Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
145884
View
1966
Reply

All about KANSAI and CHUGOKU area, JEPUN (OSAKA,KYOTO,HIROSHIMA etc..)PART 2

[Copy link]

Author: miyoma       Show all posts   Read mode

Post time 22-6-2014 12:04 PM | Show all posts
AUGY posted on 19-6-2014 10:35 AM
Salaam,

Saya tengah pening buat itinerary nak ke OSAKA, sekitar KYOTO dan sekitar NARA utk 7d6n  ...

Kenapa tak cuba drive dan sewa kereta kalau cukup 4-5 orang. Kalau sewa kereta lebih dari 3 hari biasanya ada discount diberi. Malah anda juga boleh discover outskirt area yang lebih menarik. Saya dah dua kali ke Jepun dengan drive sendiri. Kalau dalam Tokyo (bandar sahaja) lebih baik guna public transport. Tetapi kalau nak cover banyak tempat dengan bebas tanpa terikat dengan masa saya cadangkan sewa kereta.

GPD map biasanya alat wajib dalam semua kereta sewa. Saya hanya pernah sewa dari syarikat Toyota dan gps map yang disediakan accurate. Cuma sebelum pergi tu kena dapatkan no telefon tempat yang hendak dituju dan no telefon itulah gps dia orang. InsyaAllah saya ke Jepun kali ketiga November ini.
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2014 09:33 AM | Show all posts
miyoma posted on 12-6-2014 11:57 PM
Mintak izin kopi pes kat page 1..haha

sila sila..kejap gi den tambah jenis pas2 yg ada..tensen 2-3 kali taip tp xleh nak post sbb internet problem,trus malas nak sambung..baru ada masa nak sambung balik ni
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2014 09:53 AM | Show all posts
IDMJ posted on 21-6-2014 10:14 PM
Assalamualaikum..hi suma..

yiha...insyaAllah nx march ke Japon ...ke selatan, central d ...

eh tidak..yokosa pass tak sama dgn amazing osaka pass..

Yokoso Pass
http://www.howto-osaka.com.e.iv. ... railway/yokoso.html



Perbezaan di antara Amazing Osaka san Yokoso Osaka Pass

1. Yokoso cover tiket Nankai Electric Railway's Limited Express Rapi:t one-way ticket (tren dr airport ke namba=1,130yen) tp Osaka pass x cover.

2. Yokoso cuma ada 1-day pass=1500yen, tapi osaka pass ada 2 jenis pass, 1day pass=2,300yen dan 2-day pass=3,000yen

3. Yokoso pass kelebihannya cover tren dari airport ke osaka(namba station) dan kelebihan Amazing osaka pass lak dia cover attraction di osaka,contohnya Ferris Wheel, Cruise Ship, HEP wheel, Osaka castle, Science Museum, etc.

4. Yokoso Pass cuma boleh beli outside japan dan klau dah sampai kat sana,cuma boleh beli melalu websitedan kalau osaka pass, cuma boleh beli klau dah ada kat jepun dan boleh beli di stesen2 utama dan di kansai airport.



yokoso.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2014 10:23 AM | Show all posts
Pintu masuk utama ke Kansai adalah Kansai International Airport (KIX)...maaf, tak ikut turutan,patutnya perkenalkan pass yang start dr airport dulu,baru pegi ke pass2 yg lain...

Dari airport jer dah perlu pilih jenis train yg nak naik..berikut adalah jenis2 tren yg ada access ke KIX

JR Train
JR West Haruka
Limited expresses run from the airport to Tennoji (29 min, ¥1,760), Shin-Osaka (45 min, ¥2,470) and Kyoto (73 min, ¥2,980)

JR Rapid Service  
Same tracks with JW west haruka to Tennoji (43 min, ¥1,030), tapi instead pegi shin osaka, tren ni masuk Osaka Loop Line to Osaka station (63 min) and terminus Kyobashi (72 min, ¥1,160)

Nankai
Nankai rapi:t

Dari KIx ke Namba(osaka), cost 1,430 yen (29-34min journey) (include 510 yen reserve surcharge)

Nankai Rapid Service
lagi lmbt dan berenti kat bnyk tempat. journey time 42 min and costs ¥890

So conclusionnya, both train,faster=more expensive. kau xkejar masa, naik yg lambat pun takpe sbb kix adalah 1st station..kompem ada tempat duduk punya

p/s
1. apa beza Osaka dan Shin-Osaka? Osaka station dan Shin-Osaka adalah 2 station yg berlainan. Osaka station adalah main station yg akan connect ke subway dan nankai dan Shin-Osaka (Shin=baru) adalah jr station yg akan connect ke Shinkansen. So as convinient,melainkan kalau nak naik shinkansen, berhenti kat Osaka Station is much more better.

2. Namba station dan Osaka station. Dua station ni connected to each other. just that klau untuk namba adalah untuk nankai dan osaka station adalah untuk JR..


Anyway, 1st thing adalah tentukan destinasi pertama yg hendak dituju selepas kluar dari kapal terbang..samada nak ke kobe, osaka ataupun nara...untuk dapatkan jenis2 pass yg ada sila rujuk di sini:

http://www.kansai-airport.or.jp/en/otoku-access/index.html



Last edited by lin0me on 23-6-2014 10:28 AM

Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2014 12:47 PM | Show all posts
KANSAI THRU PASS (Surotto Kansai)
http://www.surutto.com/tickets/kansai_thru_english.html

kansai tru pass.jpg

Pass ni paling fames bagi yg nak pegi ke area kansai sahaja sebab dgn pass ni boleh pegi kobe,osaka,kyoto dan nara dgn naik semua subway, keihan,hankyu,nankai,kitetsu..so memang berbaloi..tp seperti biasa ada certain yg tak cover, mcm JR train dan some minor train..nanti bila beli pass ni dorang akan bagi map mcm biasa,so boleh check situ..

Pic Credit: http://www.japan-guide.com/e/e2357_005.html

p/s: untuk limited express nankai dan kitetsu,perlu bayar extra utk book seat.klau xkejar masa, naik yg biasa jer or rapid jer pun xde masalah..lyg tu xperlu byr extra

p/s: pass ni boleh kena beli di airport dan boleh trus guna since cover nankai

p/s: satu gi kelebihan pass ni sbb boleh guna at any days yg nak,contohnya klau beli 3 day pass, boleh guna 1hari utk hari isnin dan baki 2 hari boleh guna utk hari khamis dan jumaat..tak perlu 3 hari berturut2..


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-6-2014 12:06 AM | Show all posts
green007 posted on 22-6-2014 12:04 PM
Kenapa tak cuba drive dan sewa kereta kalau cukup 4-5 orang. Kalau sewa kereta lebih dari 3 hari b ...

cerita la lebih lanjut macam mana nak sewa kereta?sewa macam mana?company mcam AVIS,HEART..
Thanks
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2014 10:24 PM | Show all posts
parking kat sini sebab nak baca utk next trip :-)
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2014 10:25 PM | Show all posts
insya Allah kami pergi 12 malam cover Kansai area tp suami nak naik ke Tokyo pulak.. pening jap sebab route kami: KL-Nagoya-Kyoto-Osaka-KL. celah mana nak masukkan Tokyo pun tak tau.. ideas pls
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-6-2014 01:30 AM | Show all posts
tsunade_sama posted on 26-6-2014 10:25 PM
insya Allah kami pergi 12 malam cover Kansai area tp suami nak naik ke Tokyo pulak.. pening jap seba ...

naik tokyo dulu sebelum trun ke kyoto..selit dkat situ..
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2014 06:55 PM | Show all posts
miyoma posted on 4-6-2014 08:54 PM
Dalam 7 hari tu..awk kena plan brapa hari di nagoya,osaka,kyoto n nara tu..

lpas tu bru boleh t ...

kintetsu rail pass ni saya perasan tak ramai yang guna lagi. saya haritu waktu ke kyoto (turun dan balik dari nagoya), guna kintetsu pass ni.. ada review kat sini http://nurinkhairi.blogspot.com/2014/05/consider-beli-kintetsu-rail-pass-wide.html

Harap dapat membantu sapa yang nak tau


Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2014 11:07 AM | Show all posts
Mohon collect info counting days to go itinerary pun tak prepare lagi.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-7-2014 05:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Artemesiaa posted on 2-7-2014 11:07 AM
Mohon collect info counting days to go itinerary pun tak prepare lagi.

Bila nak pergi ni?ittarashai
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2014 06:38 PM | Show all posts
miyoma posted on 2-7-2014 05:52 PM
Bila nak pergi ni?ittarashai

Very soon nak dekat Art gi tahu date.  Mean time nak tahu the best transportation dari Osaka-Kyoto-Osaka/Osaka-Kyoto-Nara-Osaka kalau gi balik hari.  Kalau within Osaka which travel pass yg paling best/sesuai.  Art kalau boleh tak nak cover byk tempat dlm satu trip sebab try to appreciate every area of the place first.  Nak leave Tokyo dan area yg ke atas utk next trip lak.  Selalu Art ke Tokyo je atas urusan kerja jadi tak byk masa nak betul2 explore every area.  Ni first time nak ke Osaka/Kyoto/Nara.
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2014 10:20 PM | Show all posts
tsunade_sama posted on 26-6-2014 10:25 PM
insya Allah kami pergi 12 malam cover Kansai area tp suami nak naik ke Tokyo pulak.. pening jap seba ...

betul ckp miyomi tu...selit sblm turun kyoto, sbb dari nagoya ke tokyo dlm 1 jam 40 mins......bestnye 12 hari !
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2014 11:04 PM | Show all posts
thanks IDMY, miyomi... Alhamdulillah rezeki.. tak sangka dpt rezeki nak beli tiket ke sana lagi..

nak tanya lagi, since kami akan sampai petang isnin, patut ke stay kat nagoya 1 mlm, atau terus naik shinkansen ke tokyo?

berbaloi tak stay kat nagoya?

sebab isnin hari bekerja, time tu pulak rush hour. takut jugak nak berkejar. tapi taknak miss opportunity nak spend extra night kat tokyo sebelum ke kyoto.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-7-2014 11:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Artemesiaa posted on 2-7-2014 06:38 PM
Very soon nak dekat Art gi tahu date.  Mean time nak tahu the best transportation dari Osaka-Kyoto ...

Klo osaka kyoto osaka..balik hari..better beli tiket biasa je..(sama ada jr atau private line) sebab dekat di kyoto best visit semua tempat dengan bas..

Lpas tu buleh wat trip ke osaka nara osaka ke..yg ni pon boleh bli tiket biasa je..di nara leh leh jalan2 kaki je..

within osaka..better amik osaka unlimited pass..yg ni cover subway n attraction dlm osaka..

apa2 pon kena plan2 elok2..wat satu cost transportation..kadang pass lagi better..
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2014 11:26 PM | Show all posts
tsunade_sama posted on 2-7-2014 11:04 PM
thanks IDMY, miyomi... Alhamdulillah rezeki.. tak sangka dpt rezeki nak beli tiket ke sana lagi..

...


ok..seyesly kalo takat tsunade ngan incik asben berdua je...belasah je pi tokyo terus...rush hr pon x efek sgt, xdela smpai x dapek nek tren.
tapi, kalo pi bwk kids skali, better stay 1 nite sbb kids mungkin penat after 7hrs flight from KL, sampai pon dah ptg kan.

kalau saya, sy akan stay 1 mlm kat nagoya, sbb suma tempat ada keistimewaannye, pi la jenjalan alang2 dah sampai... .. cuma xdelah kedai kain nagoya..kikikiki ..esok paginye pi tokyo, sejam lebih dah sampai..kejap je tu...
*sy pi nagoya from kyoto (daytrip), masa tu sy buek reservation pi toyota plant kat nagoya...free tour..kui3
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2014 05:07 AM | Show all posts
Kalau ke Nagoya singgahlah ke Toyota Museum. Kalau nak melawat kilang Toyota kena book untuk masuk. Menarik.
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2014 10:29 AM | Show all posts
miyoma posted on 2-7-2014 11:19 PM
Klo osaka kyoto osaka..balik hari..better beli tiket biasa je..(sama ada jr atau private line) seb ...

Thanks yoo
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2014 01:16 PM | Show all posts
Teringin nak pegi jepun tapi takde kawan. Kalau pegi sorang okay ke?
Tak tau baca tulisan jepun pun. pernah belajar tapi dah lupa langsung.
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2014 12:49 AM | Show all posts
Alhamdulillah, terima kasih kat otai-otai sini.
90% rujukan saya memang dari sini.
sangat membantu. SUPERB!

saya pergi 20 April- 5 Mei lepas. 16 hari.
saya habis seorang RM4500 ALL IN!

Saya pergi KANSAI (Osaka-Kyoto-Kobe-Sakai-Hyogo) - Tokyo (Yokohama-Chiba-Kawasaki-Harajuku etc) - Nagoya.
Tak sempat pergi Hiroshima.

Jenis saya, saya suka jalan satu tempat tu lama-lama.
Saya tak suka Touch n Go.

Overall, sangat puas hati. Dapat naik semua jenis keretapi termasuk Shinkansen Nozomi 700. ;) Last edited by biskut_lemau on 4-7-2014 12:52 AM

Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2014 01:00 AM | Show all posts
bagi saya, nak melancong Jepun, SEKARANG masa paling sesuai sebab rate Yen tengah jatuh.
Kalau dulu 100yen = RM3.90-RM4.00, tapi skrg 100yen = RM3.20-RM3.45
Banyak boleh jimat tu.

Kat Jepun, tak semua benda mahal jika kita bijak membuat carian.
Memang nilai matawang Jepun tinggi, 100 yen ibarat RM1, tapi kita kena bijak dan pandai buat pilihan.
Ada je penginapan murah dan sederhana, pakej2 tiket yang jimat. syaratnya kena pandai dan kena buat persediaan awal. Saya memang buat persediaan setahun sebelum berangkat.

Saya pergi 16 hari dan cover semua tempat di atas serta dapat merasa naik keretapi laju, tidur di hotel boleh tahan selesa (bagi saya separa mewah sbb semua kelengkapan ada ) dan dapat pergi USJ serta siap shopping pulak. ALL IN RM4500. Sangat murah, kan?

sekali lagi, terima kasih pada semua. sangat-sangat menghargainya!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-7-2014 01:09 AM | Show all posts
arin51 posted on 3-7-2014 01:16 PM
Teringin nak pegi jepun tapi takde kawan. Kalau pegi sorang okay ke?
Tak tau baca tulisan jepun pun ...

ok je pergi sorang2..selamat..bnyk tulisan ikot romanji dah sekarang..org jepon dah boleh cakap english skarang..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-7-2014 01:11 AM | Show all posts
biskut_lemau posted on 4-7-2014 01:00 AM
bagi saya, nak melancong Jepun, SEKARANG masa paling sesuai sebab rate Yen tengah jatuh.
Kalau dul ...

betol..x mhal seperti yg di kata-kata sebelum ni
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2014 05:23 AM | Show all posts
Yap betul kata Miyoma

Kalau nak shoping sket-sket tu pergilah ke Premium outlet ataupun Mitsui Outlet. Bagi peminat barangan sport seperti saya harga barang kat sini selalunya lebih murah berbanding Malaysia. Dan selalu ada discount dan promosi. Begitu juga dengan hand bag. Kalau saya ke sini saya sedia sebuah beg khas untuk shoping kasut dan baju. cumanya outlet sebegini biasanya di luar pusat bandar sama seperti di luar London. Yang terdekat dengan ialah Rinkyu Premium Outlet sebelum anda ke Kansai airport. Lokasinya diseberang aiport Kansai (pulau). Biasanya saya habiskan Yen saya kat sini berjam-jam.

Kalau nak solat pergi ke kaunter pertanyaan. Dia akan tunjukkan tempat solat.
Saya pergi kali ketiga 17-28 November ni.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.052107s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list