagi lmbt dan berenti kat bnyk tempat. journey time 42 min and costs ¥890

So conclusionnya, both train,faster=more expensive. kau xkejar masa, naik yg lambat pun takpe sbb kix adalah 1st station..kompem ada tempat duduk punya

p/s
1. apa beza Osaka dan Shin-Osaka? Osaka station dan Shin-Osaka adalah 2 station yg berlainan. Osaka station adalah main station yg akan connect ke subway dan nankai dan Shin-Osaka (Shin=baru) adalah jr station yg akan connect ke Shinkansen. So as convinient,melainkan kalau nak naik shinkansen, berhenti kat Osaka Station is much more better.

2. Namba station dan Osaka station. Dua station ni connected to each other. just that klau untuk namba adalah untuk nankai dan osaka station adalah untuk JR..


Anyway, 1st thing adalah tentukan destinasi pertama yg hendak dituju selepas kluar dari kapal terbang..samada nak ke kobe, osaka ataupun nara...untuk dapatkan jenis2 pass yg ada sila rujuk di sini:

http://www.kansai-airport.or.jp/en/otoku-access/index.html



Last edited by lin0me on 23-6-2014 10:28 AM

Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2014 12:47 PM | Show all posts
KANSAI THRU PASS (Surotto Kansai)
http://www.surutto.com/tickets/kansai_thru_english.html

kansai tru pass.jpg

Pass ni paling fames bagi yg nak pegi ke area kansai sahaja sebab dgn pass ni boleh pegi kobe,osaka,kyoto dan nara dgn naik semua subway, keihan,hankyu,nankai,kitetsu..so memang berbaloi..tp seperti biasa ada certain yg tak cover, mcm JR train dan some minor train..nanti bila beli pass ni dorang akan bagi map mcm biasa,so boleh check situ..

Pic Credit: http://www.japan-guide.com/e/e2357_005.html

p/s: untuk limited express nankai dan kitetsu,perlu bayar extra utk book seat.klau xkejar masa, naik yg biasa jer or rapid jer pun xde masalah..lyg tu xperlu byr extra

p/s: pass ni boleh kena beli di airport dan boleh trus guna since cover nankai

p/s: satu gi kelebihan pass ni sbb boleh guna at any days yg nak,contohnya klau beli 3 day pass, boleh guna 1hari utk hari isnin dan baki 2 hari boleh guna utk hari khamis dan jumaat..tak perlu 3 hari berturut2..


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-6-2014 12:06 AM | Show all posts
green007 posted on 22-6-2014 12:04 PM
Kenapa tak cuba drive dan sewa kereta kalau cukup 4-5 orang. Kalau sewa kereta lebih dari 3 hari b ...

cerita la lebih lanjut macam mana nak sewa kereta?sewa macam mana?company mcam AVIS,HEART..
Thanks
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2014 10:24 PM | Show all posts
parking kat sini sebab nak baca utk next trip :-)
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2014 10:25 PM | Show all posts
insya Allah kami pergi 12 malam cover Kansai area tp suami nak naik ke Tokyo pulak.. pening jap sebab route kami: KL-Nagoya-Kyoto-Osaka-KL. celah mana nak masukkan Tokyo pun tak tau.. ideas pls
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-6-2014 01:30 AM | Show all posts
tsunade_sama posted on 26-6-2014 10:25 PM
insya Allah kami pergi 12 malam cover Kansai area tp suami nak naik ke Tokyo pulak.. pening jap seba ...

naik tokyo dulu sebelum trun ke kyoto..selit dkat situ..
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2014 06:55 PM | Show all posts
miyoma posted on 4-6-2014 08:54 PM
Dalam 7 hari tu..awk kena plan brapa hari di nagoya,osaka,kyoto n nara tu..

lpas tu bru boleh t ...

kintetsu rail pass ni saya perasan tak ramai yang guna lagi. saya haritu waktu ke kyoto (turun dan balik dari nagoya), guna kintetsu pass ni.. ada review kat sini http://nurinkhairi.blogspot.com/2014/05/consider-beli-kintetsu-rail-pass-wide.html

Harap dapat membantu sapa yang nak tau


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.045964s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list